UPDATE 21:54. Președintele ucrainean Vladimir Zelenskiy a spus că nu crede că președintele rus Vladimir Putin va folosi arme nucleare. El a făcut acest comentariu într-un mesaj transmis la summitul „DealBook” din New York. Declarația sa vine în contextul în care ministrul rus de externe Serghei Lavrov a spus că este vital să se evite orice fel de confruntare militară între puterile nucleare, chiar dacă este vorba doar de arme convenționale, a informat agenția de presă TASS, citat de Digi24.ro.
Lavrov a mai spus că Occidentul împinge Ucraina să continue lupta împotriva Rusiei.
„Este necesar să se evite orice ciocnire militară între puterile nucleare, chiar și cu utilizarea armelor convenționale. Escaladarea poate deveni incontrolabilă”, a spus Lavrov.
UPDATE 21:01. Din raportul operațional de seară al Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, publicat în această seară:
- Rusia avansează într-o singură direcție - lângă Bahmut. Pe altele, inclusiv Ugledar și Zaporojie, ocupă poziții defensive. La Avdiivka, rușii încearcă să-și îmbunătățească poziția tactică și bombardează așezările din jur.
- Autoritățile ruse pregătesc absolvirea timpurie a cadeților din instituțiile de învățământ militar superior în primul trimestru al anului 2023. În plus, în Rusia se desfășoară pregătirile pentru următorul val de mobilizări, programat pentru ianuarie-februarie, transmite Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei. (Kremlinul a anunțat anterior finalizarea mobilizării parțiale începute pe 21 septembrie și a negat pregătirile pentru un nou val de mobilizare);
- Forțele armate ale Ucrainei au lovit locurile de desfășurare a trupelor rusești din regiunea Zaporojie. Înfrângerea unităților inamice a fost confirmată în perioada 28-29 noiembrie în zona așezărilor Inzhenernoe, Pologi și Tokmak. Pierderile Rusiei s-au ridicat la aproximativ 100 de persoane rănite, 5 unități de echipament militar au fost distruse.
UPDATE 19:59. Serviciul de stat de urgență al Ucrainei a anunțat miercuri că nouă persoane au fost ucise în incendii în ultimele 24 de ore, deoarece oamenii au încălcat regulile de siguranță în încercarea de a-și încălzi casele în urma atacurilor rusești asupra centralelor electrice.
Numărul incendiilor a crescut, ucrainenii recurgând din ce în ce mai mult la utilizarea generatoarelor de urgență, lumânărilor și buteliilor de gaz în casele lor din cauza întreruperilor de curent, relatează Reuters.
„Numai în ultima zi au fost 131 de incendii în Ucraina, dintre care 106 în sectorul rezidențial. Nouă persoane au murit, opt au fost rănite”, se arată într-un comunicat.
„Generatoare pe balcoane, butelii de gaz în apartamente, lumânări aprinse...Din cauza încălcării regulilor de securitate la incendiu, au devenit mai frecvente utilizarea produselor necertificate pentru încălzire și gătit, incidente de incendii și explozii în clădirile înalte și private”.
Serviciile ucrainene îi îndemnă pe ucraineni să aibă mai multă grijă în casele lor și să explice riscurile de incendiu copiilor.
UPDATE 19:43. Ambasadorul ucrainean în Spania, Serghei Pogorelțev, a povestit detaliile incidentului la misiunea sa diplomatică, unde a avut loc astăzi o explozie.
Într-un comentariu adresat presei ucrainene, Pogorelțev a spus că nu a fost o scrisoare care a explodat, așa cum sa raportat anterior, ci un colet care se afla într-un pachet mare adresat ambasadorului.
Potrivit lui Pogorelțev, pachetul nu arăta ca un post diplomatic, nu avea adresă de retur și a stârnit suspiciuni printre secretarii ambasadei, care au predat pachetul comandantului.
„În pachet era o cutie, așa că comandantul a bănuit, iar el însuși – ca să nu fie nimeni prin preajmă – a ieșit cu această „poșta” în curte înainte de a o deschide. Și de îndată ce a deschis-o, a auzit că ceva a declanșat acolo, a aruncat imediat și chiar și atunci s-a auzit o explozie”, a spus Serghei Pogorelțev.
