Ucraina şi Polonia au convenit să instituie control vamal comun la frontieră: Zelenskiy: „Este începutul integrării noastre în spațiul vamal comun al Uniunii Europene”

23 mai 2022, 11:01 Ucraina 238
Președintele polonez Andrzej Duda și președintele Ucraina Vladimir Zelenskiy.  Sursa: ukrinform.net

Ucraina și Polonia vor exercita control comun la toate punctele de control rutier. Propunerea, care a fost elaborată de Ministerul Infrastructurii al Ucrainei în cooperare cu Ministerul Afacerilor Externe, Serviciilor Vamale și de Frontieră, a fost prezentată părții poloneze în timpul vizitei președintelui polonez Andrzej Duda la Kiev.

Potrivit Ministerului Infrastructurii din Ucraina, în prezent, controlul comun de frontieră și vamal este efectuat la patru puncte de control pentru pasageri și mașini de pasageri de la granița ucraineană-polonă.

„Cooperarea în domeniul transporturilor cu Polonia în condițiile agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei a devenit un model de adevărată bună vecinătate. Am reușit deja să liberalizăm parțial transportul de marfă.

În special, sunt recunoscător Poloniei pentru că a oferit posibilitatea trecerii neautorizate pe teritoriul său a camioanelor care transportă combustibil în Ucraina. De asemenea, lucrăm la crearea unei companii comune de căi ferate pentru a crește potențialul de export al economiei ucrainene.

I-am invitat pe colegii noștri polonezi sî convenim asupra unui control comun asupra tuturor punctelor de control”, a declarat ministrul Infrastructurii Oleksandr Kubrakov.

Datorită „ghișeului unic”, durata de înregistrare și de așteptare la coadă va fi redusă de 1,5 ori, ceea ce este de interes pentru ambele state, notează autoritățile ucrainene.

„Ne așteptăm ca experiența de succes a unei astfel de cooperări să fie extinsă la punctul de control cu ​​alți vecini ai UE”, a spus ministrul Infrastructurii Oleksandr Kubrakov.

Imediat după vizita lui Duda la Kiev, președintele ucrainean Volodimir Zelenskiy a subliniat că „unitatea ucrainenilor și polonezilor este o constantă pe care nimeni nu o va rupe”.

„S-a ajuns la o soluție care revoluționează ordinea la frontiera noastră”, a declarat Zelenskiy în cadrul unei înregistrări video.

„Introducem un control vamal comun cu Polonia. Acest lucru va accelera în mod semnificativ procedurile de frontieră. Va elimina cea mai mare parte a riscurilor de corupție. Dar este, de asemenea, începutul integrării noastre în spațiul vamal comun al Uniunii Europene. Acesta este un proces cu adevărat istoric.”

Pe lângă reducerea timpului de așteptare, extinderea punctelor de control controlate în comun este de așteptat să îmbunătățească eficiența sistemelor de scanare staționară și să reducă riscurile de corupție.


Diana
publicat de:
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media