UPDATE 21:48. De la începutul războiului, Ucraina a primit asistență financiară în sună de 23 de miliarde de dolari.
Cei mai mari donatori au fost Statele Unite (8,5 miliarde de dolari) și Uniunea Europeană (4,8 miliarde de dolari). Alți donatori includ organizații internaționale, precum FMI.
Aceste fonduri nu sunt pentru cheltuieli militare, sunt folosite pentru a plăti angajații de stat, pensionarii, migranții și beneficiarii de subvenții.
Guvernul ucrainean se așteaptă ca țara să aibă nevoie de ajutor de 38 de miliarde de dolari în 2023.
UPDATE 21:03. Aproape jumătate din infrastructurile energetice ale Ucrainei sunt scoase din funcţiune în urma seriilor de atacuri aeriene desfăşurate de Rusia de la începutul lunii octombrie, a declarat vineri premierul ucrainean Denis Şmihal, relatează agenţiile AFP şi EFE, potrivit Agerpres.
„Rusia îşi continuă atacurile cu rachete asupra infrastructurii civile esenţiale a Ucrainei, luptând contra populaţiei civile şi privând-o de lumină, apă, încălzire şi comunicaţii în timpul iernii”, a spus Şmihal în timpul unei conferinţe comune de presă la Kiev cu vice-preşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis.
„Aproape jumătate din sistemul nostru energetic a fost scos din funcţiune”, a precizat el.
Premierul ucrainean a cerut astfel Uniunii Europene „sprijin suplimentar” energetic şi financiar pentru ca Ucraina să facă faţă situaţiei sale dificile, prin furnizarea de echipamente şi fonduri pentru achiziţia de gaze naturale şi consolidarea sectorului său energetic.
Preşedintele ucrainean Vladimir Zelenskiy a spus joi seară că în urma raidurilor ruseşti peste 10 milioane de persoane în continuare nu au electricitate, mai ales în regiunile Kiev, Odesa, Vinniţia şi Sumî.
UPDATE 19:50. Reprezentantul Guvernului Ucrainei în Rada Supremă, Taras Melniciuk, a scris astăzi pe canalul său de telegram că Andrei Melnik, fostul ambasador al țării în Germania, a fost numit ministru adjunct al Afacerilor Externe al Ucrainei.
Andrei Melnik a fost timp de șapte ani ambasadorul Ucrainei în Germania, dar a devenit cel mai faimos acolo odată cu începutul războiului. El a criticat aspru autoritățile germane pentru asistența lentă acordată Ucrainei, numindu-l pe cancelarul Olaf Scholz „insult liverwurst”. Melnik a atras, de asemenea, furia Poloniei și Israelului spunând că poporul naționalistului Stepan Bandera nu a fost implicat în asasinarea a mii de evrei și că aceasta este o „narațiune rusă”.
În același timp, Melnik a fost foarte respectat pentru sinceritatea sa în talk-show-urile de televiziune germană. În iulie, a fost demis din funcție, în octombrie s-a întors în Ucraina, iar în Germania a fost primit destul de călduros.
UPDATE 18:49. Purtătorul de cuvânt al Ministerului polonez de Externe, Lukasz Jasina, a confirmat pentru AFP că nu va fi permis accesul la ședința Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa, care va avea loc în perioada 1-2 decembrie la Lodz, a delegației ruse în general și a ministrului de externe Serghei Lavrov în special.
Polonia prezidează în prezent OSCE.
OSCE este formată din 57 de țări, inclusiv Rusia și Ucraina.
UPDATE 18:30. Președintele Ucrainei a purtat o discuție cu omologul său turc.
„Împreună cu președintele Turciei Recep Tayyip Erdogan am salutat prelungirea acordului de cereale. Mulțumim că ne susțineți inițiativa #GrainfromUcrain. Ucraina va rămâne un garant al stabilității alimentare. Am vorbit cu Recep Tayyip Erdoğan și despre securitatea și cooperarea în energetică”, a declarat liderul de la Kiev.
UPDATE 18:20. Ministerul rus al Apărării a emis o declarație după apariția unor imagini video în care se presupune că personalul militar ucrainean ar ucide în mod deliberat peste 10 militari ruși capturați.
