Șeful NATO: Putin încearcă să folosească iarna ca armă în război

29 noiembrie 2022, 15:19 UE 149
Jens Stoltenberg, NATO.  Sursa: Replica Media

Vladimir Putin încearcă să folosească iarna iminentă ca o armă în război asupra Ucrainei, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în cadrul unei conferințe de presă la summitul NATO de la București, România.

„Trebuie să fim pregătiți pentru ca mai mulți refugiați să sosească în restul Europei ca urmare a atacului deliberat al Rusiei asupra instalațiilor critice din Ucraina”, a declarat șeful NATO.

Potrivit datelor de la sfârșitul lunii septembrie, peste 7,4 milioane de refugiați din Ucraina au sosit în Europa de la începutul invaziei în Ucraina de către Rusia.

Potrivit lui Stoltenberg, Putin „eșuează” în războiul său, ceea ce înseamnă că se pot aștepta mai multe atacuri asupra Ucrainei.

„Deci da, ne putem aștepta la mai multe atacuri. Nimeni nu poate spune exact cât, dar președintele Putin și Rusia au demonstrat dorința de a provoca suferință și un nivel de brutalitate pe care nu l-am mai văzut în Europa de la al Doilea Război Mondial”, a declarat Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO.

Stoltenberg a mai menționat că războiul din Ucraina va duce sigur la extinderea NATO. Rezultatul invaziei Ucrainei de către Rusia ar fi opusul obiectivelor declarate de Vladimir Putin, a spus el, întrucât NATO se va extinde tocmai din cauza războiului din Ucraina.

Potrivit acestuia, nu ar trebui permisă o victorie a Rusiei asupra Ucrainei, deoarece aceasta ar însemna că și alți lideri autoritari vor avea ocazia să folosească violența pentru a-și atinge obiectivele.

„Știm că cele mai multe războaie se termină la masa de negocieri, dar ceea ce se întâmplă la masa de negocieri este indisolubil legat de ceea ce se întâmplă pe câmpul de luptă”, a spus Stoltenberg.

Amintim că, reuniunea miniştrilor Afacerilor Externe din ţările membre ale Alianţei Nord-Atlantice a început marţi, 29 noiembrie, la Bucureşti, fiind primul eveniment de nivel înalt al NATO într-un stat de pe Flancul Estic, după agresiunea armată a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, scrie agenția de presă română Agerpres. În premieră la reuniune participă și Republica Moldova, în persoana ministrului de Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu.

Reuniunea miniştrilor de Externe din statele membre NATO este primul eveniment de acest tip organizat în România de la aderarea României la Alianţă, în anul 2004, şi a doua reuniune formală aliată după Summitul de la Bucureşti din 2008.

Totodată, este prima reuniune a NATO de nivel înalt după Summitul de la Madrid, de la sfârşitul lunii iunie 2022, şi, în acest sens, va marca o etapă esenţială în operaţionalizarea noului Concept Strategic al Alianţei, notează Agerpres.

Alina
publicat de:
Alina Frunza
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media