LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 127. Ministerul de Externe al Rusiei l-a convocat pe ambasadorul britanic la Moscova / Grecia este gata să pună la dispoziţie nave pentru exportul cerealelor din porturile ucrainene

30 iunie 2022, 07:25 Ucraina 389
Război în Ucraina.  Sursa: Replica Media

Ucraina este în cea de 127-a zi de război împotriva invaziei ruse. Marea Britanie urmează să anunțe, astăzi, un nou ajutor militar pentru Ucraina. Banii urmează să fie redirecționați către sisteme de apărare aeriană, drone, echipamente de război pentru armata ucraineană. Totodată, Statele Unite urmează să-şi „consolideze poziţionarea militară în Europa”, pentru ca NATO să poată „răspunde la ameninţări provenind din toate direcţiile şi în toate domeniile: terestru, aerian, maritim”, a declarat la Summitul NATO de la Madrid, preşedintele american Joe Biden.

Între timp, președintele rus Vladimir Putin a negat responsabilitatea armatei ruse pentru atacul care, a provocat moartea a cel puțin 18 persoane într-un centru comercial aglomerat din Kremenciuk.

Totodată, Ucraina a primit 1,3 miliarde de dolari de la Statele Unite ca parte a unui pachet de finanțare de stat de 7,5 miliarde de dolari, a anunțat de premierul Denis Șmigal.

UPDATE 21.35. O „cortină de fier” coboară între Rusia şi Occident, pe fondul unei crize diplomatice fără precedent din cauza conflictului din Ucraina, a declarat joi şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, relatează AFP.

„Cortina de fier, de fapt, deja coboară”, a afirmat Serghei Lavrov, reluând expresia celebră a lui Winston Churchill, în timpul unei conferinţe de presă la Minsk alături de omologul său din Belarus, Vladimir Makei.

„(Occidentalii) să fie atenţi şi să nu-şi prindă (degetele) în ea. Procesul este în desfăşurare”, a glumit el.

În opinia şefului diplomaţiei ruse, Uniunea Europeană „nu arată niciun interes să înţeleagă interesele” ruse, iar deciziile sale sunt dictate „de Washington”.

Ministrul de Externe rus a afirmat că summitul NATO de săptămâna aceasta a demonstrat că Statele Unite vor să „supună toate statele voinţei lor”.

„Această cortină de fier este coborâtă astăzi chiar de occidentali”, a adăugat omologul său din Belarus.

UPDATE 20.45. În timpul vizitei sale la Moscova din 30 iunie, președintele indonezian Joko Vidodo a transmis un mesaj din partea președintelui ucrainean Vladimir Zelenskiy președintelui rus Vladimir Putin, scrie „Interfax”.

„Am transmis mesajul președintelui Zelenskiy către președinte Putin și mi-am exprimat disponibilitatea de a stabili comunicarea între cei doi lideri”, a spus Vidodo, deși nu a precizat despre ce este vorba.

El a mai menționat că problemele de pace au fost întotdeauna o prioritate pentru politica externă a Indoneziei, motiv pentru care a vizitat Kievul și Moscova.

Widodo a spus că Indonezia va continua să coopereze cu Rusia, iar Putin a precizat că Rusia este „pregătită să satisfacă nevoia de fertilizatori a Indoneziei”, în condițiile în care piața acestei țări a fost afectată de războiul din Ucraina și de sancțiunile occidentale aplicate economiei statului agresor.


UPDATE 20.00. Ocupatorii ruși asaltează rafinăria Lisichansk înregistrând un succes parțial. În schimb, în ​​direcția slavă, apărătorii ucraineni au respins asaltul rusesc în direcția Dovgenke - Mazanivka.

cest lucru se precizează în rezumatul Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei de la ora 18:00 pe 29 iunie.

În direcția Lysychansk, ocupanții au tras asupra trupelor ucrainene din apropierea orașului Lysychansk și au luat cu asalt rafinăria Lysychansk, unde au avut succes parțial și au deținut părțile de nord-vest și sud-est ale uzinei.

