„Anual, la începutul perioadei estivale, ne confruntăm cu o situație inedită”: Reprezentanții Primăriei și a „Asociației de gospodărire a spațiilor verzi” explică de ce piere peștele în lacul „Valea Morilor”

7 iunie 2022, 11:33 Mediu 69
Pește mort în lacul „Valea Morilor”.  Sursa: Ilian Cașu/Facebook

Pieirea peștilor din lacul „Valea Morilor” este „cauzată de deficitul de oxigen în apa bazinului acvatic”, iar această situație „apare anual, la începutul perioadei estivale”, au declarat pentru Replica Media reprezentanții Primăriei Chișinău și Î.M. „Asociația de gospodărire a spațiilor verzi” (AGSV).

Potrivit specialiștilor, pe lac sunt instalate aeratoare de oxigen doar pe 30% din suprafața totală a acestuia.

„Aceste dispozitive, în număr de 16 unități, nu reușesc să îmbogățească apa cu oxigenul necesar, una din principalele cauze de deces a peștelui”, ne-au comunicat reprezentanții AGSV.

Reprezentanții Primăriei au subliniat că pentru anul 2022 au fost prevăzute surse bugetare pentru achiziționarea suplimentară a 25 de aeratoare.

„La prima licitație de acest gen nu s-au înregistrat participanți. Actualmente este în desfășurare cea de-a doua licitație, iar agenții economici de profil sunt îndemnați să participe la concurs”, a declarat pentru Replica Media purtătoarea de cuvânt a primarului Ion Ceban, Natalia Ixari.

Totodată, potrivit specialiștilor de la AGSV, serviciile municipale „colectează zilnic în jur de 30 kg de pește mort, în comparație cu cca 200 kg, cantitate înregistrată de până la instalarea aeratoarelor pentru oxigenare apei.”

Reprezentanții Primăriei menționează că echipele AGSV monitorizează situația și vor curăța sectoarele problematice.

La 6 iunie, pe rețele sociale au apărut mai multe imagini care au surpins zeci de pești morți care s-au ivit la țărm, dar și la suprafața apei de pe lângă stufăriș, la lacul „Valea Morilor”.

Alina
publicat de:
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media