„În ciuda faptului că comandantul ambasadei nu mai ținea cutia în mâini, explozia i-a rănit mâinile și spune că a primit ceva ca un șoc de obuz”, a adăugat ambasadorul.
UPDATE 19:29. Serviciul Vamal informează că la ora 19:20 sunt cu activitatea sistată PTF Unguri-Bronița și PTF Cișmichioi-Dolinscoe.
Cauza nefuncționării este unele defecțiuni tehnice la baza de date a autorității vamale din Ucraina.
UPDATE 18:17. Ministrul rus al apărării a anunțat că se va concentra pe infrastructura armelor nucleare în 2023, inclusiv pe instalațiile pentru a găzdui noi sisteme de rachete, scrie The Guardian.
„La pregătirea listei de construcții majore pentru 2023, se va acorda o atenție deosebită construcției în interesul forțelor nucleare strategice”, a spus Șoigu.
Luni, Rusia a amânat discuțiile cu SUA privind armele nucleare, spunând că vor fi reprogramate, dar fără a oferi motivele pentru amânare. Tratatul Start va expira în 2026.
Șiogu a spus că 300.000 de rezerviști, inclusiv voluntari, au fost antrenați în două luni după ce a fost dat ordinul de mobilizare parțială al lui Vladimir Putin, relatează agenția de presă rusă Tass.
Ministrul apărării a spus că au fost folosite peste 100 de tabere de antrenament în Rusia și Belarus.
UPDATE 17:36. Ministerul de Externe britanic a anunțat un nou pachet de sancțiuni anti-ruse, care a inclus oficiali ruși și oficiali care au promovat ideea așa-zisei mobilizări parțiale.
Lista include 22 de persoane. Printre ei:
- Șefa Comisiei Electorale Centrale Ella Pamfilova,
- Viceprim-ministrul Rusiei Denis Manturov, care supraveghează industria armelor ruse și este responsabil pentru echiparea trupelor mobilizate;
- 10 guvernatori și șefi de regiuni, printre care Daghestan, Ingușeția și Kalmykia - una dintre cele mai sărace regiuni etnice din Rusia, de unde au fost chemați un număr semnificativ de oameni mobilizați.
În total, de la începutul războiului din Ucraina, Marea Britanie a impus sancțiuni asupra a peste 1.200 de ruși și a peste 120 de organizații asociate autorităților ruse.
UPDATE 16:50. Imagini rare cu trei avioane ale Forțelor Armate ale Ucrainei: două avioane de atac și un luptător de acoperire sunt în acțiune în regiunea Bahmut:
UPDATE 16:35. O explozie a avut loc miercuri la ambasada Ucrainei din Madrid. O persoană, angajată a misiunii diplomatice, a fost rănită în timp ce a „mânuia o scrisoare”.
„Dmitro Kuleba a emis o instrucțiune urgentă de a spori securitatea la toate ambasadele ucrainene din străinătate”, a spus Nikolenko. „Oricine se află în spatele acestei explozii nu va reuși să intimideze diplomații ucraineni sau să-și oprească munca lor de zi cu zi pentru a întări Ucraina și a contracara agresiunea rusă”, a transmis un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe al Ucrainei.
UPDATE 16:15. Ucraina are nevoie urgentă de sisteme antirachetă Patriot pentru a-și proteja infrastructura civilă, a declarat miercuri ministrul de externe Dmitri Kuleba la conferința de presă după summitul NATO de două zile de la București
Potrivit Reuters, ministrul a mai spus că Kievul va coopera cu Germania pentru a rezolva această problemă.
După accidentul cu rachetă în estul Poloniei, autoritățile germane s-au oferit să-i transfere sistemele moderne American Patriot pentru a-și proteja spațiul aerian. Ca răspuns, guvernul polonez s-a oferit să amplaseze aceste complexe în vestul Ucrainei, acolo unde sunt mai necesare. Cu toate acestea, Germania a refuzat, explicând că acest lucru este imposibil fără un acord cu Statele Unite.
