Caracatița Kremlinului în R. Moldova: Igor Dodon, Ilan Șor și noul partid înființat de Ion Ceban, coordonați de persoane apropiate FSB-ului rusesc

26 octombrie 2022, 20:44 Politică 822
Igor Dodon, Ilan Șor și Ion Ceban.  Sursa: Replica Media

Oficiul pentru Controlul Activelor Străine al Departamentului Trezoreriei (OFAC) anunță că persoanele persoanele și entitățile sancționate astăzi, 26 octombrie, includ oligarhi recunoscuți la scară largă pentru capturarea și coruperea instituțiilor politice și economice ale R. Moldova și cei care acționează ca instrumente ale campaniei de influență globală a Rusiei, care urmăresc să manipuleze Statele Unite și aliații și partenerii săi, inclusiv R. Moldova și Ucraina. Printre persoanele sancționate se regăsește fostul oficial al Guvernului moldovenesc Vladimir Plahotniuc, care s-a implicat în capturarea statului prin exercitarea controlului și manipularea sectoarelor cheie ale Guvernului Republicii Moldova, inclusiv domeniul de aplicare al legii, cel electoral și judiciar.

„Sancțiunile impuse astăzi dezvăluie nu numai strategia secretă a Rusiei în R. Moldova, ci demonstrează și modul în care corupția subminează statul de drept”, a declarat subsecretarul Trezoreriei pentru Terorism și Informații Financiare, Brian E. Nelson.

„Operațiunile de influență ale Rusiei încearcă să exploateze punctele slabe din țările țintă pentru a le destabiliza din interior. Statele Unite continuă să sprijine eforturile Republicii Moldova de a combate corupția și de a contracara influența Rusiei”, a mai adăugat el.

De ani de zile, Guvernul Federației Ruse (GFR) a sprijinit campanii de influență și destabilizare, care implică adesea înarmarea corupției pentru a-și atinge obiectivele. În timp ce GFR își lansează narațiunea susținând agenții de influență, profită simultan de corupție pentru a-și promova propriile interese.

Vladimir Plahotniuc

Fostul oficial al guvernului moldovean Vladimir Plahotniuc, fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova, care a fost atât lider de facto, cât și președinte ales al Partidului Democrat din Moldova (PDM), a menținut controlul asupra aparatului de aplicare a legii din țară pentru a viza rivalii politici și de afaceri. Mai exact, Plahotniuc a îndrumat forțele de ordine din Republica Moldova să concentreze investigațiile asupra persoanelor și entităților care se aflau în opoziție politică față de el și Partidul Democrat din Moldova (PDM) înaintea alegerilor din 2018.

De asemenea, Plahotniuc a folosit oficiali guvernamentali moldoveni ca intermediari pentru a mitui oficialii de drept, pentru a-și menține loialitatea și pentru a consolida și mai mult controlul său asupra Republicii Moldova. În 2018, Plahotniuc le-a ordonat miniștrilor Guvernului moldovenesc să adopte și să implementeze propuneri de creștere a stimulentelor financiare pentru aplicarea legii, pentru a-și cumpăra în continuare loialitatea. Plahotniuc a controlat sistemul judiciar și a folosit instanțele moldovenești pentru a manipula și invalida alegerile Primăriei din iunie 2018 de la Chișinău. Într-o acțiune separată, Plahotniuc a închis secții de votare în zone în care partidul său nu era de așteptat să aibă rezultate bune.

Plahotniuc și-a menținut, de asemenea, controlul asupra instituțiilor mass-media cheie, permițându-i și mai mult influența și capacitatea de a exercita o pârghie asupra Guvernului pentru a-și viza oponenții și a se proteja pe sine și pe aliații săi.

Plahotniuc s-a implicat în mod explicit în aranjamente corupte cu oficialii guvernamentali din Republica Moldova. De exemplu, Plahotniuc a aranjat ca o rudă a unui oficial guvernamental moldovenesc de rang înalt să obțină o poziție cheie în afaceri, în schimbul sprijinului oficialului în numirea în fruntea unei entități energetice moldovenești, la alegerea lui Plahotniuc. De asemenea, Plahotniuc a încercat să mituiască politicienii moldoveni pentru a schimba partidele politice.

