LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 233. Incendiu de proporții la o centrală termoelectrică din Belgorod, Rusia / Forțele armate ucrainene au eliberat peste 600 de așezări de sub ocupația rusă în ultima lună

14 octombrie 2022, 07:30 Ucraina 175
Război în Ucraina.  Sursa: Replica Media

Ucraina se află în cea de-a 233-a zi de rezistență în fața Rusiei, după ce armata rusă a invadat statul vecin, la 24 februarie, la ordinul președintelui rus Vladimir Putin de a „denazifica și demilitariza” poporul ucrainean.

Pe fundalul „rapoartelor despre provocări iminente din partea statelor vecine”, Belarus a introdus un regim de operațiuni antiteroriste, a declarat ministrul de externe din Belarus Vladimir Makei într-un interviu pentru ziarul Izvestia. Declanșarea activității militare din Belarus săptămâna aceasta a atras atenția Ucrainei și Occidentului, care văd acțiunile Minskului ca un potențial semn că Alexandr Lukașenko și-ar putea trimite armata să sprijine eforturile militare eșuate ale Rusiei în Ucraina, scrie Reuters.

Șase nave cu aproape 154.000 de tone de alimente au părăsit porturile ucrainene joi, a anunțat Centrul Comun de Coordonare din Istanbul într-un comunicat.

Moscova a anunțat că va evacua civilii din Herson după un apel din partea șefului regiunii instalat de Rusia, stârnind temeri că orașul ocupat din regiunea de sud al Ucrainei va deveni o nouă linie de front.

UPDATE 21:04: Momentul în care centrala termoelectrică din Belgorod este lovită de o rachetă. Sursele ruse spun că este vorba despre un atac al armatei ucrainene care nu confirmă.


UPDATE 19:30: O centrală termoelectrică din Belgorod, cel mai mare oraș rus de la granița cu Ucraina a fost lovită în această seară. Oficialii ruși spun că este vorba despre un atac al trupelor ucrainene. Din imagini se vede că obiectivul a fost afectat serios, iar pompierii luptă cu incendiul produs.



UPDATE 18:37. ​Miniștrii europeni de externe vor discuta luni despre transferul dronelor iraniene în Rusia și ar putea ajunge la un acord politic privind viitoarele sancțiuni legate de o astfel de activitate, au declarat vineri doi diplomați, relatează Reuters.

Ucraina a raportat o serie de atacuri rusești folosind drone Shahed-136 de fabricație iraniană în ultimele săptămâni. Iranul neagă că a furnizat dronele Rusiei, în timp ce Kremlinul nu a comentat.

Trei drone operate de forțele ruse au atacat micul oraș Makariv, la vest de capitala Ucrainei, joi dimineața, oficialii afirmând că infrastructura critică a fost lovită de ceea ce au spus că sunt „drone kamikaze” fabricate de iranieni.

Blocul comunitar a hotărât deja să impună, luni, interdicții de călătorie și înghețarea activelor pentru aproximativ 15 iranieni implicați în represiunea care a început luna trecută asupra demonstrațiilor care au urmat morții tinerei Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani, în custodia poliției.


UPDATE 17:53. Reparațiile podului dintre peninsula Crimeea anexată și sudul Rusiei, care a fost avariat într-o explozie sâmbătă trecută, urmează să fie finalizate până în iulie 2023, se menționează într-un document publicat pe site-ul guvernului rus.

Podul Crimeea, un proiect de importanță strategică, dar și simbolică, al președintelui rus Vladimir Putin, a fost avariat într-o explozie pe care Rusia a atribuit-o Ucrainei. Unii oficiali ucraineni au sărbătorit incidentul, dar Kievul nu a revendicat atacul.


UPDATE 17:17. Vladimir Putin a anunţat că "mobilizarea parţală" decretată în Rusia pentru războiul din Ucraina se va termina în două săptămâni și că nu are planuri pentru recrutări suplimentare. Mobilizarea parțială din Rusia se va încheia în aproximativ două săptămâni. 222.000 din aproximativ 300.000 de rezervişti au fost deja mobilizați, a anunţat vineri președintele rus Vladimir Putin, potrivit presei ruse.