Un purtător de cuvânt al Departamentului de Apărare al SUA a declarat cu o zi înainte că Washingtonul nu intenționează să furnizeze Patriot Ucrainei, dar discuțiile pe această temă sunt în desfășurare.
El a mai spus că problema furnizării acestor complexe Ucrainei de către alte state este dreptul lor suveran, dar SUA se așteaptă ca decizia să fie luată după discuții cu toți aliații NATO.
UPDATE 15:50. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a răspuns deja la declarația finală a NATO.
„Formularea conținută în document indică faptul că NATO nu este absolut deloc interesată de o soluție politică și diplomatică în Ucraina. Țările NATO încearcă să acuze partea rusă de acte criminale, atrocități comise de Forțele Armate ale Ucrainei cu totalul conivența sponsorilor occidentali ai regimului de la Kiev” - a spus ea.
UPDATE 15:40. Principala sarcină a NATO în acest moment este să ajute Ucraina să câștige războiul împotriva Rusiei, a declarat secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, într-o conferință de presă după summitul de două zile de la București.
Declarația comună a miniștrilor de externe ai statelor membre NATO precizează că aliații trebuie să-și mobilizeze toate forțele în probleme de sprijin militar, economic, financiar și umanitar pentru Ucraina.
Potrivit lui Stoltenberg, apartenența Ucrainei la NATO nu este încă o problemă prioritară, deoarece în cazul unei înfrângeri în război, aceasta nu va mai fi deloc pe ordinea de zi.
În cadrul summit-ului, NATO a discutat și despre politica sa viitoare față de țările în care influența rusă rămâne într-o oarecare măsură.
În principal a fost vorba despre Moldova, Georgia și Bosnia și Herțegovina.
UPDATE 15:15. Olena Zelenska s-a întâlnit cu regina consort Camilla a Marii Britanii la Palatul Buckingham.
Evenimentul, organizat de soția Regelui britanic, a fost dedicat creșterii gradului de conștientizare cu privire la violența împotriva femeilor și fetelor.
La recepție au participat și Contesa de Wessex, Regina Mathilde a Belgiei, Regina Rania a Iordaniei, Prințesa Danemarcei, Prima Doamnă din Serra Lyon și alți aproximativ 300 de invitați.
Elena Zelenskaya a spus că armata rusă din Ucraina comite violuri în teritoriile ocupate. Potrivit acesteia, cea mai tânără victimă a violenței are patru ani, cea mai în vârstă de 85 de ani.
După recepție, Regina Consort și Prima Doamnă a Ucrainei au susținut o audiență privată la Palatul Buckingham.
Marți, soția președintelui ucrainean a vorbit și cu membrii parlamentului britanic și a cerut organizarea unui tribunal special care să îi condamne pe cei responsabili pentru agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
UPDATE 14:55. Comisia Europeană a eliminat de pe Twitter miercuri comentariile făcute de președinta Ursula von der Leyen, vizavi de numărul de militari ucraineni uciși în timpul războiului de agresiune declanșat de Rusia.
Gafa însă este pe larg speculată de presa din Rusia.
„Invazia Rusiei în Ucraina a adus moarte, devastare și suferințe de nedescris. Ne amintim cu toții ororile de la Bucea. Se estimează că peste 20.000 de civili și peste 100.000 de ofițeri militari ucraineni au fost uciși până în prezent”, a declarat von der Leyen în cadrul unui mesaj video transmis mai devreme în cursul zilei de miercuri.
Președinta Comisiei Europene a șters ulterior înregistrarea video de pe pagina sa de Twitter.
Dana Spinant, purtătoarea de cuvânt adjunctă a Comisiei a confirmat ulterior că von der Leyen s-a exprimat greșit. „Multe mulțumiri celor care au scos în evidență inexactitatea cifrelor dintr-o versiune anterioară a acestei înregistrări video.
Estimarea folosită din surse externe ar fi trebuit să se refere la pierderi, adică atât numărul de morți, cât și de răniți, și era menită să arate brutalitarea Rusiei”, a afirmat ea pe Twitter.
UPDATE 14:35. Ministrul Energiei al Ucrainei, Herman Halușcenko, a declarat că situația energetică a țării sale „se îmbunătățește în fiecare zi”.
