LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 84. Starea de război va fi prelungită în Ucraina cu 90 de zile

18 mai 2022, 07:25 Ucraina 567
Război în Ucraina.  Sursa: Replica Media

Ucraina opune rezistență a 84-a zi în fața armatei ruse, în urma invaziei Rusiei în Ucraina sub pretextul desfășurării „unei operațiuni de denaționalizare și denazificare”. Bătălia sângeroasă și de o rezistență incredibilă a soldaților ucraineni împotriva inamicului la oțelăria „Azovstal” s-a încheiat. Peste 260 de soldați ucraineni au fost salvați din uzină, dar soarta lor rămâne incertă după ce luptătorii s-au predat și au fost transferați pe teritoriul controlat de ruși.

Primăria din Mariupol a oferit date alarmante în legăturile cu pierderile omenești în cele 83 de zile de război, în urma catastrofei umanitare cu care s-a confruntat orașul-port, piesa de rezistență a războiului. Potrivit autorităților locale, 20.000 de ucraineni au fost uciși de ruși, iar alți 10.000 ar putea să moară din cauza bolilor, a lipsei de apă, alimente și medicamente la Mariupol, orașul asediat de armata rusă. Decedații, în mare parte, au fost înmormântați în gropi comune, care ajung și la 30 de metri lungime.

Negocierile ruso-ucrainene privind semnarea unui Acord de pace au ajuns într-un moment de stagnare. Negociatorul ucrainean, Mihail Podoleak, a declarat că negocierile cu Rusia au fost suspendate, dând vina pe „mentalitatea stereotipă” a Moscovei. Ministrul adjunct de Externe al Rusiei, Andrei Rudenko, a declarat că practic nu au loc discuții de pace în acest moment și a acuzat Ucraina că s-a „retras practic” din proces.

UPDATE 21:37. Ambasada Statelor Unite ale Americii (SUA) în Ucraina și-a reluat astăzi, 18 mai, activitatea la Kiev după evacuarea forțată a diplomaților în legătură cu invazia Rusiei în Ucraina, scrie REUTERS.

UPDATE 19:00. Starea de război va fi prelungită în Ucraina cu 90 de zile. Un proiect în acest sens a fost trimis Parlamentului din Ucraina de președintele Vladimir Zelenskiy.

Starea de război va fi prelungită începând cu data de 25 mai.

UPDATE 18:20. De la începutul invaziei ruse, ocupanții ruși au distrus sau au distrus complet aproape 1.800 de instituții de învățământ. Instituțiile din regiunile Donețk și Harkov au avut cel mai mult de suferit, potrivit Ministrului Educației și Științei, Serghei Șkarlet, scrie Hromadske.

În total, în cele 84 de zile de război activ împotriva Ucrainei, trupele ruse au distrus complet 161 de instituții de învățământ. Alte 1.611 instituții au suferit daune semnificative. Doar în 7 regiuni ale Ucrainei au supraviețuit toate instituțiile de învățământ. Potrivit lui Șkarlet, regiunile Donețk și Harkov au avut cel mai mult de suferit. În fiecare dintre ele, peste 400 de instituții au fost distruse sau avariate.

UPDATE 17:00. Procesul de judecată pentru crime de război în care este anchetat soldatul rus Vadim Șișmarin, în vârstă de 21 de ani, a fost amânat pentru joi, deoarece prea mulți membri ai presei se înghesuiau în sala de judecată din Kiev, scrie CNN.

Vadim Șișmarin a apărut în fața primului proces pentru crime de război de când Rusia a invadat Ucraina în februarie. El este acuzat că a ucis un civil de 62 de ani, neînarmat, în regiunea Sumî din Ucraina.

Șișmarin a pledat vinovat pentru cele ce i se încriminează. El a refuzat să vorbească atunci când instanța i s-a adresat.

Familia victimei se afla și în sala de judecată și urma să depună mărturie.

Rusia a spus că încă nu are detalii despre cazul lui Șișmarin în Ucraina și consideră acuzațiile „inacceptabile”, „revoltătoare” și „înscenate”, potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

„Încă nu avem informații despre acest caz. Și capacitatea de a oferi asistență este, de asemenea, foarte limitată din cauza absenței misiunii noastre diplomatice [în Ucraina]. Dar încă o dată, repet, nu am nicio informație despre acest caz”, a spus Peskov la conferința de presă, miercuri.

