SA Energocom a devenit membru afiliat al Bursei Române de Mărfuri și va putea achiziționa gaze naturale la preț de piață

16 septembrie 2022, 10:07 Economie 174
Bursa Română de Mărfuri.  Sursa: mold-street.com

Societatea pe Acțiuni Energocom, deținută de Guvernul Moldovei, a devenit membru afiliat al Bursei Române de Mărfuri (BRM) şi va putea să tranzacționeze pe piețele administrate de BRM. În acest fel, Energocom va putea participa la Piața Spot, precum și la Piața Produselor Standardizate pe Termen Mediu și Lung prin intermediul Platformei de tranzacționare, atât în Republica Moldova cât și în România, achiziționând gaze naturale la preț de piață, în mod transparent, în conformitate cu cele mai bune practici europene în domeniu, susține compania într-un comunicat de presă.

Reprezentanții Energocom menționează că sunt în proces de achiziție și stocare a metanului atât în Republica Moldova cât și în România, în vederea îndeplinirii obligației de asigurare a securității furnizării gazelor naturale, în special în condițiile crizei energetice existente.

Potrivit Energocom, în tendința sa de activitate la bursă, următorul pas pentru companie îl reprezintă Bursa energetică ucraineană și OPCOM - operatorul pieței de energie electrică și de gaze naturale din România.

Energocom este furnizorul central și conform regulilor pieței energiei electrice, este responsabilul grupului de echilibrare, constituit din centralele electrice de termoficare urbane și din centralele electrice eligibile care produc energie din surse regenerabile și au delegat responsabilitatea echilibrării către Energocom, notează Mold-street.

Energocom este deținut de stat și în ultimul an capitalul întreprinderii a fost majorate de câteva sute de ori.

Potrivit raportului anual al Energocom, compania a avut în 2021 venituri din vânzări de 2,22 miliarde lei, în scădere de aproape două ori față de 2020, în special pentru că de la 1 aprilie nu a mai fost intermediar la achizițiile de curent electric de la Centrala de la Cuciurgan (controlată de gigantul rus Inter RAO UES).

Compania, care este operator la importul și exportul de energie, asigura intermedierea achiziției de curent electric din Ucraina și de la Centrala Termoelectrică Moldovenească de la Cuciurgan (Moldgres).

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media