Un pensionar în vârstă de 74 de ani a fost arestat în cazul scrisorilor-capcană din Spania

27 ianuarie 2023, 19:05 Externe 146
Polițiștii spanioli îl conduc pe bărbatul de 74 de ani, arestat, fiind suspectat că ar fi expeditorul scrisorilor-bombă trimise în noiembrie și decembrie în Spania.  Sursa: REUTERS/Carlos Barria/File Photo

Un bărbat spaniol în vârstă de 74 de ani a fost arestat miercuri, fiind bănuit că a trimis scrisori-capcană la ambasadele Ucrainei şi SUA, la biroul premierului spaniol Pedro Sanchez şi a unui producător de arme, în noiembrie şi decembrie anul trecut, a anunţat Ministerul spaniol de interne. Potrivit comunicatului poliţiei, „se pare că persoana arestată a fabricat şi trimis singură dispozitivele explozive”, dar „poliţia naţională nu exclude participarea ori influenţa altor persoane”.

Bărbatul, pe nume Pompeyo Gonzalez Pascual, ar fi încercat în acest fel să facă presiuni asupra Spaniei să renunțe la sprijinul pentru Ucraina, a declarat vineri un magistrat de instrucție, scrie Reuters.

Acum este cercetat oficial pentru două posibile acuzații de terorism agravat și patru acuzații de terorism, a declarat magistratul în timpul primei sale ședințe de judecată, potrivit documentelor instanței publicate vineri. El a fost reținut în așteptarea oricăror acuzații oficiale și audieri ulterioare.

Suspectul a folosit aplicații de mesagerie rusești precum VKontakte și serviciul de e-mail criptat end-to-end elvețian Protonmail, ceea ce ar putea indica riscul ca el să fugă în Rusia, a adăugat magistratul.

Istoria sa online a arătat că pensionatul a vizitat site-urile web ale mass-mediei ruse de propagandă RT și Sputnik, precum și site-uri web în limba spaniolă despre arme și chimie.

Totuși, dovezile sugerează că Gonzalez a acționat singur, a scris judecătorul. El a spus că presupusele acțiuni ale suspectului au arătat intenția sa de a tulbura liniștea publică și de a da impresia că au fost realizate de persoane cu legături cu Rusia, ca pedeapsă pentru sprijinul Spaniei și s Statelor Unite pentru Ucraina, care se luptă împotriva invaziei ruse.

„Nu există niciun indiciu că persoana investigată face parte sau colaborează cu vreo bandă teroristă sau cu grup organizat”, se arată în comunicat.

Potrivit judecătorului, printre obiectele găsite în timpul perchezițiilor la locuința lui Gonzalez s-au numărat diverse tije cilindrice care pot corespunde aceluiași tip de cilindri care adăposteau pistoanele incendiare din dispozitivele explozive de casă. Au fost găsite, de asemenea, șuruburi și arcuri asemănătoare „percutoarelor” pentru obiectele explozibile artizanale și burghie de precizie asemănătoare celor folosite la fabricarea acestora.

Pentru realizarea dispozitivelor, Gonzalez a folosit Amazon pentru a cumpăra unele dintre materiale, inclusiv nitrat de potasiu, un cablu cu fitil, întrerupătoare, filamente de cupru și becuri cu incandescență, au arătat documentele de la audierea închisă.

Gonzalez a fost arestat într-o operațiune de poliție numită Konvert - care înseamnă plic în rusă - în localitatea Miranda de Ebro, în centrul Spaniei, pe 25 ianuarie.

El este acuzat că a trimis în total șase colete cu explozibili în perioada 24 noiembrie - 2 decembrie către diverse instituții spaniole și diplomatice din țară. Pe lângă Ambasada Ucrainei și biroul primului ministru Pedro Sanchez, aceștia erau adresați Ambasadei SUA, Ministerului Apărării, unei baze aeriene și unui producător de arme.

Majoritatea au fost dezamorsate, deși un angajat de la ambasada Ucrainei a fost rănit ușor când unul a explodat în mâinile sale. Anchetatorii au ajuns la concluzia că cel puțin trei dintre colete au fost trimise din orașul Burgos, lângă casa lui Gonzalez, a declarat poliția într-un comunicat de vineri.

Judecătorul a spus că poliția a reușit să-l găsească pe Gonzalez urmărind ștampilele de pe plicuri, dintre care unele ar fi putut fi cumpărate doar dintr-un număr mic de magazine din Burgos.

Gonzalez a lucrat la primăria capitalei basce Vitoria-Gasteiz înainte de a se pensiona în 2013, a declarat un purtător de cuvânt al orașului.

De menționat că pe 23 ianuarie 2023, The New York Times a publicat un articol în care a sugerat căîn spatele coletelor capcană ar sta naționaliștii ruși care operează sub controlul serviciilor de securitate ruse.

Ministrul de interne Fernando Grande-Marlaska a afirmat în faţa presei la Vitoria că ancheta continuă şi a refuzat să comenteze informaţiile în sensul că în spatele atacurilor s-ar putea afla o grupare militantă din Rusia.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media