Întrebat despre poziția Kremlinului cu privire la acuzațiile de crime de război presupuse comise de armata rusă în Ucraina, Peskov a spus că acuzațiile sunt „inacceptabile” și a susținut că majoritatea au fost „incidente înscenate”.


UPDATE 16:49. Ministrul ucrainean al dezvoltării economice, Iulia Sviridenko, a anunţat miercuri că Polonia va trimite Ucrainei 25.000 de tone de carburant, probabil săptămâna viitoare, transmite agenţia EFE, potrivit Agerpres.

„Ajutorul Poloniei va contribui la stabilizarea semnificativă a situaţiei pe piaţa carburanţilor'”, a declarat Iulia Sviridenko după o discuţie la Kiev cu omoloaga sa poloneză Anna Moskva.

Iulia Sviridenko a amintit că înaintea invaziei ruse rafinăria de la Kremenciuk, din centrul Ucrainei, acoperea cu producţia sa mare parte din cererea internă de carburant a ţării, dar infrastructura rafinăriei a fost distrusă de atacurile ruseşti.

Prin urmare, guvernul de la Kiev încearcă să efectueze importuri în regim de urgenţă pentru a atenua criza de combustibili, dar se loveşte de dificultăţi logistice întrucât multe şosele şi căi ferate sunt avariate, iar porturile ucrainene sunt blocate.

La începutul acestei luni forţele ruse au atacat şi a doua cea mai mare rafinărie a Ucrainei, situată în regiunea estică Lugansk.

Criza de combustibil a creat cozi la benzinării, iar majoritatea benzinăriilor au limitat cantitatea de combustibil la zece litri pentru fiecare client.

Ucraina are nevoie şi de mari cantităţi de combustibil pentru armată în războiul cu Rusia.


UPDATE 16:40. Amnesty International a spus că soldații ucraineni care s-au predat la uzina Azovstal din Mariupol nu trebuie să fie maltratați și ar trebui să aibă acces imediat la Crucea Roșie Internațională, transmite CNN.

„Soldații ucraineni dislocați în zona Mariupol au fost dezumanizați de presa rusă și prezentați în propaganda lui Putin drept „neonazişti” în timpul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei”, a declarat Denis Krivosheev, director adjunct al Amnesty pentru Europa de Est și Asia Centrală.

„Această caracterizare ridică îngrijorări serioase cu privire la soarta lor ca prizonieri de război”, a spus el.

„Prizonierii de război nu trebuie să fie supuși niciunei forme de tortură sau rele tratamente și ar trebui să li se acorde acces imediat la Comitetul Internațional al Crucii Roșii. Autoritățile relevante trebuie să respecte pe deplin drepturile prizonierilor de război, în conformitate cu convențiile de la Geneva. Amnesty a documentat uciderile sumare ale prizonierilor de către separatiștii susținuți de ruși în estul Ucrainei, precum și execuțiile extrajudiciare ale civililor ucraineni de către forțele ruse”, a spus Krivosheev.

„Soldații care s-au predat astăzi nu trebuie să aibă aceeași soartă”, a declarat Amnesty.

Purtătorul de cuvânt al ministerului rus de externe a spus că „nimeni nu ar trebui să se îndoiască” că luptătorii vor fi tratați în conformitate cu dreptul internațional. Legile umanitare „sunt sacre pentru partea rusă”, a declarat Maria Zakharova la o conferință de presă a Ministerului de Externe de la Moscova. Personalul rus oferă ajutor medical soldaților ucraineni răniți, a spus Zakharova, adăugând că „acesta nu este pentru spectacol” și va continua.


UPDATE 15:44. Ministerul Afacerilor Interne al Federației Ruse l-a anunțat în căutare pe bloggerul Ruslan Leviev (pe numele real Karpuk), care a efectuat investigații asupra acțiunilor armatei ruse în Siria și Donbass.

Anterior, Comitetul de Investigații al Rusiei a cerut ca Tribunalul Districtual Basmanny din Moscova să-l aresteze în lipsă pe Leviev.

Leviev este suspectat că a răspândit „falsuri” despre armata rusă „cu crearea artificială de probe pentru urmărire penală”. Leviev însuși a părăsit Rusia după începerea războiului din Ucraina.

După cum a remarcat bloggerul însuși, el nu a fost sesizat despre dosarul penal - a aflat despre caz dintr-o publicație de pe site-ul instanței.


