Procuratura din Moscova amenință participanții la protestele împotriva mobilizării cu „până la 15 ani de închisoare”

21 septembrie 2022, 18:41 Rusia 580
Protest în Novosibirsk, 21 septembrie 2022.  Sursa: captură video/t.me/vesna_democrat

Procuratura din Moscova a emis miercuri un avertisment cu privire la răspunderea penală pentru organizatorii și participanții la „acțiuni publice neautorizate” după ce rețelele de socializare activișrii au cheamat rușii să iasă în stradă pentru a se opune deciziei Kremlinului de a-și întări forțele armate în Ucraina prin mobilizarea „parțială”. Procuratura din Moscova amintește că organizarea unui eveniment necoordonat și „alte acte ilegale” presupune răspundere administrativă și penală, inclusiv pedepse cu închisoarea de până la 15 ani, scrie Meduza.

Într-un comunicat de presă, procuratura din Moscova a precizat că „evenimentele în masă anunțate nu au fost coordonate cu autoritățile executive în conformitate cu procedura stabilită prin lege. Procuratura din Moscova avertizează că distribuirea unor astfel de materiale prin intermediul rețelelor de socializare, forumurilor și altor platforme de internet, implicarea utilizatorilor de internet, inclusiv a minorilor, în activități ilegale, precum și participarea la acțiuni ilegale, sunt pedepsite în conformitate cu legislația administrativă și penală în vigoare și prevăd inclusiv pedeapsa sub formă de închisoare de până la 15 ani”.


În acelați timp, o petiție împotriva mobilizării în Rusia, lansată de mișcarea Soft Power pe site-ul Change.org, a adunat deja aproape 269.000 de semnături.

„Noi, cetățenii Rusiei, femei și bărbați, ne opunem mobilizării generale și parțiale. Președintele Vladimir Putin nu are temeiuri legale, motive ponderate și bine motivate pentru a-l anunța și nu poate avea niciunul. În situația actuală de incertitudine, nu suntem pregătiți să expunem bărbații din țara noastră – frați, fii, soți, tați și bunici – la pericol moral, moral sau fizic”, spun autorii petiției.

Petiția fost lansată în urmă cu cinci luni, dar astăzi a fost actualizat în conformitate cu noile informații despre mobilizarea „parțială”, iar numărul semnăturilor a început să crească dramatic.

Activiștii și opozițiile au început să facă apel la organizarea sau participarea la proteste după ce președintele rus a anunțat instituirea mobilizării „parțiale” în Rusia în dimineața zilei de 21 septembrie. Autoritățile ruse spun că intenționează să adune 300.000 de persoane.

Cetăţenii care se află în rezervă, care au servit în rândurile Forţelor Armate, au anumite specialităţi militare şi experienţă relevantă, sunt supuşi conscripţiei.

Mișcarea anti-război „Vesna”, asociată cu liderul încarcerat al opoziției ruse, Alexei Navalnîi, a făcut apel la un protest împotriva mobilizării anunțate de președintele rus și au cerut cetățenilor să se adune la ora 19:00 pe 21 septembrie în centrul orașelor lor.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media