„O decizie politică” - Moscova critică înscrierea centrului istoric al Odesei în patrimoniul mondial UNESCO în pericol

26 ianuarie 2023, 09:50 Rusia 148
Teatrul de Operă și Balet din Odesa, vedere de la capătul unui drum baricadat. 14 martie 2022.  Sursa: Scott Peterson/Getty Images

Moscova, care a invadat Ucraina în februarie 2022, s-a arătat nemulțumită de decizia UNESCO de a include centrul orașului Odesa în patrimoniul mondial aflat în pericol. Ministerul rus de Externe a denunţat miercuri seară o decizie „politică” a „Occidentului colectiv”, susținând că „singura amenințare la adresa Odesei este regimul naționalist din Ucraina, care distruge sistematic monumente”.

„Un grup de ţări aparţinând „Occidentului colectiv', cu ajutorul flagrant al Secretariatului UNESCO, care şi-a pierdut imparţialitatea, a adoptat în grabă o decizie politică, fără a respecta standardele înalte actuale ale UNESCO. Astfel, țările occidentale au demonstrat încă o dată nu numai nerespectarea regulilor de procedură ale Comitetului Patrimoniului Mondial, ci și disponibilitatea de a sacrifica prestigiul cândva înalt al UNESCO și Convenția ei „emblemă” din 1972, care și-a sărbătorit anul trecut aniversarea de 50 de ani, pentru interese geopolitice de moment”, a criticat Ministerul rus al Afacerilor Externe într-un comunicat.

Moscova nu a contstat importanța culturală a centrului istoric al orașului ucrainean de pe malul Mării Negre, însă a insistat că singura amenințare pentru patrimoniul orașului „este regimul naționalist”din Ucraina, care „distruge sistematic” monumente ai marilor fondatori și apărători ai Odessei”, a mai spus serviciul diplomatic rus.

UNESCO a aprobat miercuri includerea centrului istoric al oraşului Odesa pe lista Patrimoniului mondial în pericol, dobândind astfel un statut special de protecţie împotriva unor daune ce ar putea fi provocate de invazia rusă.

Pe aceeaşi listă au mai fost incluse Târgul Internaţional Rachid Karami din Liban, proiectat de arhitectul brazilian Oscar Niemeyer şi principalele monumente din timpul regatului antic Saba din Yemen.

Decizia a fost adoptată de Comitetul Patrimonului Mondial UNESCO, reunit la Paris într-o sesiune extraordinară în care au fost examinate cele trei candidaturi, în cadrul unei proceduri de urgenţă care se aplică în cazul siturilor de interes excepţional, considerate ameninţate.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media