UE a impus noi sancțiuni împotriva unor sectoare cheie ale economiei Belarusului

24 iunie 2021, 18:52 Externe 50
Alexandr Lukașenko.  Sursa: diez.md

Uniunea Europeană a introdus astăzi, 24 iunie, noi măsuri restrictive împotriva regimului din Belarus drept răspuns la escaladarea încălcărilor grave ale drepturilor omului din Belarus și represiunii violente a societății civile, a opoziției democratice și a jurnaliștilor, precum și la aterizarea forțată a unui zbor Ryanair la Minsk pe 23 mai 2021 și detenția aferentă a jurnalistului Raman Pratasevich și Sofia Sapega.

Potrivit unui comunicat de presă emis de Consiliul Europei, noile sancțiuni economice vizate includ interdicția de a vinde, furniza, transfera sau exporta direct sau indirect către oricine din Belarus echipamente, tehnologii sau software destinate în principal utilizării în monitorizarea sau interceptarea internetului și a comunicațiilor telefonice și a bunurilor cu dublă utilizare și tehnologii de uz militar și pentru anumite persoane, entități sau organisme din Belarus.

Comerțul cu produse petroliere, clorură de potasiu („potasiu”) și bunuri utilizate pentru producerea sau fabricarea produselor din tutun este restricționat. Mai mult, accesul la piețele de capital din UE este restricționat și este interzisă asigurarea și reasigurarea guvernului din Belarus și organismelor și agențiilor publice din Belarus. În cele din urmă, Banca Europeană de Investiții va opri orice decontare sau plată în conformitate cu orice acorduri existente în legătură cu proiecte din sectorul public și cu orice contracte de servicii de asistență tehnică existente. Statele membre vor fi, de asemenea, obligate să ia măsuri pentru a limita implicarea în Belarus a băncilor de dezvoltare multilaterale la care sunt membri.

Decizia de astăzi pune în aplicare pe deplin concluziile Consiliului European din 24 și 25 mai 2021, în care șefii de stat și de guvern ai UE au solicitat Consiliului să interzică zborul spațiului aerian al UE de către companiile aeriene din Belarus și să împiedice accesul la aeroporturile UE a zborurilor operate de aceste companii aeriene și să adopte măsurile necesare, inclusiv listări suplimentare de persoane și entități pe baza cadrului de sancțiuni relevant și să adopte sancțiuni economice specifice. Toate aceste măsuri deja au fost puse în aplicare.

Din octombrie 2020, UE a impus progresiv măsuri restrictive împotriva Belarusului. Măsurile au fost adoptate ca răspuns la caracterul fraudulos al alegerilor prezidențiale din august 2020 din țară și la intimidarea și reprimarea violentă a protestatarilor pașnici, a membrilor opoziției și a jurnaliștilor. Totodată, UE a inclus alte 78 de nume pe lista sa neagră, care numără acum 166 de persoane, printre care preşedintele belarus Lukaşenko şi doi dintre fiii săi, şi 15 entităţi cu legături cu regimul.

Alina
publicat de:
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media