Halușcenko a adăugat că, fără alte valuri de atacuri aeriene, „pe termen scurt vom putea să ne stabilizăm și să reducem durata întreruperii”.
El a spus că, deși vor exista în continuare întreruperi, scopul a fost ca acestea să fie cât mai planificate posibil.
Vorbind la o televiziune ucraineană, Halușcenko și-a conturat viziunea pentru viitorul rețelei ucrainene. „Nu dorim să restabilim sistemul așa cum era înainte. Îl vom face modern”, a spus el.
El a vorbit despre două căi pentru infrastructura energetică pe termen scurt și pe termen lung. Scopul pe termen scurt a fost de a restabili cât mai mult posibil, în timp ce pe termen lung, întreaga rețea ar avea un „aspect complet diferit”.
Ukrenergo, operatorul energetic de stat al Ucrainei, a declarat miercuri că deficitul energetic al țării era de 27% la ora locală 11 a.m.
UPDATE 14:15. Ucraina a făcut progrese semnificative în faţa invaziei ruse, dar nu trebuie să subestimăm Rusia, ale cărei rachete continuă să atace oraşele, civilii şi infrastructura critică din Ucraina, a declarat miercuri, la Bucureşti, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, într-o conferinţă de presă la finalul reuniunii miniştrilor de externe din cadrul Alianţei, scrie Agerpres.
Continuarea sprijinului militar pentru Ucraina este esenţial, în special în ceea ce priveşte apărarea antiaeriană, a spus şeful NATO.El a mai afirmat că aderarea Finlandei şi Suediei la NATO este aproape finalizată. „Este momentul să le primim ca membri deplini ai Alianţe”, a declarat Stoltenberg.
UPDATE 13:37. Serviciul Vamal informează că PTF Basarabeasca-Serpniovoe și PTF Briceni - Rossoșani și-au sistat activitatea, odată cu deconectarea energiei electrice pe partea ucraineană.
Totodată, Serviciul Vamal amintește că sunt cu programul de lucru întrerupt în continuare și PTF Unguri-Bronița, Ceadîr Lunga-Novîe Traianî, PTF Mirnoe-Tabaki.
În aceste circumstanțe, călătorii sunt îndemnați să prezinte înțelegere și, din timp, să opteze pentru punctele de trecere a frontierei din proximitate.
UPDATE 13:05. Președintele ucrainean Vladimir Zelenskiy a avertizat în discursul său video de noapte de marți că rușii „planifică ceva în sud”, potrivit CNN.
El a spus că situația de pe linia frontului rămâne dificilă și forțele ruse încearcă să avanseze în regiunea Donbas și Harkiv.
„Situația de pe front este dificilă. În ciuda pierderilor extrem de mari ale Rusiei, ocupanții încă încearcă să avanseze în regiunea Donețk, să câștige un loc în regiunea Lugansk, să se mute în regiunea Harkiv, ei plănuiesc ceva în sud”, a spus el.
„Dar rezistăm și – cel mai important – nu permitem inamicului să-și îndeplinească intențiile”, a adăugat el. Avertismentul vine la doar câteva săptămâni după ce orașul sudic Herson a fost eliberat de trupele ruse pe 11 noiembrie, după opt luni de ocupație.
De atunci, orașul a fost zguduit de bombardamentele grele rusești, spulberând un sentiment inițial de calm. Herson a fost singura capitală regională ucraineană pe care forțele ruse au capturat-o de la invazia din februarie.
UPDATE 12:35. Guvernatorul regiunii Donețk, Pavlo Kyrylenko, a raportat că doi civili au fost uciși și 11 au fost răniți în Bahmut în dimineața zilei de 30 noiembrie.
Bombardele rusești au distrus o grădiniță și cel puțin trei case private din oraș, a adăugat el.
În noiembrie, Rusia și-a intensificat eforturile de a lua Bahmut, un oraș cu o populație de 70.000 de locuitori dinainte de război, care este în prezent locul celor mai grele lupte ale războiului.
Statul Major al Ucrainei a declarat pe 28 noiembrie că forțele ruse încearcă să avanseze în direcția Lyman, Bahmut și Avdiivka în regiune.
