Protestele masive din Iran continuă: Presa de stat spune că cel puțin 35 de oameni au murit

24 septembrie 2022, 12:38 Externe 94
Proteste în Iran.  Sursa: captura video

Cel puțin 35 de persoane au fost ucise în protestele violente din Iran care au loc de mai bine de o săptămână, după moartea unei tinere arestate de poliția moralității, a anunțat sâmbătă presa de stat, preluată de AFP și citată de Hotnews.ro.

Armata iraniană a avertizat vineri că va „lupta cu dușmanii" pentru a asigura securitatea și pacea în țară.

„Televiziunea de stat a anunțat vineri seară că numărul persoanelor care au murit în recentele revolte din țară a crescut la 35", a transmis Borna News, agenția de presă legată de Ministerul iranian al Sportului.

Protestele au continuat și vineri seară, inclusiv în Teheran.


Autoritățile iraniene și un grup pentru drepturile kurzilor au raportat miercuri o creștere a numărului de morți până la opt, inclusiv un membru al Poliției și un membru al miliției proguvernamentale. Protestele par a fi una dintre cele mai mari demonstrații de sfidare a guvernului Republicii Islamice din ultimii ani și au loc în timp ce președintele Ebrahim Raisi se află la New York pentru Adunarea Generală a Națiunilor Unite, scrie New York Times.

Protestele au izbucnit weekendul trecut, după ce tânăra, pe nume Mahsa Amini, a murit după ce a fost arestată pe 13 septembrie de către poliția de moralitate din Teheran, fiind acuzată că nu purta vălul conform regulilor stricte.

Un membru al miliției proguvernamentale și cel puțin șapte protestatari au fost uciși miercuri, potrivit grupărilor pentru drepturile omului.

Protestatarii au cerut încetarea Republicii Islamice, scandând mesaje precum „Mullahilor, plecați”, „Nu vrem o republică islamică” și „Moarte liderului suprem”. Femeile au dat jos hijaburile și le-au dat foc în semn de protest împotriva legii care cere tuturor femeilor peste vârsta pubertății să poarte jihab și haine largi.Cristian
publicat de:
Cristian Jardan
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media