LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 316. Erdogan i-a transmis lui Putin că eforturile de pace în războiul ruso-ucrainean ar trebui să fie susţinute de o încetare unilaterală a focului / Patriarhul Kirill a cerut o încetare a focului în Ucraina și un armistițiu înainte de Crăciunul pe rit vechi

5 ianuarie 2023, 09:43 Ucraina 208
Război în Ucraina.  Sursa: Replica Media

Ucraina se află în cea de-a 316-a zi de rezistență eroică în fața invaziei rusești declanșate la 24 februarie 2022 printr-un decret semnat de liderul rus, Vladimir Putin, cu privire la „denazificarea și demilitarizarea poporului ucrainean.”

Pe parcursul zilei precedente, unitățile forțelor de rachete antiaeriene ale Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei au distrus un avion de atac rusesc Su-25, un elicopter de atac Ka-52 și o dronă de nivel operațional și tactic, iar forțele de ocupație ruse au lansat 3 lovituri cu rachete, 13 lovituri aeriene și au lansat 68 de atacuri cu mai multe lansatoare de rachete.

Între timp, SUA caută modalități de a viza producția de drone iraniene prin sancțiuni și controale la export, a anunțat Casa Albă. Washingtonul a impus anterior sancțiuni companiilor și persoanelor pe care le acuza de producerea sau transferul de drone iraniene pe care Rusia le-a folosit împotriva Ucrainei.

Totodată, luptele grele în jurul orașului Bakhmut, în mare parte ruinat, deținut de Ucraina, vor persista probabil în viitorul apropiat, cu rezultatul incert, deoarece rușii au făcut progrese semnificative, potrivit unui înalt oficial al administrației americane.

UPDATE 16.10. Mai mult de 60% din Bakhmut este acum distrus în timp ce forțele ruse încearcă să înainteze în orașul din regiunea Donețk din estul Ucrainei, a declarat miercuri un oficial ucrainean.

Pavlo Kyrylenko, șeful administrației militare din regiunea Donețk, a declarat că doi civili au murit în oraș miercuri din cauza bombardamentelor.

„Orice încercare de a intra în oraș face inamicul, nu a reușit să avanseze. Orice progres au avut, au fost împinși înapoi la pozițiile lor anterioare, în afara limitelor orașului", a declarat Kyrylenko pentru televiziunea ucraineană.

„De fapt, ei se află acum în zona plată devastată, ceea ce contribuie și la pierderile lor uriașe de personal”.


UPDATE 15.15. Președintele rus Vladimir Putin a trimis una dintre cele mai moderne nave de război ale țării sale, înarmate cu rachete hipersonice avansate, într-o călătorie lungă prin Oceanul Atlantic până în Marea Mediterană și în Oceanul Indian, a informat miercuri presa de stat rusă, scrie Tass și CNN.

Fregata Amiralul Gorșkov a pornit miercuri dintr-un port fără nume din nordul Rusiei, după ce Putin a vorbit cu comandantul navei și ministrul Apărării, Serghei Șoigu, prin intermediul unui link video, potrivit unui raport al agenției de presă TASS.

Putin s-a lăudat că nava transporta rachete hipersonice Zircon, arme cu rază lungă de acțiune care călătoresc de peste cinci ori viteza sunetului și sunt mai greu de detectat și interceptat.

„Nu are analogi în nicio țară din lume”, a spus Putin, potrivit TASS. „Sunt sigur că astfel de arme puternice vor proteja în mod fiabil Rusia de potențiale amenințări externe și vor contribui la asigurarea intereselor naționale ale țării noastre”, a adăugat el.

Rusia a testat sistemul Zircon la sfârșitul anului 2021, trăgând dinspre amiralul Gorșkov în Marea Albă și lovind o țintă navală aflată la mai mult de 400 de kilometri (250 de mile) distanță, potrivit rapoartelor de la acea vreme.


UPDATE 14.23. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a atenţionat joi că este periculos de subestimat Rusia şi ambiţiile preşedintelui rus Vladimir Putin în contextul războiului din Ucraina, transmite Reuters și Agerpres.

(Ruşii) „au dat dovadă de o mare disponibilitate de a tolera pierderile şi suferinţa”, a declarat Stoltenberg la o conferinţă de afaceri în Norvegia.

„Nu avem indicaţii că preşedintele Putin şi-a schimbat planurile şi obiectivele în Ucraina. Aşa încât este periculos să subestimăm Rusia”, a conchis secretarul general al NATO.

