LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 141. Podolyak: „Atacul cu rachete din Vinnița a fost o strategie militară aprobată de Vladimir Putin” / Macron: „Războiul va dura”

14 iulie 2022, 07:35 Ucraina 412
Război în Ucraina.  Sursa: Replica Media

Ucraina se află în cea dea 141 -a zi de rezistență împotriva armatei ruse, care a invadat teritoriul ucrainean, la 24 februarie.

Turcia a anunțat un acord cu Ucraina, Rusia și ONU care vizează reluarea exporturilor de cereale ucrainene blocate de Rusia, crescând perspectivele de a pune capăt unui impas care a expus milioane de oameni la riscul de foamete.

Între timp, Uniunea Europeană lucrează la al șaptelea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Prim-ministrul Cehiei, Petr Fiala, a declarat că nu vor exista restricții la importul de gaze în respectivul pachet. Potrivit lui Fiala, este deja clar că UE nu va limita importul de gaze din Rusia, deoarece prea multe state membre ale Uniunii Europene nu au timp să se adapteze la acesta.

Totodată, Ucraina rupe relațiile diplomatice cu Coreea de Nord din cauza recunoașterii independenței de către Phenian a republicilor separatiste Lugansk și Donețk.

UPDATE 22:10. Armata ucraineană foloseşte lansatoarele de rachete multiple şi obuzele „inteligente” de calibrul 155 mm primite din Occident pentru a lovi depozitele de muniţii şi liniile de aprovizionare ale trupelor ruse angajate în agresiunea asupra Ucrainei, forţând astfel Rusia să-şi regândească sistemul de aprovizionare a acestor trupe cu muniţii şi combustibil, a declarat joi un general ucrainean, potrivit agenţiei Reuters și Agerpres.

Mai devreme în aceeaşi zi, armata ucraineană a anunţat că a lovit încă două ţinte ruseşti într-un oraş ucrainean ocupat de forţele ruse, după o serie de astfel de atacuri executate în ultimele două săptămâni adânc în zonele controlate de armata rusă.

Generalul ucrainean Oleksii Gromov a spus la o conferinţă de presă că armele primite din Occident au fost esenţiale în succesul acestor lovituri şi a evidenţiat lansatoarele americane de rachete multiple HIMARS, primele patru sisteme de acest fel fiind trimise de către SUA armatei ucrainene luna trecută.

UPDATE 21:10. Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a declarat că războiul Rusiei din Ucraina reprezintă cea mai mare amenințare la adresa economiei globale și că reprezentanții lui Vladimir Putin nu au ce căuta la o reuniune a țărilor G20, potrivit The Guardian.

Yellen a declarat că va continua să facă presiuni pentru o plafonare a prețului la petrolul din Rusia pentru a-i "reduce lui Putin veniturile de care are nevoie pentru mașina sa de război".

Yellen s-a adresat reporterilor din Bali, înainte de o reuniune între miniștrii de finanțe din cele mai importante economii ale lumii și guvernatorii băncilor centrale, care va avea loc vineri și sâmbătă.


UPDATE 20:16. Numărul persoanelor care au decedat în urma atacului cu rachete de la Vinnița a ajuns la 23.UPDATE 20:00 Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat prin lege care prevede măsuri mai dure pentru persoanele sau entitățile considerate „agenți străini” de Rusia, precum și o nouă lege care echivalează dezertarea cu înalta trădare.

Noul proiect de lege, care va intra în vigoare la 1 decembrie, va extinde definiția „agenților străini” la oricine despre care se consideră că a căzut „sub influență străină” sau care primește sprijin din străinătate – nu doar bani străini.

Putin a semnat, de asemenea, un proiect de lege care introduce pedepse de închisoare de până la șapte ani pentru apelurile de a acționa împotriva securității naționale, precum și o lege care extinde răspunderea penală pentru dezertare de partea inamicului în timpul luptei cu înalta trădare.

Liderul rus a semnat, de asemenea, o lege care permite guvernului să introducă măsuri economice speciale pentru a sprijini forțele armate ruse în timpul „operațiunilor de combatere a terorismului și a altor operațiuni” în afara țării.


UPDATE 19:17. Șeful echipei de negocieri a Ucrainei, Myhailo Podolyak, un consilier cheie al președintelui Vladimir Zelenskiy, a declarat că atacurile rusești cu rachete în orașul Vinnița, care au ucis cel puțin 21 de persoane, a fost o „strategie militară aprobată” de Vladimir Putin.

Forțele ruse atacă orașe ucrainene „pașnice” precum Vinnița, Kremenciuk, Chasov Yar și Harkiv pentru a-i forța pe ucraineni să accepte „pacea cu orice preț”, a scris Podolyak pe Twitter.

