LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 235. Minim 11 persoane mobilizate au fost ucise pe un teren de antrenament rusesc; 423 de copii au murit de la începutul războiului din Ucraina

16 octombrie 2022, 09:32 Ucraina 233
Război în Ucraina.  Sursa: Replica Media

Agresiunea Rusiei în Ucraina continuă pentru a 235-a zi. Minim 11 persoane proaspăt mobilizate au decedat și alte 15 au fost rănite într-un poligon militar din regiunea Belgorod. Ministerul rus al Apărării a declarat că doi „cetățeni ai unei țări CSI” au deschis focul asupra altor soldați, ucigând 11 și rănind alte 15, ulterior ambii trăgători fiind și ei împușcați.

Două comunități din regiunea Dnipropetrovsk - Nikopol și Marganetskaya - au fost supuse bombardamentelor nocturne, a declarat șeful UVA, Valentin Reznichenko. În urma bombardării Nikopolului, un bărbat de 47 de ani a fost rănit.

Clădirea Primăriei Donețk, ocupat de Rusia, a fost lovită în această dimineață. Șeful Administrației Locale spune că sunt distrugeri importante, fără a spune nimic despre eventuale victime.

UPDATE 17:56. Numărul copiilor uciși de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina a ajuns la 423, a anunțat biroul procurorului general ucrainean, citat de The Guardian. Potrivit autorităților de la Kiev, alți 810 copii au fost răniți în conflict.

Cele mai multe victime în rândul copiilor au fost înregistrate în regiunile Donețk, Harkov și Kiev. De asemenea, biroul a precizat că cifrele nu sunt definitive, deoarece se lucrează în continuare pentru a aduna cifrele celor uciși și răniți în zonele încă ocupate sau în care luptele sunt în curs de desfășurare.


UPDATE 17:32. O încercare de a plafonare a prețului gazului rusesc în Europa va atrage după sine încetarea livrărilor, a declarat Alexei Miller, președintele consiliului de administrație al Gazprom, într-un interviu pentru postul de televiziune Rossiya-1, potrivit agenției rusești Interfax.

„Ne ghidăm după contractele care au fost semnate. O astfel de decizie unilaterală este, desigur, o încălcare a termenilor esențiali ai contractului, ceea ce atrage după sine încetarea livrărilor”, a declarat acesta.

Mecanismul de protecție, inclusiv împotriva „plafonării prețurilor”, a fost prevăzut în decretul din martie al președintelui Federației Ruse „Cu privire la o procedură specială pentru îndeplinirea de către cumpărătorii străini a obligațiilor față de furnizorii ruși de gaze naturale”, potrivit Interfax.


UPDATE 17:00. Ministerul de Externe al Chinei a cerut cetățenilor chinezi să părăsească Ucraina, informează ziarul Global Times. Avertismente similare au lansat și alte țări apropiate de Rusia: Serbia, Kazakhstan, Uzbekistan, Turkmenistan, Kyrgyzstan, Tajikistan, Belarus sau Egipt.

Potrivit ziarului, Ministerul de Externe al Chinei și ambasada țării au îndemnat sâmbătă cetățenii chinezi din Ucraina "să sporească măsurile de siguranță și să evacueze", scrie stiripesurse.

De asemena, China a precizat că "ambasada va ajuta la organizarea evacuării persoanelor aflate în nevoie".


UPDATE 15:48. Două școli din regiunea Zaporojie au fost distruse în timpul atacurilor rusești, a declarat guvernatorul regional. Într-o postare pe Telegram, Oleksandr Staruh, a explicat că una dintre instituțiile de învățământ a fost "aproape complet distrusă" după ce a fost lovită de două rachete, notează The Guardian.

Staruh a adăugat că în cele două atacuri nu au fost victime și că Rusia recurge la astfel de acțiuni ca urmare a înfrângerilor pe care le-a suferit în ultima perioadă.


UPDATE 15:27. Este posibil ca Rusia să fi semnat un nou contract cu Iranul pentru furnizarea de drone Arash-2, potrivit unui raport al Institutului american pentru Studiul Războiului (ISW), relatează BBC.

Experții militari citează informații de pe canalele rusești și ucrainene de Telegram care au fost „scurse” cu informații de la surse iraniene anonime. Numărul de drone achiziționate nu este cunoscut.