„Uciderea intenționată și metodică a peste 10 militari ruși imobilizați de către UAF degenerează cu împușcături directe în cap nu poate fi prezentată ca o „excepție tragică” pe fondul presupusei respectări generale a drepturilor prizonierilor de război de către regimul de la Kiev.
Noile dovezi video publicate cu privire la masacrul în masă al soldaților ucraineni asupra prizonierilor de război ruși neînarmați confirmă esența sălbatică a actualului regim de la Kiev condus de Zelenskiy și de cei care îl protejează și îl susțin”, declară Ministerul de Externe rus.
Autoritățile militare și civile ucrainene nu au comentat deocamdată acuzațiile.
UPDATE 17:40. La Kiev, pe 18 noiembrie, au început din nou întreruperile de urgență. Acest lucru se precizează în mesajul transmis de DTEK (este cea mai mare companie privată de energie din Ucraina).
„Din păcate, la ordinul [principalului companie energetică a Ucrainei] NPC Ukrenergo, suntem forțați să facem din nou întreruperi de urgență. Acesta este un pas necesar pentru a echilibra sistemul de alimentare și a evita accidentele echipamentelor. Programele de oprire pentru stabilizare nu sunt încă în vigoare! Vă rugăm să aveți răbdare și să rămâneți calmi”, precizează DTEK într-un comunicat.
Înseamnă că sistemul de alimentare din Kiev nu poate funcționa încă în modul întreruperilor planificate și sunt din nou masive, iar durata lor nu este cunoscută în prealabil.
Mai devreme, prim-ministrul Ucrainei Denis Șmihal a declarat că, în urma bombardamentelor rusești, jumătate din întregul sistem energetic al țării a fost dezactivat.
UPDATE 16:55. Polițiștii ucraineni l-au reținut pe fostul comandant al unității grupului armat ilegal „LNR”, care a asigurat identificarea cetățenilor pro-ucraineni și a contribuit la jefuirea acestora, a anunțat vineri seara Procuratura Generală a Ucrainei.
„Sub îndrumarea procedurală a procuorilor, un cetățean al Ucrainei a fost reținut și informat de suspiciunea că ar fi participat la una dintre formațiunile armate ilegale ale organizației teroriste „LPR”, precum și că ar fi asistat la activitățile acesteia (partea 1 a articolului 258-3). din Codul penal al Ucrainei),” se spune în raport.
Potrivit anchetei, în aprilie 2014, un rezident al regiunii Luhansk s-a alăturat uneia dintre unitățile unui grup armat ilegal al Federației Ruse pentru a participa la războiul împotriva Ucrainei. Derulând conducerea așa-numitului „regiment de comandant separat al trupului de miliție populară „LPR”, bărbatul a asigurat identificarea cetățenilor pro-ucraineni din teritoriile ocupate din regiunea Luhansk, inclusiv printre foștii ofițeri de drept.
UPDATE 16:30. Încă o peroană a murit în urma atacului lansat de forțele ruse asupra orașului Vilniansk din regiunea Zaporojie, în noaptea de 17 noiembrie. Astfel, bilanțul se ridică la 10 morți, a anunțat de Procuratura Generală a Ucrainei.
Printre victime se numără un copil de 11 ani și un tânăr în vârstă de 17 ani. Operațiunea de salvare este în desfășurare, spune Kiril Timoșenko, adjunctul biroului președintelui Zelenskiy.
UPDATE 16:10. Experții ucraineni lucrează la locul exploziei dintr-un sat polonez aflat la granița cu Ucraina, unde o rachetă a ucis două persoane, potrivit unui ministru înalt al guvernului.
Experții ucraineni lucrează deja la locul tragediei de la Przewodów cauzate de teroarea rusă împotriva rachetelor împotriva Ucrainei”, a transmis vineri ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, pe Twitter.
„Sunt recunoscător părții poloneze pentru că le-a acordat acces. Vom continua cooperarea într-o manieră deschisă și constructivă, așa cum fac cei mai apropiați prieteni”, a adăugat acesta.
UPDATE 15:40. Guvernul olandez îl va convoca pe ambasadorul rus în Olanda din cauza răspunsului Moscovei la verdictul în procesul privind doborârea zborului de pasageri MH17, a relatat vineri agenția de presă ANP, citându-l pe ministrul de externe Wopke Hoekstra.
