Holodomor: Parlamentul European recunoaște înfometarea sovietică a ucrainenilor drept genocid

15 decembrie 2022, 15:43 UE 141
Parlamentul European.  Sursa: Replica Media

Parlamentul European a adoptat o rezoluție cu 507 voturi pentru, 12 împotrivă și 17 abțineri prin care recunoaște uciderea în masă prin înfometare a ucrainenilor în 1932-1933 de către regimul lui Stalin – cunoscută și sub numele de Holodomor – drept genocid.

Potrivit comunicatului instituției, eurodeputații deplâng, la 90 de ani de la aceste orori, faptul că Rusia comite din nou crime oribile în Ucraina.

Aceștia condamnă cu fermitate aceste acte, care au dus la moartea a milioane de ucraineni, și solicită tuturor țărilor și organizațiilor care nu au făcut încă acest lucru să le urmeze exemplul și să le recunoască drept genocid.

Parlamentul afirmă că reabilitarea și glorificarea regimului totalitar sovietic și reînvierea cultului dictatorului sovietic Iosif Stalin au dus la faptul că Rusia este astăzi un stat sponsor al terorismului. Europarlamentarii condamnă, de asemenea, crimele oribile ale Rusiei care se desfășoară din nou împotriva poporului ucrainean, cum ar fi distrugerea țintită a infrastructurii energetice civile a Ucrainei în timpul iernii.

Făcând legături cu perioada sovietică, rezoluția acuză actualul regim rus de încălcarea suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei, de încercarea de a lichida Ucraina ca stat național și de distrugerea identității și culturii poporului său.

De asemenea, rezoluția condamnă faptul că războiul în curs de desfășurare a creat o criză alimentară globală, Rusia distrugând și jefuind depozitele de cereale ale Ucrainei și continuând să îngreuneze asigurarea exporturilor de cereale ucrainene către cele mai defavorizate țări din lume

Anatol
publicat de:
Anatol Cibotari
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media