În septembrie, comandantul forțelor terestre iraniene, generalul de brigadă Kiomars Heidari, a declarat că dronele Arash-2 au capacități unice de rază lungă de acțiune și pot ataca orașe din Israel, precum Tel Aviv și Haifa, de la baze din Iran. Cu toate acestea, experții militari se îndoiesc că forțele rusești vor putea folosi Arash-2 mai eficient decât au folosit Shahed-136.

De asemenea, raportul afirmă că este probabil ca grupul de mercenari Wagner să continue încercările sale de a-și afirma superioritatea asupra Ministerului rus al Apărării.


UPDATE 14:24. Alexander Grushko, viceministrul rus de Externe, a declarat că războiul din Ucraina a început încă din 2008, la summit-ul NATO unde s-a decis ca Georgia şi Ucraina să devină membre ale Alianţei.

„NATO a suferit deja o înfrângere în Ucraina. Această înfrângere este legată de prăbușirea proiectului de transformare a Ucrainei în "anti-Rusia". Vreau să spun că după 2007, când NATO a decis la București că Georgia și Ucraina vor deveni membre ale alianței, am spus că această decizie a pus o bombă cu ceas la baza securității europene și dacă această decizie nu va fi revizuită, ea va exploda mai devreme sau mai târziu”, a declarat Grushko, potrivit TASS.


UPDATE 13:50. Bombardamentele forțelor ucrainene au avariat clădirea administrației orașului Donețk, capitala regiunii cu același nume, a anunțat duminică administrația orașului, susținută de Rusia, conform Reuters, citat de Mediafax. Administrația a precizat pe aplicația de mesagerie Telegram că intrarea principală în clădire a fost lovită și că mai multe mașini din apropiere au fost avariate. Nu a existat o reacție imediată din partea Ucrainei la atac.

Reuters nu a putut verifica raportul. Orașul Donețk este controlat de Republica Populară Donețk, susținută de Rusia, din 2014. Rusia a trecut în septembrie la anexarea regiunilor Donețk, Luhansk, Herson și Zaporojie din Ucraina. Moscova a declarat anexările după ce a organizat ceea ce a numit referendumuri în zonele ocupate din Ucraina. Guvernele occidentale și Kievul au declarat că voturile au încălcat dreptul internațional și au fost coercitive și nereprezentative.


UPDATE 12:47. Belgorod și împrejurimile sale au fost bombardate duminică dimineață. Guvernatorul Belgorodului, Veaceslav Gladkov, a scris pe Telegram că au fost cel puțin doi răniți în urma bombardamentelor, scrie BBC.

Un corespondent RIA Novosti relatează că la ora 11:00 s-a declanșat un sistem de apărare antiaeriană în oraș, s-au auzit 16 explozii.

Pe rețelele de socializare au apărut deja videoclipuri, autorii cărora spun că au văzut explozii în apropierea aeroportului Belgorod, precum și pe cer.


UPDATE 12:09. Chiar în a treia zi după începerea agresiunii pe scară largă a Rusiei împotriva Ucrainei, grupul sociologic autorizat „Rating” a lansat primul sondaj de opinie public „militar” la nivel național.

Până în prezent, au fost efectuate 17 astfel de anchete.

Într-un interviu acordat BBC Ukrainian Service, șeful Rating, Alexei Antipovic, a remarcat că peste 90% dintre respondenți cred în victoria finală a Ucrainei, deși ideile despre intervalul de timp pentru această victorie s-au schimbat de la câteva săptămâni din această primăvară, la 6-12 luni astăzi. Pentru 50-60%, victoria este restabilirea integrității teritoriale a Ucrainei în interiorul granițelor anului 1991, deși există și stări mai agresive.

Potrivit lui Antipovici, deși tradiția de nemulțumire față de guvern și dorința de a-l schimba imediat după alegeri sunt tipice pentru Ucraina („Ucraineanul a avut întotdeauna o atitudine proastă față de putere. Poate că aceasta este un fel de trăsătură mentală, deoarece puterea în Ucraina a fost întotdeauna străin”, spune Antipovici), gradul de satisfacție față de acțiunile președintelui este acum la nivelul de 84%. Zelenskiy nu a avut astfel de indicatori nici măcar la vârful încrederii în el în toamna lui 2019, își amintește el.

