Moody's: Capacitatea Moldovei de a renunţa la importurile de gaze rusești nu a fost testată

17 aprilie 2022, 13:30 Economie 121
gaz, gaze naturale, Gaz, conducte de gaz.  Sursa: Replica Media

Experţii de la agenţia de rating Moody's sunt sceptici privind capacitatea Republicii Moldova de a renunţa la importurile de gaze din Rusia şi de a găsi surse alternative, transmite Mold-Street.

Potrivit celor de la Moody's, Transnistria joacă încă un rol important în securitatea energetică a Republicii Moldova, având în vedere că gazoductele din Rusia traversează regiunea și că acolo se află și principala centrală electrică pe gaz a țării.

Moldova și-a consolidat securitatea energetică

Moldova este, de asemenea, expusă riscului unei întreruperi susținute în aprovizionarea cu gaze din Rusia în timpul acestei escaladări a tensiunilor geopolitice.

„Deși nu este scenariul de bază al lui Moody, impactul economic și fiscal al unei întreruperi susținute a aprovizionării ar fi semnificativ, având în vedere că Moldova importă aproape tot gazul său din Rusia, care este folosit pentru încălzire, precum și pentru producerea unei părți semnificative a energiei electrice a țării. Relația tensionată a Moldovei cu Rusia a dat adesea naștere la negocieri divergente cu Gazprom, inclusiv cel mai recent în octombrie 2021, când Rusia a redus temporar livrările de gaze, în timpul negocierilor prelungite privind un eventual nou acord de furnizare pe 5 ani, în timp ce Gazprom continuă să pretindă datorii semnificative neachitate”, se arată în nota agenţiei de rating.

Moody's mai constată că Moldova și-a consolidat recent securitatea energetică, ceea ce poate ajuta țara să reziste perioadelor de perturbare. În special, este vorba de finalizarea extinderii gazoductului către România, care ajută la diversificarea aprovizionării cu gaze, dar şi de recenta sincronizare a rețelei de energie electrică cu UE, care permite importul direct din Europa.

În plus, sprijinul UE poate contribui la atenuarea impactului financiar al achiziționării de energie mai scumpă din Europa.

Capacitatea Moldovei de a renunţa la importurile de gaze rusești nu a fost testată

„Capacitatea Moldovei de a înlocui pe deplin importurile de gaze rusești cu aceste surse alternative nu este testată, iar capacitatea de conducte din România este puțin probabil să fie suficientă pentru a satisface toate nevoile Moldovei în lunile mai reci. În plus, o întrerupere mai amplă a aprovizionării cu energie în Europa ar reduce semnificativ capacitatea țărilor UE de a oferi sprijin, chiar dacă România produce marea majoritate a gazului propriu. Moldova este, de asemenea, vulnerabilă la orice daune aduse conductelor cauzate de luptele din Ucraina, deoarece primește cea mai mare parte a gazului în acest fel”, afirmă Moody's.

Amintim că de la 1 mai 2022 Republica Moldova poate rămâne fără gaze rusești, ca urmare a faptului că nu a reușit să facă un audit al datoriei față de Gazprom, aceasta fiind una dintre condițiile principale din acordul adițional semnat pe 29 octombrie 2021, la contractul cu concernul rus.

În consecință autoritățile au început a face stocuri de gaze în România. Acestea sunt însă suficiente pentru o scurtă perioadă.

Vicepremierul Andrei Spînu, a recunoscut la Pro TV că la moment Republica Moldova este într-o stare de incertitudine din cauza războiului, astfel încă nu se cunoaște dacă la 1 mai, Gazpromul va decide deconectarea gazului sau nu, dar în același timp autoritățile asigură că există si alte alternative, în caz că se va decide reziliezea contractul.

Cristian
publicat de:
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media