CSP a respins demersul ministrului Justiției privind anularea concursului de selectare a unui procuror-șef al PCCOCS

31 ianuarie 2023, 15:45 Justiție 110
Membrii CSP, în ședința din 31 ianuarie 2023.  Sursa: captură video/Privesc.eu

Concursul pentru selectarea unui procuror-șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) va avea loc. Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a respins, în ședința de marți, 31 ianuarie, demersul ministrului Justiției, Sergiu Litvinenco, care a propus încetarea desfășurării concursului și reluarea procedurii după ce CSP va trece prin procedura pre-vetting.

„Având în vedere situația creată și diversele învinuiri în ceea ce privește concursul, solicit ca operațiunea administrativă cu privire la inițierea concursului de șef al PCCOCS să fie încetată”, a spus Litvinenco în debutul ședinței.

După deliberări, președinta CSP, Angela Motuzoc, a anunțat că demersul ministrului Litvinenco a fost respins.

De asemenea, a fost respinsă și cererea prealabilă depusă de Eduard Bulat, privind suspendarea și anularea concursului, ca fiind „inadmisibilă”.

Anterior, Sergiu Litvinenco a anunțat că este nevoie de identificat soluțiile juridice pentru anularea sau suspendarea lui, „ținând cont de toate situația creată care implică lipsa de credibilitate și riscul iminent de viciere”.

Concursul ar trebui să fie inițiat repetat sau, după caz, reluat când va exista un CSP cu mandat plenipotențial, după finalizarea exercițiului de prevetting, a notat ministrul Justiției.

De menționat că directorul Executiv al Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), Iulian Groza, care este și membru al Comisiei speciale de preselecție a candidaților la funcția de procuror – șef al PCCOCS a anunțat că a sesizat Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) privind „încercări din partea unor persoane interstate” de a exercita intimidări și presiuni asupra sa și a opinat că „acest concurs trebuie anulat”.

Ulterior s-a aflat că unul dintre pretendenții la funcția de șef al procuraturii pentru Combaterea Corupției și a Criminalității Organizat, Eugen Rurac, a cerut anularea hotărârii CSP privind constituirea comisiei de preselecție pentru concurs. Rurac a argumentat că unul dintre membrii comisiei de selecție, adică Iulian Groza, care a fost propus CSP-ului de către Președintele Republicii Moldova, nu ar întruni condițiile legale privind modul de organizare și desfășurare a concursului public.


La data de 11 noiembrie 2022, Consiliul Superior al Procurorilor a anunțat concurs pentru selectarea candidatului la funcția de procuror-șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), termenul limită pentru depunerea dosarelor de concurs fiind data de 10 ianuarie curent.

Astfel, Consiliul Superior al Procurorilor anunță că etapa de depunere a dosarelor de concurs a luat sfârșit, fiind înregistrate trei dosare pentru concurs ale următorilor candidați:
- Andrei Mațco;
- Eugen Rurac;
- Sergiu Russu;

În următoarea etapă a concursului de preselecție a candidaților, o comisie specială instituită de CSP va fi responsabilă de două etape: competiția dosarelor depuse și proba interviului.

Procedurile ce țin de modul de organizare și desfășurare a concursului sunt normate atât prin Legea nr.3/2016 cu privire la Procuratură (articolul 251), cât și prin Regulamentul privind modul de organizare și desfășurare a concursului public privind selectarea candidatului la funcția de procuror-șef al procuraturii specializate (Procuratura Anticorupție și Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale).

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media