Jens Stoltenberg a subliniat, într-un interviu acordat duminică postului BBC, că statele NATO trebuie să-şi crească producţia de arme şi muniţii pentru a sprijini în continuare armata ucraineană împotriva Rusiei.


UPDATE 13.48. Trupele ruse au atacat centrul Hersonului în dimineața zilei de 5 ianuarie, lovind o casă privată și ucigând un bărbat, a scris guvernatorul regiunii Herson, Yaroslav Ianușevici, pe Telegram. R

usia a atacat, de asemenea, satele Chornobaivka și Komyshany cu artilerie, rănind patru oameni și distrugând case, mașini, clădiri agricole, linii de transport electric și conducte de gaz, potrivit lui Ianușevici.

Mai devreme, pe 5 ianuarie, guvernatorul a declarat că forțele ruse au lovit regiunea Herson de 41 de ori în ultimele 24 de ore cu artilerie, sisteme de lansare multiplă de rachete, mortare și tancuri, rănind trei persoane.

Armata rusă bombardează zilnic zona deținută de Ucrainei din Oblastul Herson. Forțele ucrainene au eliberat Hersonul pe 11 noiembrie, după opt luni de ocupație.


UPDATE 13.20. Agenția de știri de stat rusă Tass raportează că Patriarhul Kirill a cerut o încetare a focului și un armistițiu de Crăciun în Ucraina.

Într-o declarație postată pe site-ul bisericii, Kirill a spus: „Eu, Kirill, Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii, fac un apel către toate părțile implicate în conflictul intern cu un apel la încetarea focului și la stabilirea unui armistițiu de Crăciun de la prânzul zilei de 6 ianuarie până la miezul nopții de 7 ianuarie, pentru ca ortodocșii să poată participa la slujbele din Ajunul Crăciunului și ziua Nașterii Domnului Hristos”.

Patriarhul s-a confruntat cu critici externe severe pentru sprijinul său pentru invazia Rusiei în Ucraina.


UPDATE 12.38. Federația Australiană de Tenis a permis jucătorilor de tenis din Rusia și Belarus să concureze la turneul Australian Open sub un steag neutru. Ambasadorul Ucrainei Vasyl Miroshnychenko a criticat decizia.

Organele de conducere ale asociațiilor de tenis au decis că sportivii ruși și belarusi pot concura sub un steag neutru în timp ce războiul din Ucraina continuă.

Cu toate acestea, turneul de la Wimbledon a refuzat să admită sportivi din Federația Rusă și Belarus, din cauza cărora a fost amendat. Nici sportivilor nu li s-au acordat puncte pentru acest turneu.

Restul turneelor ​​de Grand Slam (Roland Garros și US Open) le-au permis rușilor să concureze în 2022. O decizie similară a fost luată în Australia în octombrie 2022.


UPDATE 12.00. Pierderile totale de luptă ale Rusiei de la începutul războiului până în 5 ianuarie au fost de aproximativ:

 • Personal - aproape / aproximativ 109720 (+810) persoane au fost lichidate,
 • rezervoare 3041 (+3) - 6108
 • sisteme de artilerie-2051 (+12)
 • RSZV / MLRS - 426 (+2)
 • Sisteme de război antiaerian / 215 (+0)
 • avioane / aeronave-284 (+1)
 • elicoptere-271 (+1)
 • drone nivel operațional-tactic - 1844 (+2),
 • rachete de croazieră ratează 723 (+0),
 • nave / bărci / nave de război / bărci război 16 (+0)
 • Echipamente auto și autocisterne/vehicule și rezervoare de combustibil - 4759 (+14)
 • echipamente speciale - 2 182 (+1)

UPDATE 11.17. Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan i-a transmis joi, într-o convorbire telefonică, omologului său rus Vladimir Putin că eforturile de pace în războiul ruso-ucrainean ar trebui să fie susţinute de o încetare unilaterală a focului şi de o „viziune privind o soluţie corectă”, conform Reuters și AFP.

Într-un comunicat transmis de preşedinţia turcă se arată că cei doi lideri au discutat despre coridorul pentru cereale creat pe Marea Neagră.

De asemenea, Erdogan i-ar fi spus liderului de la Kremlin că este nevoie de paşi concreţi pentru a elibera regiunea de la frontiera siriană de militanţii kurzi.


UPDATE 10.35. Produsul intern brut al Ucrainei a scăzut cu 30,4% în 2022 – cea mai mare scădere anuală din peste 30 de ani – din cauza războiului cu Rusia, a declarat ministrul economiei Iulia Svyrydenko în această dimineață.

