„Sunt sigur că acolo erau bani”. Stoianoglo, admite că dosarul „Kuliok” în care este vizat Igor Dodon, ar putea fi revizuit

3 septembrie 2021, 21:08 Justiție 556
Alexandr Stoianoglo, procurorul general al Republicii Moldova.  Sursa: www.zdg.md

Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, admite că dosarul „Kuliok” pornit pe numele fostului președinte Igor Dodon, ar putea fi revizuit. Șeful PG a declarat, în cadrul unui interviu cu jurnalistul Artur Efremov, că este convins că în punga cu calendar pe care i-a transmis-o Vladimir Plahotniuc erau bani, însă, marea problemă este că procurorii nu au dovezi pentru a proba acest lucru.

Alexandr Stoianoglo spune că dosarul „Kuliok” are probleme din cauza lipsei dovezilor, dar și din cauza contextului legal în care a fost făcută celebra înregistrare în care apare Igor Dodon, pe atunci șef de stat, fostul lider democrat Vladimir Plahotniuc și omul său de încredere, Serghei Iaralov.

„Eu iau decizii reieșind din conjunctură, pentru mine sunt importante dovezile și legalitatea inițierii procedurilor, în acest caz, cât de legal a fost pornit dosarul penal, au fost sau nu premize, și cât de legal au fost efectuate măsurile operative de urmărire. Dacă acestea sunt, pe mine nu ma intereseaza numele, fie acesta Dodon sau Plahotniuc, etc. Dosarul „Kuliok” are mai multe probleme”, a spus Stoianoglo.

Șeful PG a explicat că, în primul rând, înregistrarea video a fost făcută ilegal, întrucât asemenea lucruri se fac doar în cadrul unui dosar penal.

„În al doilea rând, pentru a atrage omul la răspundere penală, la dosar trebuie să fie anexate declarațiile celor care au participat la acea întâlnire, în acest caz Iaralov și Plahotniuc, însă ele lipsesc.

„Orice învinuire trebuie să fie clară, când, unde, a luat bani, câți bani a luat, pentru ce i-a luat. Noi nu avem nimic din toate astea. Noi avem o înregistrare video provocatoare, care arată transmiterea unui pachet și noi nu știm ce e acolo”, a mai argumentat procurorul general.

Chiar și așa, Stoianoglo a menționat că intuiția îi spune că în punga cu calendar transmisă de Plahotniuc erau bani.

„Eu sunt convins că acolo erau bani. Dar una este ceea ce cred eu, și cu totul altceva este să putem dovedi acest lucru. Noi dovezi nu avem. Nu putem înainta învinuirea reieșind din ceea ce cred eu, ci în baza unor dovezi clare. Dar cu asta noi avem probleme serioase”, a spus procurorul.

În acest context, șeful PG a admis că, atunci când procurorii vor avea acces la baza de date, deciziile privind acest dosar ar putea fi revizuite.

„Noi vorbim despre un status quo - ceea ce avem astăzi. Aceste bucăți de video pot fi multe și nu mereu acestea pot prezenta o dovadă”, a spus el.

Amintim că în primăvara anului 2020, în spațiul public a apărut o înregistrare în care Vlad Plahotniuc i-a transmis o pungă neagră cu calendar, președintelui de atunci Igor Dodon, în timp ce aceștia discutau despre salariile pentru membrii PSRM.

Filmarea a fost făcută publică pe 18 mai, în aceeași zi în care procurorul general Alexandru Stoianoglo a declarat la o conferință de presă că Vladimir Plahotniuc este principalul beneficiar al furtului miliardului.

La scurt timp, Procuratura Anticorupție a anunțat că a finalizat o investigație în baza acestui caz. PG a dispus neînceperea urmăririi penale, menționând că nu cunoaște cât de veridice sunt imaginile, în ce circumstanțe au fost făcute, dar și alte detalii inerente unor astfel de înregistrări.

Prezumţia de nevinovăţie este un principiu fundamental, garantat de Constituţia Republicii Moldova, care prevede că „orice persoană acuzată de un delict este prezumată nevinovată până când vinovăţia sa va fi dovedită în mod legal, în cursul unui proces judiciar public, în cadrul căruia i s-au asigurat toate garanţiile necesare apărării sale”.(Constituţia Republicii Moldova, art.21)
Anastasia
publicat de:
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media