„În prezent 222.000 de oameni din 300.000 au fost mobilizați în trupele de pregătire. Cred că toate activitățile de mobilizare vor fi finalizate în aproximativ două săptămâni”, a spus Putin la o conferinţă în urma summitului regional de la Astana. Nu au fost primite și nu sunt planificate noi propuneri din partea Ministerului Apărării privind numărul de persoane mobilizate, a mai transmis Putin. Calitatea mobilizării ar trebui îmbunătățită, a mai spus liderul rus.


UPDATE 16:23. Liderul de la Moscova a anunțat că este gata mereu pentru negocierile cu Ucraina. Declarația a fost făcută în timpul conferinței de presă susținută de Vladimir Putin după summitul Comunităţii Statelor Independente, la care a participat în ultimele zile.

„Noi, la Istanbul, am ajuns la anumite acorduri. Dar, de îndată ce trupele s-au retras de la Kiev, autoritățile de la Kiev și-au pierdut dorința de a negocia”, a declarat Putin.


UPDATE 16:00. SUA și Germania vor livra luna aceasta sisteme antiaeriene sofisticate Kievului pentru a contracara atacurile rachetelor rusești și ale dronelor kamikaze, a declarat ministrul ucrainean al apărării, relatează Reuters, citată de The Guardian.

„Există o decizie a SUA de a ne furniza un sistem NASAMS foarte cunoscut: primele câteva loturi. Specialiștii noștri sunt deja instruiți. Iar acestea vor fi livrate luna aceasta”, a declarat Oleksii Reznikov la televiziunea ucraineană.

El a precizat că Ucraina va primi sistemul de apărare antiaeriană IRIS-II din Germania în octombrie.


UPDATE 15:30. Aleksandr Lukaşenko a anunţat vineri că a declanşat o alertă de nivel ridicat pentru terorism în Belarus, din cauza tensiunilor de la frontiere, transmite Reuters. Președintele Belarusului a legat decizia de ordinul de desfăşurare a trupelor belaruse alături de armata rusă, la frontiera de sud cu Ucraina.

„În legătură cu escaladarea tensiunii, a fost introdus un regim de pericol terorist ridicat”, a spus liderul de la Minsk într-un interviu acordat unei televiziuni din Rusia. „Prin urmare, am început o procedură în grupul de forţe al Uniunii, la baza căruia stă, aşa cum am mai spus, armata belarusă, care va fi suplimentată cu unităţi din Federaţia Rusă. Totul merge conform planului”, a adăugat el.

UPDATE 14:46. Președintele rus Vladimir Putin a cerut folosirea „bunăvoinței” pentru a soluționa conflictele din întreaga lume, fără a face referire la războiul din Ucraina, scrie CNN.

„Toată lumea are bunăvoință și trebuie să folosim această bunăvoință la maximum în rezolvarea oricăror conflicte”, a spus Putin în timp ce le-a vorbit liderilor la summitul CSI.

„Trebuie să ne străduim să găsim căi de ieșire din situația actuală, oriunde ar apărea aceasta”, a adăugat el.

Putin a mai spus că Rusia „salută eforturile de mediere ale oricui, atâta timp cât sunt îndreptate spre calmarea situației, în beneficiul tuturor participanților la conflicte”.

„Acest lucru se aplică și partenerilor noștri din SUA și Europa”, a adăugat el. La evenimentul din capitala kazahă Astana participă liderii din Azerbaidjan, Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan, Rusia, Turkmenistan, Tadjikistan și Uzbekistan.

De la lansarea invaziei Ucrainei în februarie, Kremlinul a rupt legăturile diplomatice cu Kievul și aliații săi occidentali.


UPDATE 14:20. Peste 600 de atacuri au fost făcute asupra serviciilor de sănătate în Ucraina de când Rusia și-a lansat invazia militară în februarie, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Principalele priorități ale agenției sunt continuarea sprijinului pentru cei 150 de parteneri din domeniul sănătății de pe teren și răspunsul urgent la cele 620 de atacuri asupra asistenței medicale de la începutul războiului, a declarat vineri directorul agenției pentru Europa, Hans Kluge.

