DOC/ Chironda a rămas fără atribuțiile de viceprimar: Dispoziția, semnată de primarul Ceban

23 iunie 2021, 16:43 Politică 142
Victor Chironda.  Sursa: captură/IPN
Scandalul de la conducerea municipalității continuă. Viceprimarul Victor Chironda susține că în urma unei dispoziții semnate de primarul Ion Ceban acestuia i-au fost retrase sarcinile de coordonare a Direcției Arhitectură și dreptul de a semna dispoziții și acte în domeniul urbanismului, arhitecturii și construcțiilor.

Conform dispoziției semnate de Ceban, atribuțiile lui Chironda în calitate de viceprimar se limitează la coordonarea activității Direcției corespondență, petiții și audiență.

„Având în vedere că sie domnul primar și-a păstrat doar minime atribuții de „coordonare” și „conlucrare”, putem să constatăm că începând cu astăzi, noul Primar General de facto al municipiului Chișinău este domnul Ilie Ceban, fapt cu care îl felicit. Cum am și presupus, pentru semnarea certificatelor și autorizațiilor dl primar are nevoie de o persoană care nu pune întrebări în plus ci semnează cuminte tot ce i se pune pe masă”, a scris Chironda pe rețelele de socializare.

Amintim că, Ion Ceban a dispus crearea unui grup de lucru condus de viceprimara în exercițiu, Olga Ursu, care să „elucideze circumstanțele absenței de la serviciu a dlui Victor Chironda”. Anunțul a fost făcut de însuși viceprimarul capitalei care s-a arătat surprins de acest lucru. Chironda spune că imediat după ce a participat la o primă ședință a grupului creat, a fost vizitat în biroul său de consilierul municipal Valeriu Climenco de la Partidul Șor care l-a amenințat deschis cu închisoarea.

Relațiile tensionate dintre primarul Ion Ceban și viceprimarul Victor Chironda, responsabil de domeniul transport și urbanism, au ieșit la iveală la începutul săptămânii trecute.

Marți, 15 iunie, viceprimarul Victor Chironda a organizat o conferință de presă în care a lansat acuzațiii grave în adresa arhitectei-șef a capitalei. Chironda a cerut o anchetă de serviciu pe numele șefei Direcţiei generală arhitectură, urbanism şi relaţii funciare pentru că a fost falsificat procesul-verbal al Consiliului Urbanistic din 11.03.2021, și că funcționarii direcției au admis sau au contribuit la încălcarea procedurilor de elaborarea a PUD-ului și încălcarea procedurilor de autorizare a desființării Hotelului Național. De asemenea, Victor Chironda a cerut suspendarea Svetlanei Dogotaru pe parcursul anchetei pentru a nu influența subalternii săi.

Primarul Ion Ceban a reacționat imediat și l-a acuzat pe Chironda de restanțe mari în activitatea sa. Niciun cuvânt însă despre acuzațiile la adresa arhitectei capitalei, Svetlana Dogotaru.

A doua zi, arhitecta capitalei a reacționat. Într-o postare pe facebook, Svetlana Dogotaru spune că nu a încălcat legea și că Victor Chironda încearcă de mai mult timp să scape de ea. Arhitecta capitalei recunoaște că sunt probleme în Planul Urbanistic de Detaliu (PUD) de la Hotelul Național și ca toate neajunsurile vor fi înlăturate. Dogotaru îl acuză pe Chironda că face politică, iar conferința sa de ieri, nu este decât „una de sorginte politică, o încercare de a primi o ofertă pe lista vreunui partid cu șanse de a accede în Parlament. Acolo e mult mai interesant decât la Primărie, unde trebuie să muncești mai mult decât să vorbești”.

Ulterior, Chironda a depus o plângere la Procuratură și la Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității, după dispoziția primarului Ion Ceban de a fi inițiată pe numele său o anchetă de serviciu.
Alina
publicat de:
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media