În direcția Harkov, ocupanții își apără pozițiile, lansând lovituri aeriene în apropiere de Prudyanka și Odnorobivka și o lovitură cu rachete asupra Harkovului. Invadatorii au încercat să ia asalt în direcția Kochubeyivka - Dementievka, dar soldații ucraineni au respins imediat.

În direcția slavă, unitățile rusești se regrupează. Apărătorii ucraineni au respins asaltul ocupanților în direcția Dovhenke - Mazanivka, așa că inamicul s-a retras acolo.


19.25. Ministerul de Externe al Rusiei l-a convocat pe ambasadorul britanic la Moscova, Deborah Bronnert, pentru a protesta împotriva remarcilor „ofensive” ale lui Boris Johnson cu privire la Rusia și Vladimir Putin.

Ministerul a declarat că lui Bronnert i s-a înmânat un memorandum în care afirmă că „retorica ofensivă din partea reprezentanților autorităților britanice este inacceptabilă”, adăugând că „în societatea politicoasă, se obișnuiește să-ți ceri scuze pentru astfel de declarații”, potrivit The Guardian.

Acțiunea Rusiei vine după ce Johnson a spus că Putin nu ar fi început războiul în Ucraina dacă ar fi fost femeie și a spus că operațiunea militară este „un exemplu perfect de masculinitate toxică”.

Secretarul britanic al apărării, Ben Wallace, a provocat, de asemenea, furia Moscovei, după ce a acuzat-o pe purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, că „în fiecare săptămână, a amenințat că va bombarda pe toată lumea sau că face ceva sau altul”.


UPDATE 18.45. Grecia este gata să pună la dispoziţie nave pentru exportul cerealelor din porturile ucrainene de la Marea Neagră, blocate de Rusia, a anunţat joi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, citat de Reuters.

Ucraina este printre cei mai mari furnizori de grâu din lume, însă livrările au încetat din cauza invaziei ruse, iar ca urmare s-au creat penurii de alimente în întreaga lume. ONU a făcut apel la ambele părţi, precum şi la Turcia, stat riveran la Marea Neagră, să creeze un coridor pentru exporturile maritime.

Stoltenberg a făcut cunoscută presei disponibilitatea navelor greceşti în ultima zi a summitului de la Madrid al Alianţei Nord-Atlantice.

UPDATE 18.10. Papa Francisc a acuzat implicit Rusia că poartă un „război de agresiune crud și lipsit de sens” împotriva Ucrainei, la o zi după ce a condamnat bombardamentul „barbar” asupra unui centru comercial aglomerat din orașul ucrainean Kremenciuk, scrie The Guardian.

Conflictul din Ucraina i-a pus pe creștini unii împotriva altora, a spus Papa. El a spus: Reconcilierea între creștinii separați, ca mijloc de a contribui la pacea dintre popoarele aflate în conflict, este o considerație foarte oportună în aceste zile, deoarece lumea noastră este perturbată de un război de agresiune crud și fără sens în care mulți, mulți creștini se luptă între ei.

Într-o referire clară la Rusia, papa a spus că toate trebuie să „recunoaștem că cucerirea armată, expansionismul și imperialismul nu au nimic de-a face cu regatul pe care l-a proclamat Isus”.


UPDATE 17.30. Președintele american Joe Biden susține că în următoarele zile Statele Unite vor anunța un nou pachet de ajutor militar de 800 de milioane de dolari pentru Ucraina, care va include sisteme moderne de apărare aeriană occidentală și sisteme de rachete HIMARS.


UPDATE 16:47. Forțele ucrainene au eliberat joi satul Potiomkino din regiunea Herson, potrivit Kyiv Independent.

Soldații ucraineni din brigada 60 de infanterie au raportat la 30 iunie că au desfășurat o „ofensivă de succes”, reluând controlul asupra Potiomkino, un sat din nordul Oblastului Herson.


UPDATE 16:20. Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei a anunțat ruperea relațiilor diplomatice cu Siria fără întreruperea celor consulare, ca răspuns la recunoașterea DNR și LNR, regiuni separatiste din estul Ucrainei.


UPDATE 16:00. Se așteaptă ca Suedia și Finlanda să semneze oficial marți protocolul de aderare la NATO, spune Stoltenberg.