Alte preocupări pentru OMS includ nevoile de sănătate ale celor din Ucraina și „anticiparea și pregătirea pentru provocările pe care le va aduce iarna”, a spus el la o conferință de presă privind impactul asupra sănătății al conflictului în creștere din Ucraina. Sezonul de iarnă pune provocări în special pentru cei care „trăiesc precar” și nu își pot încălzi casele, a adăugat Kluge.


UPDATE 13:48. Vladimir Zelenskiy s-a întâlnit cu președintele lituanian, Gitanas Nausėda, care a promis să continue sprijinul pentru Ucraina.

Întâlnindu-se de Ziua Apărătorilor, președintele ucrainean a spus că au discutat despre câmpul de luptă, nevoile de apărare ale Ucrainei și „în continuarea integrării euro-atlantice”.

Nauseda a spus că Lituania va „continua să sprijine Ucraina pe toate fronturile și să pledeze pentru mai mult sprijin din partea Occidentului”, solicitând mai multe sisteme de apărare aeriană.



UPDATE 13:00. Ucraina cere Crucii Roșii să îi ajute pe prizonierii ucraineni din închisoarea Olenivka din Doneţk, aflată sub controlul autorităților pro-ruse încă din 2014.

Şeful de cabinet al preşedintelui ucrainean, Andrei Yermak, a cerut ca închisoarea Olenivka din Doneţk să fie vizitată de Crucea Roşie în termen de trei zile, scrie BBC.

„Nu putem pierde mai mult timp. Sunt în joc vieţi omeneşti", a scris el pe Twitter.

Luna trecută, Crucea Roşie a încercat să obţină acces în tabără, dar a declarat că a fost refuzată de autorităţile ruse.

Comitetul Internațional al Crucii Roșii a răspuns criticilor din partea guvernului ucrainean.

„Împărtășim frustrarea cu privire la lipsa noastră de acces la toți prizonierii de război (POW) deținuți în conflictul armat internațional dintre Rusia și Ucraina. Lucrăm din februarie pentru a obține acces pentru a verifica condițiile și tratamentul prizonierilor de guerra și pentru a le informa familiile despre cei dragi. Am putut să vizităm sute de prizonieri, dar mai sunt mii pe care nu le-am putut vedea.

Misiunea noastră poate fi îndeplinită doar prin eforturi coordonate cu părțile în conflict. Și le cerem lor și comunității internaționale să susțină rolul care ne-a fost dat”.


UPDATE 12:15. În ultima zi, 13 octombrie, armata ucraineană a eliminat alți 500 de invadatori ruși. În timpul războiului activ împotriva Ucrainei, armata rusă a pierdut aproximativ 64.300 de soldați, arată ultimele date ale Statului Major al Forțelor Armate.

Pierderile totale în luptă ale trupelor ruse din 24 februarie până în 13 octombrie sunt estimate la:

  • tancuri — 2.521 (+10 pentru ieri);
  • vehicule blindate de luptă — 5172 (+5);
  • sisteme de artilerie — 1.566 (+10);
  • lansatoare de grenade propulsate de rachete — 362 (+5);
  • echipamente de apărare aeriană — 186 (+3);
  • aeronave — 268;
  • elicoptere — 240;
  • drone de nivel operațional-tactic — 1.199 (+17);
  • rachete de croazieră — 316;
  • nave/ambarcațiuni — 16;
  • echipamente auto și autocisterne — 3.944 (+9);
  • echipamente speciale — 142 (+2).

Inamicul a suferit cele mai mari pierderi în direcțiile Kramatorsk și Bakhmut. Datele finale sunt încă în curs de clarificare.


UPDATE 12:06. Antreprenorul multimiliardar Elon Musk, fondatorul SpaceX, a solicitat Departamentului apărării al Statelor Unite să-şi asume costurile presupuse de utilizarea sateliţilor săi Starlink pentru facilitarea comunicaţiilor din Ucraina, pe care i-a pus la dispoziţie până acum în mod gratuit, relatează vineri agenţia EFE și Agerpres.

SpaceX a transmis Pentagonului că ar putea sista acest serviciu dacă nu îi va achita câteva zeci de milioane de dolari în fiecare lună, a informat joi CNN.

