LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 309. Forțele aeriene ucrainene au doborât 54 de rachete de croazieră rusești, din 69 lansate în Ucraina; Un fragment de rachetă a căzut pe teritoriul Belarusului; Marea Britanie va aloca 2,3 miliarde de lire sterline pentru a sprijini Ucraina în 2023

29 decembrie 2022, 09:13 Ucraina 256
Război în Ucraina.  Sursa: Replica Media

Ucraina se află în cea de-a 309-a zi de rezistență eroică în fața invaziei rusești declanșate la 24 februarie 2022 printr-un decret semnat de liderul rus, Vladimir Putin, cu privire la „denazificarea și demilitarizarea poporului ucrainean.”

Ucraina a fost din nou ținta unui atac masiv de rachete asupra infrastructurii energetice. Forțele aeriene ucrainene au declarat că au doborât 54 de rachete de croazieră rusești, din 69 lansate. În context, alerta aeriană a fost anunțată joi dimineață în toate regiunile centrale și de est ale Ucrainei. Conform datelor alerta a fost declarată în regiunile Dnepropetrovsk, Nikolaev, Odesa, Poltava, Sumî și Harkiv, precum și în zonele controlate de Ucraina din regiunile Zaporojie și Herson. Puțin mai târziu s-au adăugat regiunile Vinnița, Jîtomir, Kiev, Kirovograd, Cernihiv și Cherkasî.

Comandamentul Operațional de Sud al Ucrainei a raportat în dimineața zilei de 29 decembrie că Rusia a desfășurat două transportoare de rachete de suprafață și submarine în serviciu de luptă în Marea Neagră. Transportatoarele sunt echipate cu cel puțin 20 de rachete Kalibr.

UPDATE 18:24. Președintele rus Putin a semnat o lege care incriminează „activitățile de sabotaj”, a informat portalul de informații juridice.

Legea prevede pedepse de lungă durată, până la pe viață, pentru participarea la sabotaj, pregătirea, asistența și instruirea corespunzătoare a acestora. Legea recunoaște ca circumstanțe agravante săvârșirea unei infracțiuni în scopul promovării, justificării și susținerii sabotajului.

În special, implicarea în sabotaj, precum și finanțarea acestora, vor fi pedepsite cu închisoare de la 8 la 15 ani cu amendă de la 300.000 la 700.000 de ruble, sau închisoare pe viață.

Pentru organizarea săvârșirii de sabotaj sau dirijarea săvârșirii acestora, precum și organizarea finanțării sabotajului - sub formă de închisoare de la 15 la 20 de ani cu restricție de libertate pe un termen de la unu la doi ani sau închisoare pe viață.

Legea prevede și pedeapsa de la 15 la 20 de ani sau închisoare pe viață pentru crearea unei „comunități de sabotaj” și conducerea acesteia, pentru o persoană aflată în curs de pregătire pentru a comite sabotaj.

Pentru complicitate la săvârșirea de sabotaj se introduce pedeapsa închisorii de la 10 la 20 de ani. Participarea la o „comunitate de sabotaj” va fi plină de închisoare pentru un termen de la 5 la 10 ani, cu o amendă de până la 500 de mii de ruble.

Sub propaganda sabotajului se propune înțelegerea activității de difuzare a materialelor sau a informațiilor care vizează formarea convingerii persoanei în necesitatea desfășurării activităților de sabotaj, ceea ce poate fi interpretat destul de larg.

În plus, Vladimir Putin a semnat amendamente la legea activităților de „antispălare a banilor”, potrivit cărora conturile cetățenilor și organizațiilor vor fi blocate dacă instanța îi va găsi implicați în „activități de sabotaj” sau în finanțarea acesteia.


UPDATE 17:31. Ambasadorul Ucrainei a fost chemat la Ministerul de Externe de la Minsk pentru a primi un protest oficial.