Reuters relatează că Svyrydenko a declarat într-o declarație că economia Ucrainei a suferit cele mai mari pierderi de când și-a câștigat independența față de Uniunea Sovietică în 1991, deși scăderea a fost mai mică decât se aștepta inițial.

„Succesele forțelor de apărare ale Ucrainei în prima linie, munca coordonată a guvernului și a întreprinderilor, spiritul de nesfârșit al populației și viteza de reconstrucție a unităților de infrastructură critică deteriorate, precum și sprijinul financiar sistemic din partea donatorilor internaționali ne-au permis să ținem pasul și să ne continuăm mișcarea către victorie”, a spus Svyrydenko.

Ministerul Economiei a declarat că atacurile rusești cu rachete asupra infrastructurii energetice a Ucrainei au continuat să pună presiune asupra activității și sentimentului de afaceri. PIB-ul Ucrainei a crescut cu 3,4% în 2021.


UPDATE 10.02. Peste 1.329 de copii au fost afectați în Ucraina ca urmare a agresiunii armate pe scară largă a Federației Ruse.

În dimineața zilei de 5 ianuarie 2023, numărul oficial al copiilor care au decedat nu s-a schimbat - 452. Numărul răniților a crescut - mai mult de 877.

Aceste numere nu sunt definitive. Cei mai mulți copii au fost afectați în regiunea Donețk - 429, regiunea Harkov - 268, regiunea Kiev - 117, regiunea Herson - 82, regiunea Mykolaiv - 81, regiunea Zaporizhia - 81, regiunea Cernihiv - 68, regiunea Lugansk - 65 regiunea Dpropetrovsk - 65 .

Din cauza bombardamentelor din partea forțelor armate ale Federației Ruse, 3.126 de instituții de învățământ au fost avariate. 337 dintre ele au fost complet distruse.UPDATE 09.41. Statele Unite analizează modalități de a viza producția iraniană de drone prin sancțiuni și controale la export, a declarat Casa Albă.

Piese fabricate de 13 companii americane au fost găsite în interiorul unei singure drone iraniene doborâte în Ucraina în toamna trecută, potrivit unei evaluări a serviciilor secrete ucrainene.


UPDATE 09.38. Ieri, pe 4 ianuarie, în direcția est, unitățile forțelor de rachete antiaeriene ale Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei au distrus un avion de atac rusesc Su-25, un elicopter de atac Ka-52 și o dronă de nivel operațional și tactic "Orlan-10". Acest lucru a fost anunțat de Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei în briefingul de dimineață din 5 ianuarie.

În ultimele 24 de ore, forțele de ocupație ruse au lansat 3 lovituri cu rachete, 13 lovituri aeriene și au lansat 68 de atacuri cu mai multe lansatoare de rachete.

În special, inamicul a atacat infrastructura civilă a orașelor Bakhmut, Kostyantynivka și Kurakhove din regiunea Donețk; Nikopol în regiunea Dnipropetrovsk și Herson.

Există victime, rănite grav și morți în rândul populației civile.


UPDATE 09.17. Forțele de ocupație ruse au bombardat teritoriul regiunii Herson de 41 de ori în ziua trecută. Au tras cu artilerie, lansatoare de rachete, mortare și tancuri, a anunțat șeful administrației militare regionale, Iaroslav Ianușevici.

Herson a fost atacat de armata rusă de 9 ori - cartierele rezidențiale ale orașului au fost bombardate din nou. Obuzele inamice au lovit clădiri private și apartamente.

Ieri, trei persoane au fost rănite în diferite grade de gravitate din cauza bombardamentelor rusești.


UPDATE 09.00. Norvegia a trimis alte 10.000 de obuze de artilerie în Ucraina. O astfel de muniție poate fi folosită pentru mai multe tipuri de arme de artilerie, inclusiv tunurile autopropulsate M109 transferate anterior de partea norvegiană.

Ministerul norvegian al Apărării a remarcat că obuzele de artilerie sunt luate de la forțele armate ale țării, iar riscurile pentru apărarea națională au fost luate în considerare.

„Ucraina are nevoie urgentă de sprijin, așa că continuăm să evaluăm ce putem dona din structura Forțelor Armate. În același timp, investigăm ce putem obține direct de la producători pentru a ajuta în continuare”, a declarat ministrul Apărării Björn Arild Gram.

El a adăugat că este important pentru securitatea Europei și a Norvegiei ca Ucraina să reușească să reziste atacului Rusiei.