După începutul războiului din Ucraina, Musk a donat Ucrainei terminale pentru serviciul său de conexiune prin satelit Starlink, comunicaţiile prin internet din această ţară fiind întrerupte de bombardamente.

Antreprenorul a atenţionat că această operaţiune a costat SpaceX până acum 80 de milioane de dolari, sumă care ar urma să ajungă la peste 120 de milioane de dolari până la sfârşitul acestui an şi 400 de milioane în următoarele 12 luni.

UPDATE 11:45. Forțele armate ucrainene au eliberat peste 600 de așezări de sub ocupația rusă în ultima lună, inclusiv 75 în regiunea extrem de strategică Herson, a anunțat Ministerul ucrainean pentru reintegrarea teritoriilor ocupate temporar, transmite Reuters.

Peste 500 așezări au fost eliberate în nord-estul regiunii Harkov, unde forțele ucrainene au avansat luna trecută adânc în liniile rusești, a anunțat joi ministerul.

De asemenea, a precizat că 43 de așezări au fost eliberate în regiunea Donețk și șapte în regiunea Lugansk.

„Suprafața teritoriilor ucrainene eliberate a crescut semnificativ”, a precizat ministerul într-o declarație pe site-ul său.

Reuters nu a reușit să verifice în mod independent rapoartele privind câmpul de luptă și nu a existat o confirmare imediată din partea armatei ucrainene sau a biroului președintelui Volodimir Zelenski.

Regiunile Herson, Donețk, Lugansk și Zaporojie au fost „anexate” de Moscova la sfârșitul lunii trecute, în timp ce o contraofensivă a forțelor ucrainene a avansat rapid în nord-est, est și sud. ”Anexările” au fost denunțate de Kiev și de Occident ca fiind ilegale.


UPDATE 11:10. În Ucraina, în timpul invaziei pe scară largă a Rusiei, din 24 februarie până în dimineața zilei de 14 octombrie, 423 de copii au fost uciși și cel puțin alți 810 au fost răniți cu diferite grade de severitate. Cu toate acestea, aceste date nu sunt încă definitive.

Majoritatea copiilor au fost afectați în regiunile Donețk (407), Harkov (256), Kiev (116), Mykolaiv (77), Cernihiv (68), Zaporizhia (68), Lugansk (64) și Herson (57).

2.614 instituții de învățământ au fost avariate din cauza bombardamentelor din partea forțelor armate ale Federației Ruse. Dintre acestea, 313 au fost complet distruse.



UPDATE 10:58. Compania franceză alimentară Danone și-a anunțat retragerea de pe piața rusă. Compania a declarat într-un comunicat că producția Danone din Rusia va fi transferată altor companii.

Danone estimează că suma unei posibile tranzacții ar putea ajunge la 1 miliard de euro.

„Aceasta este cea mai bună opțiune pentru a asigura continuitatea afacerii locale pe termen lung pentru angajații, consumatorii și partenerii noștri”, a spus compania.

Danone în Rusia produce produse ale unor mărci precum Prostokvașino, Rastișka, Evian și altele.


UPDATE 10:11. În ultimele trei zile, forțele ruse au condus o ofensivă tactică spre centrul orașului Bahmut din regiunea Donețk. Părți din Corpul 2 de armată al miliției pro-ruse din regiunea Luhansk par să fi ocupat așezările Opytnoe și Ivangrad la sud de oraș, potrivit unui raport de informații militare britanice de azi dimineață.

Au fost puține, dacă nu există, alte așezări capturate de forțele obișnuite ruse sau separatiste de la începutul lunii iulie, a spus armata britanică.

Cu toate acestea, forțele conduse de compania militară privată Wagner Group au obținut un oarecare succes în Donbas: Wagner este încă implicat activ în ostilitățile din regiunea Bahmut.

Rusia consideră probabil capturarea lui Bahmut ca o pregătire pentru o ofensivă împotriva Kramatorsk și Slaviansk, cele mai mari așezări din regiunea Donețk aflate sub control ucrainean.

Rusia continuă să desfășoare operațiuni ofensive în centrul Donbasului și avansează foarte încet.

