ULTIMA ORĂ/ DOC/ CSJ a admis cererea avocatului lui Ilan Șor și a dispus strămutarea dosarului la Curtea de Apel Chișinău

20 august 2021, 18:21 Justiție 183
Ilan Șor.  Sursa: Ilan Șor/Facebook

Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a admis cerea avocatului lui Ilan Șor, Denis Calaida, și a dispus strămutarea judecării cauzei penale în privinţa președintelui Partidului „Șor” de la Curtea de Apel Cahul la Curtea de Apel Chișinău. Încheierea a fost pronunțată, astăzi, 20 august, de președinta ședinței Nadejda Toma și judecătorii Ion Guzun și Anatolie Țurcan.

De asemenea, CSJ a dispus menținerea încheierii Curții de Apel Cahul din 25.07.2019 privind înlocuirea măsurii preventive - liberarea provizorie sub control judiciar, aplicată faţă de inculpatul Şor Ilan, cu măsura preventivă - arestul preventiv și anunțarea în căutare a inculpatului; b) încheierile instanței, prin care au fost admise demersurile părților de anexare a materialelor scrise.

Încheierea emisă de CSJ este irevocabilă.


Liderul partidului „Șor”, Ilan Șor, a cerut președintelui Parlamentului, Igor Grosu, să i se permită să fie audiat la ședința extraordinară a Parlamentului de vineri, 20 august, prin videoconferință, la subiectul furtului miliardului. Reprezentanții Parlamentului ne-au informat că au înregistrat o solicitare în acest sens, semnată de vicepreședinta PP „Șor”, Marina Tauber, însă nu au specificat la acel moment dacă va fi sau nu acceptată.

Chiar dacă a solicitat public și în scris să fie lăsat să vorbească, prin videoconferință, la ședința de astăzi a Parlamentului, unde se dezbate progresul în procesul de recuperare a mijloacelor financiare sustrase din sistemul bancar, președintele partidului „Șor”, Ilan Șor, președintele Legislativului nu i-a permis. Motivul - acesta nu a prezentat motivele absenței sale, așa cum este obligat de regulament, a declarat Igor Grosu, care a refuzat să-i ofere cuvântul.

Ilan Șor nu se află în țară din iunie 2019, când a părăsit teritoriul Republicii Moldova odată cu liderul PD, Vladimir Plahotniuc. Acesta a fost condamnat, în dosarul fraudei bancare, la 7,6 ani de închisoare cu executare, fiind recunoscut drept unul dintre principalii figuranți în jaful din sistemul bancar.

Apelul său de la Curtea de Apel Cahul se prelungește deja mai bine de trei ani și jumătate, perioadă în care acesta a fost ales deputat, iar apoi a părăsit Republica Moldova, după schimbarea puterii. La 30 iulie 2019 a fost anunțat în căutare internațională. Potrivit anumitor surse, acesta s-ar afla în Israel.

În aprilie anul curent, Ilan Șor a anunțat că atât el, cât și acționarii băncilor din care a fost furat miliardul de dolari sunt gata să ramburseze statului pierderile cauzate în urma fraudei bancare, iar după asta să-și revendice banii de la „beneficiarii reali”. Tot atunci a cerut procurorilor să-i anuleze mandatul de arest pentru a putea participa „la viața publică a țării” și la ședințele de judecată.

Alina
publicat de:
Alina Baran
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media