O persoană a fost, de asemenea, ucisă și trei rănite în Lyman în ultima zi, potrivit Kyrylenko.
Guvernatorul și-a repetat apelul pentru ca locuitorii să se evacueze din regiune, deoarece situația rămâne periculoasă.
UPDATE 12:00. Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen că, a anunțat că peste 100.000 de militari ucraineni și aproximativ 20.000 de civili au fost uciși de la începutul războiului, notează The Guardian.
Oficialul a menționat că UE va încerca să înființeze o instanță, susținută de ONU, pentru a investiga și urmări în justiție crimele de război comise de Rusia în Ucraina.
„Invazia Rusiei în Ucraina a adus moarte, devastare și suferințe de nedescris. Ne amintim cu toții ororile de la Bucea. Se estimează că peste 20.000 de civili și peste 100.000 de militari ucraineni au fost uciși până în prezent”, a spus von Der Leyen.
„Rusia trebuie să plătească pentru crimele sale oribile, inclusiv pentru crimele sale de agresiune împotriva unui stat suveran. Acesta este motivul pentru care, deși continuăm să sprijinim instanța penală internațională, propunem înființarea unei instanțe specializate, susținută de Națiunile Unite, care să investigheze și să judece crimele de agresiune a Rusiei”, a declarat șefa Comisiei Europene.
„Suntem pregătiți să începem să lucrăm cu comunitatea internațională pentru a obține cel mai larg sprijin internațional posibil pentru această instanță specializată”, a menționat oficialul UE.
UPDATE 11:15. Comisia Europeană a oferit miercuri o actualizare cu privire la planurile sale de a îngheța și confisca bunurile rusești, scrie The Guardian.
„Am blocat 300 de miliarde de euro din rezervele Băncii Centrale a Rusiei și am înghețat 19 de miliarde de euro din banii oligarhilor ruși”, a declarat Ursula von der Leyen, președintele executivului UE.
Ea a spus că, pe termen scurt, UE și partenerii săi ar putea gestiona fondurile și le pot investi.
Veniturile vor merge în Ucraina, astfel încât în cele din urmă să compenseze daunele cauzate țării, relatează Reuters.
„Vom lucra la un acord internațional cu partenerii noștri pentru a face acest lucru posibil. Și împreună, putem găsi modalități legale de a ajunge la asta”, a spus ea.
UPDATE 11:00. Serviciul Vamal informează că următoarele puncte de trecere a frontierei sunt cu activitatea sistată
- PTF Unguri-Bronița
- PTF Ceadîr Lunga - Novîe Traianî
- PTF Mirnoe-Tabaki
- PTF Cișmichioi-Dolinscoe
Motivul nefuncționării este lipsa energiei electrice pe partea ucraineană și unele defecțiuni tehnice.
UPDATE 10:13. Prim-ministrul ucrainean Denis Şmigal a declarat că al doilea sezon de iarnă din timpul războiului „va fi foarte provocator”, dar precizează că 70% din necesarul de energie a fost acoperit, astfel încât populaţia să poată aprinde luminile timp de cel puţin cinci-şase ore pe zi, transmite CNN și News.ro.
Oficialul ucrainean a menționat în cadrul unei ședințe de Guvern că Rusia „va bombarda în continuare infrastructura energetică”.
„Obiectivul lor este de a îngheţa Ucraina şi de a comite un alt genocid al poporului ucrainean”, a afirmat premierul ucrainean.
Şmigal a adăugat că „toate regiunile din Ucraina, cu excepţia regiunii Herson, sunt alimentate cu energie electrică”.
„În prezent, producţia de energie electrică din ţară acoperă 70% din nevoile de consum", a transmis premierul.
El a precizat că responsabilitatea revine acum companiilor regionale de electricitate de a nu depăşi limitele furnizate de compania de electricitate de stat NPC Ukrenergo şi de a minimiza deconectarea neuniformă a consumatorilor.
UPDATE 09:45. Forțele ucrainene au doborât trei drone de recunoaștere rusești în ultimele 24 de ore, potrivit forțelor sale armate.
