LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 285. Rusia a lansat circa 70 de rachete asupra teritoriului ucrainean. Reacția lui Zelesnkiy la atacul rusesc masiv de astăzi

5 decembrie 2022, 07:13 Ucraina 465
Război în Ucraina.  Sursa: Replica Media

Ucraina se află în a 285-a zi de rezistență împotriva invaziei rusești declanșate, la 24 februarie, la ordinul emis de președintele Rusiei Vladimir Putin de a „denazifica și demilitariza” statul ucrainean.

În noaptea zilei de 5 decembrie, rușii au lovit cu rachete pe timp de noapte instalațiile de infrastructură industrială și energetică din Zaporojie. De asemenea, explozii puternice s-au auzit și în Krivoi Rog.

Institutul pentru Studierea Războiului (ISW) anunță că posibilitatea Ucrainei de a menține inițiativa militară și de a continua impulsul succeselor operaționale actuale depinde dacă forțele ucrainene continuă să efectueze operațiuni consecutive în timpul iernii.

UPDATE 21:50. Ministerul rus al Apărării a recunoscut că au avut loc explozii la aerodromurile militare din Engels și Ryazan, care se află la sute de kilometri de linia frontului. Compania israeliană de sateliți ImageSat International a publicat o imagine cu urmările unei explozii la o bază aeriană din apropiere de Riazan.

Un comunicat al Ministerului rus al Apărării subliniază că atacul a fost efectuat de „drone de fabricație sovietică” care ar fi fost lansate de Ucraina. De asemenea, rușii susțin că dronele au fost doborâte de apărarea antiaeriană, iar avariile au fost provocate de căderea unor resturi și de o explozie la sol. Potrivit versiunii lor, trei tehnicieni militari au fost uciși de epavă și alți patru au fost spitalizați. În plus, explozia „a avariat învelișul carenei” celor două avioane rusești.


După cum se știe, bombardierele strategice Tu-95MS, Tu-160 și Tu-22M3 au baza pe aerodromurile din Engels și de lângă Riazan. Acestea sunt cele pe care Federația Rusă le folosește pentru a bombarda Ucraina. Imaginile din satelit publicate pe Twitter de Maxar Technologies arată că pe aerodromul Engels se aflau câteva zeci de avioane Tu-95 și Tu-60 în ajunul exploziilor.


UPDATE 21:10. Forțele de apărare ucrainene au lovit două puncte de control ale ocupanților ruși în decurs de 24 de ore. Potrivit Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, aviația Forțelor de Apărare a efectuat cinci lovituri asupra zonelor de concentrare a personalului, armelor și echipamentelor militare ale inamicului în cursul zilei de astăzi.

„Unități ale trupelor de rachete și artilerie ale Forțelor de Apărare au lovit în cursul zilei două posturi de comandă, opt zone de concentrare a personalului și o altă instalație inamică importantă”, a precizat Statul Major General.


UPDATE 20:45. Proiectul unui tribunal special care să judece „crima de agresiune” a Rusiei în Ucraina ar putea „condamna la eşec” ancheta în curs a Curţii Penale Internaţionale (CPI), a avertizat luni procurorul acestei instanţe internaţionale cu sediul la Haga, potrivit France Presse.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a propus miercuri instituirea unui tribunal special, care să fie susţinut de ONU, pentru a urmări în justiţie crima de agresiune a Rusiei împotriva Ucrainei.

Într-o reacţie, Karim Khan, procurorul CPI, a cerut comunităţii internaţionale să se concentreze pe susţinerea - inclusiv financiară - a CPI , care desfăşoară în prezent propria anchetă cu privire la crimele de război şi crimele împotriva umanităţii comise în Ucraina.

„Nu putem fi condamnaţi la eşec. Avem nevoie de instrumentele necesare pentru a ne face munca. Nu avem aceste instrumente”, a declarat Khan în faţa presei în cadrul reuniunii anuale a celor 123 de ţări membre ale CPI, care are loc la Haga.

