ASP îl acționează în judecată pe Ion Chicu pentru defăimarea instituției. Fostul premier ar fi distribuit un fals despre pașapoartele moldovenești. Eșanu: „Sunteți complice sau „idiot util”?

25 august 2022, 12:24 Politică 596
Directorul ASP Mircea Eșanu și fostul premier al R. Moldova Ion Chicu.  Sursa: Colaj

Agenția Servicii Publice (ASP) anunță astăzi, 25 august, că nu a fost sesizată de către organele competente din Republica Moldova sau de către misiunile diplomatice ale țării noastre, că ar fi existat cazuri de falsificare a documentelor de călătorie emise de către ASP. Reacția instituției vine în urma informațiilor tirajate în spațiul public de către fostul premier Ion Chicu, care a scris pe pagina sa de Telegram că pașapoartele moldovenești ar prezenta semne de falsificare, „deoarece la lumina infraroșie pe blanchetele noastre se evidențiază inscripția „Republica Belarus”, iar actele sunt emise de Republica Moldova.” Directorul ASP, Mircea Eșanu, a calificat ultima sa postare drept „un fals grosolan, comparabil cu știrea odioasă cu cei „30.000 de sirieni”, iar Agenția își rezervă dreptul de a-l acționa în judecată pe ex-prim-ministrul țării pentru defăimarea instituției.

„Dle Chicu, sunteți complice sau „idiot util”? Nu știu cine îi aruncă cetățeanului Chicu informațiile pe care le debitează în privința ASP. Ultima sa postare e de un fals grosolan, comparabil cu știrea odioasă cu cei „30.000 de sirieni”. În primul rând, ASP încă mai utilizează blanchetele de la fostul furnizor, inclusiv pașapoarte și acte de identitate. Primele blanchete noi, pe toată gama de acte, urmează sa fie livrate începând cu luna viitoare. ASP verifică minuțios toate loturile de blanchete pe care le primește. Falsul că pe blanchetele emise de ASP este trecută inscripția “Republica Belarus” este o aberație totala! Aștept de la cetățeanul Chicu dovezi!! Cu atât mai mult, dacă acest lucru ar fi fost adevărat, ar fi extrem de ușor de demonstrat. Nu a fost retras nici un lot de blanchete de orice tip. Mai mult decât atât - nu căutăm alt furnizor”, a scris Mircea Eșanu pe pagina sa de Facebook.

Agenția Servicii Publice (ASP) a venit cu un comunicat în care a precizat că „nu există semnale că cetățenii RM ar fi reținuți peste hotare, având asupra sa documente false, emise de ASP și că „la moment, ASP continuă să emită documente, confecționate în baza tehnologiei pe bază de laminat și a blanchetelor utilizate de către instituție din anul 2014 până în prezent.”

„ Agenția Servicii Publice reiterează faptul că licitația inițiată în aprilie 2021 de fosta conducere a agenției a fost anulată în urma multiplelor nereguli grave de procedură identificate de Corpul de control al prim-ministrului, inclusiv pentru faptul că permitea companiilor ofertante să includă taxe de royalty. Această licitație nu a avut desemnat un câștigător la momentul anulării.

Contractul, semnat de fosta conducere a ASP, valabil în perioada când cetățeanul Ion Chicu deținea funcția de prim-ministru al R. Moldova, prevedea o taxa de royalty (redevență) în mărime de 13,6 Euro per fiecare pașaport, pe care Agenția Servicii Publice o achita unei terțe părți. Din 2014 până în 2021, taxa de royalty a însumat circa 41 de milioane de euro, care au plecat în conturile mai multor companii obscure din Bulgaria, Grecia și Emiratele Arabe. Tocmai pe această taxă de royalty și beneficiarii ei finali, la 22 octombrie 2021, a fost pornită urmărirea penală de către Procuratura Generală. O decizie finală pe acest caz, la moment, nu este pronunțată. Totodată, reiterăm că din august 2021 noua conducere a ASP a refuzat achitarea acestei taxe de royalty. Agenția Servicii Publice își rezervă dreptul de a acționa cetățeanul Ion Chicu în instanță de judecata pentru defăimarea instituției”, se arată în comunicat.

Totul a pornit de la o postare a lui Ion Chicu de pe Telegram în care lansează mai multe acuzații către ASP, menționând faptul că „de peste hotare vin semnale că cetățenii noștri sunt reținuți de organele de poliție ale statelor europene, din cauza că blanchetele noastre prezintă semne de falsificare. ”

„Astfel, la lumina infraroșie pe blanchetele noastre se evidențiază inscripția „Republica Belarus”, iar actele sunt emise de Republica Moldova. După mai multe cazuri de genul dat, banchetele au fost retrase din circulație, iar la moment se duc tratative pentru procurarea altor blanchete”, se arată în mesajul lui Chicu.


Amintim că pe data de 13 mai, Agenția Servicii Publice a semnat un nou contract de achiziționare a blanchetelor cu compania „Polska Wytwornia Papierow Wartosciowych” pentru livrarea a 3 milioane de blanchete. Noile blanchete urmează să fie livrate în Moldova abia în perioada septembrie-octombrie 2022, după care ASP va migra către alt sistem de personalizare a datelor, urmând să treacă la o nouă tehnologie de perfectare a documentelor pe suport de policarbonat.
Prezumţia de nevinovăţie este un principiu fundamental, garantat de Constituţia Republicii Moldova, care prevede că „orice persoană acuzată de un delict este prezumată nevinovată până când vinovăţia sa va fi dovedită în mod legal, în cursul unui proces judiciar public, în cadrul căruia i s-au asigurat toate garanţiile necesare apărării sale”.(Constituţia Republicii Moldova, art.21)
Alina
publicat de:
Alina Baran
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media