Rusia a susținut joi că decizia tribunalului olandez de a condamna doi foști agenți de informații ruși și un lider separatist ucrainean pentru doborârea avionului malaezian în 2014 nu a fost imparțială.
UPDATE 15:10. În regiunea Herson a fost înregistrată o altă crimă de război rusă, și anume execuția a șapte civili, inclusiv o fată minoră, anunță Procuratura Generală a Ucrainei.
Potrivit datelor preliminare, în aprilie 2022, în timpul ocupației temporare a unuia dintre satele din regiunea Herson, armata rusă a împușcat într-o casă șapte persoane. După aceea, au aruncat în aer locuința.
Potrivit informațiilor preliminare, în casă se aflau angajați ai unei companii care păzeau instalațiile de irigare din apropierea satului, precum și o fată minoră. Morții au fost îngropați în apropiere, iar fata a fost înmormântată de părinții ei la cimitirul local.
Pentru a asigura o investigație adecvată a crimei de război, se desfășoară acțiuni de anchetă, inclusiv examinarea cadavrelor și expertizele medico-legale.
Autoritățile ucrainene au inițiat un dosar penal cu privire la încălcarea legilor și obiceiurilor războiului, care implică omor cu premeditare (Partea 2, articolul 438 din Codul penal al Ucrainei).
UPDATE: 14:35. Poliția de frontieră finlandeză a anunțat că anul viitor va fi ridicat un gard de probă de trei kilometri la granița de est, relatează agenția de presă locală Yle.
Construcția va începe în martie 2023. Un gard de probă va fi construit de la Pelcola din Imatra, aproape de Punctul de Control Rutier Multilateral Imatra. Gardul va porni de pe malul râului Vuoksi și va continua în direcția nord.
Pe gard se va instala supraveghere video. În cele mai importante zone, gardul va fi dotat cu iluminat și difuzoare.
Patrula de Frontieră estimează că trebuie construit un gard lung de 130 până la 260 de kilometri de-a lungul graniței de est pentru a preveni imigrația ilegală masivă.
Autoritățile finlandeze estimează că construcția întregului gard va dura 3-4 ani și va costa sute de milioane de euro.
UPDATE 14:05. Comisarul european pentru comerț, Valdis Dombrovskis, a vizitat vineri Kievul pentru a discuta cu Zelenskiyși cu premierul Denis Șmyhal despre sprijinul UE pentru Ucraina.
„Am sosit la Kiev pentru a discuta despre sprijinul UE pentru Ucraina, cu accent pe sprijinul financiar de urgență și pe planurile noastre pentru 2023”, a scris pe Twitter Dombrovskis, unul dintre cei trei vicepreședinți executivi dintre cei 27 de comisari ai UE.
„Voi discuta, de asemenea, cu Zelenskiy și Denis Șmyhal pași concreți pentru o integrare economică mai strânsă între UE și Ucraina”, a adăugat el.
UPDATE 13:40. Șapte nave de război rusești sunt în serviciu de luptă în Marea Neagră, inclusiv un transportator KALIBR cu patru rachete, transmit reprezentanții Forțelor Navale ale Armatei Ucrainene pe pagina lor de Facebook.
„În Marea Azov, itrupele ruse continuă să controleze comunicațiile maritime, menținând o navă în serviciu de luptă.
În Marea Mediterană sunt 10 nave inamice, dintre care cinci sunt portavioane Calibru, cu o salvă totală de 76 de rachete.
În timpul zilei, în interesul Federației Ruse, patru nave au trecut prin strâmtoarea Kerci-Yenikal către Marea Azov.
Rusia continuă să încalce Convenția internațională pentru siguranța vieții pe mare (SOLAS) din 1974 prin oprirea sistemelor de identificare automată (AIS) pe navele civile din Marea Azov”, raportează Forțele Navale ale Ucrainei.
Amintim că în timpul atacurilor de dimineață din 17 noiembrie, Rusia a lansat 18 rachete de croazieră asupra Ucrainei.
UPDATE 13:15. Înaltul Reprezentant al UE, Josep Borrell - Rusia trebuie să-și recunoască responsabilitatea pentru tragedia MH17, verdictul instanței este primul pas.
Înaltul oficial UE a comentat decizia tribunalului de la Haga privind circumstanțele prăbușirii zborului Malaysian Airlines MH17 peste teritoriul ocupat din Donbas, care a ucis 283 de pasageri și 15 membri ai echipajului la 17 iulie 2014.