Procurorul a afirmat că s-au făcut „o mulţime de promisiuni că orice iniţiativă privind instituirea unui tribunal special nu va submina Curtea”, dar că CPI se confruntă deja cu un deficit bugetar.

„Ar trebui să evităm fragmentarea şi să preferăm mai degrabă consolidarea”, a opinat el.

CPI dispune de competenţe doar pentru crimele de război şi crimele împotriva umanităţii comise în Ucraina, şi nu pentru „crima de agresiune” a Rusiei, deoarece Moscova nu a semnat Tratatul de la Roma prin care a fost instituită Curtea de la Haga.

„Un tribunal ad-hoc competent pentru crima de agresiune ar permite urmărirea în justiţie a celor mai înalţi lideri ruşi, care altfel s-ar bucura de imunitate”, a explicat Comisia Europeană.

Potrivit lui Khan, statele membre ale Curţii ar putea să găsească modalităţi pentru a permite CPI să urmărească juridic o ţară care nu este membră pentru crima de agresiune.

Bruxellesul se înşală în privinţa imunităţii liderilor ruşi, a apreciat procurorul CPI, adăugând că va aborda această problemă cu Ursula von der Leyen personal.

„UE a denaturat evident legea”, a declarat el. „Ei nu par să înţeleagă pe deplin Statutul de la Roma”, a adăugat Khan.

Ucraina şi mai multe ţări occidentale au sprijinit apelurile privind instituirea unui tribunal special, iar Olanda s-a oferit să-l găzduiască.

Moscova consideră că un astfel de tribunal ar fi nelegitim, notează AFP.

UPDATE 20:20. Președintele Ucrainei Vladimyr Zelenskyi și prim-ministrul Muntenegrului Dritan Abazovych au semnat o declarație comună privind perspectiva euro-atlantică a Ucrainei, a anunțat Biroul Președintelui și Ambasada Ucrainei în Muntenegru.

După cum s-a menționat, declarația definește domeniile prioritare de cooperare între Ucraina și Muntenegru în cadrul cursului strategic al Kievului spre aderarea deplină la NATO.

În timpul discuțiilor online, liderii au discutat, de asemenea, despre integrarea europeană a Ucrainei și a Muntenegrului ca țări candidate la aderarea la Uniunea Europeană.

Zelenskyy și Abazovic au sprijinit interacțiunea practică în contextul pregătirii Ucrainei pentru începerea negocierilor de preaderare.UPDATE 19:55. Șeful administrației militare regionale Luhansk, Serghei Gaidai, a spus că Forțele Armate ale Ucrainei se aflau deja în apropiere de Kremennaia. În emisiunea telethonului, a spus că ar trebui să ne așteptăm la vești bune de la Statul Major.

Potrivit lui Gaidai, Kremlinul a pus invadatorilor ruși sarcina de a captura Bahmut. Din această cauză, ei încearcă să ocupe toate așezările dintre el și Lîsîceansk.

În plus, invadatorii asaltează Belohorivka pentru a crea o rampă de lansare pentru ofensiva de acolo. Șeful OVA a adăugat că șase persoane în vârstă continuă să locuiască acolo, în ciuda atacurilor constante ale rușilor. Acum încearcă să-i convingă să-și părăsească casele, dar nici măcar apelurile rudelor nu au funcționat încă.

Gaidai a remarcat că toate promisiunile de a restabili comunicațiile în orașele capturate s-au dovedit a fi un balon de săpun. În astfel de așezări, sistemul de încălzire nu funcționează, iar stațiile electrice rămân fără reparații.


UPDATE 19:15. Reprezentantul Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării al Ucrainei, Andriy Yusov, comentând explozia de la aerodromul militar rus Engels, a spus că Guvernul țării agresoare este responsabil pentru ceea ce se întâmplă pe teritoriul Rusiei. După cum a remarcat în emisiunea teletonului, „când ceva arde printre teroriști, nu poate decât să trezească emoții pozitive”, scrie UNIAN.

„Pot împărtăși o veste bună cu întreaga țară, când ceva este în flăcări printre teroriști, nu poate decât să provoace pozitiv. Mai ales când unele aerodromuri și baze de bombardiere strategice care ucid civili sunt în flăcări”, a spus Yusov.