Într-un buletin de știri de dimineață din Ucraina, purtătorul de cuvânt al Statului Major al forțelor armate, Alexander Štupun, a declarat că Ucraina a fost supusă unui număr mare de atacuri cu rachete de la avioane și artilerie, inclusiv asupra Kivsharivka din Harkov și Sloviansk din Donețk. Ambele sunt în estul Ucrainei.
„Amenințarea cu rachete de către invadatorii ruși asupra instalațiilor sistemului energetic și a infrastructurii critice din toată Ucraina rămâne”, a continuat el.
Štupun a spus că atacurile cu avioanele rusești au provocat incendii în Kizomis, un oraș mic de la periferia orașului Herson, lângă estuarul râului Dnipro.
Conform ultimelor informații, bombardamentele de artilerie continuă asupra orașului Herson.
UPDATE 09:26. Serviciul Vamal informează că PTF Ceadîr Lunga - Novîe Troianî și PTF Ceadîr Lunga - Malaioroslaveț și-au reluat activitatea în regim normal, după conectarea energiei electrice pe partea ucraineană.
UPDATE 08:53. Incendiul asupra rezervorului cu carburanți din regiunea Bryansk s-a dublat.
Incendiul a început noaptea la rezervoarele cu produse petroliere din districtul Surazh din regiunea Bryansk, care se învecinează cu Ucraina (această zonă este relativ departe de graniță).
Guvernatorul Alexander Bogomaz, care a scris despre acest lucru pe canalul său Telegram, dar nu a prezentat versiuni despre ceea ce ar fi putut provoca incendiul. El a estimat suprafața incendiului la 1.800 de metri pătrați, transmite BBC.
Dimineață, TASS, invocând serviciile de urgență, a raportat că suprafața acoperită de rezervorul de motorină era de 4.000 de metri pătrați, adică s-a dublat. Incendiul este deja localizat și aflat sub control, a spus guvernatorul dimineața.
Cu o zi înainte, guvernatorul regiunii învecinate Kursk, Roman Starovoit, a raportat că, în urma bombardamentelor, două districte au fost parțial scoase din energie, deoarece „a fost o lovitură la o instalație de alimentare cu energie”.
Din 10 octombrie, armata rusă a lansat lovituri masive asupra infrastructurii critice din Ucraina. Nu este prima dată când un depozit de petrol este atacat pe teritoriul Rusiei.
UPDATE 08:48. Serviciul Vamal informează că trei puncte de trecere a frontierei și-au sistat activitatea: PTF Ceadîr Lunga - Novîe Troianî, PTF Ceadîr Lunga - Malaioroslaveț și PTF Cișmichioi-Dolinscoe.
Motivele rămân aceleași - lipsa energiei electrice pe partea ucraineană, dar și unele defecțiuni tehnice la baza de date a autoității vamale din Ucraina.
UPDATE 08:30. Statul Major General: Armata Ucrainei respinge avansurile rusești în apropierea 6 așezări din Donețk, regiunile Luhansk, transmite Kyiv Independent.
În ultima zi, forțele ucrainene au respins atacurile rusești în apropiere de Stelmakhivka din regiunea Luhansk și Bilohorivka, Marinka, Bahmut, Pervomaiske și Nevelske din regiunea Donețk, a informat Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.
Aviația ucraineană a efectuat 15 lovituri în zonele de concentrare a personalului, armelor și echipamentelor militare și două lovituri asupra pozițiilor sistemelor de rachete antiaeriene ale Rusiei.
UPDATE 07:50. Germania va furniza „peste 350 de generatoare” Ucrainei, ale cărei infrastructuri energetice au fost parţial distruse de atacuri ruse, a anunţat marţi purtătorul de cuvânt al guvernului german, relatează AFP, citată de Agerpres.
Cancelarul Olaf Scholz a avut o convorbire cu preşedintele ucrainean Vladimir Zelenskiy şi „l-a asigurat pe acesta de un sprijin suplimentar pe termen scurt”, a anunţat Steffen Hebestreit într-un comunicat, precizând că ajutorul german pentru energie a ajuns până în prezent la 56 de milioane de euro.