„Rusia nu poate învinge forțele armate ucrainene în luptă, așa că recurge la barbarie: atacuri teroriste, distrugerea infrastructurii și masacru de civili”, susține Podolyak.UPDATE 18:30. Preşedintele francez Emmanuel Macron a avertizat joi că războiul din Ucraina „va dura” şi că francezii trebuie să se pregătească pentru întreruperea totală a livrărilor de gaz rusesc, de care Moscova se foloseşte ca de o „armă de război”, informează AFP, potrivit Agerpres.

„Trebuie să ne pregătim cu toţii pentru că războiul va dura. Vara şi începutul toamnei vor fi, fără îndoială, foarte dure”, a declarat şeful statului francez, în primul său interviu televizat din cel de-al doilea mandat al său, cu ocazia Zilei Naţionale a Franţei.

În condiţiile în care războiul din Ucraina afectează creşterea economică şi alimentează o explozie a preţurilor energiei şi produselor alimentare, „trebuie să ne pregătim să ne descurcăm fără gazul rusesc”, a atenţionat Macron, anunţând că statul francez va elabora un „plan de sobrietate” energetică.


UPDATE 17:40. Deputații din Parlamentul de la Chișinău au ținut un minut de reculegere în memoria victemelor atacului cu rachete din Vinnița.UPDATE 17:15. Marea Britanie va oferi un ajutor suplimentar în valoare de 2,5 milioane de lire sterline procurorilor ucraineni care investighează presupusele crime de război comise de forțele ruse, a anunțat joi ministerul britanic de externe, potrivit The Guardian.

Pachetul va include desfășurarea de echipe mobile de justiție la locul potențialelor crime de război, instruirea a până la 90 de judecători și strângerea de probe criminalistice și sprijinul experților britanici.


UPDATE 16:20. Serviciul de Stat de Urgență al Ucrainei a publicat ultimele informații despre victimele atacului cu rachete croazieră din Vinnița:

- 21 de morți (inclusiv 3 copii);

- 91 de persoane au cerut ajutor medical;

- 52 de persoane au fost internate (inclusiv 4 copii);

- 34 de persoane sunt în stare gravă.


UPDATE 15:45. Lituania a declarat că va menține restricțiile asupra comerțului din Kaliningrad până când va elabora reguli privind reluarea comerțului. Executivul Uniunii Europene a declarat miercuri că mărfurile rusești sancționate ar putea tranzita pe teritoriul blocului pe calea ferată, după ce tensiunile dintre Moscova și Lituania, membră a UE, au escaladat din cauza comerțului cu exclava rusă Kaliningrad.


UPDATE 15:20. O primă reacție semi-oficială din partea Rusiei a atacului cu rachete din centrul Vinniței. Redactora-șefă a canalului de propagandă rusă RT, Margarita Simonean a postat un colaj cu lovitura, menționând că l-a primit de la Ministerul rus al Apărării de unde i s-a spus că a fost atacată Casa Ofițerilor din Vinnița unde s-ar fi desfășurat un centru de comandă al „naziștilor”.UPDATE 14:40. Un ambuteiaj de peste 130 de nave de marfă încărcate cu cereale ucrainene așteaptă în Marea Neagră să treacă pe Dunăre. Navele așteaptă să acceseze rutele de ieșire prin canalele din estuarul Sulina și Bîstroe pentru a ajunge la o serie de porturi și terminale din România, de unde cerealele pot fi transportate mai departe în întreaga lume.


UPDATE 14:35. Forțele ruse nu au realizat „niciun progres teritorial semnificativ” în ultimele 72 de ore în Donbas, potrivit Ministerului Apărării din Regatul Unit.

Cel mai recent raport al serviciilor secrete britanice arată că „în Donbas, forțele ruse continuă să efectueze lovituri de artilerie pe un front larg, urmate de, în unele zone, să verifice atacurile de către companii mici și unități de dimensiunea plutonului. Cu toate acestea, ei nu au realizat progrese teritoriale semnificative în ultimele 72 de ore și riscă să-și piardă impulsul acumulat după capturarea Lisichansk.”


UPDATE 14:15. Un referendum privind intrarea regiunii ocupate Zaporojie în componența Federației Ruse va avea loc la începutul toamnei, a declarat joi pretinsul șef al administrației militaro-civile (CAA) din regiune, Evgheni Balitski, citat de agenția rusă de presă TASS.