El a numit decizia „primul pas către adevăr și responsabilitate”.
„Uniunea Europeană a continuat să ceară clarificarea cât mai rapidă a tuturor circumstanțelor și o anchetă internațională pentru a face lumină deplină asupra acestei tragedii. În același timp, am fost semnificativ în condamnarea unor astfel de acte de violență care amenință siguranța aviației civile și reprezintă o încălcare flagrantă a păcii și securității internaționale. ... Verdictul (procesul) este un prim pas important către adevăr și responsabilitate”, se spune în declarația lui Josep Borrell, publicată pe site-ul Serviciului European de Acțiune Externă.
Potrivit documentului, cercetarea penală pentru implicarea altor persoane în această infracțiune este încă în desfășurare, precum și procedurile împotriva statului rus la Curtea Europeană a Drepturilor Omului și la Organizația Aviației Civile Internaționale (ICAO). „UE își reînnoiește apelul către Rusia să își asume responsabilitatea pentru această tragedie și să coopereze pe deplin cu investigațiile în curs”.
UPDATE 13:00. Uniunea Europeană a înghețat active rusești în valoare de 68 de miliarde de euro, scrie Politico, citând un document intern al UE.
Cel mai mare număr de active înghețate se află în Belgia - aproximativ 50 de miliarde de euro. Locul doi este ocupat de Luxemburg - 5,5 miliarde de euro. Împreună cu Italia, Germania, Irlanda, Austria și Franța, acestea reprezintă mai mult de 90% din activele înghețate, se arată în raport.
În plus, UE ar putea îngheța până la 33,8 miliarde de euro din rezervele naționale ale Rusiei. Cifra este încă în curs de evaluare și, prin urmare, nu este citată.
UPDATE 12:30. Procurorul suedez Mats Jungkvist care investighează deteriorarea gazoductelor Nord Stream 1 și Nord Stream 2 a confirmat că exploziile au fost un sabotaj, întrucât la fața locului au fost găsite urme de explozibili - Procuratura Suedeză.
Potrivit acestuia, în cadrul inspecției, care a fost efectuată la locul deteriorării conductelor de gaze din Marea Baltică, au fost ridicate probe relevante.
„Analiza a arătat urme de explozibili pe mai multe obiecte străine găsite”, a spus procurorul. Ancheta este în derulare.
La sfârșitul lunii septembrie, din cauza unor fisuri masive în conductele Nord Stream 1 și Nord Stream 2, a avut loc o scurgere de gaz vizibilă de la suprafața Mării Baltice. În Europa, incidentele sunt considerate rezultatul unor acțiuni deliberate.
Ministerul rus al Apărării a acuzat Marea Britanie de implicare în explozii, Londra neagă acest lucru.
UPDATE 12:15. Putin a discutat cu Consiliul său de Securitate „îmbunătățirea apărării civile” – pentru prima dată întrunit fizic.
Vladimir Putin a avut o întâlnire operațională la Kremlin cu membrii permanenți ai Consiliului de Securitate, potrivit unui mesaj pe canalul Telegram al Kremlinului. RIA Novosti subliniază că „pentru prima dată după mult timp, o astfel de întâlnire are loc cu prezența fizică, și nu online”.
„Au fost discutate probleme de îmbunătățire a apărării civile” - asta este tot ce a spus Kremlinul despre subiectul întâlnirii, la care au participat aproape toate figurile cheie ale conducerii ruse - Valentina Matvienko, Veaceslav Volodin, Dmitri Medvedev, Nikolai Patrushev, Vladimir Kolokolțev , Serghei Lavrov, Sergei Shoigu, Alexandr Bortnikov, Sergei Narîșkin, Sergei Ivanov și Alexander Kurenkov (acesta este noul șef al Ministerului Situațiilor de Urgență).
Anterior, mass-media rusă, precum și autoritățile, au vorbit în mod repetat despre verificarea gradului de pregătire a adăposturilor în cazul bombardării în diferite orașe ale Rusiei pe fundalul războiului împotriva Ucrainei. În zonele de frontieră, au început chiar să construiască „linii de apărare” cu participarea omului de afaceri și susținător înflăcărat al războiului, Evgheni Prigojin.
