VIDEO/ O polițistă a fost agresată de o protestatară. Femeia s-a ales cu dosar penal

20 septembrie 2022, 12:54 Justiție 1336
O polițistă a fost agresată de o protestatară.  Sursa: captură video/Poliția Republicii Moldova

O protestatară participantă la manifestația din centrul capitalei a agresat, astăzi, aproximativ la orele 10:00, o polițistă a Inspectoratului de Poliție Buiucani, care se afla în serviciu la menținerea ordinii publice.

Potrivit Poliției R. Moldova, la fața locului a fost solicitată grupa operativă pentru documentarea cazului. Pe acest caz a fost pornit un proces penal.

Poliția îndeamnă cetățenii să-și exercite dreptul de a protesta pe cale pașnică, să nu admită provocări la violențe și încălcarea legislației, să se abțină de la acțiuni violente.

Amintim că protestatarii din scuarul Parlamentului vor să mai instaleze corturi și anunță o acțiune publică pentru ziua de mâine, 21 septembrie. Președintele raionului Orhei, Dinu Țurcanu, unul dintre liderii protestului, spune că până acum au fost instalate 121 de corturi în fața Parlamentului, loc pe care îl denumește drept „Orășelul Schimbării” și acuză forțele de ordine că le îngrădește dreptul la liberă întrunire.

Țurcanu acuză Poliția că a intimidat protestarii care și-au dorit instalarea mai multor corturi, iar din acest motiv organizează această acțiune publică.

„Vom merge organizat să instalăm corturi cu toate elementele tehnice necesare, saci de dormit, paralon, pături, scaune, umbrele, s.a.m.d. Indignarea vine cu atât mai mult cu cât reprezentanții forțelor de ordine au intimidat și bruscat, au lăsat oamenii în frig, sub ploaie, o să fie contestate în instanța de judecată, iar celor care astăzi îți desfășoară atribuțiile, vreau să le atrag atenția organelor, voi cei care ne îngrădiți dreptul la întrunire ascultați de cei care v-au bătut la 7 aprilie 2009, sunt cei care reprezintă moștenirea politică a celor care au profitat de acele evenimente, așa au știut să ajungă la putere”, a declarat Țurcanu.

Președintele raionului Orhei spune că va invita și reprezentanții misiunilor diplomatice internaționale amenințând că „dacă vom fi supuși persecuției, maltratării violente o să considerăm că comunitatea internațională este părtaș la acest dezmăț”.

Unul din liderii protestului a comentat și acuzațiile Poliției despre încălcările comise de cei din corturi și spune că de curățenia din zonă se ocupă serviciul locativ comunal din orașul Orhei.

„Chiar daca exista anumite nereguli, asta nu ne încalca dreptul la libera exprimare. Pe aceasta cale menționăm că „orășelul schimbării” este gestionat, de la curatenie la organizarea corturilor, tot ce este acolo este gestionat de serviciul locativ-comunal al municipiului Orhei. Ei vor gestiona și toate aceste tehnice în cadrul acestui oraș. Astăzi, Orășelul Orhei arată curat, bine închegat la toți nasturii. Așa arată si Orășelul schimbării, așa va arăta și toață țara”, a mai declarat Țurcanu.

Anterior, reprezentanții Poliției au acuzat mai multe nereguli comise de oamenii care rămân în corturi și a cerut organizatorilor „să fie responsabili de acțiunile participanților, mai mult, să aibă grijă de persoanele vârstnice, bolnave, să nu admită încălcarea drepturilor și libertăților altor persoane”.

Prezumţia de nevinovăţie este un principiu fundamental, garantat de Constituţia Republicii Moldova, care prevede că „orice persoană acuzată de un delict este prezumată nevinovată până când vinovăţia sa va fi dovedită în mod legal, în cursul unui proces judiciar public, în cadrul căruia i s-au asigurat toate garanţiile necesare apărării sale”.(Constituţia Republicii Moldova, art.21)
Alina
publicat de:
Alina Baran
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media