Aaspirațiile europene, situația în domeniul energetic și reforma justiției, discutate de Natalia Gavrilița cu membrii delegației UE la Comitetul Parlamentar de Asociere R. Moldova - UE

1 noiembrie 2022, 14:59 Politică 89
Natalia Gavrilița, întrevedere cu membrii delegației UE la Comitetul Parlamentar de Asociere R. Moldova - UE.  Sursa: Gov.md

Prim-ministra Natalia Gavrilița a avut, astăzi, 1 noiembrie, o întrevedere cu membrii delegației UE la Comitetul Parlamentar de Asociere Republica Moldova - Uniunea Europeană (CPA RM-UE), în frunte cu europarlamentarul Siegfried Mureșan. Părțile au făcut o retrospectivă a acțiunilor întreprinse de autoritățile Republicii Moldova, în vederea implementării celor 9 condiții, formulate de Comisia Europeană pentru atingerea aspirațiilor europene ale țării noastre.

În context, Natalia Gavrilița a exprimat interesul Republicii Moldova pentru accesarea cât mai rapidă a instrumentelor financiare de preaderare (IPA), în calitate de noi candidați la UE.

„Suntem recunoscători pentru asistența acordată în consolidarea securității energetice a țării noastre. În această perioadă dificilă pe plan global în contextul crizei energetice, care ia amploare în Republica Moldova, avem nevoie de mai multă susținere din partea partenerilor noștri din Vest, inclusiv prin finanțarea bugetară și crearea unui mecanism de solidaritate în cadrul platformei comune a UE de procurare a energiei”, a spus Natalia Gavrilița.

Printre subiectele discutate se mai numără situația în domeniul energetic, evoluțiile macro-economice și eforturile de instituire a locurilor de muncă și afacerilor, precum și reforma justiției.

„Este prima vizita a Comitetul Parlamentar de Asociere de după obținerea de către Republica Moldova a statutului de țară candidată pentru aderare la UE. Majoritatea colegilor mei din Parlamentul European înțeleg faptul că, oferind ajutor Republicii Moldova, ne ajutăm pe noi înșine. Am recepționat mesajele cu care ați venit și le vom aduce pe platforma Parlamentului European”, a declarat europarlamentarul Siegfried Mureșan.

Șefa Cabinetului de miniștri a menționat că noua Strategie și Planul de Acțiuni privind asigurarea independenței și integrității sectorului justiției pentru anii 2022 – 2025 sunt în proces de implementare.

În context, membrii delegației UE au menționat că vor fi analizate opțiunile privind acordarea sprijinului financiar necesar pentru punerea în practică a acestor inițiative.

CPA RM-UE reprezintă forumul parlamentar al Acordului de Asociere UE – Republica Moldova. Din el fac parte membri numiți atât de de Parlamentul Republicii Moldova, cât și de Parlamentul European, care se întrunesc de două ori pe an, alternativ la Chișinău și Bruxelles.
Diana
publicat de:
Diana Severin
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media