BPR, despre focurile de armă ce au răsunat în Zona de Securitate: „În antrenamentele vizate a fost implicat Contingentul Militar al Federației Ruse din cadrul Forțelor Mixte de Menținere a Păcii și acestea au avut un caracter planificat”

27 decembrie 2021, 16:09 Politică 242
regiunea transnistreană.  Sursa: Replica Media

După ce acum două zile, la 23 decembrie, în satul Corjova, în preajma orașului Dubăsari, și la Varnița au răsunat împușcături, Biroul Politici pentru Reintegrare vine cu precizări în acest sens. Potrivit reprezentanților BPR, în antrenamentele vizate a fost implicat Contingentul Militar al Federației Ruse din cadrul Forțelor Mixte de Menținere a Păcii și acestea au avut un caracter planificat.

„Cu referire la solicitarea dvs, relatăm că informația solicitată vizează activitatea Comandamentului Militar Întrunit, la ședințele căreia participă șeful militar superior din partea Republicii Moldova, reprezentantul Ministerului Apărării.

Biroul în limita competențelor sale nu dispune de informații detaliate la subiect, însă, conform unor date de pe teren în antrenamentele vizate a fost implicat Contingentul Militar al Federației Ruse din cadrul Forțelor Mixte de Menținere a Păcii și acestea au avut un caracter planificat, de instruire periodică a efectivelor, iar preventiv despre intenția, perioada, locațiile (posturile de pacificare), echipamentele și personalul antrenat a fost notificat Comandamentul Militar Întrunit.

Totodată, partea rusă a anunțat că structurile de forță subordonate Tiraspolului au însoțit coloana de militari și de tehnică în timpul deplasării”, se menționează în răspunsul BPR.

Totodată, Biroul precizează că aceste antrenamente au avut loc în data de 23 decembrie 2021 în adiacentele posturilor Forțelor Mixte de Menținere a Păcii nr.7 (Dubăsari) și nr.8 (Bender-Varnița), iar la 24 decembrie 2021 în preajma posturilor Forțelor Mixte de Menținere a Păcii nr.1 (Dubăsari) și nr.3 (Bender-Varnița), în urma desfășurării lor nefiind raportate incidente.

„În legătură cu faptul că aceste măsuri necesită o coordonare și o aprobare prealabilă din partea Comisiei Unificate de Control, responsabilă de perimetrul Zonei de Securitate, precum și întru evitarea situațiilor de tensionare a situației dar și de a bulversa cetățenii aflați în preajmă și opinia publică, delegația Republicii Moldova va insista ca asemenea măsuri să fie coordonate în modul stabilit cu toate componentele Comisiei și nu doar prin Comandamentul Militar Întrunit”, se mai menționează în reacția Biroului.

Amintim că, în dimineața zilei de joi, 23 decembrie, în satul Corjova, în preajma orașului Dubăsari au răsunat împușcături, transmite Jurnal TV. Potrivit martorilor, la capătului podului Hidrocentrala au văzut câteva mașini militare, zeci de soldați și o ambulanță. Printre aceștia erau și oameni înarmați, dar îmbrăcați în civil. La întrebarea cetățenilor care lucrează în stânga Nistrului, ce se întâmplă și dacă pot traversa podul, au fost informați de așa numiții „vameși” de la ghișeu că se fac antrenamente. O situație similară a fost înregistrată și la Varnița.

Alina
publicat de:
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media