„Am cerut Ucrainei să efectueze o investigație amănunțită asupra tuturor circumstanțelor lansării rachetelor, să-i aducă pe cei responsabili în fața justiției și să ia măsuri cuprinzătoare pentru a preveni repetarea unor astfel de incidente în viitor. Ceea ce ar putea duce la consecințe catastrofale pentru toată lumea”, a comunicat Ministerul de Externe din Belarus.


UPDATE 16:36. Marea Britanie va aloca 2,3 miliarde de lire sterline pentru a sprijini Ucraina în 2023. Acest lucru a fost declarat într-un interviu acordat PA Media de către ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, potrivit BBC.

Potrivit acestuia, acești bani vor fi folosiți pentru achiziționarea de arme, inclusiv în alte țări unde există mostre adecvate care respectă standardele sovietice. În plus, Regatul Unit va continua să „oferă cunoștințele și experiența sa”, inclusiv pentru coordonarea apărării aeriene.

„Este foarte important să reamintim lumii că vedem cum Rusia încalcă dreptul internațional, participă sistematic la crime de război (...) trebuie să ne opunem cu toții și să ne asigurăm că Rusia înțelege: dacă nu oprește ceea ce este făcând acum vor exista consecințe pe termen lung”, a spus Wallace.

De la începutul războiului, Marea Britanie a transferat circa 2,5 miliarde de lire sterline în Ucraina, alte 1,5 miliarde au fost constituite din asistență umanitară și economică.


UPDATE 15:52. În dimineața și în prima jumătate a zilei de joi, autoritățile aviatice au închis spațiul aerian deasupra unor părți din regiunile Saratov și Penza. Iuri Oskolkov, directorul aeroportului Penza, a declarat pentru Interfax despre acest lucru.

În timp, aceasta a coincis cu informația că în zona aerodromului din Engels, apărarea aeriană a doborât un vehicul fără pilot (de la aeroportul Saratov până la aerodromul militar Engels, aproximativ 50 km în linie dreaptă).

Interfax scrie că, după închiderea spațiului aerian, zborul S7 de la Novosibirsk la Saratov a aterizat la Samara, în timp ce zborul Pobeda de la Vnukovo a zburat în regiunea Tambov și s-a întors la Moscova.

Joi după-amiază, serviciul de presă al aeroportului Saratov a declarat că funcţionează în regim normal.


UPDATE 14:57. Ministerul Apărării din Belarus a declarat joi că apărarea sa antiaeriană a doborât o rachetă ucraineană S-300 în regiunea de graniță Brest, în jurul orei 10:00, ora locală.

Agenția de presă BelTA, administrată de stat din Belarus, a raportat anterior că o rachetă ucraineană S-300 a căzut pe teritoriul Belarusului în timpul unuia dintre cele mai ample atacuri cu rachete ale Rusiei împotriva Ucrainei de la începutul războiului.

Ucraina nu a comentat, deocamdată, incidentul.


UPDATE 14:47. Un fragment de rachetă a căzut pe teritoriul Belarusului, scrie BBC. Acest lucru s-a întâmplat în această dimineață în regiunea Brest. Agenția de știri de stat Belta scrie că aceasta este o rachetă S-300 ucraineană. Nu se știe nimic despre victime.

„Potrivit informațiilor disponibile, sunt luate în considerare două versiuni principale la ceea ce s-a întâmplat: o rachetă a zburat pe teritoriul Belarusului, similar cu incidentul recent din Polonia, când racheta a zburat în direcția greșită sau racheta a fost doborâtă ca un rezultat al funcționării sistemelor de apărare aeriană din Belarus”, scrie Belta.

Rusia și Ucraina nu au comentat încă despre căderea rachetei în Belarus.


UPDATE 14:00. Ca urmare a unui atac masiv cu rachete asupra Ucrainei joi dimineață, instalațiile de generare și rețelele electrice au fost avariate într-o serie de regiuni, a declarat ministrul ucrainean al Energiei, Herman Galușcenko.