UPDATE 11:50. Autoritățile din Crimeea ocupată de Rusia au început lucrările de fortificare „pentru a proteja peninsula”, a declarat pretinsul guvernator al regiunii anexate, Serghei Aksionov.
Totodată, el a subliniat că „principalele măsuri de securitate ale Crimeei” ar trebui realizate prin măsuri „desfăşurate pe teritoriul regiunii Herson”.
Fortificarea este întărirea capacității de luptă a trupelor cu ajutorul structurilor inginerești: tranșee, tranșee, bariere și alte clădiri. De când armata rusă a părăsit Hersonul, au apărut tot mai multe speculații că armata ucraineană ar putea ajunge în Crimeea și ar putea începe lupta pentru eliberarea peninsulei anexate Rusiei.
UPDATE 11:15. Associated Press a scris despre torturarea civililor ucraineni de către armata rusă în regiunea Herson.
Agenția Associated Press a publicat povestea ucraineanului Alioșa Babenko, în vârstă de 27 de ani, care a spus că el și nepotul său de 14 ani au fost luați prizonieri de către armata rusă și au fost torturați.
Babenko și nepotul său, Vitaly Mulașarski, au fost reținuți de armata rusă în septembrie, când a ocupat satul Kiseleva din regiunea Herson. Ei au fost reținuți pentru că au fotografiat vehicule blindate și au trimis poze armatei ucrainene.
Babenko spune că a petrecut 10 zile în captivitate în Rusia și a fost bătut aproape zilnic. Nepotul său a reușit să evite torturarea deoarece soldații ruși i-au spus că va deveni cetățean rus. Ucrainenii au fost eliberați după ce au mărturisit că au filmat videoclipul.
UPDATE 10:45. Bilanțul morților în urma bombardamentelor rusești la Volniansk, regiunea Zaporojie, s-a ridicat la nouă, a anunțat anunțat de șeful adjunct al biroului președintelui Kiril Timoșenko pe Telegram.
„Volniansk. Regiunea Zaporojie. Lucrările de salvare continuă. De dimineață au fost găsiți încă doi morți. Astfel, din rachetele teroriștilor ruși, care au tras ieri în clădiri locative, au fost deja găsiți 9nouă morți. Condoleanțe familiei și apropiaților”, a spus Timoșenko.
Un atac rusesc cu rachete a lovit joi clădiri rezidențiale din Volniansk din regiunea Zaporojie. Într-una dintre ele locuiau trei famili - 10 persoane.
UPDATE 10:20. Papa Fracisc face un nou apel la pace.
Vaticanul este gata să facă orice pentru a media și pentru a pune capăt conflictului din Ucraina, a declarat Papa Francisc într-un interviu pentru cotidianul italian La Stampa.
Întrebat dacă crede că reconcilierea dintre Moscova și Kiev este posibilă, Suveranul Pontif le-a cerut tuturor să nu renunțe.
„Dar fiecare trebuie să se angajeze să demilitarizeze inimile, începând cu ale lor, apoi să dezamorseze, să dezarmeze violența. Trebuie să fim cu toții pacifişti. Dorind pace, nu doar un armistițiu care poate servi doar la reînarmare. Pace adevărată, care este rodul dialogului”, a declarat Papa Francisc.
UPDATE 09:50. Un bărbat din Belarus, a cărei fiică în timpul unui bombardament la Kiev, a primit doi ani de închisoare pentru că l-a insultat pe o rețea de socializare pe prșeedintele Alexandr Lukașenko.
Un locuitor de 68 de ani al orașului Vitebsk, Alexander Potapov, a fost condamnat pentru un comentarii pe rețeaua de socializare Odnoklassniki, relatează ziarul Zerkalo.
El a scris că în timpul bombardării Kievului de către armata rusă, și-a pierdut fiica, iar nepoata sa minoră a rămas fără un picior.
„Fiind în stare de durere din cauza pierderii”, Potapov a postat două comentarii pe rețeaua de socializare pe 8 și 16 iulie, unde „a reacționat la lansarea de rachete” de pe teritoriul Belarus spre Ucraina, inclusiv menționându-l pe Lukașenko, scrie Zerkalo. El a fost acuzat în temeiul unui articol despre insultarea președintelui.
