Ministrul Ion Perju a declarat că în luna mai și în prima jumătate a lunii iunie anul curent, au fost înregistrate peste 20 de situații excepționale cu caracter natural, precum vijelii, ploi torențiale cu grindină, vânturi puternice, furtuni de praf, care au dus la pagube destul de mari. Acestea s-au produs pe teritoriul a 29 de localități din 14 raioane, cele mai afectate fiind Edinet, Criuleni, Drochia, Florești, Ialoveni, Orhei, Rezina, Rîșcani, Soroca, SÎngerei, Telenești, Șoldănești și Ungheni.
În consecință, au fost afectate importante segmente de infrastructură economică și socială - au fost spălate drumuri, poduri, și au fost distruse culturi și semanaturi agricole.
„Vorbesc de o suprafață de circa 3.000 de hectare de culturi, precum porumb, floarea soarelui, grâu orz, sfeclă de zahăr, livezi, legume și pomușoare, dar și alte culturi. Paguba materială total înregistrată până la moment, timp de o lună și jumătate, este de circa 35 de milioane de lei, dintre care 30 de milioane sunt pagube pentru culturile agricole”, a precizat ministrul.
„Vedeți ce se întâmplă afară. Am început un an agricol destul de bun, comparativ cu ceea ce am avut în 2020, dar schimbările climaterice care ne afectează din an iîn an tot mai mult, nu ne oferă posibilitatea ca să avem un an agricol bun”, a menționat Ion Perju.
Prin urmare, Ministerul Agriculturii solicită guvernului alocarea surselor financiare în marime estimată de 47 de milioane de lei din fondul de rezervă pentru compensarea parțială a prejudiciilor cauzate infrastructurii rurale, dar, în cea mai mare parte, pentru acoperirea parțială a prejudiciilor care au fost cauzate producătorilor agricoli, care nu și-au revenit încă din cauza secetei care a fost anul trecut, dar și pentru asigurarea securității alimentare pentru anul curent.
„Dacă e sa ne referim la suprafețele agricole cu culturi de toamnă, ele arată destul de bine. Securitatea alimentară a țării este asigurată, dar depinde de ce vom avea în următoarele luni de zile. Sunt pregatite demersurile necesare pentru a fi înaintate Guvernului pentru a solicita alocarea a sumei de 47 de milioane de lei pentru acoperirea prejudiciilor din agricultură”, a declarat ministrul.
Amintim că astăzi, deputatul PSRM, Radu Mudreac, a criticat autoritățile pentru că ar ignora agricultorii, a căror culturi au fost distruse în urma ploilor abundente și a grindinei din ultima perioadă, și a cerut despăgubiri pentru aceștia. În acest context, deputatul a anunțat că a expediat o interpelare Guvernului, prin care a solicitat să intervină cu soluții pentru agricultori în termen de cinci zile. Reprezentanții Ministerului Agriculturii (MADRM) au declarat apoi că Ministerul va solicita în curând Guvernului să aloce despăgubiri din rezerva de stat.