„De la ora 11 dimineața (ora locală), s-a dezvoltat o situație dificilă în vestul țării, în regiunile Odesa și Kiev”, a spus el.

Rachetele au lovit o substație din regiunea Lviv, ceea ce a dus la o întrerupere a curentului în mai multe așezări din regiune, a declarat șeful administrației regionale din Lviv, Maxim Kozitsky.

Anterior, primarul Kievului, VitaliI Kliciko, a declarat că joi dimineață, 40% dintre locuitori au rămas fără electricitate. Totuși, acest lucru se datorează parțial măsurilor de securitate luate de inginerii energetici în timpul raidului aerian, și nu pagubelor directe din atacul cu rachete, a subliniat el.


UPDATE 13:45. După mesajul transmis de președinta Maia Sandu, și Ministerul de Externe de la Chișinău (MAEIE) a declarat că condamnă cu fermitate agresiunea brutală a Rusiei împotriva Ucrainei, care urmărește distrugerea infrastructurii critice și uciderea civililor.

„Lansarea în dimineața zilei de astăzi a peste 100 de rachete rusești în direcția marilor orașe ucrainene, inclusiv a regiunilor limitrofe cu țara noastră este inacceptabilă”, punctează MAEIE.

În context, Ministerul de Externe a adăugat că Ambasada noastră la Kiev și consulatul de la Odesa activează în continuare și oferă la necesitate suport informațional și consular cetățenilor Republicii Moldova din Ucraina.


UPDATE 13:03. Forțele aeriene ucrainene au declarat că au doborât 54 de rachete de croazieră rusești, joi dimineață, din 69 lansate în Ucraina. Într-o postare pe Facebook, comandamentul forțelor aeriene menționează că „Ocupanții ruși continuă teroarea împotriva civililor din Ucraina atacând obiecte din infrastructura critică a țării noastre. La 29 decembrie, inamicul a efectuat un alt bombardament în masă al Ucrainei cu rachete și drone kamikaze”.

Forțele ucrainene susțin că 11 drone Shahed au fost distruse peste noapte, fiind lansate din direcția estică. Se spune că la ora 07:00.

Inamicul a atacat Ucraina cu rachete aeriene înaripate de la bombardiere strategice din zona Volgodonsk, regiunea Rostov și zona de nord a Mării Caspice, precum și cu rachete de croazieră de la navele din Marea Neagră.

În total, conform datelor preliminare, trupele de ocupație au folosit 69 de rachete. 54 de rachete au fost distruse de forțele și mijloacele forțelor aeriene, în cooperare cu alte componente ale forțelor de apărare ale Ucrainei.UPDATE 12:59. Joi dimineață, Serviciul de Securitate al Ucrainei efectuează percheziții în șapte biserici și mănăstiri ale Bisericii Ortodoxe Ucrainene din regiunea Hmelnițki.

Angajații SBU, împreună cu reprezentanți ai Poliției Naționale, inspectează teritoriile și localurile indicate în vederea identificării obiectelor interzise circulației și identificării persoanelor care ar putea fi implicate în activități ilegale în detrimentul suveranității statului Ucrainei.

La sfârșitul lunii mai, UOC și-a declarat independența față de Patriarhia Moscovei și chiar a scos mai mulți preoți din slujire, dar serviciile secrete ucrainene cred că biserica poate contribui în continuare la răspândirea ideologiei „lumii ruse”. Căutările în templele UOC au devenit obișnuite. Cel mai tare a avut loc în noiembrie în Lavra Kiev-Pechersk. Moscova a anunțat apoi o invadare a sanctuarelor rusești.


UPDATE 12:30. Maxim Kozytskyi, guvernatorul regiunii de vest a Ucrainei Lviv a publicat următoarea actualizare operațională pe Telegram, în urma loviturilor cu rachete din această dimineață. El îi informează pe locuitori: „Astăzi avem un alt atac masiv cu rachete rusești pe teritoriul statului nostru. Forțele de apărare aeriană au distrus 70% din rachetele care zburau deasupra regiunii Lviv. Rachetele au deteriorat infrastructura energetică. În prezent, nu există informații despre victime”.

