Guvernul consolidează echipele ministeriale pentru realizarea agendei integrării europene a Republicii Moldova

24 august 2022, 19:45 Politică 158
UE - Republica Moldova.  Sursa: Replica Media

În contextul obținerii statutului de țară candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană, Guvernul va reconfigura și consolida capacitatea autorităților publice pentru a asigura un proces calitativ și operativ de realizare a agendei de integrare europeană. Guvernul a decis în ședința de astăzi consolidarea Cabinetului ministrului și reorganizarea subdiviziunii structurale analiză, monitorizare şi evaluare a politicilor din cadrul ministerelor în subdiviziunea structurală coordonare politici publice și integrare europeană (SCPIE), precum și crearea acestor subdiviziuni în cadrul a trei autorități administrative.

Noua subdiviziune va asigura procesul de planificare, elaborare, monitorizare și evaluare a politicilor publice pentru a corespunde standardelor UE în funcție de domeniile de competență a fiecărui minister.

De asemenea, funcționarii structurii reorganizate vor monitoriza realizarea tuturor cerințelor de aderare la Uniunea Europeană de către țara noastră, vor pregăti documentele tehnice necesare în procesul de negocieri aferent aderării la UE, precum și vor asigura comunicarea permanentă cu serviciile similare din cadrul Comisiei Europene și altor instituții europene.

„Statutul de țară candidată la UE presupune un efort instituțional major pentru ca să ne aliniem cât mai rapid standardelor europene și să prioritizăm reforme de bună guvernare și justiție. Schimbările propuse astăzi reprezintă doar primul pas pentru consolidarea capacității instituționale a autorităților publice”, a menționat prim-ministra Natalia Gavrilița.

Prin această schimbare, unul din obiectivele Guvernului este atragerea tinerilor specialiști cu studii în politici publice europene, cunoașterea limbii engleze și cu capacități de învățare rapidă.

De asemenea, în ședința Guvernului din 24 august, a fost aprobat proiectul de lege care prevede instituirea unei noi funcții de „secretar general adjunct al ministerului”, care urmează a fi responsabil de procesul de integrare europeană.

Funcția de secretar general adjunct al ministerului în afaceri europene nu este obligatorie pentru autoritățile publice. Fiecare minister urmează să ia această decizie, ținând cont de volumul și complexitatea sarcinilor și gradul de implicare a ministerului în procesul de aderare a țării noastre.

La 23 iunie, Republica Moldova și Ucraina au primit statutul de țări candidate de aderare la Uniunea Europeană. Decizia „istorică” a fost luată în unanimitate de liderii UE în cadrul summit-ului Consiliului European.

Președinta Republicii Moldova Maia Sandu a semnat la 3 martie 2021, alături de prim-ministra Natalia Gavrilița și președintele Parlamentului, Igor Grosu, cererea oficială de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

Diana
publicat de:
Diana Severin
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media