Antipovici a remarcat, de asemenea, scăderea popularității limbii ruse. Dacă înainte de război aproximativ un sfert dintre ucraineni foloseau limba rusă în viața de zi cu zi (și în 2010-2012 - aproape jumătate), acum este doar 13%.

În prezent, 76% dintre ucraineni numesc ucraineana limba lor maternă. În 2012, acestea erau de 57%. Această creștere a durat mult timp, din aproximativ 2014. Iar 86% dintre ucraineni cred că limba ucraineană ar trebui să fie singura limbă de stat - înainte de război erau aproximativ două treimi dintre ei. Acordarea limbii ruse a statutului de a doua limbă de stat este susținută în prezent de 3% dintre ucraineni.


UPDATE 11:12. De la începutul războiului din Ucraina, 423 de copii au murit, peste 1.233 de copii au fost răniți, potrivit Parchetului General al Ucrainei într-un raport referitor la cea de-a 235-a zi a războiului din 16 octombrie.

Majoritatea copiilor au suferit în regiunile Donețk, Harkiv, Kiev, Nikolaev, Cernihiv, Zaporojie, Luhansk, Herson și Dnepropetrovsk.

Aceste date nu sunt definitive, vorbim doar despre cei ale căror nume au fost confirmate, subliniază autoritățile din Ucraina: în multe regiuni în care ostilitățile continuă, și în teritoriile ocupate, numărarea este acum imposibilă.

Peste 2.600 de instituții de învățământ au fost avariate din cauza bombardamentelor și bombardamentelor, 313 dintre ele au fost complet distruse.

Până la 10 octombrie, conform ONU, 6.221 de civili, inclusiv 396 de copii, au fost uciși în urma agresiunii ruse. ONU mai punctează că sunt mult mai mulți morți și răniți, cifrele date sunt victime documentate și confirmate ale războiului.


UPDATE 10:50. Armata ucraineană anunță propriile calcule despre pierderile ruse din prima zi a invaziei și până în prezent:

personal - au fost lichidate circa 65.000 (+300) persoane;

tancuri ‒ 2.529 (+5);

vehicule blindate de luptă / APV ‒ 5.193 (+14);

sisteme de artilerie – 1.589 (+7);

RSZV / MLRS – 365 (+0);

sisteme de război antiaeriene ‒ 186 (+0);

aeronave – 268 (+0);

elicoptere – 242 (+0);

Nivel operațional-tactic UAV – 1.224 (+14);

rachete de croazieră ‒ 316 (+0);

nave / bărci / nave de război / bărci ‒ 16 (+0);

vehicule și rezervoare de combustibil – 3.959 (+8);

echipament special ‒ 143 (+1).UPDATE 10:39. Vladimir Zelenskiy a spus că situația din estul Ucrainei este „cea mai dificilă” în apropierea orașului Bahmut, la câteva zile după ce forțele pro-ruse au anunțat că se apropie de oraș.

„O situație foarte gravă persistă în regiunile Donețk și Luhansk” în Donbas, a spus președintele ucrainean în discursul său zilnic de sâmbătă.

„Cel mai dificil este lângă Bahmut, ca în zilele precedente. Încă ne menținem pozițiile”, a mai adăugat liderul de la Kiev.

Agence France-Presse a mai raportat că comentariile lui Zelenskiy au venit după ce forțele separatiste susținute de ruși din regiunea Donețk din Ucraina au declarat joi că au capturat două sate din apropiere, Opytine și Ivangrad.

Trupele ruse îl lovesc de săptămâni întregi pe Bahmut, un oraș de vinificație și exploatare a sării, care era populat odinioară de 70.000 de oameni, în speranța de a cuceri orașul.


UPDATE 09:52. Un consilier al președintelui ucrainean Vladimir Zelenskiy a declarat că cei doi voluntari ruși care au deschis focul asupra colegilor săi de la o bază militară au comis atacul după o ceartă pe tema religiei.