Președinții ambelor țări nordice vor lua parte la proces „dar realitatea” este că decizia a fost deja luată de liderii NATO ieri la summit, spune șeful NATO.


UPDATE 15:53. Șeful NATO, Stoltenberg spune că trăim într-o lume mai „periculoasă” și „imprevizibilă”, cu operațiuni militare la scară largă în Europa, nemaivăzute după cel de-al doilea război mondial.

„În același timp, știm și că acest lucru se poate agrava. Pentru că dacă acesta devine un război la scară largă între Rusia și NATO, atunci vom vedea suferință, pagubă, moarte și distrugere la o scară mult, mult mai rea decât ceea ce vedem astăzi în Ucraina”, a decarat secretarul general NATO.

Stoltenberg spune că NATO are două sarcini: una este de a oferi sprijin Ucrainei, cealaltă de a preveni escaladarea dincolo de Ucraina.

„Acesta este motivul pentru care NATO nu face parte din conflictul de pe teren”, adaugă oficialul.

NATO și-a sporit prezența estică cu peste 40.000 de soldați „pentru a elimina orice loc de calcul greșit sau neînțelegere la Moscova cu privire la disponibilitatea noastră de a proteja fiecare centimetru din teritoriul NATO”, spune el.


UPDATE 15:00. Schimbul apărătorilor ucraineni de la Azovstal cu cel rus a avut loc la instrucțiunile directe ale comandantului suprem Vladimir Putin, a precizat Ministerul rus al Apărării. Schimbul după formula 144 cu 144 a avut loc pe 29 iunie.

Din cei 144 eliberați - 95 apărători ai „Azovstal”. Printre aceștia se numără 43 de militari ai regimentului Azov. În total, 2.439 de persoane s-au predat din Azovstal, potrivit părții ruse.

Cifra de 2,5 mii de prizonieri a fost numită și de președintele Ucrainei Vladimir Zelenskiy.

Astăzi, Ministerul rus al Apărării a mai anunțat că peste 6.000 de soldați ucraineni se află în captivitate în Rusia.

Anterior, viceprim-ministrul Ucrainei Irina Vereșciuk a spus că aproximativ 2.000 de soldați ucraineni ar putea fi în captivitate în Rusia. Schimbul care a avut loc ieri este cel mai mare de la începutul războiului. După capturarea militarilor din Azovstal, politicienii și propagandiștii ruși s-au oferit să-i judece și chiar să-i execute, numindu-i naziști și criminali de război.


UPDATE 14:55. Pe 24 iunie a început un proces penal împotriva petrolierului rus Mihail Kulikov, care este acuzat în Ucraina că a bombardat o clădire de locuințe de la periferia orașului Cernihiv.

Astăzi are loc prima ședință de judecată pe fond - la care petrolierul și-a recunoscut pe deplin vinovăția, transmite BBC.

Potrivit acuzării, Kulikov, în vârstă de 31 de ani, a respectat ordinul comandantului său pe 26 februarie și a tras din tancul său T-72B într-o clădire rezidențială cu mai multe etaje de la periferia orașului Cernihiv. În urma împușcăturii, apartamentele au fost distruse, dar nu au fost victime umane. În aceeași zi, Kulikov a fost luat prizonier de armata ucraineană.

Acțiunile lui Kulikov în Ucraina sunt calificate drept o încălcare a legilor și obiceiurilor războiului, el riscă de la 8 la 12 ani de închisoare.

Ministerul Apărării al Federației Ruse afirmă în mod regulat că armata rusă nu lovește unitățile rezidențiale.


UPDATE 14:47. Fostul președinte al Rusiei și actualul adjunct al președintelui consiliului de securitate, Dmitri Medvedev, a declarat că sancțiunile împotriva Moscovei pot fi văzute ca un act de agresiune și justificare pentru război.

„Aș dori să subliniez încă o dată că, în anumite circumstanțe, astfel de măsuri ostile pot fi calificate și ca un act de agresiune internațională. Și chiar ca casus belli (justificare pentru război)”, a spus Medvedev, scrie Reuters.