„Plănuim să organizăm un referendum în toamnă. Colectivele de muncitori, organizațiile sindicale, personalitățile publice au apelat la mine pentru a ne putea stabili statutul cât mai curând posibil. Înțelegem clar că ei doresc ca regiunea Zaporojie să facă parte din Rusia. În calitate de șef al CAA, am luat decizia de a organiza un referendum care să aibă loc la începutul toamnei. Mecanismele sunt în curs de elaborare acum”, a spus el.

Balitsky a subliniat că referendumul se va desfășura în conformitate cu toate regulile, „va fi o expresie transparentă a voinței”.

Potrivit TASS, în prezent, aproximativ 70% din teritoriile regiunii Zaporojie sunt controlate de ruși, centrul administrativ al regiunii, orașul Zaporojie, rămâne sub controlul Kievului, iar funcția de oraș administrativ este îndeplinită de Melitopolul ocupat.


UPDATE 13:38. Procuratura Generală a Ucrainei raportează, la ora 13:35 - 17 morți în Vinnitsa, printre care doi copii.

Operațiunea de salvare continuă.UPDATE 12:50. Două instituții de învățământ, o instalație de infrastructură de transport și un hotel au fost avariate de rachete rusești în orașul Nikolaev în această dimineață, potrivit celei mai recente actualizări a guvernatorului regional, transmite The Guardian.

Guvernatorul regiunii Vitali Kim spune că, până în prezent, se știe că o persoană a fost rănită după ce „nouă rachete din sistemul de rachete antiaeriene S-300 au fost trase asupra centrului regional”.

În restul actualizării sale zilnice de pe Telegram, Kim spune că patru persoane au murit și două au fost rănite ieri în bombardamentele asupra așezării Pervomaisk. De asemenea, el spune că o persoană a fost ucisă în timpul nopții de un bombardament asupra Bashtanka. Afirmațiile nu au fost verificate în mod independent.


UPDATE 12:35. Bilanțul victimelor în urma bombardamentelor din orașul Vinnița a crescut deja la 12 morți și 25 de răniți, informează Serviciul de Stat de Urgență al Ucrainei.

În aceste momente la lichidarea consecințelor exploziilor și la operațiunile de căutare a victimelor au intervenit 90 de salvatori.


UPDATE 12:15 Departamentul pentru Servicii Excepționale din Ucraina a făcut un prim bilanț al atacului cu rachete asupra orașului Vinița. Deocamdată, s-a stabilit că cel puțin 8 persoane au decedat, iar alte 8 au fost rănite.


UPDATE 10:25. Explozii raportate la Nikolaev. Primarul orașului, Oleksandr Sinkevici a declarat că în oraș se aud explozii în dimineața zilei de 14 iulie și a îndemnat locuitorii să rămână în adăposturi.

UPDATE 12:00: Un nou atac brutal în ținte civile a Rusiei în Ucraina. Potrivit presei ucrainene, 3 rachete au lovit o clădire de oficii din centrul orașului Vinița, centrul Ucrainei aflat la circa 120 de kilometri de granița cu Republica Moldova. Exploziile au lovit casa ofițerilor din oraș și mai multe blocuri de locuit. Primele date arată că cel puțin 2 persoane au decedat, iar alte 6 sunt rănite. Din cauza incendiului, circa 50 de mașini care erau parcate în preajmă au luat foc, iar pompierii luptă cu flăcările.UPDATE 09:45. Institutul pentru Studiul Războiului (ISW): Rusia începe „mobilizarea voluntarilor” pentru a rezolva problemele legate de deficitul de soldați.

Grupul de reflecție american a declarat în raportul său din 13 iulie că, în încercarea de a continua eforturile de război, dar pentru a preveni mobilizarea generală, Rusia a cerut celor 85 de regiuni federale ale sale (inclusiv Sevastopolul și Crimeea ocupate) să creeze „batalioane de voluntari” stimulând pretendenții cu salarii mari alte beneficii sociale.

Fiecare regiune trebuie să asigure cel puțin o unitate cu voluntari, bărbați până la 50 de ani, care se înscriu pentru contracte de șase luni. Experții au citat mass-media rusă care confirmă crearea sau desfășurarea batalioanelor de voluntari în 10 regiuni, inclusiv orașul Moscova, la sfârșitul lunii iunie și începutul lunii iulie.


UPDATE 08:58. Cel puțin 349 de copii au fost uciși și alți 652 au fost răniți în Ucraina de la începutul invaziei rusești pe scară largă. Aceste date nu sunt definitive și se vor modifica, anunță Procuratura Generală ucraineană.

Cei mai mulți copii au fost afectați în regiunea Donețk - 352, Harkov - 190, Kiev - 116, Cernihiv - 68, Lugansk - 61, Mykolaiv - 53, Herson - 52, Zaporizhia - 31.