În instanță, bărbatul a fost de acord cu acuzațiile, judecătorul l-a găsit vinovat și l-a condamnat la doi ani de închisoare.
UPDATE 09:35. ISW - „Putin nu se va calma până când nu va cuceri Kievul!”
Negocierile nu pot duce la oprea războiului din Ucraina, ci pot doar să-l întrerupă, afirmă Frederick W. Kagan, directorul The Critical Threats Project, un proiect al American Enterprise Institute for Public Policy Research, într-o analiză publicată de Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).
„Reînceperea invaziei ruse, în februarie 2022, după opt ani de «încetare a focului», după primele invazii ruse din 2014, demonstrează că președintele rus Vladimir Putin nu se va calma până când nu va cuceri Kievul”, spune Kagan.
„Imaginați-vă că Putin stă la un capăt al unei mese lungi și anunță cu mândrie poporul rus că, cu prețul a peste 100.000 de ruși morți și răniți și a nouă luni sau mai mult de devastare economică, el a asigurat aproape exact ceea ce a avut înainte. Nu. Putin nu salvează nimic făcând asta. Probabil că ar accepta un astfel de deznodământ doar dacă realitățile militare ale situației o impun, dar nu îl va considera niciodată o ieșire atractivă”, a adăugat Kagan.
UPDATE 09:05. Serviciul britanic de Informații: Rusia pregătește linii defensive la zeci de kilometri de actuala linie a frontului
Serviciul de Informații Militare ale Departamentului de Apărare al Regatului Unit, indică în raportul său de dimineață faptul că prioritatea armatei ruse în zonele ocupate ale Ucrainei rămâne pregătirea liniilor defensive - și nu numai în regiunea Herson, așa cum susțin experții de la Institutul pentru Studiul Războiului. (vezi mai jos).
După retragerea de pe malul drept al Niprului, armata rusă continuă să acorde prioritate reechipării, reorganizării și pregătirii apărării în majoritatea zonelor din Ucraina, precizează autorii raportului.
Armata rusă a săpat și echipat noi sisteme de tranșee în apropierea graniței cu Crimeea, precum și de-a lungul râului Severnîi Doneț între regiunile Donețk și Luhansk.
Unele dintre aceste locații se află la până la 60 de kilometri de linia frontului actuală, ceea ce sugerează că armata rusă se pregătește pentru noi descoperiri majore ucrainene, se arată în raport.
În același timp, informațiile britanice nu exclud ca Rusia să încerce să transfere o parte din forțele retrase din Herson pentru a-și extinde operațiunile ofensive în apropierea orașului Bahmut din regiunea Donețk.
UPDATE 08:33. Preşedintele francez Emmanuel Macron le-a cerut vineri ţărilor din Asia-Pacific să se alăture „consensului din ce în ce mai mare” împotriva războiului din Ucraina, subliniind că acest război este şi „problema lor”, scrie Agerpres.
„Prioritatea numărul unu a Franţei este să contribuie la pace în Ucraina şi să încerce să se creeze o dinamică globală care să pună presiune asupra Rusiei”, a afirmat preşedintele francez la summitul Cooperării Economice Asia-Pacific (APEC).
El şi-a exprimat intenţia de a ”colabora foarte strâns cu China, India, întreaga regiune, Orientul Mijlociu, Africa, America Latină pentru a crea un consens din ce în ce mai mare spunând 'acest război este şi problema voastră”.
Agenda summitului APEC este dominată de consecinţele economice ale conflictului din Ucraina, pe care ţările din Sud le deplâng fără a condamna invazia rusă, şi de probleme de stabilitate regională, între care testele cu rachetă efectuate de Coreea de Nord şi disputele din Marea Chinei de Sud.
UPDATE 08:18. Orașul Nikopol din regiunea Dnepropetrovsk a fost vineri seară sub focul rachetelor rusești.
Potrivit șefului administrației militare regionale Dnepropetrovsk, Valentin Reznicenko, în urma grevei din oraș au fost avariate mai multe clădiri rezidențiale, inclusiv clădiri cu mai multe etaje, o linie de transport, mașini și anexe.
„Rușii l-au acoperit de mai multe ori pe Nikopol însuși cu MLRS. Au tras peste 40 de obuze în cartierele de noapte. Nu au fost victime”, a scris Reznicenko pe canalul său Telegram.
