Kremlinul consideră „provocatoare” declaraţia lui Arestovici, care a spus că Ucraina ar fi capabilă să rezolve problema transnistreană

27 aprilie 2022, 15:56 Rusia 642
Dmitri Peskov și Vladimir Putin.  Sursa: Radio Chișinău

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, consideră „destul de provocatoare” declaraţia consilierului prezidenţial ucrainean, Alexei Arestovici, cu privire la stânga Nistrului, precizând că „Ucraina ar fi capabilă să rezolve problema transnistreană”, mimând pocnitul din degete de trei ori, scrie RIA Novosti.

Întrebat despre situaţia din stânga Nistrului, Alexei Arestovici, consilierul preşedintelui ucrainean Vladimir Zelenskiy, a declarat că R. Moldova „poate avea mari nepăceri”, iar cea mai bună soluție pentru R. Moldova, în acest context, este să ceară ajutorul Ucrainei și României.

Amintim că, la 26 aprilie, două explozii s-au produs în satul Maiak din raionul Grigoriopol. Sursele media din stânga Nistrului spun că au fost deteriorate două antene de telecomunicații. Potrivit așa-zisului minister de interne de la Tiraspol, prima explozie s-a auzit la ora 6:40, a doua la 7:05. La fața locului au fost trimise serviciile de urgență și Poliția Grigoriopol, care a izolat teritoriul centrului de radio și televiziune „Maiak”.

Luni, 25 aprilie, a mai avut loc o explozie la sediul așa-ziselor Servicii de securitate de la Tiraspol.

Reprezentanții Biroului politici de reintegrare au declarat că persoane neidentificate au efectuat împușcături din aruncător de grenade asupra sediului așa-numitei structuri de securitate din regiune. Conform datelor preliminare nu există victime sau persoane rănite. Potrivit Biroului, obiectivul urmărit de incidentul de astăzi ține de crearea pretextelor pentru tensionarea situației de securitate în regiunea transnistreană, ne-controlată de autoritățile constituționale.

În context, președinta Maia Sandu a convocat Consiliul Suprem de Securitate, unde s-au dispus măsuri în acest sens și a recomandat instituțiilor publice:

1. Creșterea intensității verificărilor circulației în adiacența zonei de securitate;

2. Creșterea intensității patrulării și verificărilor pe teritoriul Republicii Moldova și la frontieră;

3. Creșterea nivelului de alertă în ceea ce privește securizarea obiectivelor de infrastructură critică;

4. Creșterea nivelului de alertă a tuturor instituțiilor responsabile de asigurarea ordinii publice și securității.

Președinta Sandu a menționat că autoritățile statului vor lua toate măsurile necesare pentru prevenirea unor escaladări, pentru întărirea securității statului și protejarea cetățenilor.

Alina
publicat de:
Alina Baran
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media