În regiunea Lviv, au fost aplicate întreruperi de urgență din cauza deteriorării infrastructurii energetice. Începând cu ora 11:40, peste 470.000 de abonați nu au energie electrică în regiunea Lviv.

Cea mai dificilă situație este restabilirea alimentării cu energie electrică în Lviv și așezările din jur. Companiile energetice au început deja lucrările de reparații și ar trebui să reia alimentarea cu energie în centrul regional până la sfârșitul zilei.


UPDATE 12:10. În această dimineață, la Engels (regiunea Saratov) apărarea aeriană a funcționat din nou. Guvernatorul regiunii, Roman Busargin, a scris pe canalul său de telegram: „Un sistem de apărare aeriană a declanșat pe teritoriul districtului Engels. Un obiect neidentificat a fost distrus. Serviciile operaționale au fost trimise la loc. Nu există nicio amenințare pentru siguranța locuitorilor”.

„Încă o dată, se răspândesc informații despre necesitatea evacuării din Engels. Vă rugăm să rămâneți calmi. Nu este necesară evacuarea din oraș", a adăugat el.

Aerodromul militar din Engels, unde au sediul în special bombardierele strategice, a fost atacat pentru a treia oară în decembrie. Primul bombardament a avut loc pe 5 decembrie, a doua oară când apărarea antiaeriană ar fi doborât o dronă, iar trei soldați au fost uciși când epava ei a căzut.

Autoritățile ucrainene nu au declarat responsabilitatea directă pentru atacuri, dar au spus că acestea sunt o consecință a războiului început de Rusia.


UPDATE 11:51. Kiril Timoșenko, șef adjunct al biroului președintelui Ucrainei, a raportat că două persoane au fost rănite într-un atac rusesc asupra unei unități medicale din Herson, recent eliberat.

„Unitățile medicale sunt sub foc aproape în fiecare zi. Zilele trecute a fost o maternitate. Astăzi, ca urmare a bombardamentelor rusești ale orașului, dispensarul regional de cardiologie a fost avariat”, a scris oficialul pe Telegram.

Două persoane au fost rănite – un agent de pază și un angajat al centralei termice. Acoperișul, ferestrele și fațada uneia dintre clădiri au fost distruse în clădire.


UPDATE 11:23. 40% dintre consumatorii capitalei Kiev sunt fără energie electrică după atacul cu rachete.

„Inginerii energetici lucrează în prezent la restabilirea sursei de alimentare. Orașul furnizează căldură și apă ca de obicei. Pe lângă casele în care nu există alimentare cu energie, de care depinde funcționarea cazanelor”, a scris primarul Kievului, Vitali Kliciko, în cel mai recent mesaj.UPDATE 11:10. Ministerul Apărării al Ucrainei a emis o declarație sfidătoare după seria de atacuri cu rachete din această dimineață din partea Rusiei.

„Teroriștii ruși au lansat unul dintre cele mai masive atacuri cu rachete de la începutul invaziei la scară largă în ultimele zile ale anului. Ei visează că ucrainenii vor sărbători Anul Nou în întuneric și frig. Dar ei nu pot învinge poporul ucrainean”, se arată în mesajul instituției.UPDATE 10:55. Președinta Republicii Moldova a venit cu un mesaj în care condamnă atacul masiv cu rachete împotriva infrastructurii energetice din Ucraina de către forțele ruse, din dimineața zilei de astăzi. În context, Maia Sandu, cu referire la Kremlin, a adăugat că „este o crimă care nu trebuie să rămână nepedepsită”.