UPDATE 15:00. Rusia expulzează 34 de membri ai misiunii diplomatice franceze și 24 de diplomați italieni, a anunțat Ministerul de Externe. Acesta este răspunsul Moscovei la declarația diplomaților ruși din Franța și Italia ca persona non grata.

La începutul lunii aprilie, Italia a expulzat 30 de diplomați ruși, iar Franța a expulzat 41 de angajați ruși.


UPDATE 13:30. Soldatul rus Vadim Șișmarin în timpul procesului a pledat vinovat pentru uciderea unui civil neînarmat în regiunea Sumî, relatează un corespondent BBC din sala de judecată.

Acesta este primul proces al unui militar rus pentru crime pe teritoriul Ucrainei.

Șișmarin este acuzat că a împușcat un biciclist neînarmat și este acuzat de articolul „Încălcarea legilor și obiceiurilor războiului”. Cu alte cuvinte, ei sunt judecați ca un criminal de război.

El riscă o pedeapsă de până la închisoare pe viață. Șișmarin, originar din Irkutsk, a servit ca lider de echipă în Divizia a 4-a Panzer Kantemirovskaya din regiunea Moscova.

Vadim Șișmarin. sursa: BBC


UPDATE 13:00. Satul Solokhi, regiunea Belgorod, a fost bombardat din Ucraina, a declarat șeful regiunii, Veaceslav Gladkov. Există pagube și un rănit.


UPDATE 12:48. Ministerul rus al Apărării publică noi imagini de la Azovstal cu un nou grup de militari ucraineni care au ieșit din subsolurile uzinei.

În total, de la 16 mai s-ar fi predat, potrivit spuselor purtătorului de cuvânt al ministerului rus al apărării 959 de militari, dintre care 80 de răniți, 51 având nevoie de spitalizare.


UPDATE 12:41. De la începutul invaziei masive a Ucrainei de către Rusia, 3.752 de civili au murit și 4.062 au fost răniți, a spus ONU. Dintre aceștia, 250 sunt copii. ONU notează că numărul real al morților este mai mare. Însă din locurile în care sunt lupte intense, informațiile ajung cu întârziere și mai trebuie confirmate multe rapoarte.

În special, nu există informații complete cu privire la numărul victimelor din Mariupol, Izium și Popasna, unde ar fi fost afectați mulți civili.

Majoritatea deceselor și rănilor raportate au fost cauzate de arme explozive cu rază lungă de acțiune, inclusiv de artilerie grea și atacuri cu mai multe lansatoare de rachete, precum și lovituri cu rachete și atacuri aeriene, declară ONU.


UPDATE 12:30. Denis Pușîlin, șeful autoproclamatei republici Donețk din Ucraina, a declarat că instanța va decide soarta luptătorilor ucraineni care s-au predat de la uzina asediată Azovstal din Mariupol, transmite Reuters, citând presa locală.

Statutul luptătorilor rămâne neclar, întrucât în Duma de stat rusă există mișcări de a trata pe Batalionul Azov ca pe o organizație teroristă, ceea ce ar pune sub semnul întrebării dacă Rusia s-ar simți obligată să-i trateze pe cei care s-au predat la Azovstal ca prizonieri de război.

În ultima zi, peste 300 de militari ucraineni au părăsit uzina Mariupol Azovstal. Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskiy, a numit această operațiune „salvarea armatei”, care a ținut apărarea aproape două luni, iar autoritățile ruse o numesc capitulare.


UPDATE 12:23. Vladimir Zelenskiy și soția sa, Olena Zelenska, au participat, marți, 17 mai, la funeraliile primului preşedinte al Ucrainei independente post-sovietice, Leonid Kravciuk. Este prima apariție publică a cuplului prezidențial de la începutul războiului.

Primul preşedinte al Ucrainei independente post-sovietice, Leonid Kravciuk, decedat în urmă cu o săptămână, la vârsta de 88 de ani, a fost înmormântat marţi după ce a fost omagiat în centrul Kievului, relatează AFP, citat de Digi24.

Actualul şef al statului ucrainean, Vladimir Zelenskiy, a participat la funeralii alături de soţia sa. Zelenskiy a depus un buchet de flori lângă sicriul acoperit cu drapelul galben-albastru al Ucrainei. Cuplul prezidenţial a păstrat un moment de reculegere lângă catafalcul păzit de o gardă militară de onoare.

Ceremonia funerară deschisă publicului a avut loc la Ucrainski Dim (Casa Ucrainei).


