Topul raioanelor din R. Moldova, după ajutorul oferit de stat în scopul compensării accizei la motorină pentru agricultori

15 septembrie 2022, 15:37 Agricultură 59
agricultori.  Sursa: deschide.md

Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) anunță că a debursat circa 46,2 milioane lei pe contul beneficiarilor ajutorul de stat pentru compensarea accizei la motorina utilizată în perioada 1 ianuarie – 30 iunie (semestrul I), pentru un număr de 1 467 beneficiari. Cei mai mulți bani au mers în UTA Găgăuzia, în timp ce raioanele Telenești, Rezina și Strășeni au primit cele mai puține fonduri, scrie Mold-street.

Potrivit AIPA, de compensarea parțială a accizelor la motorina utilizată în prima jumătate a acestui an beneficiază 1.467 de producători agricoli, iar cantitatea subvenționată este de 21.119 583,66 litri.

Lider – Găgăuzia, codașe – Telenești, Rezina și Strășeni.

Datele publicate de AIPA arată că, până pe 13 septembrie 2022, de cea mai mare sumă autorizată spre plată au beneficiat producătorii agricoli din UTA Găgăuzia – 5,58 milioane lei.

La distanță mare urmează raioanele din nordul țării: Rîșcani – cu 3,47 milioane lei, Fălești – cu 2,92 milioane lei, Drochia – cu 2,84 milioane lei și Edineț – cu 2,74 milioane lei.

La polul opus se află raioanele Telenești, Rezina și Strășeni cu sume autorizate mai mici de 100.000 lei.

Procedura are loc conform Regulamentului aprobat prin HG nr.275 din 27 aprilie 2022 privind modul de repartizare a mijloacelor Fondului Național de Dezvoltare în Agricultură și Mediul Rural (FNDAMR) pentru compensarea parțială a accizelor la motorina utilizată de producătorii agricoli în anul 2022.

320 milioane lei pentru rambursarea accizei la motorină.

Potrivit unei hotărâri de Guvern, producătorii agricoli micro, mici și mijlocii vor beneficia în acest an de compensarea accizei la motorina utilizată de la începutul anului curent, în valoare de până la 100% sau 2.980 lei/tonă.

Totodată, se va achita integral acciza la motorină pentru toate tipurile de exploatații din sectorul zootehnic. Producătorii agricoli mari vor beneficia de compensații în cuantum de 30% sau 894 lei/tonă.

În acest scop, din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural au fost alocate suplimentar 120 de milioane de lei. Astfel, Fondul pentru rambursarea integrală a accizei pentru producătorii agricoli va constitui circa 320 milioane lei, estimează Ministerul Agriculturii.

Solicitanții de compensații pot depune pe parcursul anului două dosare la oficiile teritoriale ale AIPA sau câte un dosar per semestru.

Pentru primul semestru termenul de depunere a solicitărilor a fost 15 august, iar pentru semestrul II – 15 noiembrie și acesta cuprinde perioada 1 iulie – 15 noiembrie.

Plafonul maxim pentru un beneficiar este de 200.000 de lei anual, dublu față de prevederile anterioare. Astfel, noile modificări vor permite producătorilor agricoli mici și mijlocii să efectueze lucrări mecanizate pe circa 800 hectare, susținea Ministerul Agriculturii.

Anastasia
publicat de:
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media