Cu toate acestea, planul operațional general este subminat de presiunea ucraineană asupra flancurilor sale nordice și sudice, precum și de o lipsă acută de muniție și forță de muncă, potrivit unui raport de informații militare britanice.


UPDATE 09:31. Oleg Siniehubov, guvernatorul Harkiv-ului, a declarat că doi băieți de 16 ani s-au numărat printre cei răniți de bombardamentele rusești în ultimele 24 de ore.

„În ultima zi, inamicul a continuat să terorizeze populația civilă din regiunea Harkiv. Inamicul a bombardat masiv orașul Kupiansk. Trei magazine și un pavilion comercial au fost avariate, au fost incendii. Inamicul a bombardat, de asemenea, zonele populate din districtele Kupiansk, Harkiv și Chuhuiv cu artilerie și mortare cu țevi și rachete.

Șase persoane din districtul Kupiansk, inclusiv un băiat de 16 ani, au fost internate în spital cu răni în timpul zilei. Un alt băiat de 16 ani a fost rănit în cartierul Izium. Deminarea continuă în regiune, în cursul zilei, unitățile serviciului de stat de urgență au neutralizat 702 obiecte explozive”, a scris oficialul pe Telegram.


UPDATE 09:00. Ucraina a acuzat Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR) de inacțiune în susținerea drepturilor prizonierilor de război ucraineni și l-a îndemnat să efectueze o misiune într-un lagăr din estul țării ocupat de ruși, relatează Reuters.

Zelenskiy a spus că Crucea Roșie nu a vizitat încă Olenivka – o tabără notorie din estul Ucrainei, unde zeci de prizonieri ucraineni au murit într-o explozie și un incendiu în iulie.

Crucea Roșie a încercat să asigure accesul în tabără luna trecută, dar a spus că a fost refuzat de autoritățile ruse, relatează BBC.

„Nu înțeleg de ce misiunea Crucii Roșii nu a ajuns încă la Olenivka. Pur și simplu nu putem pierde mai mult timp. Vieți omenești sunt în joc”, a transmis pe Twitter Andrii Yemak, șeful de cabinet al lui Zelenskiy, joi seara, anunțând că guvernul ucrainean a acordat CICR trei zile pentru a trimite o misiune la instalație.


UPDATE 08:42. Joi, la ora locală 05:20, guvernatorul regiunii Zaporojie, Alexandr Staruh, a cerut locuitorilor să rămână în adăposturi, în timp ce Rusia a lansat lovituri asupra orașului Zaporojie.

„Atenţie! Atacul cu rachete inamice asupra centrului regional. Îndreptați-vă spre adăposturi”, a scris oficialul într-o postare pe Telegram.


UPDATE 08:13. Rapoartele publice despre primele decese ale soldaților ruși mobilizați prost pregătiți în Ucraina au provocat un nou val de critici la adresa comandamentului militar rus, scriu experții de la Institutul American pentru Studiul Războiului (ISW) într-un raport regulat.

În ajun s-a știut că cinci mobilizați din Celiabinsk au murit în lupte la doar trei săptămâni de la anunțul „mobilizării parțiale” de către președintele Vladimir Putin.

Acest mesaj i-a determinat pe mulți comentatori din Rusia să spună că numărul de morți și răniți în rândul personalului militar mobilizat este probabil mai mare din cauza lipsei de pregătire promisă, a echipamentelor, a coeziunii unităților și a comandanților și a cazurilor repetate de mobilizare necorespunzătoare.

Structurile de mobilizare ruse continuă să se confrunte cu probleme birocratice care ar putea submina și mai mult capacitatea de luptă a celor mobilizați, notează ISW.

Bloggerii militari susțin că Ministerul rus al Apărării nu a creat condițiile adecvate pentru integrare și monitorizarea desfășurării celor mobilizați pe fronturi.

Se pare că unitățile militare dispersează conscriși între diferite unități fără a contabiliza corect locațiile lor pe fronturi, ceea ce provoacă plângeri din partea familiilor împotriva conducerii militare.

Oficialii militari ruși continuă să trimită și bărbați cu experiență militară anterioară în unități care nu se potrivesc cu calificările lor, scriu experții.