Cel puțin 11 persoane au fost ucise și 15 rănite în urma împușcăturilor de sâmbătă pe un teren de antrenament militar din regiunea Belgorod din sud-vestul Rusiei, a anunțat Ministerul rus al Apărării. Cei doi atacatori au fost împușcați.

Reuters a raportat că Alexei Arestovici, un consilier al lui Zelenskiy, a declarat într-un interviu că atacatorii provin din națiunea din Asia Centrală Tadjikistan și au deschis focul asupra celorlalți după o ceartă pe tema religiei.

Tadjikistanul este predominant musulman, în timp ce aproximativ jumătate dintre ruși urmează diverse ramuri ale creștinismului. Ministerul rus a declarat că atacatorii provin dintr-o națiune din Comunitatea Statelor Independente, care grupează nouă republici ex-sovietice, inclusiv Tadjikistan.

Site-ul de știri rus independent Sota Vision a declarat că atacul a avut loc în micul oraș Soloti, aproape de granița cu Ucraina și la aproximativ 105 km sud-est de Belgorod.

„În timpul unei sesiuni de pregătire a armelor de foc cu persoane care și-au exprimat voluntar dorința de a participa la operațiunea militară specială [împotriva Ucrainei], teroriștii au deschis focul cu arme de calibru mic asupra personalului unității. Atacul a avut loc la o săptămână după ce o explozie a avariat un pod din Crimeea care face legătura cu Rusia”, a scris media de stat rusă RIA care a citat o declarație a ministerului apărării.


UPDATE 09:40. Într-un videoclip postat de guvernatorul Regiunii Belgorod, Veaceslav Gladkov, pe canalul său Telegram, el spune că un „eveniment teribil” a avut loc „pe teritoriul uneia dintre unitățile militare”. Potrivit acestuia, „mulți militari au fost uciși și răniți”. Guvernatorul nu a dat o cifră exactă.

El a subliniat că „nu există locuitori ai regiunii Belgorod printre răniți și morți”. Ceea ce sa întâmplat, ca și Ministerul Apărării, Gladkov a numit un act terorist.

Departamentul militar rus a raportat ieri că 11 persoane au fost ucise și 15 au fost rănite în urma împușcăturilor la poligonul de antrenament, unde soldații se pregăteau să fie trimiși la război în Ucraina.

Ministerul Apărării susține că doi cetățeni ai unei țări CSI ar fi deschis focul asupra „voluntarilor”. Ambii trăgători, potrivit departamentului, au fost de asemenea uciși.


UPDATE 09:31. Două comunități din regiunea Dnipropetrovsk - Nikopol și Marganetskaya - au fost supuse bombardamentelor nocturne, a declarat șeful UVA, Valentin Reznicenko. În urma bombardării Nikopolului, un bărbat de 47 de ani a fost rănit.

Potrivit lui Reznicenko, bombardamentele au provocat mai multe incendii, dar acestea au fost deja stinse. De asemenea, au fost avariate aproape 30 de case, o întreprindere industrială, mașini, mai multe conducte de gaz și linii electrice.

Peste 1.500 de familii au rămas fără curent electric, a notat șeful OVA.


UPDATE 09:24. Este posibil ca Rusia să fi semnat un nou contract cu Iranul pentru furnizarea de drone Arash-2, potrivit unui alt raport al Institutului American pentru Studiul Războiului (ISW). Experții militari citează informații de pe canalele rusești și ucrainene Telegram care au fost „strecurate” cu informații din surse iraniene anonime. Numărul de drone achiziționate este necunoscut.

În septembrie, comandantul Forțelor Terestre iraniene, generalul de brigadă Kiomars Heidari, a declarat că dronele Arash-2 au capacități unice de rază lungă și pot ataca orașe din Israel, cum ar fi Tel Aviv și Haifa, din baze din Iran. Cu toate acestea, experții militari se îndoiesc că forțele ruse vor putea folosi Arash-2 mai eficient decât au folosit Shahed-136.

Raportul mai precizează că PMC-ul Wagner este probabil să-și continue încercările de a-și afirma superioritatea față de Ministerul rus al Apărării.

Ca confirmare a acestei idei, experții militari indică un filmuleț cu militari ai brigăzii 126 de apărare de coastă a Flotei Mării Negre, în care aceștia se plâng că de la începutul războiului desfășoară operațiuni de luptă fără întreruperi și rotații. Ei au subliniat, de asemenea, că au un transportor blindat pentru 80 de persoane și acest lucru le limitează sever manevrabilitatea.

