VIDEO/ Statul va vinde lemn de foc gospodăriilor casnice fără intermediari. Planul de acțiuni al Guvernului privind asigurarea populației cu lemne în perioada rece a anului 2022 – 2023

4 august 2022, 12:58 Societate 1494
Secretarul general al Guvernului, Dumitru Udrea.  Sursa: gov.md

Secretarul general al Guvernului, Dumitru Udrea, a prezentat joi, 4 iulie, Planul de acțiuni privind asigurarea populației cu lemn de foc pentru perioada rece a anului 2022 – 2023. Oficialul a anunțat că statul va vinde lemne de foc pentru gospodăriile casnice la prețurile de anul trecut, fără implicarea intermediarilor, direct de la subdiviziunile Moldsilva către consumatori.

Udrea a mai spus că Guvernul a subvenționat Agenția Moldsilva cu peste 74 de milioane de lei pentru a acoperi diferența de preț la masa lemnoasă distribuită gospodăriilor casnice, care s-a scumpit în acest an.

Dumitru Udrea anunță că Planul de acțiuni privind asigurarea populației cu lemn de foc pentru perioada rece a anului 2022 – 2023 urmărește consumul echitabil și responsabil de lemne de foc pe perioada rece al anului și eficientizarea consumului și distribuției lemnului de foc și prevenirea tăierilor ilegale. De asemenea, țintește 568 de mii de gospodării casnice din țară care folosesc lemnul ca sursă principală de încălzire.

Guvernul va asigura lemn de foc pentru consumatorii casnici la un preț similar de anul trecut. În acest an prețul de vânzare a lemnului de specii tari va varia între 550 și 875 de lei per metru ster. Pentru lemnul moale prețurile variază între 350 și 475 lei.

Pentru ca prețul lemnului să nu crească, Guvernul a subvenționat agenția Moldsilva cu peste 74 de milioane de lei.

Întreprinderile silvice vor vinde lemn doar gospodăriile casnice și instituțiilor publice, în special celor din învățământ. Agenții economici nu vor putea cumpăra lemne de foc de la Moldsilva pentru comercializare.

În prima tranșă de vânzări planificată pentru octombrie - noiembrie 2022, fiecare gospodărie casnică, care face parte dintr-un grup social-vulnerabil, sau reprezintă care se încălzește doar cu lemne, va putea cumpăra până la 3 metri steri la un preț plafonat. Încurajăm administrațiile publice locale să asigure cu lemne de foc în primul rând familiile social-vulnerabile și persoanele în vârstă.

În cea de-a doua tranșă decembrie 2022 - ianuarie 2023, agenția Moldsilva va acorda suplimentar masă lemnoasă în funcție de condițiile climatice și stocurile disponibile.

Potrivit planului pregătit de Guvern, livrările de lemn de la întreprinderile silvice către casele oamenilor trebuie să aibă loc doar în timpul zilei iar transportatorii trebuie să dispună de facturi fiscale din numele proprietarilor de gospodării casnice care au cumpărat lemnul, cu indicarea volumului transportat.

Totodată, vor crește sancțiunile pentru tăierile ilegale.

Anual, consumatorii moldoveni folosesc aproximativ 1 milion de metri steri de masă lemnoasă. Pentru a asigura accesul populației la lemne de foc, în acest an, Moldsilva va acoperi circa 800 000 de mii de metri steri din volumul necesar. În acest scop, Guvernul a decis ca lucrările silvo-tehnice din fondul forestier planificate pentru primăvară să fie efectuate mai devreme.

Dumitru Udrea a annunțat că în scurt timp, Guvernul va lansa o linie verde dedicată informării populației despre disponibilitatea stocurilor de lemne. De asemenea, la aceeași linie verde cetățenii vor putea sesiza autoritățile despre tăierile ilicite sau nereguli în procesul de distribuție a lemnului.

Începând cu sfârșitul lunii septembrie, Agenția Moldsilva va afișa săptămânal informații despre stocurile disponibile de lemne pentru vânzare.

Utilizarea lemnului din fonduri forestier național pentru încălzire nu poate fi o soluție permanentă, această măsură este mai degrabă o excepție în condițiile crizei energetice prin care trece Republica Moldova în acest moment.

În acets context, Guvernul va elabora un program de tranziție accelerată de utilizare a biomasei recoltate din sectorul agricol, inclusiv prin extinderea plantațiilor rapid-crescătoare, în paralel cu alte măsuri ce vizează creșterea eficienței energetice și valorificarea surselor regenerabile în gospodării.

Urmăriți conferința mai jos:

Anastasia
publicat de:
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media