„Rusia are dreptul să se apere”, a adăugat el.


UPDATE 14:06. Șeful de stat major al președintelui ucrainean Vladimir Zelenskiy, Andrei Iermak, a felicitat forțele armate ale țării sale pentru că au făcut „o treabă grozavă”, după ce forțele ruse au fost respinse de pe Insula Șerpilor.

„KABOOM! Nu mai există trupe rusești pe Insula Șerpilor. Forțele noastre armate au făcut o treabă grozavă. Mai multe știri kaboom urmează. Totul va fi Ucraina”, a scris oficialul pe Twitter.


UPDATE 12:55. Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a declarat că a emis un ordin Rusiei pentru a se asigura că doi britanici capturați după ce au luptat pentru Ucraina nu riscă pedeapsa cu moartea.

Este probabil să aibă un efect limitat. În această lună, parlamentul rus a adoptat o legislație pentru a pune capăt jurisdicției celei mai mari curți europene pentru drepturile omului din Rusia, iar în urmă cu două săptămâni, un purtător de cuvânt al Kremlinului, în referire la o altă decizie a CEDO, a declarat că Moscova nu și-a mai implementat deciziile.

Reuters relatează că CEDO a declarat că a emis un ordin de măsuri provizorii, spunând Rusiei că „ar trebui să se asigure că pedeapsa cu moartea aplicată reclamanților nu este executată; să asigure condiții adecvate de detenție a acestora; și să le acorde orice asistență medicală și medicamente necesare”.


UPDATE 12:42. La Moscova, Sankt Petersburg și cel puțin alte patru orașe ale Federației Ruse, au apărut panouri publicitare cu portrete ale personalului militar rus care participă la ostilitățile din Ucraina.

Portretele sunt însoțite de inscripția „Glorie eroilor Rusiei!”, transmite BBC.


UPDATE 11:50. Comandamentul operațional ucrainean „Sud” declară că a desfășurat o operațiune militară cu lovituri cu rachete și artilerie pe insula Șerpilor, unde era staționată armata rusă.

Drept urmare, armata rusă „a evacuat în grabă rămășițele garnizoanei cu două bărci cu motor și probabil a părăsit insula”, spune comandamentul.

Andrei Iermak, șeful biroului președintelui Ucrainei, a mai spus că „nu mai sunt ruși pe Insula Șerpilor”.

În prezent pe insulă sunt incendii și se aud explozii.

Ministerul rus al Apărării a confirmat informațiile despre plecarea armatei ruse de pe insulă.

Ei au explicat acest lucru ca pe un „gest de bunăvoință”.

„Astfel, s-a demonstrat comunității mondiale că Federația Rusă nu interferează cu eforturile ONU de a organiza un coridor umanitar pentru exportul de produse agricole din teritoriul Ucrainei”, susține ministerul rus al Apărării.

Rusia controlează Insula Șerpilor de la începutul războiului din Ucraina. În iunie, partea ucraineană a intensificat atacul asupra insulei capturate: în 20 iunie, Ucraina a efectuat un bombardament masiv al insulei și a anunțat pierderi în rândul armatei și echipamentelor ruse.

Aceeași abordare a avut Kremlinul atunci când în la sfârșitul lunii aprilie trupele ruse au părăsit regiunea Kiev, Cernihiv și Sumî, la fel, ca „gest de bună voință”.


UPDATE 11:45. Republica Cehă preia vineri, 1 iulie, preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene, „în vremuri grele” în Europa, în timp ce toate privirile sunt aţintite asupra Ucrainei. Astfel, mâine Guvernul de la Praga îi va primi la Castel pe Înalții Comisari ai UE.

Praga vrea să pună în centrul preşedinţiei sale a UE ajutarea Ucrainei, criza refugiaţilor ucraineni şi reconstrucţia ucraineană, dar şi securitatea energetică europeană. Într-un comentariu, ministrul de Externe Mikuláš Bek a menționat că țara sa este conștientă de faptul că performanța sa de a prezida Consiliul UE va fi influențată în mare măsură de agresiunea Rusiei față de Ucraina și de efectul acesteia asupra UE și a lumii.