„Condamnăm cu vehemență aceste acțiuni barbare, neprovocate, menite să aducă distrugere și moarte. Bombardarea orașelor cu oameni pașnici și distrugerea infrastructurii care le asigură condițiile elementare de trai, în toiul iernii, este o crimă care nu trebuie să rămână nepedepsită”, a scris în mesajul său șefa statului.UPDATE 10:46. Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a revenit cu o actualizare de informații în care a menționat că până acum 16 rachete au fost deja distruse deasupra Kievului.


UPDATE 10:34. Potrivit informațiilor preliminare ale forțelor de apărare aeriană, 15 rachete au fost distruse deasupra Kievului”, a scrie pe Telegram primarul Kievului, Vitali Kliciko.UPDATE 10:15. Serviciul Vamal informează despre întreruperea programului de lucru în toate punctele de trecere a frontierei de pe sectorul moldo-ucrainean din nordul țării, din motive de securitate.

Autoritățile de competență ucrainene nu permit trecerea frontierei de stat în contextul riscurilor de atac aerian din partea Federației Ruse asupra Ucrainei.


UPDATE 10:07. Trei persoane au fost salvate dintr-o casă avariată din Kiev după atacurile rusești cu rachete din această dimineață.

„Până acum, două persoane au fost salvate dintr-o casă privată avariată. Medicii i-au acordat primul ajutor pe loc și i-au internat. Salvatorii continuă operațiunile de căutare și salvare. Resturile de rachetă au avariat și o mașină pe una dintre străzile centrale”, a scris pe Telegram primarul Kievului, Vitali Kliciko, care a revenit cu un alt mesaj în care a menționat că încă o fată de 14 ani a avut de suferit.UPDATE 10:01. În timp ce atacul cu rachete continuă în această dimineață asupra Ucrainei – care pare să fi fost una dintre cele mai mari salve trase de Rusia timp de câteva săptămâni – purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, și-a început briefingul de presă săptămânal.

Ea a început cu un mesaj de Anul Nou, spunând că dorește tuturor „căldură, speranță, credință, rezistență și lumină” și adăugând „nu știm ce ne rezervă anul viitor, dar cred că îl putem umple de lumină... și să ne îndeplinim îndatoririle unii pentru alții”.

Ulterior a dat o lecție de istorie despre apartenența Ucrainei la Uniunea Sovietică.


UPDATE 09:35. Noi atacuri asupra Ucrainei. Ce se știe până acum:

- La Kiev, una dintre rachete a fost doborâtă de forțele de apărare aeriană. Epava a căzut pe o casă privată din districtul Darnitsky al orașului. Nu există încă informații despre victime.

- „Încărcați telefoanele și alte dispozitive. Faceți o aprovizionare cu apă", a scris primarul Kievului, Vitali Kliihko, pe canalul său Telegram.

- La Harkiv, circulația trenurilor de metrou a fost oprită. Primarul orașului, Igor Terehov, scrie că o serie de explozii au avut loc în cartierul Slobodsky al orașului.

- Comandamentul grupului „Nord” al Forțelor Armate ale Ucrainei raportează că o rachetă a fost doborâtă deasupra regiunii Sumî.

- Șeful regiunii Nikolaev, Vitalii Kim, scrie că mai multe rachete au fost doborâte deasupra mării în apropierea regiunii Nikolaev.

- O alertă aeriană a fost declarată în toată regiunea Lviv. Au fost raportate mai multe explozii în Lviv. Două sau trei explozii au fost și la Odesa.

- În regiunile Odesa și Dnipropetrovsk, curentul a fost întrerupt preventiv pentru a minimiza pierderile.


UPDATE 09:27. Mihail Podolyak, consilierul șefului biroului președintelui Ucrainei Vladimir Zelenskiy, a declaratpe Twitter că peste 120 de rachete au fost lansate în Ucraina în această dimineață de Rusia.

„Peste 120 de rachete deasupra Ucrainei lansate de „lumea rea rusă” pentru a distruge infrastructura critică și a ucide civili în masă”, a menționat oficialul.

