Șefa statului avut o discuție telefonică cu președinta Georgiei despre riscurile de securitate pe care le comportă războiul purtat de Rusia în Ucraina

27 mai 2022, 19:03 Politică 148
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, și președinta Georgiei, Salome Zourabichvili.  Sursa: Maia Sandu/Facebook

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a avut o discuție telefonică vineri, 27 mai, cu președinta Georgiei, Salome Zourabichvili. Dialogul s-a focusat pe riscurile de securitate pe care le comportă războiul purtat de Rusia în Ucraina, precum și pe eforturile umanitare făcute pentru a ajuta refugiații din statul vecin.

„Evoluțiile curente de securitate din țara noastră și din regiune au fost abordate de Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, în discuția telefonică pe care a avut-o astăzi cu Președintele Georgiei, Salome Zourabichvili. Dialogul s-a focusat pe riscurile de securitate pe care le comportă războiul purtat de Rusia în Ucraina, precum și pe eforturile umanitare făcute pentru a ajuta refugiații din statul vecin”, se arată în comunicatul emis de Președinție.

De asemenea, Președinția informează că oficialele au vorbit despre oportunitățile de extindere a cooperării bilaterale dintre Moldova și Georgia.

Pe finalul discuției, președinta Maia Sandu a transmis un mesaj de felicitare cetățenilor Georgiei cu ocazia Zilei Independenței, sărbătorită ieri.

Pe teritoriul Republicii Moldova continuă să se afle peste 83.800 refugiați din Ucraina, dintre care circa 44.500 sunt minori.

În ultimele trei luni, 474.770 de persoane au intrat în țară, iar dintre acestea - 74.870 s-au întors în Ucraina.

Rusia își descrie războiul provocat în Ucraina ca fiind o „operațiune militară specială”, în timp ce atât UE cât și SUA condamnă cu fermitate atât decizia lui Putin de a recunoaște zonele necontrolate de guvern din Donețk și Luhansk, cât și agresiunea militară neprovocată și nejustificată a Rusiei împotriva Ucrainei.

UE condamnă, de asemenea, implicarea Belarusului în agresiunea militară a Rusiei.

Liderii au cerut în repetate rânduri Rusiei să înceteze imediat acțiunile militare, să retragă necondiționat toate forțele și echipamentele militare din Ucraina și să respecte pe deplin integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei.

Ca răspuns la agresiunea militară, UE și SUA a extins masiv sancțiunile împotriva Rusiei, adăugând un număr semnificativ de persoane și de entități pe lista sancțiunilor și adoptând măsuri fără precedent.

Totodată, Republica Moldova a condamnat ferm din prima zi războiul împotriva Ucrainei.

Diana
publicat de:
Diana Severin
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media