În așteptarea iernii, ministrul ceh al UE spune că stăpânirea crizei energetice provocate de Rusia va fi un punct prioritar.

„Aceasta este o sarcină centrală”, spune Bek, „una care va determina credibilitatea UE. Acesta va fi un test mai mare pentru UE decât abordarea pandemiei de coronavirus”. Este esențial ca UE să pregătească o capacitate suficientă pentru terminalele de gaze lichide și rutele de transport, adaugă el.

Deși președinția franceză a reușit deja să extindă cu succes statutul de candidat la aderare la Ucraina și Moldova la Summitul UE din iunie 2022, problema extinderii UE și a cooperării cu vecinii blocului va fi, de asemenea, în centrul celui mai important summit informal programat în timpul deținerii președinției Consiliului Republicii Cehe. Evenimentul va avea loc la Praga în octombrie 2022 și va fi cel mai mare eveniment de acest gen, pentru că nu vor participa doar statele membre UE, ci și alte țări europene, „din Islanda până în Ucraina, indiferent dacă sunt membre UE sau nu”, a anunțat prim-ministrul Fiala. „Este o provocare pentru noi, dar una pe care o vom stăpâni.”


UPDATE 11:29. Secretarul de externe al Marii Britanii, Liz Truss, a spus că este o ambiție „realistă” de a împinge forțele ruse în totalitate din Ucraina.

Oficialul le-a spus ascultătorilor radioului BBC din Marea Britanie că „toată Ucraina care a fost invadată de Rusia este ocupată ilegal. Și, în cele din urmă, rușii trebuie să fie împinși din tot acel teritoriu.”

Potrivit AP Media, care a întrebat dacă guvernul crede că Rusia poate fi împinsă din toată Ucraina într-un interval de timp previzibil, ea a spus: „Este realist și de aceea furnizăm ajutorul suplimentar letal”.


UPDATE 11:00. Informații britanice: Luptele la sol s-au concentrat probabil în jurul rafinăriei de petrol Lisiceansk

Trupele ucrainene continuă să dețină poziții la Lisiceansk după ce s-au retras din Severodonețk. Forțele ruse continuă să folosească abordarea de încercuire târâtoare către Popasna pentru a evita forțarea unei noi traversări majore peste râul Seversky Doneț.

Luptele la sol actuale se concentrează probabil în jurul rafinăriei de petrol Lisiceansk, situată la 10 kilometri sud-vest de centrul orașului. La nivel operațional, forțele ruse continuă să facă progrese limitate în încercarea de a încercui armata ucraineană în nordul regiunii Donețk de la Izium.

Este probabil ca capacitatea forțelor ucrainene de a continua să ducă bătălii prelungite și apoi de a retrage trupele înainte ca acestea să fie înconjurate va continua să fie un factor cheie în rezultatul campaniei.


UPDATE 10:10. Serviciul de Securitate al Ucrainei a stabilit circumstanțele lansării rachetelor asupra centrul comercial Amstor din Kremenciuk.

„Invadatorii au comis în mod deliberat o crimă de război”, a declarat de șeful SBU Ivan Bakanov.

Rachetele X-22 au fost lansate de la bombardierele Tu-22M3 care au decolat de pe aerodromul Șaikovka din regiunea Kaluga din Rusia. Rachetele în sine au fost lansate în spațiul aerian al regiunii Kursk.

„Imaginile video din momentul impactului arată că invadatorii au lovit centrul comercial, unde se aflau mulți vizitatori. Puteți compara imaginile din satelit ale orașului înainte și după bombardament. Adică toate invențiile Rospropagandei sunt infirmate de fapte. Cât despre bombardarea uzinei, acolo nu existau depozite cu tehnică militară: producea instalații de amestecare a asfaltului”, a declarat Bakanov.

„După logica ocupanților, rafturile supermarketurilor și chiar fabricile de mixare a asfaltului reprezintă un pericol pentru ei. Armata rusă este o grămadă de teroriști care cu siguranță vor primi pedepse pentru crimele lor. Toate dovezile sunt încă documentate cu atenție”, a mai adăugat Bakanov.