„Așteptăm noi propuneri de la „acționarii păcii” despre „reglementarea pașnică”, „garanțiile de securitate pentru Federația Rusă” și de indezirabilitatea provocărilor”, a mai adăugat Podolyak.UPDATE 09:25. Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a avertizat localnicii că pot exista întreruperi de curent în Kiev.

„Încărcați telefoane și alte dispozitive. Aprovizionați-vă cu apă”, a îndemnat acesta.


UPDATE 09:18. Igor Terekhov, primarul din Harkiv, a declarat pe Telegram că au avut loc „o serie de explozii în oraș”, adăugând „ce obiecte au fost lovite și dacă au existat victime – informațiile sunt încă în curs de precizare”.

Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a confirmat între timp pe Telegram că au avut loc „mai multe explozii în capitală”.


UPDATE 09:16. Guvernatorul regiunii Nikolaev, Vitalii Kim, a scris pe Telegram: „Am doborât 3 rachete peste mare”, apoi a adăugat „Încă minus 2. Frumos” într-un al doilea mesaj câteva minute mai târziu.UPDATE 09:13. La Kiev, joi dimineață, în timpul unui raid aerian, s-au auzit explozii, scrie Ukrainska Pravda, referindu-se la administrația militară a orașului și la jurnaliștii acesteia.

„Oamenii din Kiev din diferite părți ale capitalei au auzit una sau două explozii”, notează ziarul.

Administrația militară a orașului Kiev a raportat că apărarea aeriană funcționează în capitală.

Chaturile de monitorizare scriu despre trecerea mai multor rachete către regiunea Kiev, relatează UNIAN. Cel puțin o rachetă a fost deja doborâtă, punctează agenția.

Între timp, reprezentantul Administrației Militare Regionale Odesa, Serghei Bratciuk, a declarat că armata ucraineană a doborât cu succes una dintre rachete peste regiunea Sumî. Ei raportează, de asemenea, sunetele exploziilor din regiunea Odesa - anterior, funcționa și sistemul de apărare antiaeriană, scrie UNIAN.

Ministerul rus al Apărării nu a comentat încă situația.

Din octombrie, Rusia a lansat lovituri masive împotriva infrastructurii energetice din Ucraina. Cea mai mare parte a Ucrainei joi dimineața se afla în zona de alertă aeriană. În Krivoi Rog, luminile au fost stinse ca măsură de precauție, de teamă de atacuri cu rachete.


UPDATE 09:03. În actualizarea de astăzi cu privire la progresul invaziei ruse a Ucrainei, Institutul American pentru Studiul Războiului (ISW) continuă să analizeze situația din jurul Bakhmut, un oraș din regiunea Donețk din estul Ucrainei, pe care trupele ruse au încercat, fără succes, să-l ia cu asalt în ultimele luni.

Ieri, analiștii institutului au sugerat că acțiunile trupelor ruse de lângă Bakhmut aproape că au atins punctul culminant. Astăzi vorbesc despre asta cu mult mai multă convingere.

Doctrina militară a SUA definește „climax” ca fiind punctul în care forțele armate ale oricărei părți nu mai au capacitatea de a continua formatul anterior de operațiuni de luptă, fie ofensive sau defensive, și când forțele nu mai pot ataca și sunt forțate să meargă pe defensiv sau face o pauză operațională.

Faptul că trupele ruse de la Bakhmut au atins punctul culminant, potrivit experților, este indicat de mai mulți factori.

Oficiali ucraineni de rang înalt vizitează fără piedici pozițiile din prima linie din Bakhmut. Pe 20 decembrie, președintele Vladimir Zelenskiy a vizitat orașul, iar în perioada 27-28 decembrie s-a aflat acolo șeful Direcției principale de informații a Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, Kirill Budanov. Mai mult, judecând după datele de geolocalizare, Budanov nu se afla la mai departe de 600 de metri de cea mai apropiată locație cunoscută a trupelor ruse.