Din cauza bombardamentelor din partea forțelor armate ale Federației Ruse, 2.126 de instituții de învățământ au fost avariate. Dintre acestea, 216 au fost complet distruse.UPDATE 08:35. Primarul orașului Nikolaev a precizat că s-au auzit trei explozii joi dimineață și i-a îndemnat de locuitori să se adăpostească, relatează Kyiv Independent.

Echipele de salvatori intervin deja la fața locului, a mai anunțat primarul Oleksandr Sienkovych pe platforma Telegram, transmite Ukrinform, subliniind că „rasiștii au vizat din nou o serie de obiecte civile din Nikolaev”.


UPDATE 08:15. Numărul morților din atacul rusesc de sâmbătă cu rachete asupra orașului Chasov Yar a urcat la 48, potrivit serviciilor de urgență ucrainene.UPDATE 07:56. Ucraina a anunțat că va construi un avion care să-l înlocuiască pe AN-225 Mriya (Visul), cel mai mare avion din lume, distrus de bombardamentele rusești la începutul invaziei în Ucraina, relatează ABC News.

Pentru că AN-225 a fost grav avariat, el nu mai poate fi reparat, așa că ucrainenii au început construcția unui aparat care ar urma să fie la fel de mare.

Președintele ucrainean Vladimir Zelenskiy a spus recent că guvernul vrea să reconstruiască avionul folosind fuzelajul celei de-a doua aeronave similare, a cărei producție nu a fost niciodată dusă la capăt.


UPDATE 07:25. Totodată, Ucraina rupe relațiile diplomatice cu Coreea de Nord din cauza recunoașterii independenței de către Phenian a republicilor separatiste Lugansk și Donețk.

Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei a remarcat că oricum nu au existat contacte politice și economice între Kiev și Phenian din cauza sancțiunilor internaționale impuse acestei țări.


UPDATE 07:15. Între timp, Uniunea Europeană lucrează la al șaptelea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei.

Prim-ministrul Cehiei, Petr Fiala, a declarat că nu vor exista restricții la importul de gaze în respectivul pachet, scrie Reuters. Potrivit lui Fiala, UE pregătește cel de-al șaptelea pachet de sancțiuni, dar deja este clar că nu va limita importul de gaze din Rusia, deoarece prea multe state membre ale Uniunii Europene nu au timp să se adapteze la acesta.


UPDATE 07:00. Turcia a anunțat un acord cu Ucraina, Rusia și ONU care vizează reluarea exporturilor de cereale ucrainene blocate de Rusia, crescând perspectivele de a pune capăt unui impas care a expus milioane de oameni la riscul de foamete, scrie The Guardian.

Ministrul turc al apărării, Hulusi Akar, a declarat miercuri că acordul va fi semnat când părțile se vor reîntâlni săptămâna viitoare și va include controale comune pentru verificarea cerealelor în porturi și Turcia care va asigura siguranța rutelor de export din Marea Neagră pentru cereale ucrainene.

Turcia va înființa, de asemenea, un centru de coordonare cu Ucraina, Rusia și ONU pentru exporturile de cereale, a spus Akar. Șeful personalului lui Vladimir Zelenskiy, Andriy Yermak, a scris pe Twitter:„Sarcina sa va fi să efectueze monitorizarea generală și coordonarea navigației în siguranță în Marea Neagră”.

REPLICA MEDIA transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie, 15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai, 3 mai, 4 mai, 5 mai, 6 mai, 7 mai, 8 mai, 9 mai, 10 mai, 11 mai, 12 mai, 13 mai, 14 mai, 15 mai, 16 mai, 17 mai, 18 mai, 19 mai, 20 mai, 21 mai, 22 mai, 23 mai, 24 mai, 25 mai, 26 mai, 27 mai, 28 mai, 29 mai, 30 mai, 31 mai, 1 iunie, 2 iunie, 3 iunie, 4 iunie, 5 iunie, 6 iunie, 7 iunie, 8 iunie, 9 iunie, 10 iunie, 11 iunie, 12 iunie, 13 iunie, 14 iunie, 15 iunie, 16 iunie, 17 iunie, 18 iunie, 19 iunie, 20 iunie, 21 iunie, 22 iunie, 23 iunie, 24 iunie, 25 iunie, 26 iunie, 27 iunie, 28 iunie, 29 iunie, 30 iunie, 1 iulie, 2 iulie, 3 iulie, 4 iulie, 5 iulie, 6 iulie, 7 iulie, 8 iulie, 9 iulie, 10 iulie, 11 iulie, 12 iulie și 13 iulie.


IMPORTANT!!! Este un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.

Diana
publicat de:
Diana Severin
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media