Statele Unite vor oferi Ucrainei un ajutor militar suplimentar de 450 de milioane de dolari, care va include și lansatoare de rachetă de tip HIMARS

24 iunie 2022, 09:41 Ucraina 41
Lansatoare de rachetă de tip HIMARS.  Sursa: Oleksii Reznikov/Twitter

Statele Unite vor oferi Ucrainei un ajutor militar suplimentar de 450 de milioane de dolari, care va include și lansatoarele americane de rachete cu rază lungă HIMARS.

Un anunț în acest sens a fost făcut de John Kirby, oficial care coordonează comunicarea Casei Albe pe probleme strategice.

Această nouă componentă a asistenţei oferite Ucrainei prevede în special livrarea a patru sisteme Himars (High Mobility Artillery Rocket System), lansatoare de rachete puternice montate pe blindate uşoare.

Armata ucraineană insistă mult asupra necesităţii de a avea acest tip de sisteme, în contextul în care, în prezent, conflictul a intrat într-o nouă fază, mai statică, concentrată pe regiunea Donbas din estul ţării şi în care artileria grea a căpătat un rol mai important.

Noua componentă a asistenţei militare americane mai cuprinde, printre altele, muniţie, 2.000 de arme automate şi bărci de patrulare.

Aceasta duce la „aproximativ 6,1 miliarde” de dolari suma totală a ajutorului militar oferit de Washington Kievului de la invadarea ţării de către Rusia şi la 6,8 miliarde de dolari de când Joe Biden este preşedinte, a afirmat Kirby.

Statele Unite au convenit anterior să furnizeze Ucrainei patru HIMARS, precum și muniție de înaltă precizie pentru acestea, care pot lovi ținte la o distanță de până la 80 de kilometri.

Ministrul ucrainean al Apărării Oleksiï Reznikov a anunțat joi, 24 iunie, sosirea în Ucraina a unor lansatoare de rachete de tip HIMARS, oferite de Statele Unite Ale Americii. Acesta a mulțumit omologului său american, Lloyd Austin, pentru noul lot de armament care vine să consolideze arsenalul militar ar armatei ucrainene împotriva invaziei Rusiei.

Sistemul M142 HIMARS permite lansarea de rachete multiple, ghidate cu precizie. Aceste rachete sunt capabile să lovească o țintă aflată la peste 65 km distanță.

Moscova a criticat decizia Statelor Unite de a furniza Ucrainei sisteme de rachete avansate, pe care a calificat-o drept una „extrem de negativă”, care „va crește riscul unei confruntări directe”.

Diana
publicat de:
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media