UPDATE 09:14. Pierderile totale de luptă raportate de armata ucraineană:

personal - aproximativ 35.600 (+ 150);
tancuri - 1.573 (+1);
mașini blindate de luptă - 3.726 (+6);
sisteme de artilerie - 790 (+9);
RSZV / MLRS - 246 (+0);
sisteme de război antiaerian - 104 (+1);
avioane - 217 (+0);
elicoptere - 185 (+0);
UAV nivel operațional-tactic - 641 (+1);
rachete de croazieră - 143 (+1);
nave de război / bărci - 14 (+0);
vehicule și rezervoare de combustibil - 2602 (+4);
echipamente speciale - 61 (+0).


UPDATE 08:55. 341 de copii au murit în urma agresiunii armate ruse din Ucraina. Totodată, peste 972 de copii au fost răniți.

Aceste cifre nu sunt definitive, întrucât se lucrează pentru stabilirea lor în locurile de ostilități active, în teritoriile ocupate temporar și eliberate.

Cei mai afectați copii au fost în regiunea Donețk - 338, regiunea Harkiv - 185, regiunea Kiev - 116, regiunea Cernihiv - 68, regiunea Luhansk - 60, regiunea Nikolaev - 53, regiunea Herson - 52, regiunea Zaporojie - 31.



UPDATE 08:35. SUA a anunţat miercuri transferarea a 1,3 miliarde de dolari pentru ajutor economic acordat Ucrainei, în cadrul unui prim sprijin de 7,5 miliarde de dolari promis de administraţia Biden în luna mai.

Aceşti 1,3 miliarde de dolari sunt transferaţi guvernului ucrainean prin intermediul Băncii Mondiale şi fac parte dintr-un pachet de ajutor economic de 7,5 miliarde de dolari al Statelor Unite în cadrul unui vast credit de urgenţă semnat de preşedintele Joe Biden.

„Îi mulțumim lui Joe Biden pentru sprijinul său fără precedent. Sancțiunile, armele și finanțele apropie de victoria Ucrainei”, a spus Șmigal.

La începutul lunii iunie, Ucraina a primit primul ajutor economic de 1 miliard de dolari din noul pachet de ajutor de 40 de miliarde de dolari din partea Statelor Unite.


UPDATE 08:15. Vladimir Zelenskiy a anunțat că Ucraina rupe relațiile diplomatice cu Siria după ce regimul de la Damasc a recunoscut independența republicilor separatiste pro-ruse din estul Ucrainei, Luhansk și Donețk.

„Nu vor mai exista relaţii între Ucraina şi Siria”, a declarat Zelenskiy într-un videoclip postat pe Telegram, afirmând că „presiunea pentru sancţiuni” împotriva Siriei, aliatul Rusiei, „va fi şi mai mare”.

„Este un fapt nesemnificativ”, a menţionat el, subliniind semnarea cu Uniunea Europeană a unui acord pentru un regim de „transport fără viză” pentru mărfurile care vin din Ucraina în țările UE.

Regimul Assad, un apropiat aliat al celui de la Kremlin, a anunţat, miercuri, că recunoaşte independenţa republicilor separatiste proruse Doneţk şi Luhansk din Ucraina, devenind, astfel, a doua țară, după Rusia, care face acest lucru, scrie Digi24. Rusia a recunoscut cele două state fictive ca fiind „independente” în februarie, chiar înainte de a invada Ucraina.


UPDATE 07:45. Trupele ruse continuă operațiunile ofensive în încercarea de a recâștiga controlul asupra așezărilor de la nord de Harkov. Potrivit analiștilor, acest lucru indică faptul că Kremlinul are încă ambiții teritoriale în afara Donbas.

Cu toate acestea, această dispersie a trupelor reduce forța ofensivă a Rusiei în zone mai importante, arată datele Institutului American pentru Studii de Război (ISW).

ISW notează că trupele ruse au luat cu asalt Dementievka pe 29 iunie, la aproximativ 15 km nord de Harkiv. Ocupanții au susținut că ofensiva a avut succes, dar șeful OVA din Harkiv, Oleg Sinegubov, a spus că trupele ucrainene au respins atacul.