Departamentul de Stat a impus restricții privind vizele lui Plahotniuc în ianuarie 2020, în conformitate cu Secțiunea 7031(c) a Legii privind alocațiile Departamentului de Stat, Operațiuni Externe și Programe Conexe pentru implicarea sa în corupție semnificativă. Plahotniuc și membrii săi apropiați ai familiei nu sunt, în general, eligibili pentru vize pentru Statele Unite.

Eforturile Rusiei de a distruge democrația în R. Moldova

Rusia a încercat să submineze democrația în întreaga lume prin operațiuni de influență atât deschise, cât și ascunse. Recent, pe măsură ce Rusia se confruntă cu eșecuri militare și indignare globală din cauza acțiunilor sale brutale în Ucraina, agenții ruși au luat în considerare măsuri din ce în ce mai disperate pentru a preveni erodarea în continuare a influenței sale.

Ilan Șor

Ilan Mironovici Șor este un politician moldovean și președinte al Partidului ȘOR, un partid politic populist din R. Moldova. El a fost condamnat anterior pentru acuzații de spălare de bani și delapidare legate de furtul miliardului din 2014 din cadrul băncilor moldovenești. Înainte de alegerile din 2021, Rusia planifica să o compromită pe președinta Republicii Moldova Maia Sandu și să readucă R. Moldova în sfera de influență a Rusiei. Pentru a sprijini acest efort, Șor a lucrat cu indivizi ruși pentru a crea o alianță politică care să controleze Parlamentul Republicii Moldova, care să susțină apoi mai multe acte legislative în interesul Federației Ruse.

În iunie 2022, Șor primise sprijinul Rusiei, iar Partidul ȘOR coordona cu reprezentanții altor oligarhi pentru a crea tulburări politice în R. Moldova. În iunie 2022, Șor a lucrat cu entități din Moscova pentru a submina candidatura R. Moldova la Uniunea Europeană (UE), în timp ce votul pentru statutul de țară candidat era în curs.

Soția lui Șor este cântăreața pop rusă Sara Lvovna Șor (Jasmin), care a fost decorată de Putin ca artistă de onoare a Rusiei.

OFAC îl sancționează pe Ilan Mironovici Șor în conformitate cu E.O. 14024 pentru că a fost responsabil sau complice, sau pentru că s-a implicat direct sau indirect, sau a încercat să se implice în alegerile guvernamentale din Statele Unite sau alte alegeri guvernamentale străine pentru sau în numele, sau în beneficiul, direct sau indirect al Guvernului Federației Ruse.

OFAC sancționează Partidul Șor în conformitate cu E.O. 14024 pentru că a fost deținută sau controlată de, sau pentru că a acționat sau a pretins să acționeze pentru sau în numele lui, direct sau indirect, al lui Șor, o persoană sancționată în conformitate cu E.O. 14024.

OFAC o sancționează pe Sara Lvovna Șor în conformitate cu E.O. 14024 pentru faptul că este soția lui Șor, persoană sancționată în temeiul E.O. 14024.

Igor Ceaika

Înainte de alegerile din Republica Moldova din 2021, Igor Iurievici Ceaika, împreună cu secretarul de presă al Kremlinului, Dmitri Peskov, a elaborat planuri detaliate pentru a o compromite pe președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, și de a readuce Republica Moldova în sfera de influență a Rusiei. Ceaika este fiul lui Iurii Ceaika, membru al Consiliului de Securitate al Rusiei, care a fost sancționat în conformitate cu E.O. 14024 pe 6 aprilie 2022. Ceaika a folosit conexiunile și influența tatălui său pentru a-și acumula și a-și asigura imperiul de afaceri.

Ceaika a intermediat o alianță între susținătorii lui Ilan Șor și Partidul Socialist din Moldova (PSRM), reprezentat de Igor Dodon, fostul președinte al R. Moldova care a fost recent inculpat pentru corupție de autoritățile moldovenești. În schimbul promisiunii de susținere a Rusiei în alegeri, Ceaika a obținut sprijin pentru legislația preferată de Kremlin, inclusiv o lege prin care președintele Republicii Moldova este deposedat de controlul Serviciului de Informații și Securitate (SIS) al țării. Guvernul a folosit companiile lui Ceaika ca front pentru a canaliza bani către partidele politice colaboratoare din R. Moldova. Unele dintre aceste fonduri ilicite de campanie au fost alocate pentru mită și fraudă electorală.

