„Agresiunea Rusiei, inclusiv atacurile sale persistente și de neconceput asupra infrastructurii civile și energetice ucrainene, privează milioane de ucraineni de serviciile umane de bază. A afectat aprovizionarea globală cu alimente și a pus în pericol cele mai vulnerabile țări și popoare ale lumii. Acțiunile inacceptabile ale Rusiei, inclusiv activitățile hibride, șantajul energetic și retorica nucleară nesăbuită, subminează ordinea internațională bazată pe reguli”, se arată în Declarație.
Alianța și-a exprimat solidaritatea cu Polonia în urma incidentului din 15 noiembrie care a dus la pierderea tragică de vieți omenești ca urmare a atacurilor cu rachete ale Rusiei împotriva Ucrainei.
„Condamnăm cruzimea Rusiei împotriva populației civile din Ucraina și încălcările și abuzurile drepturilor omului, cum ar fi deportările forțate, tortura și tratamentul barbar al femeilor, copiilor și persoanelor aflate în situații vulnerabile. Toți cei responsabili pentru crime de război, inclusiv violența sexuală legată de conflicte, trebuie să fie trași la răspundere. De asemenea, îi condamnăm pe toți cei, inclusiv Belarus, care facilitează în mod activ războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei”, se mai arată în Declarație.
De asemenea, NATO a salutat prezența ministrului de Externe al Ucrainei Dmitro Kuleba, exprimându-și în acest context, solidaritatea cu Guvernul și poporul ucrainean „în apărarea eroică a națiunii și pământului lor.”
„Aducem un omagiu tuturor acelor vieți pierdute. Rămânem fermi în angajamentul nostru față de independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. Nu vom recunoaște niciodată anexările ilegale ale Rusiei, care încalcă în mod flagrant Carta ONU. Vom continua și vom intensifica în continuare sprijinul politic și practic acordat Ucrainei, deoarece aceasta continuă să își apere suveranitatea și integritatea teritorială și valorile noastre comune împotriva agresiunii ruse și ne vom menține sprijinul atât timp cât este necesar. În acest context, NATO va continua să se coordoneze îndeaproape cu părțile interesate relevante, inclusiv cu organizațiile internaționale, în special cu UE, precum și cu țările care au aceleași opinii. Pe baza sprijinului oferit până acum, vom ajuta Ucraina acum să-și consolideze rezistența, să-și protejeze poporul și să contracareze campaniile de dezinformare și minciunile Rusiei.
Totodată, aliații anunță că vor ajuta Ucraina în timp ce își repară infrastructura energetică și își protejează oamenii de atacurile cu rachete.
„Rămânem hotărâți în sprijinirea eforturilor pe termen lung ale Ucrainei pe calea reconstrucției și reformelor postbelice, astfel încât Ucraina să își poată asigura viitorul liber și democratic, să își modernizeze sectorul de apărare, să consolideze interoperabilitatea pe termen lung și să descurajeze agresiunile viitoare. Vom continua să ne consolidăm parteneriatul cu Ucraina pe măsură ce aceasta își avansează aspirațiile euro-atlantice”, se mai arată în Declarație.
NATO a subliniat că Finlanda și Suedia au participat astăzi ca state invitate să se alăture Alianței, subliniind că „aderarea lor le va face mai sigure, pe NATO mai puternică și zona euro-atlantică mai sigură.”
„Securitatea acestora este de o importanță directă pentru Alianță, inclusiv în timpul procesului de aderare”, mai spune Alianța.
În Declarație se reamintește faptul că Balcanii de Vest și regiunile Mării Negre sunt de importanță strategică pentru Alianță, iar NATO salută întâlnirea cu miniștrii de Externe ai partenerilor NATO din Bosnia și Herțegovina, Georgia și Republica Moldova, pe măsură ce NATO își consolidează sprijinul personalizat pentru integritatea și rezistența, dezvoltarea capacităților și susținerea independenței lor politice.
„Suntem ferm în spatele angajamentului nostru față de politica Alianței Uși Deschise. Reafirmăm deciziile pe care le-am luat la Summit-ul de la București din 2008 și toate deciziile ulterioare cu privire la Georgia și Ucraina. NATO este o Alianță defensivă. NATO va continua să ne protejeze populațiile și să apere fiecare centimetru de teritoriu aliat în orice moment. Vom face acest lucru în conformitate cu abordarea noastră de 360 de grade și împotriva tuturor amenințărilor și provocărilor”, se mai arată în Declarație.
Aliații NATO, de asemenea, au condamnat terorismul în toate formele și manifestările sale.
„Ne solidarizăm cu Turcia, îndurerată pentru pierderea de vieți omenești după recentele atacuri teroriste îngrozitoare. Ne confruntăm cu amenințări și provocări din partea actorilor autoritari și a competitorilor strategici din toate direcțiile strategice. Având în vedere cea mai gravă amenințare la adresa securității euro-atlantice din ultimele decenii și în conformitate cu Conceptul strategic, implementăm o nouă linie de referință pentru postura noastră de descurajare și apărare prin consolidarea semnificativă a acesteia și dezvoltarea în continuare a întregii game de forțe și capacități robuste, pregătite pentru luptă. Toți acești pași vor consolida substanțial descurajarea și apărarea avansată a NATO. Rămânem angajați să ne pregătim, să descurajăm și să ne apărăm împotriva atacurilor ostile asupra infrastructurii critice a Aliaților. Orice atac împotriva Aliaților va fi întâmpinat cu un răspuns unit și hotărât. Suntem împreună în unitate și solidaritate și reafirmăm legătura transatlantică durabilă dintre națiunile noastre. Vom continua să luptăm pentru pace, securitate și stabilitate în întreaga zonă euro-atlantică”, se mai arată în Declarație.