În noaptea precedentă, regiunea Nikopol a fost bombardată și de trupele ruse. Potrivit lui Reznicenko, peste 70 de obuze rusești au lovit zona.
Cel mai mult a avut de suferit Nikopol, unde au fost avariate 20 de case cu mai multe etaje și private, zeci de anexe, un colegiu, o conductă de gaz și linii electrice.
De asemenea, din cauza impactului, stația de pompare a utilității locale de apă a fost scoasă din energie, în urma căreia 40.000 de familii au rămas fără apă.
UPDATE 07:42. Serviciul Vamal al Republicii Moldova informează că, la această oră, din cauza unor defecțiuni tehnice la baza de date a Serviciului Vamal al Ucrainei, dar și a lipsei energiei electrice pe partea ucraineană, șapte puncte de trecere a frontierei și-au sistat temporar activitatea.
Punctele de trecere a frontierei inactive:
🔘Ceadîr Lunga-Novîie Traianî,
🔘Mirnoe-Tabaki,
🔘Cișmichioi-Dolinscoe,
🔘Vulcănești-Vinogradovca,
🔘Ceadîr Lunga-Maloiaroslaveț,
🔘Grimăncăuți-Vașcovțî,
🔘Săiți-Lesnoe.
UPDATE 07:30. ISW: Autoritățile ruse continuă să se confrunte cu personal mobilizat nemulțumit, moral scăzut în prima linie.
Institutul pentru Studierea Războiului a declarat în cea mai recentă evaluare din 17 noiembrie că soldații mobilizați din regiunea Novosibirsk au scris rapoarte care afirmă că au primit o pregătire insuficientă și, prin urmare, au refuzat să lupte.
Acest lucru coroborează rapoartele militare ucrainene. Viceministra ucraineană a apărării, Hanna Malyar, a declarat în timpul unei ședințe de informare că forțele ruse „întâmpină o creștere a panicii și o scădere a moralului” ca urmare a operațiunilor de contraofensivă ucrainene de succes.
UPDATE 07:21. Statul Major: Ucraina respinge avansurile rusești în apropierea a 9 așezări din est.
În ultimele 24 de ore, armata ucraineană a respins atacurile rusești în apropiere de Novoselivske și Stelmakhivka din regiunea Luhansk și Bilohorivka, Verkhniokamianske, Spirne, Opytne, Pervomaiske, Vodiane și Novomykhailivka din regiunea Donețk, a raportat Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.
UPDATE 07:15. Începând de joi seară, peste 10 milioane de ucraineni au rămas fără electricitate, a declarat preşedintele Vlodimir Zelenskiy într-un discurs tradițional publicat seara târziu.
„Lichidarea consecințelor unui alt atac cu rachete împotriva Ucrainei continuă toată ziua. Întreruperi de curent de urgență din nou", a spus el. „Facem totul pentru a normaliza alimentarea cu energie”.
Potrivit liderului de la Kiev, cea mai dificilă situație este în regiunile Vinnița, Odesa, Sumî, precum și la Kiev.
„În Dnipro, zeci de persoane au fost rănite în urma unui atac cu rachete. La Zaporojie continuă dărâmăturile unei clădiri rezidențiale care a fost distrusă de bombardamentele rusești cu o seară înainte. Șapte persoane au fost ucise anterior, din păcate, acest număr poate crește”.
Zelensky s-a îndreptat din nou către țările occidentale cu o cerere de a ajuta la protejarea Ucrainei de atacurile rusești cu rachete.
„În mod repetat, reiterăm partenerilor noștri că doar protecția completă a cerului ucrainean va salva atât Ucraina, cât și Europa de la escaladarea agresiunii ruse și va împinge cu siguranță Rusia către un sfârșit real al războiului”.
UPDATE 07:00. Consiliul guvernatorilor Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) a votat în favoarea unei rezoluții prin care Moscova să-și solicite retragerea personalului militar și al personalului rusesc din centrala nucleară de la Zaporojie și să oprească toate activitățile la instalațiile nucleare ucrainene.
Documentul exprimă, de asemenea, profundă îngrijorare în legătură cu presiunea asupra personalului de serviciu ucrainean al CNE Zaporojie, precum și încălcările repetate ale aprovizionării externe cu energie ca urmare a bombardării teritoriului adiacent.