Vizita lui Budanov confirmă rapoartele anterioare de pe rețelele de socializare ucrainene conform cărora Forțele Armate ucrainene au efectuat un contraatac tactic de succes pe 21 decembrie, alungând trupele ruse din suburbiile lui Bakhmut.

Imaginile recente din zona de război confirmă evaluările anterioare ale ISW că, din cauza pierderilor grele, forțele ruse ies acum în mici unități de infanterie de până la 10-15 oameni și fără suport de blindaj (după cum sa raportat în brieful de ieri).

Potrivit rapoartelor, trupele aeriene ruse au fost trimise să sprijine „grupul Wagner” care operează lângă Bakhmut, unde pe 27 decembrie au condus o operațiune comună cu wagneriții. Faptul că armata rusă convențională a fost trimisă în ajutorul wagneriților, care până acum și-au subliniat cu sârguință rolul lor excepțional în acțiunile de la Bakhmut, este în concordanță cu teza că „grupul Wagner” a atins punctul culminant în această direcție. Forțele acestei formații sunt aproape complet epuizate și au mare nevoie de întăriri din partea armatei regulate.

Dacă forțele ruse de la Bakhmut au atins într-adevăr un punct culminant, ele pot continua atacurile agresive.

Într-o astfel de poziție, ei pot face încă ineficiente ieșiri în unități mici, deși este extrem de puțin probabil ca astfel de atacuri să poată aduce vreun succes operațional semnificativ, conchide ISW.UPDATE 08:52. După cum reiese din rezumatul de dimineață al Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, în ultima zi, Rusia a efectuat 30 de lovituri aeriene și șapte cu rachete pe teritoriul Ucrainei.

În special, infrastructura civilă a orașelor Konstantinovka din regiunea Donețk și Harkiv a fost afectată. Potrivit Statului Major, peste 70 de atacuri au fost efectuate de la sisteme de lansare de rachete multiple.

În această noapte, invadatorii ruși au lovit din nou infrastructura energetică din Harkiv, folosind 13 UAV-uri iraniene Shahed-136 pentru aceasta. 11 dintre aceste drone au fost doborâte de unități ale Forțelor de Apărare ucrainene”, se arată în comunicatul emis de Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Miercuri seara, comandamentul Vostok al Forțelor Aeriene Ucrainene a raportat că cinci drone au fost doborâte deasupra regiunii Dnipropetrovsk - probabil Shahedos de fabricație iraniană.

Șeful administrației regionale Nikolaev, Vitalii Kim, a raportat că alte două drone au zburat miercuri seară pe lângă Pervomaisk, un oraș din nordul regiunii, către Uman.


UPDATE 08:30. O alertă aeriană a fost anunțată joi dimineață în toate regiunile centrale și de est ale Ucrainei. Conform datelor alerta a fost declarată în regiunile Dnepropetrovsk, Nikolaev, Odesa, Poltava, Sumî și Harkiv, precum și în zonele controlate de Ucraina din regiunile Zaporojie și Herson.

Puțin mai târziu s-au adăugat regiunile Vinnița, Jîtomir, Kiev, Kirovograd, Cernihiv și Cherkasî. Există rapoarte conform cărora aeronave strategice rusești au decolat în tăcere radio.

La rândul său, comandamentul operațional „Sud” al forțelor armate ale Ucrainei raportează că două rachete de suprafață au pătruns în Marea Neagră, gata să lanseze până la 20 de rachete de calibru.


