Robu: Perchezițiile la Alexandru Jizdan au legătură cu dosarul „Direcția 5” și cu o cauză penală pe îmbogățire ilicită

29 iunie 2022, 22:29 Justiție 241
Dumitru Robu, Alexandru Jizdan.  Sursa: Colaj

Descinderile procurorilor de la Combaterea Crimei Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) și a ofițerilor Serviciului de Informații și Securitate (SIS), care au avut loc în dimineața zilei de miercuri, 29 iunie, la fostul șef al MAI, Alexandru Jizdan, au fost efectuate în cadrul a două cauze penale. Declarația a fost făcută de procurorul general interimar, Dumitru Robu, la emisiunea „Secretele Puterii” de la JurnalTV.

„Perchezițiile efectuate astăzi au avut loc în cadrul a două cauze penale. Este vorba despre dosarul Direcției 5 și o altă cauză penală pornită pentru îmbogățire ilicită, la care anterior a fost adoptată o soluție de clasare. În urma examinării ierarhice superioare s-a constatat că soluția adoptată anterior de către procuror este una viciată. Dosarul a fost clasat în vara anului 2021. La momentul potrivit procuratura va comunica publicului care este statul său”, a declarat Dumitru Robu.

Angajații PCCOCS și SIS au descins în această dimineață cu percheziții la fostul ministru al Afacerilor Interne al Republicii Moldova, Alexandru Jizdan.

Alexandru Jizdan a venit cu o reacție în care a declarat că acțiunile au loc în baza unui dosar inițiat la data de 2 iunie 2022, cu privire la o pretinsă îmbogățire ilicită și fals în acte. El spune că a fost cooperant toată această perioadă, dar unii „factori de decizie” au insistat totuși să fie dispuse acțiuni „mai cu impact” în acest sens”.

Fostul ministru a spus că va fi receptiv „și de acum înainte, oferind celor care investighează acest caz toate informațiile necesare”, astfel încât să se ajungă la o „finalitate generată de acțiuni legale și transparente în acest proces”.
Prezumţia de nevinovăţie este un principiu fundamental, garantat de Constituţia Republicii Moldova, care prevede că „orice persoană acuzată de un delict este prezumată nevinovată până când vinovăţia sa va fi dovedită în mod legal, în cursul unui proces judiciar public, în cadrul căruia i s-au asigurat toate garanţiile necesare apărării sale”.(Constituţia Republicii Moldova, art.21)
Anastasia
publicat de:
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media