Cancelarul german „a condamnat continuarea bombardamentelor şi a asigurat Ucraina de un sprijin suplimentar pe termen scurt”, a continuat purtătorul de cuvânt. Scholz „a reafirmat sprijinul continuu al Germaniei pentru Ucraina, inclusiv în domeniul apărării aeriene şi al reconstrucţiei pe termen lung”, a conchis el.
Rusia a lansat la începutul lunii octombrie o campanie de atacuri masive cu rachete care vizează infrastructura energetică a Ucrainei. Potrivit cifrelor citate de guvernul ucrainean, între 25 şi 30% din această infrastructură a fost avariată.
UPDATE 07:32. ISW: Forțele ruse se luptă cu echipamente învechite, cu lipsuri de personal, în timp ce o nouă rundă de mobilizare se profilează.
Institutul pentru Studierea Războiului raportează că Rusia continuă să se confrunte cu lipsuri de echipamente și dificultăți în asigurarea trupelor mobilizate.
Experții au scris că un blogger militar rus proeminent a declarat că forțele ruse ar trebui să folosească artileria din perioada celui de-al Doilea Război Mondial și echipamente militare ieftine, de calitate inferioară, pentru a aborda provocările în asigurarea soldaților ruși.
UPDATE 07:20. Districtele Sudzhansky și Korenevsky din regiunea Kursk, la granița cu regiunea Sumî din Ucraina, sunt „parțial dezenergizate”, scrie guvernatorul regional Roman Starovoit pe canalul său de telegram.
„În total, au fost înregistrate aproximativ 11 sosiri. A existat un impact asupra instalației de alimentare cu energie”, spune el. Potrivit acestuia, încă nu se cunoaște despre victime.
Rapoarte despre bombardamente cu puțin timp înainte au apărut pe rețelele sociale, dar nu există o confirmare detaliată a informațiilor despre vreo pană de curent și despre amploarea acesteia.
Ucraina nu a comentat acuzațiile de bombardare.
UPDATE 07:10. Un abonament lunar la serviciile de internet prin satelit Starlink va crește prețul de la 60 USD la 75 USD din 29 decembrie, raportează mulți utilizatori pe rețelele sociale. De asemenea, potrivit Financial Times, în Ucraina, precum și în Polonia vecină, prețurile terminalelor Starlink în sine au crescut brusc - de la 385 USD la 700 USD. Mulți ucraineni cumpără aceste terminale în Polonia pentru a evita problemele cu livrarea poștale în Ucraina. În Slovacia vecină și în majoritatea celorlalte țări din Europa de Est, prețurile terminalelor nu s-au schimbat, scrie FT.
Terminalele Starlink se conectează la sateliții de comunicații SpaceX ai lui Elon Musk și distribuie accesul la Internet. Ele au devenit o sursă importantă de comunicare atât pentru militarii ucraineni, cât și pentru civili, în special în zonele din prima linie puternic avariate. În special, au început să fie instalate în „Puncte de indestructibilitate” - adăposturi dotate cu încălzire și generatoare electrice, pe care autoritățile ucrainene au început să le creeze în toată țara în fața întreruperilor de curent, încălzire și apă cauzate de atacurile cu rachete rusești.
Prețurile abonamentului Starlink fluctuează destul de mult: pe 24 august, de Ziua Independenței Ucrainei, au scăzut de la 100 de dolari la 60 de dolari, potrivit Financial Times.
UPDATE 07:00. Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskiy, consideră că până la sfârșitul anului, pierderea armatei ruse în Ucraina va ajunge la 100.000 de oameni.
„Chiar și în acest an, Rusia va pierde 100.000 dintre soldații săi uciși și numai Dumnezeu știe câți mercenari. Și Ucraina va rezista. Și lumea va face totul pentru ca toți cei care sunt vinovați de acest război criminal să ajungă judecați”, a menționat liderul de la Kiev într-un mesaj video tradițional de seară.
Zelensky a recunoscut, de asemenea, că situația de pe front rămâne dificilă. Potrivit acestuia, în ciuda pierderilor grele, armata rusă încă încearcă să avanseze în regiunea Donețk și să câștige un punct de sprijin în regiunea Luhansk și nu lasă încercări de avansare în regiunea Harkiv.