Replica Media transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie, 15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai, 3 mai, 4 mai, 5 mai, 6 mai, 7 mai, 8 mai, 9 mai, 10 mai, 11 mai, 12 mai, 13 mai, 14 mai, 15 mai, 16 mai, 17 mai, 18 mai, 19 mai, 20 mai, 21 mai, 22 mai, 23 mai,24 mai, 25 mai, 26 mai, 27 mai, 28 mai, 29 mai, 30 mai, 31 mai, 1 iunie, 2 iunie, 3 iunie, 4 iunie, 5 iunie, 6 iunie, 7 iunie, 8 iunie, 9 iunie, 10 iunie, 11 iunie, 12 iunie, 13 iunie, 14 iunie, 15 iunie, 16 iunie, 17 iunie, 18 iunie, 19 iunie, 20 iunie, 21 iunie, 22 iunie, 23 iunie, 24 iunie, 25 iunie, 26 iunie, 27 iunie, 28 iunie, 29 iunie, 30 iunie, 1 iulie, 2 iulie, 3 iulie, 4 iulie, 5 iulie, 6 iulie, 7 iulie, 8 iulie, 9 iulie, 10 iulie, 11 iulie, 12 iulie, 13 iulie, 14 iulie, 15 iulie, 16 iulie, 17 iulie, 18 iulie, 19 iulie, 20 iulie, 21 iulie, 22 iulie, 23 iulie, 24 iulie, 25 iulie, 26 iulie, 27 iulie, 28 iulie, 29 iulie, 30 iulie, 31 iulie, 1 august, 2 august, 3 august, 4 august, 5 august, 6 august, 7 august, 8 august, 9 august, 10 august, 11 august, 12 august, 13 august, 14 august, 15 august, 16 august, 17 august, 18 august, 19 august, 20 august, 21 august, 22 august, 23 august, 24 august, 25 august, 26 august, 27 august, 28 august, 29 august, 30 august, 31 august, 1 septembrie, 2 septembrie, 3 septembrie, 4 septembrie, 5 septembrie, 6 septembrie, 7 septembrie, 8 septembrie, 9 septembrie, 10 septembrie, 11 septembrie, 12 septembrie, 13 septembrie, 14 septembrie, 15 septembrie, 16 septembrie, 17 septembrie, 18 septembrie, 19 septembrie, 20 septembrie, 21 septembrie, 22 septembrie, 23 septembrie, 24 septembrie, 25 septembrie, 26 septembrie, 27 septembrie, 28 septembrie, 29 septembrie, 30 septembrie, 1 octombrie, 2 octombrie, 3 octombrie, 4 octombrie, 5 octombrie, 6 octombrie, 7 octombrie, 8 octombrie, 9 octombrie, 10 octombrie, 11 octombrie, 12 octombrie, 13 octombrie, 14 octombrie, 15 octombrie, 16 octombrie, 17 octombrie, 18 octombrie, 19 octombrie, 20 octombrie, 21 octombrie, 22 octombrie, 23 octombrie, 24 octombrie, 25 octombrie, 26 octombrie, 27 octombrie, 28 octombrie, 29 octombrie, 30 octombrie, 31 octombrie, 1 noiembrie, 2 noiembrie, 3 noiembrie, 4 noiembrie, 5 noiembrie, 6 noiembrie, 7 noiembrie, 8 noiembrie, 9 noiembrie, 10 noiembrie, 11 noiembrie, 12 noiembrie, 13 noiembrie, 14 noiembrie ,15 noiembrie, 16 noiembrie, 17 noiembrie, 18 noiembrie, 19 noiembrie, 20 noiembrie, 21 noiembrie, 22 noiembrie, 23 noiembrie, 24 noiembrie, 25 noiembrie, 26 noiembrie, 27 noiembrie, 28 noiembrie, 29 noiembrie, 30 noiembrie, 1 decembrie, 2 decembrie, 3 decembrie, 4 decembrie, 5 decembrie, 6 decembrie, 7 decembrie, 8 decembrie, 9 decembrie, 10 decembrie, 11 decembrie,12 decembrie, 13 decembrie, 14 decembrie, 15 decembrie, 16 decembrie, 17 decembrie, 18 decembrie, 19 decembrie, 20 decembrie, 21 decembrie, 22 decembrie, 23 decembrie, 24 decembrie, 25 decembrie, 26 decembrie, 27 decembrie, 28 decembrie, 29 decembrie, 30 decembrie, 31 decembrie, 1 ianuarie 2023, 2 ianaurie, 3 ianuarie și 4 ianuarie.


IMPORTANT!!! Este un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.

Diana
publicat de:
Diana Severin
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media