Jurnalista CNN Christiane Amanpour a refuzat să poarte văl pentru un interviu cu președintele Iranului, iar convorbirea a fost anulată

23 septembrie 2022, 09:24 Externe 75
Jurnalista CNN Christiane Amanpour, în așteptarea preşedintelui Iranului .  Sursa: Twitter

Jurnalista CNN Christiane Amanpour a declarat joi că interviul său cu președintele iranian Ebrahim Raisi, aflat la New York pentru a participa la cea de-a 77-a Adunare Generală a ONU, a fost anulat, după ce a refuzat să poarte un văl pe cap. Potrivit Washington Post, Amanpour era deja pregătită de interviu și îl aștepta pe liderul de la Teheran în studiou, când unul dintre oficialii iranieni a intervenit cu o condiție de ultim moment: gazda CNN ar trebui să-și acopere capul cu un văl, drept respect față de religia și obiceiurile iraniene, însă ea a refuzat.

Într-o serie de mesaje pe Twitter, Amanpour a descris modul în care interviul ei programat cu Raisi miercuri seara la New York a fost anulat, caracterizând cererea asistentului drept o „condiție neașteptată și fără precedent”.

Amanpour, șefa secţiei internaţionale a CNN, a spus că intenționa să îl întrebe pe Raisi despre protestele care au cuprins Iranul după ce tânăra de 22 de ani, Mahsa Amini, deținută de poliția de moralitate a țării pentru că ar fi încălcat codul vestimentar strict aplicat, a murit în arest săptămâna trecută.

Un consilier al preşedintelui iranian a venit „la 40 de minute după ora la care interviul ar fi trebuit să înceapă”, pentru a-i spune că Ebrahim Raisi a „sugerat” ca jurnalista să poarte un văl, „întrucât sunt lunile sfinte Mouharram şi Safar”.

Amanpour a spus că a refuzat - moment în care consilierii președintelui Ebrahim Raisi au anulat interviul, declanșând un incident care a subliniat tensiunile privind drepturile femeilor în Iran.

„Am refuzat politicos”, a scris Amanpour. „Suntem în New York, unde nu există nicio lege sau tradiție cu privire la acest văl. Am subliniat că niciun președinte iranian anterior nu a cerut acest lucru atunci când i-am intervievat în afara Iranului”, a declarat ea pentru The Washington Post joi.

„Asistentul a spus clar că interviul nu se va întâmpla dacă nu port batic”, a scris ea. „El a spus că este „o chestiune de respect” și s-a referit la „situația din Iran” – făcând aluzie la protestele care au cuprins țara.”

Amanpour a sugerat că Raisi nu a vrut să fie văzut fiind intervievat de o femeie descoperită într-un moment în care protestele impotriva regulilor stricte privind hijaburile fac furori în Iran.

„Interviul nu a avut loc. În contextul în care manifestaţiile continuă în Iran şi sunt ucişi oameni, ar fi fost important de vorbit cu preşedintele Raisi”, a conchis Christiane Amanpour, care a postat o fotografie cu ea în faţa unui fotoliu gol.

Într-o declarație, un purtător de cuvânt al CNN a declarat: „Susținem pe deplin decizia Christianei și a echipei ei de a refuza politicos interviul cu președintele Raisi”.

Iranul a fost cuprins de proteste anti-guvernamentale violente, după ce o tânără de 22 de ani, arestată pentru că nu ar fi respectat regulile stricte privind acoperirea capului, a murit în custodia poliției la sfârșitul săptămânii trecute. Manifestanţii au ieşit pe străzi în orașele din Iran, blocând circulaţia, incendiind coşuri de gunoi şi maşini ale Poliţiei, aruncând cu pietre asupra forţelor de securitate şi scandând sloganuri ostile puterii, în timp ce Poliția a întâmpinat tulburările cu represiuni, în timp ce oficialii de la Teheran au impus restricții pe rețelele de socializare

În discursul său adresat liderilor lumii la ONU miercuri, Raisi nu a abordat escaladarea tulburărilor din țara sa, ci și-a folosit timpul pentru a ataca Occidentul și ceea ce el a caracterizat drept „standardele duble ale unor guverne în ceea ce privește drepturile omului”.

Anastasia
publicat de:
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media