UPDATE 11:48. Secretara de externe a Marii Britanii, Liz Truss, a declarat că Regatul Unit este deschis la ideea creării unui tribunal penal internațional care să-l judece pe Vladimir Putin și alți lideri ruși din cauza războiului din Ucraina, transmite The Guardian.

„Putin și toți cei care au stat în spatele crimelor de război îngrozitoare care sunt comise în Ucraina trebuie să răspundă și colaborăm foarte strâns cu curtea penală internațională. Am trimis sprijin în Ucraina pentru a ajuta la colectarea de probe, de la declarațiile martorilor până la probe video. Am vorbit cu guvernul ucrainean despre această idee de creare a unui tribunal, suntem deschiși. Ne dorim o metodă eficientă de a urmări în justiție acei oameni care au comis aceste crime de război îngrozitoare, inclusiv viol, violență sexuală, țintirea nediscriminată a civililor. Dacă tribunalul va ajuta la acest lucru, atunci Marea Britanie se gândește cu siguranță să o susțină”, a spus ea.


UPDATE 10:42. Statul Major al Apărării teritoriale ale așa-zisei Republici Populare Donețk anunță că până în acest moment, 962 de luptători de la Azovstal s-ar fi predat. Ucraina nu a confirmat deocamdată aceste cifre.

Ministerul rus al Apărării dă însă o altă cifră. Potrivit datelor oferite de oficiali ruși, este vorba de 694 militari, dintre care 29 grav răniți.


UPDATE 10:34. De la începutul războiului din Ucraina, 229 de copii au murit, peste 420 au fost răniți, potrivit Procuraturii Generale a țării. Majoritatea copiilor ce au avut de suferit sunt din regiunile Donețk (141), Kiev (116) și Harkiv (100).

Acestea nu sunt cifre finale - colectarea datelor continuă în teritoriile andocate, precum și în locurile de ostilități active.

Până pe 17 mai, conform ONU, 250 de copii au murit în Ucraina de la începutul invaziei ruse.


UPDATE 09:56. Ucraina anunță pierderile totale în luptă ale forțelor ruse de la începutul invaziei și până la 18 mai:

  • personal - aproximativ 28.300 (+400);
  • tancuri - 1.235 (+16);
  • vehicule blindate de luptă / APV - 3009 (+34);
  • sisteme de artilerie - 586 (+8);
  • MLRS - 199 (+1);
  • Sisteme de război antiaeriene - 91 (+1);
  • aeronave - 202 (+1);
  • elicoptere - 167 (+0);
  • Nivel operațional-tactic UAV - 441 (+5);
  • rachete de croazieră - 102 (+5);
  • nave de război / bărci - 13 (+0);
  • vehicule și rezervoare de combustibil - 2137 (+28);echipamente speciale - 43 (+0).

UPDATE 09:50. O lovitură cu rachete a fost efectuată în regiunea Odessa de la Marea Neagră, relatează reprezentanții forțelor armate ale Ucrainei.

Autoritățile autoproclamatei republici DNR susțin că trei districte din Donețk au fost bombardate, precum și Gorlovka, Yasinovataya și alte șapte așezări.

Totodată, în dimineața zilei de 18 mai, trupele de ocupație au lansat un atac cu rachete asupra lui Nikolaev. În consecință, o persoană a fost rănită. Acest lucru a fost raportat de Serviciul de Stat de Urgență din regiunea Nikolaev. Victima a primit răni de schije.

De asemenea, din cauza atacului cu rachetă, au avut loc distrugeri și a izbucnit un incendiu de 50 de metri pătrați într-un sector rezidențial privat din cartierul Ingulsky. Pompierii au stins deja incendiul.


UPDATE 09:33. La Kiev, este reluat procesul militarului rus Vadim Șișimarin, care este acuzat de uciderea unui civil neînarmat în regiunea Sumî, primul proces al unui militar rus pentru crime de război pe teritoriul Ucrainei.


UPDATE 09:30. În ultima zi, peste 300 de militari ucraineni au părăsit uzina Mariupol Azovstal. Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskiy, a numit această operațiune „salvarea armatei”, care a ținut apărarea aproape două luni, autoritățile ruse o numesc capitulare.

Apărătorii Azovstalului au fost duși într-o fostă colonie penală din satul Olenevka, controlat de ruși, lângă Donețk. Printre ei - aproximativ 50 de persoane cu răni grave.