Replica Media transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie, 15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai, 3 mai, 4 mai, 5 mai, 6 mai, 7 mai, 8 mai, 9 mai, 10 mai, 11 mai, 12 mai, 13 mai, 14 mai, 15 mai, 16 mai, 17 mai, 18 mai, 19 mai, 20 mai, 21 mai, 22 mai, 23 mai,24 mai, 25 mai, 26 mai, 27 mai, 28 mai, 29 mai, 30 mai, 31 mai, 1 iunie, 2 iunie, 3 iunie, 4 iunie, 5 iunie, 6 iunie, 7 iunie, 8 iunie, 9 iunie, 10 iunie, 11 iunie, 12 iunie, 13 iunie, 14 iunie, 15 iunie, 16 iunie, 17 iunie, 18 iunie, 19 iunie, 20 iunie, 21 iunie, 22 iunie, 23 iunie, 24 iunie, 25 iunie, 26 iunie, 27 iunie, 28 iunie, 29 iunie, 30 iunie, 1 iulie, 2 iulie, 3 iulie, 4 iulie, 5 iulie, 6 iulie, 7 iulie, 8 iulie, 9 iulie, 10 iulie, 11 iulie, 12 iulie, 13 iulie, 14 iulie, 15 iulie, 16 iulie, 17 iulie, 18 iulie, 19 iulie, 20 iulie, 21 iulie, 22 iulie, 23 iulie, 24 iulie, 25 iulie, 26 iulie, 27 iulie, 28 iulie, 29 iulie, 30 iulie, 31 iulie, 1 august, 2 august, 3 august, 4 august, 5 august, 6 august, 7 august, 8 august, 9 august, 10 august, 11 august, 12 august, 13 august, 14 august, 15 august, 16 august, 17 august, 18 august, 19 august, 20 august, 21 august, 22 august, 23 august, 24 august, 25 august, 26 august, 27 august, 28 august, 29 august, 30 august, 31 august, 1 septembrie, 2 septembrie, 3 septembrie, 4 septembrie, 5 septembrie, 6 septembrie, 7 septembrie, 8 septembrie, 9 septembrie, 10 septembrie, 11 septembrie, 12 septembrie, 13 septembrie, 14 septembrie, 15 septembrie, 16 septembrie, 17 septembrie, 18 septembrie, 19 septembrie, 20 septembrie, 21 septembrie, 22 septembrie, 23 septembrie, 24 septembrie, 25 septembrie, 26 septembrie, 27 septembrie, 28 septembrie, 29 septembrie, 30 septembrie, 1 octombrie, 2 octombrie, 3 octombrie, 4 octombrie, 5 octombrie, 6 octombrie, 7 octombrie, 8 octombrie, 9 octombrie, 10 octombrie, 11 octombrie, 12 octombrie, 13 octombrie, 14 octombrie, 15 octombrie, 16 octombrie, 17 octombrie, 18 octombrie, 19 octombrie, 20 octombrie, 21 octombrie, 22 octombrie, 23 octombrie, 24 octombrie, 25 octombrie, 26 octombrie, 27 octombrie, 28 octombrie, 29 octombrie, 30 octombrie, 31 octombrie, 1 noiembrie, 2 noiembrie, 3 noiembrie, 4 noiembrie, 5 noiembrie, 6 noiembrie, 7 noiembrie, 8 noiembrie, 9 noiembrie, 10 noiembrie, 11 noiembrie, 12 noiembrie, 13 noiembrie, 14 noiembrie ,15 noiembrie, 16 noiembrie, 17 noiembrie, 18 noiembrie, 19 noiembrie, 20 noiembrie, 21 noiembrie, 22 noiembrie, 23 noiembrie, 24 noiembrie, 25 noiembrie, 26 noiembrie, 27 noiembrie, 28 noiembrie, 29 noiembrie, 30 noiembrie, 1 decembrie, 2 decembrie, 3 decembrie, 4 decembrie, 5 decembrie, 6 decembrie, 7 decembrie, 8 decembrie, 9 decembrie, 10 decembrie, 11 decembrie,12 decembrie, 13 decembrie, 14 decembrie, 15 decembrie, 16 decembrie, 17 decembrie, 18 decembrie, 19 decembrie, 20 decembrie, 21 decembrie, 22 decembrie, 23 decembrie, 24 decembrie, 25 decembrie, 26 decembrie, 27 decembrie și 28 decembrie.


IMPORTANT!!! Este un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.

Alina
publicat de:
Alina Frunza
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media