Agenția de Mediu: În prezent, nu sunt înregistrate modificări ale fondului radioactiv în limite ce ar depăși valori maxime admise

10 august 2022, 12:17 Societate 57
Chișinău, stradă, oameni.  Sursa: Replica Media

Agenția de Mediu anunță că, în prezent, nu sunt înregistrate modificări ale fondului radioactiv în limite ce ar depăși valori maxime admise. Informație este prezentată în urma apariției materialelor de presă privind situația tensionată de la centrala nucleară din Zaporojie.

Astfel, în data de 10 august 2022, până la ora 8.00, valorile înregistrate ale echivalentului dozei ambientale a radiaţiei gama pe teritoriul Republicii Moldova la staţiile cu monitorizare manuală (Soroca, Făleşti, Corneşti, Bravicea, Bălţata, Leova, Comrat) constituie:

Minima: 0,10 μSv/h – la staţia Bălțata

Maxima: 0,17 μSv/h– la staţia Comrat

Valorile înregistrate ale echivalentului dozei ambientale a radiaţiei gama pe teritoriul Republicii Moldova la staţiile cu monitorizare automată (Briceni, Bălţi, Chişinău, Ştefan Vodă, Cahul) constituie:

Minima: 0,10 μSv/h – la staţia Chișinău la ora 6.40

Maxima: 0,17 μSv/h – la staţia Cahul la ora 1.40

Limita de avertizare pentru teritoriul Republicii Moldova este de 0,25 microSievert/h, stabilită de către Ministerul Sănătății.

Agenția de Mediu, responsabilă de informarea sistematică a autorităților publice, societății civile și populației cu privire la calitatea mediului, zilnic publică valorile debitului dozei ambientale a radiaţiei gama pe teritoriul Republicii Moldova pe pagina sa oficială.

Totodată, potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, la moment, nu există careva riscuri pentru populație privind o eventuală expunere la radiații ionizante și administrarea în scop profilactic a preparatelor de Iod stabil (ioduri de potasiu) este inoportună, deoarece nu există niciun temei rezonabil.

România a donat R. Moldova peste un milion de pastile de iodură de potasiu, în urma discuțiilor purtate de ministra Sănătății al Republicii Moldova, Ala Nemerenco cu omologul său din România, Alexandru Rafila.

Potrivit ministerului de resort, comprimatele sunt repartizate de Agenția Națională pentru Sănătate Publică subdiviziunilor sale (centrelor de sănătate publică), care le vor distribui centrelor de sănătate din teritoriu, la indicația Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova. La fel, ANSP a elaborat o instrucțiune cu privire la administrarea medicamentului.

Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) la fel monitorizează, în limitele competenței, evoluţia radioactivităţii mediului pe teritoriul țării și anunță că, în prezent, nu sunt înregistrate modificări ale fondului radioactiv în limite ce ar depăși valori maxime admise.

Potrivit datelor de laborator, nu există careva riscuri iminente pentru populație privind o eventuală expunere la radiații ionizante, valorile fondului radioactiv aflându-se în domeniul de variaţie ale celui natural caracteristic teritoriului țării. De asemenea, Agenția Internațională pentru Energie Atomică nu a lansat nicio avertizare pentru țările vecine cu Ucraina.

În context, ANSP atenționează populația că administrarea în scop profilactic a preparatelor de Iod stabil (ioduri de potasiu) la moment este inoportună, deoarece nu există un temei rezonabil. Avertizăm că utilizarea fără indicații a preparatelor menționate poate prezenta unele riscuri pentru sănătate prin afectarea funcției glandei tiroide.

În caz de accident nuclear cu pericol de contaminare, preparatul de iod stabil va fi administrat, la decizia CSE a Republicii Moldova, care va fi adusă la cunoștința populației prin activarea sistemului centralizat de înștiințare a protecției civile cu indicații concrete prin canalele de radio și televiziune națională.

Specialiștii ANSP au elaborat o instrucțiune cu privire la administrarea preparatelor de Iodură de potasiu, care include și instrucțiunea de utilizare de la producător:

  • Preparatele cu iod stabil, cum ar fi Iodura de potasiu, sunt destinate administrării de către populație din apropierea unui reactor nuclear sau în alte locuri, unde pot avea loc accidente nucleare cu aruncarea iodului radioactiv în aer. Preparatul de iod stabil este predestinat pentru profilaxia efectelor iodului radioactiv asupra glandei tiroide.
  • În caz de accident cu eliminarea substanțelor radioactive și/sau a materialelor nucleare în spaţiu, norul radioactiv contaminat poate ajunge pe teritoriul ţării în timp de câteva ore, timp, care va fi folosit pentru întreprinderea măsurilor generale de radioprotecție a populației, precum ar fi adăpostirea sau evacuarea.
  • În caz de urgenţă nucleară, administrarea Iodurii de potasiu nu trebuie considerată o acțiune de protecție primară sau independentă. Administrarea Iodurii de potasiu este una dintre numeroasele măsuri disponibile pentru protejarea sănătății populației de expunerea la radiații ionizante rezultate din eliberarea de iod radioactiv dintr-o instalație nucleară sau de la o explozie nucleară.
  • Iodura de potasiu este în formă de comprimate și fiecare cutie conține un prospect al preparatului care urmează a fi studiat pentru a evita o supradozare, sau neglijare a contraindicațiilor.
  • Efectul profilactic al iodurii de potasiu este cel mai înalt în cazul administrării preparatului înainte de presupusa inspirare a iodului radioactiv sau în timpul inspirării acestuia. Eficacitatea preparatului scade în timp și este, practic, inutilă peste 10 ore după contactul cu norul radioactiv. Din aceste considerente, doza se administrează cât mai curând posibil, doar după ce a fost anunțată prezența de iod radioactiv în aer.
  • Administrarea comprimatelor de Iodură de potasiu fără necesitate, sau mai târziu de 10 ore de la expunerea la norul poluant, poate aduce mai mult rău decât bine, prin prelungirea timpului de înjumătățire biologică a iodului radioactiv care s-a acumulat deja în tiroidă. O administrare unică de iod stabil este, de obicei, suficientă.
  • Prioritar, preparatul de iod stabil se va administra persoanelor care nu pot fi adăpostite sau evacuate din diferite motive cum ar fi implicarea acestora la măsurile de răspuns la accident (membrii echipelor de intervenție), necesitatea petrecerii altor lucrări de urgență majoră în aer liber, timpul insuficient pentru a se adăposti, etc.
  • Adăpostirea (încăperi, beciuri, subsoluri etc.) sau evacuarea populaţiei aflată în imediata apropiere a accidentului nuclear, înainte de începerea emisiilor de iod radioactiv, este una din cele mai selective și eficiente măsuri de protecție în cazul unei urgențe nucleare, deoarece protejează întregul organism de expunerea la toți radionuclizii din norul radioactiv.
Forțele ruse au bombardat dumincă centrala nucleară de la Zaporojie, din Ucraina. Potrivit autorităților ucrainene, în atac au fost loviți trei senzori de radiații.


Diana
publicat de:
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media