Reprezentantul Direcției Principale de Informații din Ministerul Apărării a adăugat că autoritățile vor putea dezvălui mai detaliat detaliile incidentului după victoria asupra Rusiei. "Guvernul statului agresor este responsabil pentru ceea ce se întâmplă pe teritoriul statului agresor. Evenimentele de astăzi sunt încă un semn al degradării lor, inclusiv al infrastructurii militare. Restul nu le putem nici confirma, nici infirma", a spus Yusov.


UPDATE 18:45. Președintele ucrainean Vladimir Zelenskiy a reacționat la noul atac masiv al Rusiei cu rachete din 5 decembrie.

„Majoritatea rachetelor au fost doborâte de apărarea aeriană, inginerii din domeniul energetic au început deja să reînnoiască conectarea la curentul electric”, a spus el în noul său mesaj video.

Președintele ucrainean a mulțumit forțelor de apărare aeriană, lucrătorilor din domeniul energiei și poporului ucrainean.UPDATE 18:00. Rușii au tras aproximativ 40 de rachete de croazieră X-101/X-555 de la opt purtătoare de rachete strategice de aviație Tu-95ms în regiunea Mării Caspice, au informat Forțele Armate ale Forțelor Armate ale Ucrainei.

Potrivit Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei, potrivit informațiilor preliminare, rușii au tras 38 de rachete de croazieră X-101 / X-555 de la opt avioane strategice Tu-95ms în Marea Caspică și Volgodonsk, regiunea Rostov. Alte 22 de rachete de croazieră de tip Kalibr au fost lansate de pe navele Flotei Mării Negre.

În plus, bombardiere cu rază lungă de acțiune Tu-22m3 cu trei aripi de rachete Kh-22, precum și avioane de luptă Su-35 au atacat Ucraina de la Marea Neagră cu șase rachete ghidate Kh-59 și una Kh-31P”, a precizat Forțele Armate ale Ucrainei.


UPDATE 17:35.Stocurile de rachete ghidate de precizie din Rusia au scăzut la un nivel critic în multe privințe. Cu toate acestea, ocupanții au încă multe rachete S-300, a anunțat Andrei Yusov, reprezentant al Direcției Principale de Informații din Ministerul Apărării.

„Putem spune că întreaga lume vede un alt act terorist, un alt atac terorist, subliniez - pe infrastructura civilă pașnică, în primul rând energie. Și instalațiile civile și civilii sunt cei mai afectați”, a subliniat Yusov.

„Rușii au încă o mulțime de rachete S-300, așa că orașele din prima linie - Zaporojie, Herson, Harkov, regiunea Sumy ar putea avea de suferit. mai mult din teroare, dar ne descurcăm” – a adăugat reprezentantul GUR.


UPDATE 17:00. Kremlinul a anunțat că președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a condus de-a lungul Podului Crimeea, care leagă Rusia și Crimeea ocupată.

Acest lucru a fost raportat de serviciul de presă al Kremlinului.

Drept dovadă, administrația președintelui Federației Ruse a publicat filmări din mașina în care conduce Putin cu viceprim-ministrul Federației Ruse Marat Khusnullin și discutând despre reparația podului.UPDATE 16:30. Prim-ministra Natalia Gavrilița a condamnat atacurile „brutale” ale forțelor armate ruse asupra Ucrainei, după ce bombardamentele de astăzi au perturbat din nou sistemul energetic al R. Moldova, iar o rachetă a căzut pe teritoriul țării noastre, într-o livadă din Briceni.

„Atât eu, cât și colegii mei depunem toate eforturile ca să ținem situația sub control și să nu admitem riscuri pentru pentru oamenii noștri.

Condamn cu fermitate aceste atacuri brutale asupra unor ținte civile din Ucraina și reiterez deplina noastră solidaritate cu poporul ucrainean în aceste clipe grele!”


UPDATE 15:50. O patrulă a Poliției de Frontieră a descoperit luni, 5 decembrie, o rachetă într-o livadă din raionul Briceni. Anunțul a fost făcut cu puțin timp în urmă de Ministerul Afacerilor Interne.

Nu este clar deocamdată când a căzut obuzul și de cine a fost lansat, dar în prezent zona este securizată și la fața locului sunt așteptate serviciile specializate ale Ministerului de Interne, Bombteh și Inspectoratul Național pentru Situații de Urgență (IGSU).

Din cauza bombardamentelor rusești de astăzi, angajații IGPF și-au intensificat gradul de atenție.

În conformitate cu planurile de acțiune ale MAI, poliția de frontieră a intensificat patrulele și a ridicat gradul de atenție în zona comisariatelor Briceni și Ocnița.


UPDATE 15:34. Mai multe explozii au fost raportate în regiunile Lviv, Ternopil, Hmelnîțkîi, Krivoi Rog.

Exploziile au fost raportate de presa locală ucraineană, unele citând canale locale Telegram.

Anterior, Yurii Ihnat, purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene Ucrainene, declarat că acest val de rachete rusești ar putea fi primul dintre câteva, având ca scop copleșirea apărării aeriene ucrainene și lovirea infrastructurii critice.


UPDATE 15:20. Două persoane au decedat în urma ultimelor atacuri cu rachete rusești în Ucraina.

Rachetele rusești s-au prăbușit peste clădiri din regiunea Zaporojie din sudul Ucrainei, distrugând mai multe case și ucigând cel puțin două persoane, a declarat un înalt oficial ucrainean.

Kyrylo Timoșenko, șef adjunct al biroului prezidențial, nu a oferit alte detalii despre atacuri, a informat Reuters.

Guvernatorul regiunii Kiev a spus că apărarea antiaeriană funcționează în regiune și le-a spus rezidenților să rămână în adăposturi. Un furnizor de energie a declarat că puterea a fost întreruptă în regiunea de nord a Sumy în cele mai recente lovituri cu rachete.


UPDATE 15:00. Moldelectrica a raportat perturbații ale sistemului de electricitate pe fondul unui atac masiv cu rachete al trupelor ruse asupra Ucrainei. Întreprinderea atenționează că sunt posibile deconectări.

Rusia a lansat astăzi peste 100 de rachete asupra Ucrainei în atacul de luni, potrivit The Guardian.

Apărarea antiaeriană ucraineană a reușit să doboare o parte din rachetele care se apropiau. Până în prezent, au fost raportate patru interceptări în regiunea Harkov, una în Dnipro și una în Poltava, fiind raportate și alte explozii în alte părți care ar putea fi interceptări ale apărării aeriene.


UPDATE 14.35. În mai multe regiuni ale Ucrainei au fost raportate explozii. Există informații despre morți și răniți în urma atacurilor, raportează autoritățile locale.

După declanșarea sirenelor în Kiev, oamenii au început să se adune în stațiile de metrou, care încep să se umple.

Momentan nu au există informații despre impactul asupra Kievului, dar există foarte multe relatări despre apărarea aeriană, inclusiv în Odesa, sugerând că sunt rachete Kalibr lansate de pe navele de război rusești din Marea Neagră.


UPDATE 14:00. O nouă alertă aeriană a fost declarată în majoritatea regiunilor Ucrainei.UPDATE 13:24. În Ucraina, în dimineața zilei de 5 decembrie, este încă un deficit de energie electrică. Întreruperea curentului continuă, raportează „Ukrenergo”.

În weekend, volumul minim de opriri de urgență a fost introdus în toată Ucraina. Totul datorită creșterii puterii centralelor nucleare și scăderii consumului de sâmbătă-duminică.

Cu toate acestea, luni dimineață, dispecerii au înregistrat o creștere a consumului de energie electrică. Acest lucru se datorează atât începutului săptămânii de lucru, cât și scăderii temperaturii în aproape toată țara, din cauza căreia oamenii folosesc mai activ aparatele electrice.


UPDATE 13:15. Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskiy, a fost desemnat de Financial Times „Personalitatea anului” pentru demonstrația sa extraordinară de conducere și forță.⁠

Jurnaliştii scriu că Zelenskiy a devenit întruchiparea curajului şi rezistenţei poporului ucrainean în lupta împotriva agresiunii ruse și a devenit purtător de stindard al democrațiilor liberale în lupta globală împotriva autoritarismului, care determină cursul secolului XXI.

„Președintele ucrainean a ajuns să întruchipeze curajul și rezistența poporului ucrainean în lupta sa împotriva agresiunii ruse. ⁠Decizia lui Zelenskiy de a rămâne la Kiev în loc să accepte o ofertă de evacuare în SUA a fost unul dintre momentele cele mai importante din război. ⁠De la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei, Ucraina a surprins lumea, apărând asaltul rusesc asupra Kievului și contraofensivele sale din alte provincii.”, scrie Finacial Times.


UPDATE 12:26 Poliția spaniolă a confiscat încă trei plicuri adresate instituțiilor diplomatice ucrainene, care păreau să aibă ochi de animal.

Acest lucru a fost anunțat de purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei, Oleg Nikolenko.

Plicurile au fost ridicate la poștă. Aceștia au fost adresați Ambasadei Ucrainei la Madrid, Consulatului General din Barcelona și Consulatului din Malaga. Au fost demarate acțiuni de anchetă.

În total, au fost înregistrate deja 21 de cazuri de amenințări la adresa ambasadelor și consulatelor ucrainene din 12 țări.


UPDATE 12:00. „Nu vom recunoaște niciun plafon” - a comentat Dmitri Peskov, după intrarea în vigoare a plafonului de preț al petrolului din Federația Rusă, convenit de UE, G7 și Australia.

„Decizia părții ruse este în curs de pregătire”, a adăugat secretarul de presă al președintelui Federației Ruse.


UPDATE 11:45. Uniunea Europeană încearcă în sfârșit să lovească Rusia acolo unde o doare - veniturile din petrol ale Moscovei. Dar trebuie să aibă grijă să nu se rănească pe sine și pe o economie globală fragilă în acest proces, scrie publicația Politico, într-o analiză privind efectele plafonului de preț la acizițiile de petrol rusesc.

Luni, 5 decembrie, intră în vigoare interdicția privind importul de țiței rusesc pe mare - una dintre cele mai dure sancțiuni ale UE de până acum, menită să reducă veniturile din combustibili fosili pe care Vladimir Putin îi folosește pentru a-și finanța invazia în Ucraina.

Exporturile de petrol ale Rusiei contează enorm pentru lume, care este al treilea cel mai mare producător de petrol după SUA și Arabia Saudită și al doilea cel mai mare exportator de țiței din lume după Arabia Saudită. În 2021, aproximativ jumătate din aceste exporturi au mers în Europa, notează sursa citată.

Războiul nu s-a schimbat prea mult în ceea ce privește capacitatea Rusiei de a obține numerar din petrol: până acum, exporturile totale de petrol ale Moscovei s-au menținut, ajungând la 7,7 milioane de barili pe zi în octombrie, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie - mai exact, cu doar 400.000 de barili pe zi mai mici decât nivelurile de dinainte de război. Acest lucru i-a adus Moscovei zeci de miliarde de dolari din venituri din combustibili fosili de la începutul războiului.

SUA și aliații săi europeni vor să schimbe asta.


UPDATE 11:05. Olaf Scholz a avertizat Occidentul să evite crearea unui nou război rece prin împărțirea lumii în blocuri. Scriind într-un articol de opinie pentru revista Foreign Affairs, publicat astăzi, cancelarul german a cerut să se depună toate eforturile pentru a construi noi parteneriate.

Evidențiind China și Rusia drept două țări care reprezintă o amenințare pentru o lume multipolară, el a spus că trebuie să existe o unitate europeană și transatlantică mai puternică.

Deși a spus că Occidentul trebuie să susțină valorile democratice și să protejeze societățile deschise, „de asemenea, trebuie să evităm tentația de a împărți din nou lumea în blocuri”, relatează Reuters.

„Acest lucru înseamnă să depuneți toate eforturile pentru a construi noi parteneriate, în mod pragmatic și fără ochiuri ideologice”, a adăugat el.

„Germanii sunt intenționați să devină garantul securității europene pe care aliații noștri se așteaptă să fim, un constructor de poduri în cadrul Uniunii Europene și un avocat al soluțiilor multilaterale la problemele globale”, a scris el.


UPDATE 10:20. Pe 4 decembrie, Forțele de Apărare ale Ucrainei au distrus aproximativ 540 de invadatori ruși. În total, în timpul războiului pe scară largă al Federației Ruse împotriva Ucrainei, din 24 februarie până în 4 decembrie, aproximativ 91.540 de soldați ruși au fost eliminați, potrivit ultimelor date ale Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Astfel, trupele ruse au suferit cele mai mari pierderi în direcțiile Lymansky și Bakhmutsky.

Pe lângă personal, ocupanții suferă și pierderi în echipamente:

 • tancuri — 2.924 (+2 pentru ieri);
 • vehicule blindate de luptă — 5.900 (+8);
 • sisteme de artilerie — 1.914 (+6);
 • lansatoare de grenade propulsate de rachete — 395;
 • mijloace de apărare antiaeriană — 211 (+1);
 • avioane — 281;
 • elicoptere — 264 (+1);
 • drone de nivel operațional-tactic — 1.582 (+9);
 • rachete de croazieră — 531;
 • nave/ambarcațiuni — 16;
 • echipamente auto și cisterne — 4.497 (+18);
 • echipamente speciale — 163.

UPDATE 09:40. În ultimele luni, numărul desfășurărilor bruște de trupe efectuate de avioanele de luptă tactice rusești deasupra Ucrainei s-a „redus semnificativ”, potrivit Ministerului Apărării din Regatul Unit.

Avioanele rusești desfășoară probabil zeci de misiuni pe zi, în comparație cu un maxim de până la 300 pe zi în martie 2022, sugerează cel mai recent raport britanic.

„Rusia a pierdut acum peste 60 de avioane cu aripă fixă ​​în conflict, incluzând probabil un Su-24M FENCER și un avion de atac la sol Su-25 FROGFOOT săptămâna trecută”, adaugă ministerul.

Scăderea numărului de ieşiri este probabil rezultatul ameninţării mari continue din partea apărării aeriene ucrainene, limitărilor orelor de zbor disponibile pentru aeronavele ruseşti şi înrăutăţirii vremii.

Având în vedere că tactica Rusiei de atac la sol se bazează în mare parte pe identificarea vizuală și pe muniția nedirijată, forțele aeriene ruse vor continua probabil un ritm scăzut de operațiuni de atac la sol pe vremea proastă de iarnă.


UPDATE 09:25. Două avioane Tu-95 au fost avariate în această dimineața în urma unui atac cu dronă la baza aeriană din Engels, regiunea Saratov, Rusia.

Doi soldați au fost răniți. Potrivit canalelor de Telegram ruse, locuitorii din Engels și Saratov au auzit o explozie puternică în jurul orei 6:00 dimineața.

Zilele trecute, presa ucraineană a relatat despre bombardierele Tu-95, care zboară spre Ucraina de pe aerodromul din Engels.UPDATE 08:45. În ultimele 24 de ore, aviația ucraineană a lansat 18 lovituri în zonele de concentrare a inamicului.

„În ultima zi, aviația ucraineană a lansat 18 lovituri asupra zonelor de concentrare a personalului, armelor și echipamentelor militare, precum și 1 lovitură asupra pozițiilor sistemelor de rachete antiaeriene inamice”, a declarat Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

De asemenea, ucrainenii au doborât un elicopter Ka-52 inamic și 4 UAV-uri ocupanți.

Între timp, unități de trupe de rachete și artilerie ale Forțelor de Apărare au lovit 2 posturi de comandă, un depozit de muniții, o zonă în care se concentrează personalul și armele și echipamentele militare, precum și un „obiect important” al inamicului.


