Potrivit comentariului emis de Ministerul rus al Apărării, autoritățile ruse avertizează SUA, statele membre NATO și „marionetele” lor din Ucraina să „nu facă încă un pas aventuros.”
„Suntem în mod constant în favoarea rezolvării oricăror probleme prin mijloace politice și diplomatice. În acest sens, nu ar trebui să existe nicio îndoială că forțele armate ale Federației Ruse vor răspunde în mod adecvat la provocarea regimului de la Kiev, în cazul în care aceasta va avea loc, și vor proteja compatrioții noștri, contingentul rus de menținere a păcii, membrii Grupului operațional al forțelor ruse și depozitele militare din satul Cobasna din Transnistria. Orice acțiune care reprezintă o amenințare la adresa securității acestora va fi considerată, în conformitate cu dreptul internațional, drept un atac împotriva Federației Ruse”, se arată în comunicatul Ministerului de Externe.
De menționat că tot vineri, 24 februarie, delegația Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control a transmis că, în urma analizării informațiilpr de pe teren, situația în Zona de Securitate este calmă, fără schimbări față de perioada anterioară.
„Fluxul de persoane și mijloace de transport prin posturile vamale interne rămâne constant în săptămâna curentă, numărul posturilor de control este neschimbat, personalul posturilor nu a fost suplinit sau înarmat, nu au fost fixate deplasări ale efectivului de trupe sau ale tehnicii militare. În rândul pacificatorilor nu au fost raportate încălcări de disciplină”, se arată în nota informativă emisă de Biroul de Reintegrare.
Totodată, reprezentanții Chișinăului în Comisia Unificată de Control au menționat că monitorizează în continuare evoluția situației în Zona de Securitate.
Cu un apel la calm au venit și reprezentanții ministerului Apărării de la Chișinău, care dau asigurări că monitorizează atent evoluțiile care au loc în regiune și pe teritoriul controlat de regimul de la Tiraspol.
„În prezent, nu există amenințări directe la adresa securității militare a statului. Ministerul conlucrează cu toate celelalte autorități de securitate ale statului ca, împreună, să prevenim orice tentativă de destabilizare, să menținem pacea și stabilitatea în țară, astfel încât cetățenii noștri să fie în siguranță. Efectivul Armatei Naționale din cadrul Forțelor Mixte de Menținere a Păcii din Zona de Securitate activează în regim normal. În cazul în care vor fi identificate eventuale pericole pentru securitatea țării, Ministerul Apărării va informa imediat opinia publică.
Informațiile false distribuite au scopul să creeze panică și confuzie în rândul oamenilor de pe ambele maluri ale râului Nistru. Îndemnăm cetățenii la calm și să se informeze doar din surse oficiale”.
Amintim că la 23 februarie, Ministerul rus al Apărării a emis un comunicat în care acuză Ucraina că ar pregăti „o provocare armată” în regiunea transnistreană, care va fi efectuată de unități ale forțelor armate ale Ucrainei, inclusiv cu implicarea formației naționaliste „Azov”. În replică, Guvernul de la Chișinău a negat această informație lansată de cei de la Kremlin, îndemnând cetățenii la calm și să se informeze din sursele oficiale ale Republicii Moldova.
De menționat că nu este prima oară când Moscova lansează asemenea amenințări. La 1 septembrie 2022, șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, a declarat același lucru la o întâlnire cu stuenții la Moscova.
„Toată lumea trebuie să înțeleagă că orice acțiune care va pune în pericol securitatea personalului nostru militar (n.red. din regiunea transnistreană) va fi considerată, în conformitate cu normele dreptului internațional, drept un atac asupra Rusiei, așa cum a fost cazul în Osetia de Sud, când trupele noastre de menținere a păcii au fost atacate de fostul președinte al Georgiei Mihail Saakașvili”, spunea atunci Lavrov, după ce a fost întrebat despre interesele Rusiei în regiunea transnistreană.