Un blogger chiar a avertizat că eșecul Ministerului rus al Apărării de a informa în mod corespunzător familiile despre locul unde se află rudele lor le va determina pe mame și soții să formeze grupuri pentru drepturile omului care ar „smulge Rusia din interior”.


UPDATE 07:30. Moscova a anunțat că va evacua civilii din Herson după un apel din partea șefului regiunii instalat de Rusia, stârnind temeri că orașul ocupat din regiunea de sud al Ucrainei va deveni o nouă linie de front, scrie The Guardian.

Marat Kusnullin, un vicepremier rus, a declarat joi pentru televiziunea de stat că locuitorii vor fi ajutați să se îndepărteze din regiunea de sud a Ucrainei, care rămâne doar parțial ocupată de trupele invadatoare din cauza unui contraatac ucrainean de succes în ultimele luni.

„Guvernul a luat decizia de a organiza asistență pentru plecarea rezidenților din regiunea Herson în alte regiuni ale țării”, a spus Kusnullin.

Ulterior a urmat o asemenea solicitare publică pe Telegram de la Vladimir Saldo, fost primar al orașului-port, care a fost instalat în aprilie de forțele ruse ca șef al regiunii mai extinse Herson.

Saldo, pe care procurorii ucraineni l-au acuzat de trădare, i-a cerut în mod special lui Vladimir Putin să îi ajute pe cei care doresc să fugă de lupte, susținând că atacurile ucrainene pun în pericol viața localnicilor.

Saldo, care a fost primar al orașului Herson între 2002 și 2012, a declarat: „Vreau să vă cer [conducerii ruse] ajutor în organizarea unei astfel de activități. Noi, locuitorii regiunii Herson, știm cu siguranță știți că Rusia nu își abandonează propriile sale, iar Rusia pune întotdeauna un umăr acolo unde este dificil”.


UPDATE 07:21. Șase nave cu aproape 154.000 de tone de alimente au părăsit porturile ucrainene joi, a anunțat Centrul Comun de Coordonare din Istanbul într-un comunicat.

„Pe 13 octombrie, șase nave au părăsit porturile ucrainene, transportând un total de 153.505 de tone de cereale și alte produse agricole în cadrul Inițiativei pentru cereale la Marea Neagră”, se arată în mesaj.

Nava Wei He cu 62.860 de tone de făină de floarea-soarelui se îndreaptă spre China, nava de marfă uscată Marlen cu 33.000 de tone de ulei de floarea soarelui se îndreaptă spre Irak. Nava Irmgard va livra Germaniei 30.817 de tone de rapiță, nava Ak Hamza - 7.000 de tone de porumb în Liban.

În plus, două nave cu o încărcătură de porumb și grâu au plecat spre Turcia. Se pare că volumul total de cereale și alte produse exportate din trei porturi ucrainene de la sfârșitul lunii iulie este de 7.363.704 de tone.


UPDATE 07:16. Pe fundalul „rapoartelor despre provocări iminente din partea statelor vecine”, Belarus a introdus un regim de operațiuni antiteroriste, a declarat ministrul de externe din Belarus Vladimir Makei într-un interviu pentru ziarul Izvestia, transmite BBC.

„Șeful țării noastre a avut o serie de întâlniri cu organele de drept, a fost introdus un regim de operațiuni antiteroriste. Într-adevăr, au existat informații că unele state vecine plănuiau provocări legate aproape de confiscarea anumitor porțiuni ale teritoriului Belarusului”, a spus el.

Regimul operațiunii de combatere a terorismului conferă forțelor de securitate puteri largi, inclusiv arestări pentru verificări de identitate, impunerea interdicției de circulație, interceptarea telefoanelor și controlul tuturor comunicațiilor, precum și intrarea nestingherită a ofițerilor de informații în orice sediu.

Declanșarea activității militare din Belarus săptămâna aceasta a atras atenția Ucrainei și Occidentului, care văd acțiunile Minskului ca un potențial semn că Alexandr Lukașenko și-ar putea trimite armata să sprijine eforturile militare eșuate ale Rusiei în Ucraina, scrie Reuters.

