VIDEO/ Mai mult control asupra deciziilor CSE. PAS propune noi modificări la Legea privind starea de urgență

9 martie 2023, 11:17 Politică 110
Lilian Carp, Carp PAS, deputat PAS, .  Sursa: Facebook
Deputații Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) propun noi modificări la Legea nr. 212 privind starea de urgență, de asediu sau de război, care vizează în special activitatea Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova (CSE). Parlamentarul Lilian Carp a anunțat joi, 9 martie, în cadrul unui briefing de presă, că inițiativa legislativă prevede mai multă transparență în activitatea CSE, în vedere soluționărilor anumitor probleme cu care se confruntă autoritățile competente pe parcursul stării de urgență.

Potrivit deputatului Lilian Carp, se va modifica art. 20, al. 1 al Legii. Acesta va cuprinde noi măsuri aplicabile pe durata stării de urgență și va permite acoperirea juridică a mai multor situații cu care se confruntă autoritățile competente prin care instituirea unui regim special de activitate pentru punctele de trecere a frontierei de stat, reglementarea admisiei, șederii și documentării străinilor cu aplicarea și respectarea măsurilor specifice dispuse de autoritățile competente, reprofilarea și schimbarea destinației și modul de activitate a instituțiilor publice și private, în funcție de necesitatea cauzată de situația de urgență.

De asemenea, articolul vizat se completează cu câteva alineate noi care vor reglementa procedura de exercitare a controlului Parlamentului asupra dispoziției și ordinilor prin care se dispun măsurile instituite pe perioada stării de urgență.

Prin urmare, Parlamentul va avea la dispoziție cinci zile pentru a se întruni ca să aprobe actele care sunt emise de către CSE, a notat Carp.

Cea mai importantă este prevederea care obligă ca după expirarea perioadei stării de urgență prin care a fost declarată starea de urgență, Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova, va prezenta în plenul Parlamentului un raport asupra activității desfășurate și a măsurilor adoptate.

„Această prevedere de fapt vine să oblige CSE să prezinte acest raport în parlament, prin care trebuie să-și argumenteze acele decizii pe care le-a luat în perioada stării de ruegnță pentru a demonstra că ele au fost necesare, legale și ca Parlamentul să poată adresa întrebări suplimentare pentru a vedea dacă au fost necesare acele pârghii suplimentare pe care le obține CSE în această perioadă de stare de urgență. Astfel, vine să impună o mai mare transparență în luarea deciziilor CSE și ca aceste decizii să fie dezbătute în spațiul public, iar Parlamentul să aibă un control asupra deciziilor care au fost luate”, a explicat parlamentarul.

Lilian Carp a spus că proiectul de lege va fi înregistrat în Parlament astăzi, va fi dezbătut în plenul Parlamentului și va obliga CSE să raporteze despre deciziile pe care le-a luat.

Amintim că Parlamentul Republicii Moldova s-a întrunit de urgență în ziua invaziei Federației Ruse pe teritoriul Ucrainei, pe 24 februarie 2022 și a instituit stare de urgență pentru 60 de zile. Măsura prevedea stabilirea unui regim special de intrare și ieșire în/din țară, regim special de circulație a persoanelor și mărfurilor, dar și expulzarea persoanelor care pot prezenta pericol pentru securitatea statului.

Din 24 februarie 2022 până în prezent, starea de urgență a fost prelungită constant.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media