Rezoluția a fost susținută de majoritatea membrilor consiliului, care include reprezentanți din 35 de țări. Rusia și China s-au opus. Șapte țări - India, Pakistan, Arabia Saudită, Vietnam, Africa de Sud, Kenya și Namibia s-au abținut de la vot.
Aceasta este a treia rezoluție a AIEA privind problema securității nucleare în Ucraina de la începutul invaziei ruse din februarie a acestui an. Comentând adoptarea documentului, partea rusă a acuzat organizația internațională că își politizează activitatea și a calificat rezoluția în sine „neprofesională, dincolo de mandatul Agenției și care conține erori de fapt”.
Replica Media transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie, 15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai, 3 mai, 4 mai, 5 mai, 6 mai, 7 mai, 8 mai, 9 mai, 10 mai, 11 mai, 12 mai, 13 mai, 14 mai, 15 mai, 16 mai, 17 mai, 18 mai, 19 mai, 20 mai, 21 mai, 22 mai, 23 mai, 24 mai, 25 mai, 26 mai, 27 mai, 28 mai, 29 mai, 30 mai, 31 mai, 1 iunie, 2 iunie, 3 iunie, 4 iunie, 5 iunie, 6 iunie, 7 iunie, 8 iunie, 9 iunie, 10 iunie, 11 iunie, 12 iunie, 13 iunie, 14 iunie, 15 iunie, 16 iunie, 17 iunie, 18 iunie, 19 iunie, 20 iunie, 21 iunie, 22 iunie, 23 iunie, 24 iunie, 25 iunie, 26 iunie, 27 iunie, 28 iunie, 29 iunie, 30 iunie, 1 iulie, 2 iulie, 3 iulie, 4 iulie, 5 iulie, 6 iulie, 7 iulie, 8 iulie, 9 iulie, 10 iulie, 11 iulie, 12 iulie, 13 iulie, 14 iulie, 15 iulie, 16 iulie, 17 iulie, 18 iulie, 19 iulie, 20 iulie, 21 iulie, 22 iulie, 23 iulie, 24 iulie, 25 iulie, 26 iulie, 27 iulie, 28 iulie, 29 iulie, 30 iulie, 31 iulie, 1 august, 2 august, 3 august, 4 august, 5 august, 6 august, 7 august, 8 august, 9 august, 10 august, 11 august, 12 august, 13 august, 14 august, 15 august, 16 august, 17 august, 18 august, 19 august, 20 august, 21 august, 22 august, 23 august, 24 august, 25 august, 26 august, 27 august, 28 august, 29 august, 30 august, 31 august, 1 septembrie, 2 septembrie, 3 septembrie, 4 septembrie, 5 septembrie, 6 septembrie, 7 septembrie, 8 septembrie, 9 septembrie, 10 septembrie, 11 septembrie, 12 septembrie, 13 septembrie, 14 septembrie, 15 septembrie, 16 septembrie, 17 septembrie, 18 septembrie, 19 septembrie, 20 septembrie, 21 septembrie, 22 septembrie, 23 septembrie, 24 septembrie, 25 septembrie, 26 septembrie, 27 septembrie, 28 septembrie, 29 septembrie, 30 septembrie, 1 octombrie, 2 octombrie, 3 octombrie, 4 octombrie, 5 octombrie, 6 octombrie, 7 octombrie, 8 octombrie, 9 octombrie, 10 octombrie, 11 octombrie, 12 octombrie, 13 octombrie, 14 octombrie, 15 octombrie, 16 octombrie, 17 octombrie, 18 octombrie, 19 octombrie, 20 octombrie, 21 octombrie, 22 octombrie, 23 octombrie, 24 octombrie, 25 octombrie, 26 octombrie, 27 octombrie, 28 octombrie, 29 octombrie, 30 octombrie, 31 octombrie, 1 noiembrie, 2 noiembrie, 3 noiembrie, 4 noiembrie, 5 noiembrie, 6 noiembrie, 7 noiembrie, 8 noiembrie, 9 noiembrie, 10 noiembrie, 11 noiembrie, 12 noiembrie, 13 noiembrie, 14 noiembrie ,15 noiembrie, 16 noiembrie și 17 noiembrie.
IMPORTANT!!! Este un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndem
