ULTIMA ORĂ/ Marea Britanie îngheață activele deținute de fugarii Vlad Plahotniuc și Ilan Șor de pe teritoriile sale

9 decembrie 2022, 10:57 Justiție 263
Ilan Șor și Vlad Plahotniuc, sub sancțiunile Marii Britanii.  Sursa: UK Embassy in Moldova

Orice active deținute de fugarii Vladimir Plahotniuc și llan Șor în Regatul Unit sau în oricare dintre teritoriile de peste mări ale Regatului Unit, cum ar fi Insulele Virgine Britanice sau Insulele Cayman, vor fi înghețate, a anunțat vineri Ambasada Marii Britanii la Chișinău. Într-un comunicat de presă, reprezentanța diplomatică a explicat că cetățenilor britanici, „li se va interzice orice tranzacţie economică cu oricare dintre persoanele sancţionate, cărora li se interzice de acum înainte intrarea în Regatul Unit”.

„Astăzi, de Ziua Mondială Anticorupție, aceste sancțiuni oferă o dovadă suplimentară a angajamentului nostru de a combate corupția la nivel înalt în toate părțile lumii. Este, de asemenea, o dovadă a angajamentului nostru continuu de a face din Regatul Unit un teritoriu ostil pentru finanțarea ilegală. Continuăm să ne bucurăm de o cooperare excelentă cu partenerii noștri moldoveni în derularea tuturor cererilor restante de asistență juridică reciprocă, între cele două țări ale noastre. Împreună, ne angajăm să luptăm împotriva corupției”, a transmis Ambasada britanică din Republica Moldova.


Sancțiunile anunțate astăzi de Ministerul de Externe al Regatului Unit vizează „30 de personalități politice corupte, violatori ai drepturilor omului și autori de violențe sexuale legate de conflict din întreaga lume”.

„Regatul Unit va continua să folosească toate pârghiile pe care le avem la dispoziție pentru a aborda actorii corupți și încălcările și abuzurile condamnabile din punct de vedere moral, inclusiv violența sexuală, ale drepturilor omului în întreaga lume.”, a transmis departamentul diplomatic al guvernului britanic.

Ministrul Justiției Sergiu Litvinenco a comentat decizia autorităților britanice - „de Ziua Internațională Anticorupție și Marea Britanie a aplicat sancțiuni împotriva lui Plahotniuc și Șor. Pentru acte de corupție. Așadar, vorba aia - încet, dar sigur, lanțul se strânge”, a spus el.

Totodată, Litivnenco a anunțat că va susține o conferință de presă împreună cu Prim-ministra Natalia Gavrilița în care vor anunța despre măsurile pe care urmează să le adoptăm pentru a transpune sancțiunile internaționale în Republica Moldova.

Decizia Marii Britanii de a-i include pe Șor și Plahotniuc pe lista sa de sancțiuni vine după ce Departamentul Trezoreriei al SUA a anunțat la 27 octombrie că a impus sancțiuni împotriva a 21 de persoane și entități implicate în acte de corupție, inclusiv fugari Ilan Șor și Vlad Plahotniuc.

Aceste sancțiuni interzic orice tranzacții efectuate de către persoane din SUA – și orice alte tranzacții pe teritoriul sau care tranzitează Statele Unite – care implică orice proprietate sau interese aparținând persoanelor sancționate.

Interdicțiile includ efectuarea oricărei contribuții sau furnizarea de fonduri, bunuri sau servicii de, către, sau în beneficiul oricărei persoane sancționate sau primirea oricărei contribuții sau furnizări de fonduri, bunuri sau servicii de la o astfel de persoană.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media