VIDEO/ Procurorul general oferă detalii despre perchezițiile care vizează Partidul „Șor”: Cauza penală a fost pornită la 19 iulie

21 iulie 2022, 11:58 Justiție 366
Dumitru Robu.  Sursa: Replica Media

Procurorul general Dumitru Robu oferă detalii despre perchezițiile care vizează Partidul ȘOR. Astfel, cauza penală a fost pornită în baza ordonanței semnate la 19 iulie, fiind conexată la o altă cauză penală care este investigată din luna ianuarie 2022.

„Sunt două cereri înaintate de ridicare a imunității Marinei Tauber pe două capete de acuzare. Un capăt de acuzare se referă la falsificarea raportului privind gestionarea financiară a Partidului Șor pentru primul semstru al anului 2022. Al doilea capăt de acuzare este pe faptul acceptării cu bună cunoștință a finanțării Partidului Șor de către un grup criminal organizat ( infracțiune prevăzută la art. 181, ind 2, alin. 5)”, a declarat Robu jurnaliștilor.

Potrivit șefului interimar al PG, cauza penală a fost pornită în baza ordonanței sale din 19 iulie, fiind conexată la o altă cauză penală care este investigată din luna ianuarie 2022.

Totodată, Dumitru Robu a răspuns acuzațiilor precum că perchezițiile ar fi efectuate la comandă politică.

„Pe toată perioada activității mele nu am permis și nu voi permite să fiu influențat de careva persoane sau partide politice”, a afirmat Robu.

De menționat că, în dimineața zilei de joi, 21 iulie, procurorii anticorupție împreună cu ofițerii Centrului Național Anticorupție au descins cu percheziții în cadrul unui dosar penal pornit pe faptul finanțării ilegale a Partidului politic ȘOR. În urma descinderilor, s-a constatat că banii grupului criminal ajungeau în Republica Moldova sub formă de transferuri și convertiri, inclusiv în criptovalută, iar pentru a camufla originea mijloacelor financiare, erau folosite diverse canale de finanțare precum Dubai, Viena, Monaco, potrivit CNA.

În aceeași zi, la solicitarea procurorului general interimar, Dumitru Robu, deputata fracțiunii parlamentare ȘOR Marina Tauber a fost lipsită, din nou, de imunitate parlamentară în vederea reținerii, arestării, percheziției și trimiterii în judecată penală. Tauber este vizată în două cauze penale pornite pe faptul acceptării cu bună știință a finanțării Partidului Politic ȘOR din partea unui grup criminal organizat, precum și pentru falsificarea raportului privind gestiunea financiară a formațiunii pentru semestrul I al anului 2022, în intenția de a ascunde volumul mijloacelor financiare acumulate și volumul mijloacelor utilizate.

În reacție, conducerea Partidului „Șor” a acuzat guvernarea PAS că ar încerca să reducă la tăcere reprezentanți formațiunii și a pornit, în acest sens, „un nou episod de răfuială politică”. Mai mult, aceștia spun că însăși președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a dat indicații să fie organizate percheziții la sediul partidului și să fie pornite dosare penale pe numele membrilor și conducerii PP „Șor”.

De menționat că Marina Tauber a rămas a treia oară fără imunitate parlamentară. Procurorul general interimar, Dumitru Robu, a înaintat la ședința Parlamentului din 19 mai patru cereri prin care a solicitat ridicarea imunității parlamentare a deputatei fracțiunii Partidului Șor, Marina Tauber, și colegului acesteia de partid, deputatul fugar Ilan Șor. Cei doi acum sunt cercetați în baza a două articole din Codul Penal: art. 243, p.3, litera a și b - spălarea banilor săvârşit de un grup criminal organizat sau de o organizaţie criminală în proporţii deosebit de mari, și art. 190, p. 5 - escrocherie săvârşită în proporţii deosebit de mari.

De asemenea, Marina Tauber a rămas în legislatura precedentă fără imunitate parlamentară, alături de colega acesteia Reghina Apostolova. Cele două au fost reținute și anchetate în dosarul fraudei bancare, însă, în octombrie 2020, deputatele au fost scoase de sub urmărire penală.

Diana
publicat de:
Diana Severin
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media