Noul Cod electoral, publicat în Monitorul Oficial: Va intra în vigoare la data de 1 ianuarie 2023, cu excepția prevederilor referitoare la alegerile regionale

23 decembrie 2022, 13:39 Politică 362
Alegeri parlamentare anticipate 2021.  Sursa: Replica Media

Noul Cod electoral al Republicii Moldova, aprobat de Parlament în lectură finală la data de 8 decembrie curent, a fost publicat în Monitorul Oficial. Codul va intra în vigoare la data de 1 ianuarie 2023, cu excepția prevederilor referitoare la alegerile regionale, care vor intra în vigoare la 1 ianuarie 2024.

Totodată, Guvernul, în termen de 3 luni, va prezenta Parlamentului propuneri privind aducerea legislației în concordanță cu acesta, iar Comisia Electorală Centrală, în termen de 6 luni, va adopta actele normative necesare pentru organizarea și desfășurarea alegerilor.


Noul Cod electoral al Republicii Moldova are scopul de a perfecționa procedurile electorale, de a înlătura ambiguitățile și contradicțiile dintre Codul electoral și alte legi, precum și de a implementa recomandările formulate în rapoartele misiunilor naționale și internaționale de monitorizare a alegerilor.

Astfel, în situații excepționale, cum ar fi pandemie, stare de urgență, în unele circumscripții electorale, alegerile se vor putea desfășura pe parcursul a două zile (sâmbătă și duminică), prin derogare de la regula generală. Acest lucru urmează să fie stabilit prin hotărârea Comisiei Electorale Centrale, cu cel puțin 25 de zile înainte de ziua alegerilor.

Totodată, pentru a facilita accesul alegătorilor la procesul electoral, cetățenilor li se va oferi dreptul de a vota atât în baza buletinului sau a buletinului provizoriu de identitate, cât și în baza pașaportului, indiferent de tipul scrutinului.

Documentul mai stabilește principii clare privind reflectarea alegerilor de către mijloacele de informare în masă. Instituțiile mass-media vor avea obligația de a respecta principiile de echitate, echilibru și imparțialitate în contextul mediatizării campaniilor electorale. În caz contrar, acestea riscă să fie sancționate gradual de către Consiliul Audiovizualului.

Alina
publicat de:
Alina Frunza
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media