UPDATE 08:25. De luni, 5 decembrie, regiunile Kiev, Kiev, Odesa, Dnipropetrovsk și Donețk vor reveni la programul de întrerupere a curentului de stabilizare, potrivit anunțului în filialele regionale ale DTEK din Kiev, regiunea Kiev, regiunea Odesa, regiunea Dnipropetrovsk și regiunea Donețk.

Cu toate acestea, compania a subliniat că situația în sistemul de alimentare rămâne dificilă.

„Vă rugăm să înțelegeți posibilele abateri care pot apărea pentru echilibrarea sistemului energetic. Facem tot posibilul pentru a le face cât mai puține posibil”, a precizat DTEK.


UPDATE 08:00. Noaptea, invadatorii au tras trei rachete spre Krivoi Rog, o persoană a fost ucisă și trei au fost rănite.

„O noapte tragică... Un mort, trei răniți. După miezul nopții, rușii au tras trei rachete spre Krivoi Rog. Au lovit o întreprindere industrială. Au ucis un muncitor. Salvatorii i-au scos cadavrul de sub dărâmăturile unui atelier de producție distrus. Încă trei persoane au fost rănite. Au fost transportate la spitalul din localitate. Starea este evaluată ca moderată”, a declarat Valentin Reznicenko, președintele Administrației Militare Regionale Dnepropetrovsk.


De asemenea, trupele de ocupație ruse au lovit din nou regiunile Nikopol și Marhaneț cu ​​artilerie grea.

„Nu au fost victime. În alte părți ale regiunii, potrivit acestuia, până acum este calm”, se precizează în mesaj.


UPDATE 07:35. Ministrul lituanian al apărării, Arvydas Anusauskas, a anunțat pe 4 decembrie despre transportul de obuze de artilerie de 155 mm pentru trupele ucrainene.UPDATE 07:15. Armata ucraineană va putea obține succes în mod constant în timpul iernii dacă își menține capacitatea de a menține un avantaj și de a continua succesul operațional. Potrivit analiștilor de la Institutul pentru Studierea Războiului (ISW), citând oficiali ucraineni, SBU intenționează să continue operațiunile ofensive pe tot parcursul iernii pentru a consolida câștigurile și a împiedica forțele ruse să preia inițiativa pe câmpul de luptă. Cu toate acestea, informațiile americane prezic „o încetinire a ritmului războiului în Ucraina în timpul iernii”.

Potrivit experților Institutului, capacitatea Ucrainei de a menține inițiativa militară și de a continua impulsul succeselor operaționale actuale depinde dacă forțele ucrainene continuă să efectueze operațiuni consecutive în timpul iernii.

De asemenea, analiștii speculează că SBU se pregătește probabil să profite de terenul înghețat pentru o avansare mai ușoară în comparație cu mișcarea noroioasă din lunile de toamnă.

De asemenea, ISW, citând surse rusești, a raportat că trupele ucrainene își continuă contraofensiva în direcțiile Kremensk și Svatov, iar invadatorii desfășoară operațiuni ofensive în zona Bahmut și Avdiivka.

În același timp, rușii continuă să aibă probleme cu telefoanele mobile. Grupuri de mobilizați zădărnicesc eforturile comandamentului armatei ruse de a-și constitui forțe, refuzând să lupte, dând dovadă de nesupunere și insolență.


UPDATE 07:00. În noaptea de 5 decembrie, forțele de ocupație ruse au bombardat din nou Zaporojie și s-au auzit explozii puternice în Krivoi Rog din regiunea Dnipropetrovsk.

După cum a remarcat primarul interimar al orașului Zaporojie, Anatoli Kurtev, rușii au lovit infrastructura industrială și energetică a orașului cu rachete. Potrivit acestuia, una dintre întreprinderile private a fost avariată.

Potrivit lui Kurtev, informațiile despre răni și victime sunt în curs de actualizare, serviciile specializate lucrează pe teren. A raportat atacul cu rachetă la 01:05.