Kievul nu face public despre numărul exact al soldaților ucraineni prinși în uzină, motivând că sunt informații sensibile.


UPDATE 09:25. Finlanda și Suedia au aplicat oficial aderarea la NATO. Un răspuns oficial este așteptat în câteva săptămâni.

Potrivit regulilor, pentru ca un nou membru să se alăture blocului, este necesară aprobarea unanimă a tuturor aliaților.

În cazul unei decizii pozitive, procedura de ratificare, potrivit diplomaților, poate dura aproximativ un an.


UPDATE 08:52. Trupele Federației Ruse avansează din direcția Dolvhenke.

„În direcția Slaviansk, inamicul atacă localitatea Dolvhenke. Pentru a sprijini operațiunile ofensive, în această zonă au fost desfășurate unități de artilerie de rachete și tun", se arată în raportul Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.


UPDATE 08:37. „Oamenii mor în fiecare zi și nu vor prinde viață după expresia „Stop, filmat!””, a declarat preşedintele ucrainean, Vladimir Zelenskiy, la deschiderea, marţi seară, 17 mai, a celei de-a 75-a ediţii a Festivalului de Film de la Cannes. Șeful statului ucrainean a subliniat că la fel ca în trecut, acum „avem nevoie de un nou Chaplin care să demonstreze că cinema-ul nu este mut” în faţa războiului din Ucraina.


UPDATE 7:40. În această dimineață forțele ruse atacat orașul Dnipro, potrivit șefului Administrației regionale din Dnipropetrovsk, Vadim Reznicenko.

În urma atacului o femeie a fost rănită și două case au fost avariate. O altă rachetă a fost doborâtă de sistemul antiaerian al Ucrainei.


UPDATE 07:20. Institutul pentru Studiul Războiului anunță principalele evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Comandamentul militar ucrainean a ordonat apărătorilor rămași ai „Azovstal” să se predea, probabil condiționat, în speranța de a-i returna în Ucraina, ca parte a schimburilor de prizonieri care nu au fost încă negociate.
  • Anunțul unei probabile predări condiționate a generat indignare în spațiul informațional rusesc și cereri în Duma Rusă pentru legi care interzic schimbul apărătorilor predați ai „Azovstal”.
  • Forțele ruse au continuat să facă progrese limitate în Donbas, concentrate în primul rând pe stabilirea condițiilor pentru bătălia de la Severodonețk.



UPDATE 06:57. Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei anunță că rușii continuă bombardarea regiunilor Cernihiv și Sumî, potrivit informațiilor operaționale, de la ora 06:00, privind invazia Rusiei Ucraina, fiind concentrate aproximativ 15 elicoptere rusești în regiunea Luhansk pe rutele Bahmut și Severodonețk.

În direcția Harkiv, armata rusă efectuează bombardamente de artilerie a așezărilor Tsirkuni, Ruski Tișki, Cerkaski Tișki și Pitomnik.

În direcția Donețk, armata rusă continuă să atace în direcțiile Liman, Severodonețk, Bahmut, Avdiivka și Kahovka.

În direcțiile Novopavlivka și Zaporojie, inamicul plănuiește o ofensivă în direcția Polohî-Orihiv.

În ziua precedentă, unitățile de apărare aeriană ale Forțelor Terestre au lovit zece UAV-uri de nivel operațional și tactic, unitățile de rachete antiaeriene ale Forțelor Aeriene au distrus un UAV rus și patru rachete de croazieră.

În direcțiile Donețk și Luhansk au fost respinse 12 atacuri inamice, 3 sisteme de artilerie, 6 unități de vehicule blindate și 7 vehicule au fost distruse.


REPLICA MEDIA transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie,15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai, 3 mai, 4 mai, 5 mai, 6 mai, 7 mai, 8 mai, 9 mai, 10 mai, 11 mai, 12 mai, 13 mai, 14 mai, 15 mai, 16 mai și 17 mai.


IMPORTANT!!! E un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.

Prezumţia de nevinovăţie este un principiu fundamental, garantat de Constituţia Republicii Moldova, care prevede că „orice persoană acuzată de un delict este prezumată nevinovată până când vinovăţia sa va fi dovedită în mod legal, în cursul unui proces judiciar public, în cadrul căruia i s-au asigurat toate garanţiile necesare apărării sale”.(Constituţia Republicii Moldova, art.21)
Alina
publicat de:
Alina Baran
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media