Șefa statului îi răspunde liderului de la Kremlin: „Nu e treaba lui Putin unde depozităm gazele naturale”. Ce spune despre declarațiile făcute de Zaharova

15 decembrie 2022, 22:03 Politică 479
Maia Sandu.  Sursa: Replica Media

Președinta Republicii Moldova a venit cu o reacție la declarațiile făcute de liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, cu privire la nedumerirea sa față de faptul că Republica Moldova stochează rezerve de gaz în Ucraina. În acest sens, Maia Sandu a declarat că „este decizia Republicii Moldova când consumă și unde depozitează gazele pe care le-a achiziționat”.

Totodată, în contextul declarațiilor făcute de purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, lidera de la Chișinău, a subliniat că vorbitorii de limbă rusă din Republica Moldova nu sunt în pericol, aceștia fiind respectați ca toți ceilalți cetățeni ai țării. Declarațiile au fost făcute în această seară la „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova.

„Atât timp cât noi am plătit pentru aceste gaze, sunt proprietatea Republicii Moldova și este decizia noastră când le consumăm, dacă nu le consumăm imediat, unde le depozităm, nu este treaba lui Putin, este doar treaba noastră”, a spus Maia Sandu, în platoul emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova.

Referitor la declarațiile făcute de purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, prin care s-a arătat indignată de faptul că limba rusă ar putea fi scoasă din buletinele de vot ale Republicii Moldova, șefa statului a subliniat că vorbitorii de limbă rusă din Republica Moldova nu sunt în pericol, aceștia fiind respectați ca toți ceilalți cetățeni ai țării.

„Nu mă interesează, nu citesc și respectiv nu am de ce să comentez declarațiile purtătorului de cuvânt de la Ministerul de Externe de la Moscova. Amenințări au fost exprimate și în anterior, nu suntem la prima experiență, e modalitatea în care Moscova face politică externă.

Noi suntem o țară liberă, o țară care vrea să rămână parte a lumii libere și respectiv luăm decizii suverane, facem ceea ce e bine pentru cetățeni și vorbitorii de limbă rusă în această țară nu sunt în pericol, ei sunt respectați ca toți ceilalți cetățeni ai Repblicii Moldova”
, a declarat Maia Sandu.

La data de 8 decembrie purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, s-a arătat indignată de faptul că limba rusă ar putea fi scoasă din buletinele de vot ale Republicii Moldova. Atunci ea a amintit că pe vremea când Maia Sandu era candidată la funcția de președinte al R. Moldova spunea că nu va reprima drepturile cetățenilor vorbitori de limbă rusă, dar potrivit lui Zaharova, șefa statului ar fi mințit.

„În 2020, pe atunci candidată la funcția de președintă, Maia Sandu, cetățeana României, a declarat că în cazul învingerii la alegerile prezidențiale va depune maxim efort pentru ca sfera utilizării limbii ruse să fie „la nivel”. Ea a îndemnat să nu se creadă ceea ce se vorbește și că după alegerea sa nu vor fi reprimate drepturile vorbitorilor de limbă rusă. Reiese că ea a mințit atunci? Nu a trecut nicio lună de la inaugurarea sa și aceste promisiuni au fost încălcate”, a declarat Zaharova.

De asemenea, Zaharova a îndemnat conducerea R. Moldova să nu ia decizii care ar putea înrăutăți relația dintre Rusia și R. Moldova.

Amintim că la 1 decembrie, Parlamentul a adoptat Codul electoral al Republicii Moldova. Documentul are scopul de a perfecționa procedurile electorale, de a înlătura ambiguitățile și contradicțiile dintre Codul electoral și alte legi, precum și de a implementa recomandările formulate în rapoartele misiunilor naționale și internaționale de monitorizare a alegerilor.

Totuși, opoziția a fost nemulțumită de noile modificări, invocând că au fost introduse mai multe noțiuni și factori discriminatorii care pun în pericol organizarea scrutinelor electorale.

În acest sens, ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Vasnețov, a fost convocat la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE).

Totodată, pe parcursul săptămânii trecute, președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, s-a arătat nedumerit de faptul că Republica Moldova își depozitează rezervele de gaz natural achiziționat de la Gazprom pe teritoriul Ucrainei. Liderul de la Kremlin a dat instrucțiuni Ministerului Energiei din Rusia „să atragă atenția asupra acestui caz”.

Putin a menționat și despre situația energetică „dificilă” din regiunea transnistreană - „Până la urmă, de mulți ani furnizăm gaze acolo practic gratuit”.


Diana
publicat de:
Diana Severin
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media