Ultimele date ale Institutului American pentru Studii de Război:

- Forțele ruse ar putea planifica o provocare cu steag fals la centrala nucleară Zaporojie.

- Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive în apropiere de Lisiceansk.

- Forțele ruse au făcut câștiguri marginale la est de Bahmut de-a lungul autostrăzii E40 și ar putea căuta să se pregătească pentru o ofensivă directă asupra Bahmut.

- Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive pentru a avansa spre Sloviansk dinspre nord-vest, lângă granița Harkiv-Donețk.


UPDATE 07:14. Președintele rus Vladimir Putin a negat miercuri responsabilitatea armatei ruse pentru un atac care, potrivit Kievului, a ucis cel puțin 18 persoane într-un centru comercial aglomerat din Kremenciuk, Ucraina, scrie AFP.

„Armata noastră nu lovește niciun loc de infrastructură civilă. Avem toate posibilitățile de a ști unde se află ceea ce este", a declarat Putin în cadrul unei conferințe de presă în capitala turkmenă Ashgabat.

Și purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, a spus miercuri că informațiile potrivit cărora Rusia a atacat cu rachete mall-ul din Kremenciuk este o „știre falsă”, relatează TASS.

„O încercare de a pretinde că forțele ruse au lovit un mall din Kremenciuk pe 27 iunie este cea mai recentă flagrantă provocare a regimului lui Zelenskiy. Regimul de la Kiev a susținut că în mall se aflau aproximativ 1.000 de civili etc. Din păcate, toate aceste știri false au fost difuzate”, a declarat miercuri Zaharova la o conferință de presă.

„Țările occidentale ar putea la fel de bine să-și întrebe regimurile la ce folosește livrarea și depozitarea armelor și muniției în apropierea unui centru comercial? Nici reporterilor occidentali, nici ONG-urilor occidentale și „activiștilor umanitari”, care sunt atât de îngrijorați de situație, nu le-a trecut niciodată prin cap de a pune această întrebare”, a mai spus Zaharova.


UPDATE 07:10. Premierul Regatului Unit Boris Johnson urmează să anunțe un nou ajutor la summitul NATO de la Madrid din 30 iunie. Banii urmează să fie redirecționați către sisteme de apărare aeriană, drone, echipamente de război electronic și „mii de echipamente vitale” pentru armata ucraineană, scrie Bloomberg.

Biroul lui Johnson a declarat că accesoriul a fost un prim pas pentru a permite Ucrainei să intre în ofensiva împotriva forțelor terestre ruse și să restabilească suveranitatea. Săptămâna trecută, Regatul Unit a anunțat și un nou program de pregătire pentru forțele armate ucrainene.

Sprijinul militar total al Marii Britanii de la începutul războiului după anunțarea unui nou ajutor se va ridica la 2,3 miliarde de lire sterline (2,8 miliarde de dolari). În plus, țara a alocat încă 1,5 miliarde de lire sterline (peste 1,8 miliarde de dolari) pentru sprijin umanitar și economic Ucrainei.


REPLICA MEDIA transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie, 15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai, 3 mai, 4 mai, 5 mai, 6 mai, 7 mai, 8 mai, 9 mai, 10 mai, 11 mai, 12 mai, 13 mai, 14 mai, 15 mai, 16 mai, 17 mai, 18 mai, 19 mai, 20 mai, 21 mai, 22 mai, 23 mai, 24 mai, 25 mai, 26 mai, 27 mai, 28 mai, 29 mai, 30 mai, 31 mai, 1 iunie, 2 iunie, 3 iunie, 4 iunie, 5 iunie, 6 iunie, 7 iunie, 8 iunie, 9 iunie, 10 iunie, 11 iunie, 12 iunie, 13 iunie, 14 iunie, 15 iunie, 16 iunie, 17 iunie, 18 iunie, 19 iunie, 20 iunie, 21 iunie, 22 iunie, 23 iunie, 24 iunie, 25 iunie, 26 iunie, 27 iunie, 28 iunie și 29 iunie.


IMPORTANT!!! Este un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.

Diana
publicat de:
Diana Severin
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media