Potrivit Forțelor Armate ale Ucrainei, la sfârșitul lunii noiembrie, de la începutul invaziei pe scară largă din 24 februarie, armata rusă a pierdut aproximativ 88.000 de soldați. Ministerul rus al Apărării estima la sfârșitul lunii septembrie pierderile sale la aproape 6 mii de oameni.
Replica Media transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie, 15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai, 3 mai, 4 mai, 5 mai, 6 mai, 7 mai, 8 mai, 9 mai, 10 mai, 11 mai, 12 mai, 13 mai, 14 mai, 15 mai, 16 mai, 17 mai, 18 mai, 19 mai, 20 mai, 21 mai, 22 mai, 23 mai, 24 mai, 25 mai, 26 mai, 27 mai, 28 mai, 29 mai, 30 mai, 31 mai, 1 iunie, 2 iunie, 3 iunie, 4 iunie, 5 iunie, 6 iunie, 7 iunie, 8 iunie, 9 iunie, 10 iunie, 11 iunie, 12 iunie, 13 iunie, 14 iunie, 15 iunie, 16 iunie, 17 iunie, 18 iunie, 19 iunie, 20 iunie, 21 iunie, 22 iunie, 23 iunie, 24 iunie, 25 iunie, 26 iunie, 27 iunie, 28 iunie, 29 iunie, 30 iunie, 1 iulie, 2 iulie, 3 iulie, 4 iulie, 5 iulie, 6 iulie, 7 iulie, 8 iulie, 9 iulie, 10 iulie, 11 iulie, 12 iulie, 13 iulie, 14 iulie, 15 iulie, 16 iulie, 17 iulie, 18 iulie, 19 iulie, 20 iulie, 21 iulie, 22 iulie, 23 iulie, 24 iulie, 25 iulie, 26 iulie, 27 iulie, 28 iulie, 29 iulie, 30 iulie, 31 iulie, 1 august, 2 august, 3 august, 4 august, 5 august, 6 august, 7 august, 8 august, 9 august, 10 august, 11 august, 12 august, 13 august, 14 august, 15 august, 16 august, 17 august, 18 august, 19 august, 20 august, 21 august, 22 august, 23 august, 24 august, 25 august, 26 august, 27 august, 28 august, 29 august, 30 august, 31 august, 1 septembrie, 2 septembrie, 3 septembrie, 4 septembrie, 5 septembrie, 6 septembrie, 7 septembrie, 8 septembrie, 9 septembrie, 10 septembrie, 11 septembrie, 12 septembrie, 13 septembrie, 14 septembrie, 15 septembrie, 16 septembrie, 17 septembrie, 18 septembrie, 19 septembrie, 20 septembrie, 21 septembrie, 22 septembrie, 23 septembrie, 24 septembrie, 25 septembrie, 26 septembrie, 27 septembrie, 28 septembrie, 29 septembrie, 30 septembrie, 1 octombrie, 2 octombrie, 3 octombrie, 4 octombrie, 5 octombrie, 6 octombrie, 7 octombrie, 8 octombrie, 9 octombrie, 10 octombrie, 11 octombrie, 12 octombrie, 13 octombrie, 14 octombrie, 15 octombrie, 16 octombrie, 17 octombrie, 18 octombrie, 19 octombrie, 20 octombrie, 21 octombrie, 22 octombrie, 23 octombrie, 24 octombrie, 25 octombrie, 26 octombrie, 27 octombrie, 28 octombrie, 29 octombrie, 30 octombrie, 31 octombrie, 1 noiembrie, 2 noiembrie, 3 noiembrie, 4 noiembrie, 5 noiembrie, 6 noiembrie, 7 noiembrie, 8 noiembrie, 9 noiembrie, 10 noiembrie, 11 noiembrie, 12 noiembrie, 13 noiembrie, 14 noiembrie ,15 noiembrie, 16 noiembrie, 17 noiembrie, 18 noiembrie, 19 noiembrie, 20 noiembrie, 21 noiembrie, 22 noiembrie, 23 noiembrie, 24 noiembrie, 25 noiembrie, 26 noiembrie, 27 noiembrie, 28 noiembrie și 29 noiembrie.
IMPORTANT!!! Este un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.
