Potrivit deputatului Lilian Carp, se va modifica art. 20, al. 1 al Legii. Acesta va cuprinde noi măsuri aplicabile pe durata stării de urgență și va permite acoperirea juridică a mai multor situații cu care se confruntă autoritățile competente prin care instituirea unui regim special de activitate pentru punctele de trecere a frontierei de stat, reglementarea admisiei, șederii și documentării străinilor cu aplicarea și respectarea măsurilor specifice dispuse de autoritățile competente, reprofilarea și schimbarea destinației și modul de activitate a instituțiilor publice și private, în funcție de necesitatea cauzată de situația de urgență.
De asemenea, articolul vizat se completează cu câteva alineate noi care vor reglementa procedura de exercitare a controlului Parlamentului asupra dispoziției și ordinilor prin care se dispun măsurile instituite pe perioada stării de urgență.
Prin urmare, Parlamentul va avea la dispoziție cinci zile pentru a se întruni ca să aprobe actele care sunt emise de către CSE, a notat Carp.
Cea mai importantă este prevederea care obligă ca după expirarea perioadei stării de urgență prin care a fost declarată starea de urgență, Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova, va prezenta în plenul Parlamentului un raport asupra activității desfășurate și a măsurilor adoptate.
„Această prevedere de fapt vine să oblige CSE să prezinte acest raport în parlament, prin care trebuie să-și argumenteze acele decizii pe care le-a luat în perioada stării de ruegnță pentru a demonstra că ele au fost necesare, legale și ca Parlamentul să poată adresa întrebări suplimentare pentru a vedea dacă au fost necesare acele pârghii suplimentare pe care le obține CSE în această perioadă de stare de urgență. Astfel, vine să impună o mai mare transparență în luarea deciziilor CSE și ca aceste decizii să fie dezbătute în spațiul public, iar Parlamentul să aibă un control asupra deciziilor care au fost luate”, a explicat parlamentarul.
Lilian Carp a spus că proiectul de lege va fi înregistrat în Parlament astăzi, va fi dezbătut în plenul Parlamentului și va obliga CSE să raporteze despre deciziile pe care le-a luat.
Amintim că Parlamentul Republicii Moldova s-a întrunit de urgență în ziua invaziei Federației Ruse pe teritoriul Ucrainei, pe 24 februarie 2022 și a instituit stare de urgență pentru 60 de zile. Măsura prevedea stabilirea unui regim special de intrare și ieșire în/din țară, regim special de circulație a persoanelor și mărfurilor, dar și expulzarea persoanelor care pot prezenta pericol pentru securitatea statului.
Din 24 februarie 2022 până în prezent, starea de urgență a fost prelungită constant.