OFAC l-a sancționat pe Ceaika în conformitate cu E.O. 14024 pentru că a fost responsabil sau complice, sau pentru că s-a implicat direct sau indirect, sau a încercat să se implice în alegerile guvernamentale din Statele Unite sau alte alegeri guvernamentale străine pentru sau în numele sau în beneficiul, direct sau indirect, Guvernului Federației Rusă. OFAC l-a sancționat și pe Ceaika în conformitate cu E.O. 14024 pentru faptul că este copilul adult al lui Iurii Ceaika, o persoană sancționată în conformitate cu E.O. 14024.

Ceaika deține diverse întreprinderi situate în Rusia: OOO Aqua Solid, OOO Ekogrupp, OOO Inzhiniring.rf și OOO Inovatsii Sveta. OOO Ekogrupp deține OOO Khartiya, care, la rândul său, deține Proekt-Ekologiya, OOO Region-Comfort și OOO Mezhmunitsipalnoe Avtotransportnoyoe Predpreyatie. OFAC a sancționat aceste entități în conformitate cu E.O. 14024 ca fiind în proprietatea unei persoane sancționate în temeiul E.O. 14024.

Ivan Zavorotnîi

Ivan Alesksandrovici Zavorotnîi, cetățean rus, este un asociat al lui Ceaika, care face parte din Consiliul de Administrație al multor companii ale acestuia. OFAC l-a sancâionat pe Zavorotnîi pentru că a fost un ofițer executiv superior al OOO „Inovatsii Sveta”. OFAC a sancționat de asemenea, OOO „Agro-Region” și OOO „Zolotoi Vek” pentru că sunt deținute de Zavorotnîi.

Iurii Gudilin

Iurii Igorevici Gudilin, un tehnolog politic și fost ofițer al Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB), a coordonat eforturile în 2020 și 2021 pentru a influența rezultatul alegerilor din R. Moldova. Gudilin a lucrat îndeaproape cu cetățenii ruși Olga Iurilevna Grak și Leonid Mihailovici Gonin pentru a-și atinge acest scop.

Gudilin, Grak și Gonin au lucrat în calitate de consilieri ai fostului președinte al Republicii Moldova Igor Dodon în timpul alegerilor prezidențiale din Republica Moldova din 2020. Pe parcursul campaniei, consultanții ruși s-au întâlnit și cu un număr mare de membri ai PSRM, care la acea vreme era condus de Dodon. În cadrul acestor întâlniri, Gudilin și Grak au făcut presiuni pe membrii înalți ai PSRM să accepte asistența și îndrumările lor, promițând că vor avea o poziție favorabilă față de Administrația Prezidențială a Rusiei în ceea ce privește cererile de asistență ale Guvernului Republicii Moldova. În 2020, Gudilin a facilitat și configurarea unui canal de plată folosind criptomoneda Tether, probabil pentru finanțarea operațiunilor de influență electorală. În 2021, consilierii politici legați de FSB au propus să folosească Ministerul de Interne al Rusiei pentru a localiza cetățenii moldoveni care locuiesc în Rusia și pentru a-i convinge să voteze. În plus, mass-media rusă a promovat mesaje utile campaniei lui Dodon către cetățenii moldoveni care locuiesc în Rusia.

Tot în 2021, un asociat FSB a elaborat o strategie cu împreună cu Ceaika în ceea ce privește producerea de videoclipuri de propagandă menite să influențeze electoratul moldovenesc. Intenția era probabil să scadă participarea la vot a diasporei moldovenești și a alegătorilor pro-europeni și să crească participarea la vot a alegătorilor pro-ruși. Asociatul FSB planifica să călătorească în R. Moldova cu Gudilin, probabil în legătură cu producerea videoclipurilor.