Șeful administrației militare din Krivoi Rog, Oleksandr Vilkul, a raportat exploziile puternice la 02:11. Potrivit acestuia, consecințele sunt în prezent în curs de actualizare.Replica Media transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie, 15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai, 3 mai, 4 mai, 5 mai, 6 mai, 7 mai, 8 mai, 9 mai, 10 mai, 11 mai, 12 mai, 13 mai, 14 mai, 15 mai, 16 mai, 17 mai, 18 mai, 19 mai, 20 mai, 21 mai, 22 mai, 23 mai, 24 mai, 25 mai, 26 mai, 27 mai, 28 mai, 29 mai, 30 mai, 31 mai, 1 iunie, 2 iunie, 3 iunie, 4 iunie, 5 iunie, 6 iunie, 7 iunie, 8 iunie, 9 iunie, 10 iunie, 11 iunie, 12 iunie, 13 iunie, 14 iunie, 15 iunie, 16 iunie, 17 iunie, 18 iunie, 19 iunie, 20 iunie, 21 iunie, 22 iunie, 23 iunie, 24 iunie, 25 iunie, 26 iunie, 27 iunie, 28 iunie, 29 iunie, 30 iunie, 1 iulie, 2 iulie, 3 iulie, 4 iulie, 5 iulie, 6 iulie, 7 iulie, 8 iulie, 9 iulie, 10 iulie, 11 iulie, 12 iulie, 13 iulie, 14 iulie, 15 iulie, 16 iulie, 17 iulie, 18 iulie, 19 iulie, 20 iulie, 21 iulie, 22 iulie, 23 iulie, 24 iulie, 25 iulie, 26 iulie, 27 iulie, 28 iulie, 29 iulie, 30 iulie, 31 iulie, 1 august, 2 august, 3 august, 4 august, 5 august, 6 august, 7 august, 8 august, 9 august, 10 august, 11 august, 12 august, 13 august, 14 august, 15 august, 16 august, 17 august, 18 august, 19 august, 20 august, 21 august, 22 august, 23 august, 24 august, 25 august, 26 august, 27 august, 28 august, 29 august, 30 august, 31 august, 1 septembrie, 2 septembrie, 3 septembrie, 4 septembrie, 5 septembrie, 6 septembrie, 7 septembrie, 8 septembrie, 9 septembrie, 10 septembrie, 11 septembrie, 12 septembrie, 13 septembrie, 14 septembrie, 15 septembrie, 16 septembrie, 17 septembrie, 18 septembrie, 19 septembrie, 20 septembrie, 21 septembrie, 22 septembrie, 23 septembrie, 24 septembrie, 25 septembrie, 26 septembrie, 27 septembrie, 28 septembrie, 29 septembrie, 30 septembrie, 1 octombrie, 2 octombrie, 3 octombrie, 4 octombrie, 5 octombrie, 6 octombrie, 7 octombrie, 8 octombrie, 9 octombrie, 10 octombrie, 11 octombrie, 12 octombrie, 13 octombrie, 14 octombrie, 15 octombrie, 16 octombrie, 17 octombrie, 18 octombrie, 19 octombrie, 20 octombrie, 21 octombrie, 22 octombrie, 23 octombrie, 24 octombrie, 25 octombrie, 26 octombrie, 27 octombrie, 28 octombrie, 29 octombrie, 30 octombrie, 31 octombrie, 1 noiembrie, 2 noiembrie, 3 noiembrie, 4 noiembrie, 5 noiembrie, 6 noiembrie, 7 noiembrie, 8 noiembrie, 9 noiembrie, 10 noiembrie, 11 noiembrie, 12 noiembrie, 13 noiembrie, 14 noiembrie ,15 noiembrie, 16 noiembrie, 17 noiembrie, 18 noiembrie, 19 noiembrie, 20 noiembrie, 21 noiembrie, 22 noiembrie, 23 noiembrie, 24 noiembrie, 25 noiembrie, 26 noiembrie, 27 noiembrie, 28 noiembrie, 29 noiembrie, 30 noiembrie, 1 decembrie, 2 decembrie, 3 decembrie și 4 decembrie.


IMPORTANT!!! Este un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.

Alina
publicat de:
Alina Baran
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media