După aceea, canalul de Telegram asociat cu Wagner PMC a raportat că conducerea PMC a decis să transfere patru vehicule de teren către brigada 126 de apărare de coastă. Această decizie poate fi o critică implicită la adresa Ministerului rus al Apărării pentru că nu a furnizat soldaților tot ce au nevoie, concluzionează experții militari.


UPDATE 09:02. Clădirea Primăriei Donețk, ocupat de Rusia, a fost lovită în această dimineață.

Șeful Administrației Locale spune că sunt distrugeri importante, fără a spune nimic despre eventuale victime.


UPDATE 08:30. 11 persoane proaspăt mobilizate au decedat și alte 15 au fost rănite într-un poligon militar din regiunea Belgorod, anunță Ministerul rus al Apărării.

Tragedia s-a întâmplat în timpul unor exerciții când, potrivit informațiilor oficiale, 2 dintre recruți au tras în restul persoanelor mobilizate.

Neoficial, canalele ruse de telegram spun că este vorba de 2 soldați de origine tadjikă și care au împușcat din cauza unui conflict pe temă religioasă.


Replica Media transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie, 15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai, 3 mai, 4 mai, 5 mai, 6 mai, 7 mai, 8 mai, 9 mai, 10 mai, 11 mai, 12 mai, 13 mai, 14 mai, 15 mai, 16 mai, 17 mai, 18 mai, 19 mai, 20 mai, 21 mai, 22 mai, 23 mai, 24 mai, 25 mai, 26 mai, 27 mai, 28 mai, 29 mai, 30 mai, 31 mai, 1 iunie, 2 iunie, 3 iunie, 4 iunie, 5 iunie, 6 iunie, 7 iunie, 8 iunie, 9 iunie, 10 iunie, 11 iunie, 12 iunie, 13 iunie, 14 iunie, 15 iunie, 16 iunie, 17 iunie, 18 iunie, 19 iunie, 20 iunie, 21 iunie, 22 iunie, 23 iunie, 24 iunie, 25 iunie, 26 iunie, 27 iunie, 28 iunie, 29 iunie, 30 iunie, 1 iulie, 2 iulie, 3 iulie, 4 iulie, 5 iulie, 6 iulie, 7 iulie, 8 iulie, 9 iulie, 10 iulie, 11 iulie, 12 iulie, 13 iulie, 14 iulie, 15 iulie, 16 iulie, 17 iulie, 18 iulie, 19 iulie, 20 iulie, 21 iulie, 22 iulie, 23 iulie, 24 iulie, 25 iulie, 26 iulie, 27 iulie, 28 iulie, 29 iulie, 30 iulie, 31 iulie, 1 august, 2 august, 3 august, 4 august, 5 august, 6 august, 7 august, 8 august, 9 august, 10 august, 11 august, 12 august, 13 august, 14 august, 15 august, 16 august, 17 august, 18 august, 19 august, 20 august, 21 august, 22 august, 23 august, 24 august, 25 august, 26 august, 27 august, 28 august, 29 august, 30 august, 31 august, 1 septembrie, 2 septembrie, 3 septembrie, 4 septembrie, 5 septembrie, 6 septembrie, 7 septembrie, 8 septembrie, 9 septembrie, 10 septembrie, 11 septembrie, 12 septembrie, 13 septembrie, 14 septembrie, 15 septembrie, 16 septembrie, 17 septembrie, 18 septembrie, 19 septembrie, 20 septembrie, 21 septembrie, 22 septembrie, 23 septembrie, 24 septembrie, 25 septembrie, 26 septembrie, 27 septembrie, 28 septembrie, 29 septembrie, 30 septembrie, 1 octombrie, 2 octombrie, 3 octombrie, 4 octombrie, 5 octombrie, 6 octombrie, 7 octombrie, 8 octombrie, 9 octombrie, 10 octombrie, 11 octombrie, 12 octombrie, 13 octombrie, 14 octombrie și 15 octombrie.


IMPORTANT!!! Este un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.

Alina
publicat de:
Alina Frunza
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media