DOC/ Asociația Forța Fermierilor cere o întâlnire de urgență cu Natalia Gavrilița: „Suma sprijinului financiar alocat agricultorilor este una mizeră”

3 iunie 2022, 12:31 Societate 46
Agricultură.  Sursa: Agora.md

Asociația Obștească „Forța Fermierilor” cere o întâlnire de urgență cu prim-ministra Natalia Gavrilița. Reprezentanții grupului de inițiativă au expediat o scrisoare șefei Executivului, în care și-au exprimat nemulțumirile față de suma sprijinului financiar alocat agricultorilor despre care spun că este „mizeră”. De asemenea, au transmis că negocierile cu ministrul al Agriculturii și Industriei Alimentare privind modificarea Regulamentului de rambursare parțială a accizului nu s-au soldat cu niciun rezultat palpabil pentru fermieri.

În scrisoare se menționează că negocierile Asociației cu Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare privind modificarea conceptuală a Regulamentului de rambursare parțială a accizului nu s-au soldat cu nici un rezultat palpabil pentru fermieri, iar „promisiunile electorale referitoare la restituirea promptă a întregii sume a accizului pentru agricultori și compensarea parțială a costurilor fertilizanților, au rămas la moment neîndeplinite”.

Asociația acuză că printre beneficiarii Regulamentului elaborat de autorități vor fi și agroholding-urile controlate din offshore-uri, în ciuda faptului că documentul interzice subvenționarea întreprinderilor ai căror fondatori, acționari, asociați, administratori, beneficiari efectivi sunt înregistrați sau au reședința în jurisdicții care nu implementează standarde internaționale de transparență.

„Drept urmare, suma sprijinului financiar, alocat agricultorilor, este una mizeră, deși dacă ar fi fost acceptat conceptul asociației noastre, era posibil de restituit întreaga sumă a accizului fermierilor mici și mijlocii în valoarea de 2,52 lei per litru”, spun reprezentanții fermierilor.

Aceștia notează că în situația când motorina la moment se procură cu aproape 28 lei per litru, compensarea la 2,5% din valoarea combustibilului este considerat de foarte mulți producători agricoli drept „bătaie de joc” și spun că deja sunt foarte multe cazuri în care fermierii declară că vor refuza să depună dosarele pentru aceasta compensație, mai ales că și procedura este una extrem de birocratizată.

„Săptămânal auzim informația despre sprijinul financiar, care este acordat Republicii Moldova de către parteneri externi, care demonstrează o deschidere fără precedent față de țara noastră. Însă fermierii nu înțeleg de ce în aceasta situație dificilă pentru sectorul agroalimentar, afectat de un val de scumpiri la resurse necesare producerii, și în contextul riscurilor enorme pentru securitatea alimentară a țării, producătorii agricoli nu beneficiază măcar de o mică parte din suportul extern. Chiar și Ministrul Agriculturii a recunoscut argumentele noastre și este de acord că cu alocarea suplimentară de circa 150 de milioane de lei și modificarea criteriilor pentru beneficiari, este posibil de compensat fermierilor mici și mijlocii toată suma accizului la motorină. Remarcăm că membrii Consiliului Asociației Forța Fermierilor au o experiență reușită la elaborarea Regulamentului privind distribuirea motorinei din România, care a fost repartizată rapid după criteriile clare și cu ransparență maximală.

Organizația noastră nu înțelege de ce argumentele Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare pe aceasta problemă, precum și pe alte subiecte importante pentru domeniul agroalimentar, sunt ignorate de Guvern. Sectorul agroindustrial reprezintă baza pentru aproape jumătate din exportul Moldovei, asigurând peste o treime de locuri de muncă în țară și contribuie direct cu aproape 21% la formarea Produsului Intern Brut. Suntem convinși că merităm altă atitudine din partea conducerii țării și trebuie să participăm în procesul decizional privind dezvoltarea economică a țării.

În acest context, Asociația Forța Fermierilor, având la bază consultările cu agricultorii în mai multe raioane, cere întâlnirea urgentă, maximum în cinci zile, cu dumneavoastră”, au transmis reprezentanții AO „Forța Fermierilor”.Solicitată de Replica Media, consiliera pe comunicare a prim-ministrei, Anastasia Taburceanu, a declarat că scrisoarea nu a fost deocamdată recepționată la Cancelaria Guvernului.

„Doamna Gavrilița a acceptat toate discuțiile cu fermierii de până acum și a mers în multe localități unde s-a întâlnit cu mai mulținfermieri. Dar, „Forța Fermierilor” nu reprezintă părerea tururor fermierilor ci doar a unui grup. Acest grup inclusiv a fost ascultat în mai multe rânduri. Este important să ne amintim că țara se află la moment într-o criză fără precedent generată de războiul din Ucraina și indiferent de aceste condiții dificile Guvernul a reușit să elaboreze și să adopte un pachet de măsuri pentru fermieri.”, a transmis Anastasia Taburceanu.

Amintim că la 14 aprilie 2022 Parlamentul a aparobat mecanismul de compensare parțială a accizelor la motorină pentru producătorii agricoli.

Documentul stabilește modul de acordare a mijloacelor financiare destinate compensării parțiale a accizelor la motorina utilizată de producătorii agricoli pentru realizarea lucrărilor, în anul 2022.

În acest an, Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural constituie 1,75 miliarde de lei.

Dintre ei, 200 de milioane de lei vor fi distribuite, prin intermediul Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură pentru compensarea parțială a accizelor la motorină utilizată de producătorii agricoli.

Anastasia
publicat de:
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media