Reacția lui Ion Ceban, după ce ANRE a ajustat tarifele pentru consumatorii S.A. „Apă-Canal Chișinău”: „Nu soluționează problema existentă și este una păguboasă pentru întreprindere”

11 ianuarie 2023, 14:23 Societate 145
Ion Ceban.  Sursa: Ion Ceban/Facebook

Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, a venit cu o reacție după ce Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a ajustat tarifele pentru consumatorii S.A. „Apă-Canal Chișinău” pentru anul 2023. Acesta se arată nemulțumit, menționând că decizia „nu soluționează problema existentă și este una păguboasă pentru întreprindere”.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Ceban susține că aprobarea noului tarif „a fost făcută în baza unei metodologii defectuoase, care ar duce la falimentul operatorilor”.

„Aprobarea noului tarif a fost făcută în baza unei metodologii defectuoase, lucru confirmat chiar de specialiști. O metodologie care ar duce la falimentul operatorilor.
În prezent, juriștii analizează, iar decizia luată o vom comunica.

Cert este, chiar și cu aceste schimbări, deficitul „Apă-Canal Chișinău”, cu toate optimizările posibile făcute, ajunge la 300 de milioane de lei pentru anul 2023.
Facturile foarte mari la toate serviciile care au fost majorate de câteva ori, pur și simplu, nu permit dezvoltarea întreprinderii, dar favorizează acumularea de datorii.
În luna noiembrie 2022, „Apă-Canal Chișinău” a solicitat sprijinul Guvernului și al Comisiei Situații Excepționale de a găsi mijloace financiare pentru a acoperi datoria pentru energia electrică și a evita riscul deconectării acesteia, pentru a putea aproviziona orașul cu apă și canalizare.

La finele lunii decembrie 2022, „Apă-Canal Chișinău” a depus o solicitare la ANRE de aprobare a modificărilor la tarifele pentru apă și canalizare. În prezent, Compania „Premier Energy” a deconectat 8 puncte ale Întreprinderii „Apă-Canal Chișinău” de la energia electrică. Tergiversarea ajustării tarifelor reale la apă și canalizare duce la apariția unor riscuri majore ca orașul să rămână fără apă”, susține Ceban.

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a ajustat tarifele pentru consumatorii S.A. „Apă-Canal Chișinău” pentru anul 2023. Astfel, consumatorii casnici vor achita pentru apă și canalizare un tarif în mărime de 15,30 lei/m3. Prețul aprobat este cu 4,61 lei/m3 față de tariful în vigoare.

Astfel, ANRE a aprobat tarifele diferențiate pentru furnizarea/prestarea serviciului public de alimentare cu apă, de canalizare și de epurare a apelor uzate de către S.A. „Apă-Canal Chișinău” pentru anul 2023, după cum urmează:

  • serviciul public de alimentare cu apă potabilă
    - pentru consumatorii casnici în mărime de 11,12 lei/m3 (+2,47 lei/m3 față de tariful în vigoare);
    - pentru consumatorii noncasnici în mărime de 13,29 lei/m3 (la nivelul tarifului în vigoare);

  • serviciul public de canalizare și de epurare a apelor uzate
    - pentru consumatorii casnici în mărime de 4,18 lei/m3 (+2,14 lei/m3 față de tariful în vigoare);
    - pentru consumatorii noncasnici în mărime de 11,17 lei/m3 (la nivelul tarifului în vigoare).

Noile tarife vor intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial.

Apă-Canal Chișinău a solicitat la 6 ianuarie Consiliului Municipal Chișinău (CMC) să anuleze decizia cu privire la majorarea tarifului la apă și canalizare, aprobată în luna noiembrie de 26 de consilieri municipali, potrivit unei scrisori făcute publice de deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Vasile Grădinaru.

Fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) din cadrul Consiliului Municipal Chișinău (CMC) a depus, la 30 noiembrie, un denunț la Procuratura Generală (PG) cu privire la majorarea „ilegală și nejustificată” a tarifului de 24 de lei la apă și canalizare.

La 25 noiembrie, consilierii municipali din partea Partidului Socialiștilor (PSRM), Partidului Social Democrat European (PSDE), Partidului Comuniștilor (PCRM), dar și câțiva consilieri neafiliați au votat pentru majorarea tarifului la apă și canalizare la 24 de lei.

Proiectul de decizie a fost votat ca bază, dar și în variantă finală de 26 de consilieri: PSRM - 20; PUN- 1, PSDE- 1, PCRM -1, consilierii neafiliați - Aliona Mandatii , Ala Tîșcul și Valentin Cebotari.

Diana
publicat de:
Diana Severin
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media