Deși eforturile sale de a influența alegerile din 2020 și 2021 din Moldova au eșuat, Kremlinul continuă să-și organizeze eforturile pentru a readuce la putere un Guvern pro-rus. Recunoscând pierderea sprijinului popular pentru vechea elită politică pro-rusă a R. Moldova, echipa lui Gudilin a oferit sprijin unui grup politic de opoziție, Mișcarea Alternativă Națională (MAN). Aceste eforturi de influență sunt strâns coordonate cu utilizarea resurselor energetice de către Moscova ca armă politică împotriva Guvernului Republicii Moldova. Printre eforturile sale de a submina Guvernul, echipa lui Gudilin a planificat să angajeze o echipă permanentă pentru a posta comentarii pe rețelele de socializare și transmisiuni online. Gudilin a lucrat cu un manager al Agenției de Cercetare pe Internet, sancționată de SUA, pentru a înființa această „fabrică de trolli”.

Un exemplu al măsurilor din ce în ce mai disperate ale Rusiei pentru a preveni erodarea în continuare a influenței sale este că, ca parte a unei scheme propuse lui Gudilin, actorii pro-ruși ar organiza o serie de spargeri de vehicule în R. Moldova, pe care instituțiile de dezinformare pro-ruse le-ar fi prezentat ca fiind acțiuni ale refugiaților ucraineni.

Entitățile care sprijină operațiunile informaționale ale Rusiei

Pe lângă rolul său în eforturile Guvernului rus de a influența alegerile din R. Moldova și de a submina actualul guvern pro-occidental al țării, Igor Ceaika are și legături cu infractorii cibernetici ruși. În 2018, Ceaika și asociatul său Aleksei Valerievici Troșin, un cetățean rus, au investit milioane de dolari pentru a înființa Corporația Națională de Inginerie (NIK) – aparent, o firmă de inginerie care lucrează la proiecte tehnologice pentru întreprinderile rusești și întreprinderile de stat. Cu toate acestea, criminalul cibernetic desemnat de SUA Maksim Iakubeț a fost implicat în înființarea birourilor NIK și a practicilor sale de angajare. Angajarea lui Iakubeț la NIK a oferit acoperire pentru activitățile sale criminale în desfășurare legate de grupul de hacking cunoscut sub numele de Evil Corp. Iakubeț și Evil Corp au fost sancționați în decembrie 2019.

Ca parte a activității sale la NIK, Iakubeț și-a continuat activitatea în numele serviciilor de informații ruse. Iakubeț a fost sancționat anterior de OFAC pentru sprijinul oferit FSB-ului. De atunci, Iakubeț a dezvoltat o relație cu toate cele trei servicii majore de informații rusești, inclusiv s-a întâlnit personal cu directorul Serviciului de Informații Externe al Federației Ruse, Serghei Narîșkin.


Amintim că, începând de astăzi, 26 octombrie, Statele Unite ale Americii impune sancțiuni împotriva a 21 de persoane și entități implicate în acte de corupție în R. Moldova. În listă se regăsesc oligarhii fugari Ilan Șor și Vlad Plahotniuc. Aceste sancțiuni interzic orice tranzacții efectuate de către persoane din SUA – și orice alte tranzacții pe teritoriul sau care tranzitează Statele Unite – care implică orice proprietate sau interese aparținând persoanelor sancționate.

Interdicțiile includ efectuarea oricărei contribuții sau furnizarea de fonduri, bunuri sau servicii de, către, sau în beneficiul oricărei persoane sancționate sau primirea oricărei contribuții sau furnizări de fonduri, bunuri sau servicii de la o astfel de persoană.

Guvernul SUA aplică aceste sancțiuni în baza a două acte juridice diferite. Fostul lider al PDM este sancționat în baza ordinului executiv 13818 care are la bază și pune în aplicare legea Magnitsky pentru rolul său semnificativ în corupția din Republica Moldova. Cât privește deputatul fugar Ilan Șor, sub sancțiuni cade și soția acestuia - Sara Șor, cunoscută mai mult cu numele scenic Jasmin, Partidul ȘOR și câțiva cetățeni și entități ruse.

Alina
publicat de:
Alina Baran
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media