ULTIMA ORĂ! Republica Moldova, în stare de urgență pentru 60 de zile

20 ianuarie 2022, 11:27 Politică 228
Breaking News.  Sursa: Replica Media

Cu votul a 58 de deputați, începând de astăzi, 20 ianuarie, și timp de 60 de zile, în Republica Moldova este instituită stare de urgență. Decizia survine în contextul situații excepționale de pe piața gazelor naturale.

Aceasta este a doua oară când se instituie stare de urgență pe același subiect - problema neachitării pentru consumul de gaze.

Conform documentului adoptat, pe perioada stării de urgenţă, Comisia pentru Situaţii Excepţionale a Republicii Moldova va emite dispoziţii în vederea punerii în executare a următoarelor măsuri:

1) dispunerea, la necesitate, a raționalizării consumului de gaze naturale și a altor resurse energetice;

2) adoptarea deciziilor necesare în scopul asigurării unor acțiuni rapide de asigurare cu gaze naturale, inclusiv prin derogare de la prevederile normative;

3) adoptarea deciziilor de împuternicire a furnizorilor și a operatorilor de sistem să acționeze în scopul procurării, transportării și distribuției gazelor naturale și altor resurse energetice pe întreg teritoriul țării;

4) coordonarea activității mijloacelor de informare în masă privind:

a) informarea populației despre cauzele și proporțiile situației excepționale, despre măsurile întreprinse pentru prevenirea pericolului, lichidarea urmărilor acestei situații și protecția populației;

b) familiarizarea populației cu regulile de comportare în timpul situației excepționale;

c) introducerea unor reguli speciale de utilizare a mijloacelor de telecomunicații;

5) instituirea de instrumente rapide de colectare a plăților de la consumatori pentru gazele naturale folosite;

6) instituirea unui regim special de procurare a gazelor naturale în regim rapid, în caz de necesitate;

7) alocarea mijloacelor financiare pentru asigurarea procurării volumelor necesare de gaze naturale, în caz de necesitate;

8) efectuarea altor acțiuni necesare în vederea prevenirii, diminuării și lichidării consecințelor care au provocat starea de urgență.

Dispoziţiile Comisiei pentru Situaţii Excepţionale a Republicii Moldova sunt obligatorii şi executorii pentru conducătorii autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale, ai agenţilor economici, ai instituţiilor publice, precum şi pentru cetăţeni şi alte persoane aflate pe teritoriul Republicii Moldova.

„Am ajuns în această situație pentru că Moldovagaz nu a reușit să găsească soluții pentru a achita integral și la timp consumul. Din păcate, Gazprom, în loc să vină cu măsuri pentru ca societatea pe acțiuni pe care o controlează să-și poată îndeplini obligațiile contractuale față de consumatori și furnizori, amenință să lase consumatorii fără gaze.

(...) Imediat voi convoca CSE în cadrul căreia vom adopta o serie de măsuri menite să evite riscul opririi livrării gazelor către consumatori. Este vorba despre amânarea plății TVA datorată de Moldovagaz statului și achitarea anticipată de către Guvern a compensațiilor pentru lunile ianuarie, februarie și, dacă va fi necesar, și pentru luna martie”, a declarat șefa Executivului de la tribuna Parlamentului.

„Prevederile contractuale sunt vechi. Devieri negative MoldovaGaz a avut și peste sute de milioane. Am discutat de câteva ori la telefon cu domnul Miller, în care niciodată nu mi s-a spus că sunt riscuri de sistare a gazului. Această scrisoare a fost trimisă fără careva preîntâmpinări. Inclusiv, la Consiliul de Observatori nu a fost menționat acest fapt. Regretăm că acționarul majoritar, Gazprom, a decis să acționeze așa. Este total nejustificat, neprietenos, față de compania-fiică, companie pe care o controlează în raport de 65%”, a precizat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, înainte de instituirea stării de urgență pe piața gazelor naturale.

Măsura a fost criticată de opoziție, care a acuzat guvernarea de negocierea proastă a contractului dintre Moldovagaz și Gazprom privind livrarea gazului natural.

„Noi am mai instituit stare de urgență în sectorul energetic. Atunci Guvernul a solicitat 30 de zile. Acum se solicită 60 de zile, dar doamna premier a dat de înțeles că luna viitoare ne vom pomeni în aceiași situație, cu aceleași probleme legate de achitarea prețului la gaz. Nu s-a spus clar de ce este nevoie anume de 60 de zile. Poate ar fi mai rațional, dacă tot duceți țara într-o criză permanentă, ba criza gazelor, ba criza prețurilor, ba iarăși criza gazelor, poate instituiți stare de urgență până în 2025? Deoarece altfel nu puteți conduce țara, doar prin crize și doar prin instituirea stării de urgență”, a declarat deputatul BCS, Vasile Bolea.

Prim-ministra Natalia Gavrilița a anunțat, miercuri, 19 ianuarie, la o conferință de presă, că Gazprom a trimis o scrisoare către SA Moldovagaz în care a auntat că va sista livrările de gaz, dacă Republica Moldova nu va achita integral și la timp consumul de gaz până la data de 20 ianuarie.

Șefa Executivului a acuzat Gazprom că, în loc să vină cu măsuri ca Societatea pe acțiuni pe care o controlează să-și poată îndeplini obligațiile contractuale față de consumatori și furnizori, amenință să lase consumatorii fără gaze, chiar dacă în anii precedenți permitea Moldovagaz să acumuleze devieri negative pe perioada de iarnă.

Nu este prima oară când autoritățile de la Chișinău instituie stare de urgență în sectorul energetic. Parlamentul a aprobat pe 22 octombrie, cu votul majorității, Stare de urgență pentru 30 de zile, după ce s-a înregistrat un deficit de gaze pentru luna octombrie de 33 la sută, iar presiunea gazelor din sistemul de aprovizionare a ajuns sub limită.

Alina
publicat de:
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media