Luni, Lukașenka a declarat în cadrul unei conferințe de securitate că a ordonat desfășurarea de trupe în apropierea Ucrainei ca răspuns la ceea ce el spune că este „o amenințare clară pentru Belarus din partea Kievului și a susținătorilor săi din Occident”.

În același timp, mass-media scrie că Lukașenko a decis să efectueze o „mobilizare sub acoperire” pentru a crește personalul unităților de luptă.

Potrivit Nasha Niva, citând mai multe surse independente, autoritățile au decis să nu anunțe public mobilizarea în lumina experienței ruse, iar deocamdată vor primi citații doar locuitorii din mediul rural. „Obiectivele mobilizării pot fi judecate prin cunoașterea numărului de recruți”, notează ziarul.


UPDATE 07:00. Spania a trimis patru sisteme de rachete antiaeriene Hawk în Ucraina, a declarat ministrul ucrainean al apărării, Alexei Reznikov.

„Mulțumesc colegului meu spaniol Margarita Robles pentru decizia de a trimite patru sisteme de rachete antiaeriene Hawk în Ucraina […] Astăzi, apărarea aeriană este o prioritate nu numai pentru Ucraina, ci pentru toată Europa”, a scris el pe Twitter.


Replica Media transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie, 15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai, 3 mai, 4 mai, 5 mai, 6 mai, 7 mai, 8 mai, 9 mai, 10 mai, 11 mai, 12 mai, 13 mai, 14 mai, 15 mai, 16 mai, 17 mai, 18 mai, 19 mai, 20 mai, 21 mai, 22 mai, 23 mai, 24 mai, 25 mai, 26 mai, 27 mai, 28 mai, 29 mai, 30 mai, 31 mai, 1 iunie, 2 iunie, 3 iunie, 4 iunie, 5 iunie, 6 iunie, 7 iunie, 8 iunie, 9 iunie, 10 iunie, 11 iunie, 12 iunie, 13 iunie, 14 iunie, 15 iunie, 16 iunie, 17 iunie, 18 iunie, 19 iunie, 20 iunie, 21 iunie, 22 iunie, 23 iunie, 24 iunie, 25 iunie, 26 iunie, 27 iunie, 28 iunie, 29 iunie, 30 iunie, 1 iulie, 2 iulie, 3 iulie, 4 iulie, 5 iulie, 6 iulie, 7 iulie, 8 iulie, 9 iulie, 10 iulie, 11 iulie, 12 iulie, 13 iulie, 14 iulie, 15 iulie, 16 iulie, 17 iulie, 18 iulie, 19 iulie, 20 iulie, 21 iulie, 22 iulie, 23 iulie, 24 iulie, 25 iulie, 26 iulie, 27 iulie, 28 iulie, 29 iulie, 30 iulie, 31 iulie, 1 august, 2 august, 3 august, 4 august, 5 august, 6 august, 7 august, 8 august, 9 august, 10 august, 11 august, 12 august, 13 august, 14 august, 15 august, 16 august, 17 august, 18 august, 19 august, 20 august, 21 august, 22 august, 23 august, 24 august, 25 august, 26 august, 27 august, 28 august, 29 august, 30 august, 31 august, 1 septembrie, 2 septembrie, 3 septembrie, 4 septembrie, 5 septembrie, 6 septembrie, 7 septembrie, 8 septembrie, 9 septembrie, 10 septembrie, 11 septembrie, 12 septembrie, 13 septembrie, 14 septembrie, 15 septembrie, 16 septembrie, 17 septembrie, 18 septembrie, 19 septembrie, 20 septembrie, 21 septembrie, 22 septembrie, 23 septembrie, 24 septembrie, 25 septembrie, 26 septembrie, 27 septembrie, 28 septembrie, 29 septembrie, 30 septembrie, 1 octombrie, 2 octombrie, 3 octombrie, 4 octombrie, 5 octombrie, 6 octombrie, 7 octombrie, 8 octombrie, 9 octombrie, 10 octombrie, 11 octombrie, 12 octombrie și 13 octombrie.


IMPORTANT!!! Este un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.


Alina
publicat de:
Alina Frunza
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media